OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Bijzondere plekken in Nederland


In het voorjaar van 2010 ontstond de 'Bijzondere Plekjes Structuur'.
De lezers van ZOZ rapporteerden over de bijzondere plekken in hun omgeving, op het gebied van duurzaamheid, ecologie, natuur, andere culturen...




(Jan Rot zong 'Dit land is jouw land' in het kader van de verkiezingen 2010, voor een verdraagzaam Nederland.

 

De oproep aan de abonnees

Van: Omslag - Redactie ZOZ <omslag@omslag.nl>
Datum: 25 maart 2010
Onderwerp: Wij hebben een idee

Geachte abonnee van ZOZ,

Wij hebben een idee waarvoor we uw medewerking vragen. We willen een overzicht maken van allerlei leuke, mooie, boeiende, bijzondere plekken in Nederland. En we vragen ons af of er bij u in de buurt zoiets bijzonders is.

Stelt u zich eens voor: iemand anders, die ook abonnee is van ZOZ, komt bij u in de buurt logeren. Hij of zij vraagt aan u of er in de omgeving iets te beleven valt.

Het enige wat u van de betreffende persoon weet, is dat hij of zij abonnee is van ZOZ en dus mogelijk interesse zal hebben in duurzaamheid, ecologie, natuur, andere culturen...

Wat zou u aanraden? Een vegetarisch eethuisje in uw buurt? Een mooie wandeling? Een bezoek aan een ecologische boer? Een museum? Een stadswandeling?

We zijn heel benieuwd naar uw reactie. Het leukste is natuurlijk als u vanuit persoonlijke ervaring iets kunt vertellen over de betreffende plek. En het liefst hebben we reacties van mensen die geen commercieel belang hebben bij hun advies.

Deze oproep is een experiment en we hebben nog geen idee hoeveel response het zal opleveren en welke vorm die zal hebben. We kunnen daarom nog niet precies voorspellen wat we met de reacties gaan doen. Maar in elk geval zullen we de verhalen en tips onder de aandacht brengen van de lezers van ZOZ. Want de mooiere wereld die we willen is er al, we moeten alleen de puzzelstukjes nog even bij elkaar zoeken. Helpt u mee?

Met vriendelijke groet,

Omslag,

Dick Verheul

 

De reacties op de oproep

Hieronder de eerste reacties van de abonnees. Foto's en illustraties volgen later.

De plaatsen staan op postcode-volgorde.

Amsterdam

Jullie verzoek om iets aan te raden in de Nieuwmarkt en omgeving... Ik denk aan Nemo, het science museum, waar van alles te beleven en te zien is van jong tot oud en zeker op het gebied van duurzame ontwikklingen. Het ontwerp van Nemo is niet zoals velen denken geïnspireerd op een schip. De architect heeft de vorm van de IJtunnel gespiegeld en je ziet de vorm die eronder identiek edoch onzichtbaar is.
Je kunt bij mooi weer gratis gebruik maken van de ligstoelen op het talud en genieten van het uitzicht op Amsterdam terwijl de kinderen spelen in de waterval.
Verder kan ik de biologische markt op de Nieuwmarkt, iedere zaterdag, enorm aanraden qua sfeer en kwaliteit!
Dat was het, veel succes toegewenst!
Groet Felice

Amsterdam

Mocht u willen kijken of u de Binnenpret (gedeeltelijk) mooi genoeg vindt om te vermelden, dan helpt de website waarschijnlijk. [link]
Groeten, Bart (bewoner Binnenpret)

Amsterdam

Ik woon in Amsterdam Centrum en ik ga heel graag naar een klein restaurant dat gerund wordt door een oud-kraker met een grote grijze baard. Hij maakt samen met zijn dochter de meest gezonde maaltijden! Als student kom ik vaak gewoon een bord salade met veel verschillende kiemen en andere gezonde groenten. Één groot bord rauwkorst = 5 euro. Daarmee heb ik genoeg vitamientjes voor de hele
week! Het is een heel gemoedelijke sfeer in de Leliestraat in de Jordaan. Echt een aanrader! De gegevens:
Nieuwe Leliestraat 162-168, 1015 HE Amsterdam, T 020-6252041, E info@vliegendeschotel.com
I [link]
Groetjes Marieke

Amsterdam

Restaurant De Bolhoed is een vegetarisch restaurant aan de Prinsengracht waar je al jaren een goede degelijke maaltijd kan krijgen. [link]

Sauna Fenomeen is een kleine sauna (voorheen kraakpand en onderdeel van het woonwerkproject De Binnenpret) nabij het Vondelpark, waar voornamelijk biologische en altijd vegetarische producten verkocht worden. De sauna draait met vrijwilligers en een paar vaste krachten. Het is een vereniging en er is dus geen winstoogmerk. Met het geld dat overblijft worden kleinschalige bedrijven en producten gesteund die passen binnen de doelstellingen van de vereniging door middel van informatieverschaffing, donaties en kortlopende leningen. [link]
Groeten, Nicole

Amsterdam

Amsterdam, tips van een groen-kunsthistoricus (geschiedenis van tuin en landschap) en moestuinierder en liefhebber van de aarde.

Er zijn vele andere mooie parken in Amsterdam dan het Vondelpark. Ga bijvoorbeeld eens wandelen rond de prachtige Sloterplas aan de westkant van de stad. Er zijn daar ook natuurtuinen. Of park Frankendaal en het Oosterpark aan de oostkant. Boek "De stadsparken van Amsterdam" vertelt je over de geschiedenis van de 20e eeuwse parken.

In juni zijn er twee gelegenheden om de best bewaarde groengeheimen in de Amsterdamse binnenstad te bekijken: Open grachtentuinen en Het Ornament in de tuin. De Nederlandse Tuinenstichting aan de Herengracht zorgt voor onderzoek naar historische tuinen en gewassen in Nederland en restaureert deze.

Natuurtuin Slatuinen in Amsterdam West (tram 13 halte Admiraal de Ruyterweg, Slatuinenweg) is ook leuk om te wandelen: het is een samengevoegde binnentuin die ecologisch wordt beheerd. Als je dan toch in West bent, bezoek dan ook het mooie Erasmuspark, Jan van Galenstraat. En even verderop ligt het romantische Rembrandtpark, Jan Evertsenstraat. Eventueel kun je dan via het Vondelpark weer richting Leidseplein lopen. Aan het noordelijk deel van het Vondelpark, nabij ingang Van Baerlestraat, zit ook Spiritueel centrum De Roos, waar je een heerlijke kop chai kunt drinken en de esoterische boekenwinkel kunt vinden.

De Buurtboerderij in het groene gebied van Westerpark is een heerlijke plek om te vertoeven. Je kunt er ook een pannenkoek eten en iets drinken.
Bij De Witte Uyl, biologisch verantwoord restaurant in De Pijp, kun je heerlijk eten. Wel voor de wat betere portemonnee... Voor de lowbudget vega's zijn er de falaffeltentjes, bv. in de Leidsestraat.

Er zijn mooie volkstuinparken aan de randen van Amsterdam. En dan is er het prachtige
Amsterdamse Bos, ontworpen door een vrouw als werkverschaffingsproject in de jaren 1930. Voor de betere wandelingen.

Algemene tip: koop een plattegrond van de stad en bekijk alle groengekleurde gebieden!
Je kunt ze aan elkaar verbinden en zo een groene wandeling door de stad maken. Of fietstocht. In de buurt van CS kun je fietsen huren. Heerlijk, nu het zonnetje weer doorbreekt.

Dit is geen volledig overzicht. Gewoon wat er zo in me op kwam. Niet volledig ook. Maar hopelijk heeft u er iets aan. Ook heb ik geen enkel belang bij de genoemde horeca of winkels, maar ik vind ze zelf erg fijne adresjes die ik graag deel met likeminded people.
Groet! Ellen

Amstelveen

Ik zou de gemeentewandelingen in Amstelveen aanraden. Daarvan hebben wij een aantal routebeschrijvingen/brochures in huis. Het kan zijn dat die over het hele land leuk zijn, maar het kan ook typisch iets zijn uit onze buurt, want de tekeningen van de natuur langs de route (bomen, plantjes, blaadjes) zijn gemaakt door een kunstenares (Ria Tensen-Kooij), die voor deze gelegenheid 'gewoon'(niet gestileerd) tekent.
Van meerdere wijken bestaat er zo'n wandeling. Ze liggen gratis voor het grijpen in bibliotheken en bij de gemeente, maar lang niet alle wijken zijn tegelijk te verkrijgen. Je moet ze verzamelen voordat ze op zijn. Misschien is dat wel terecht, want bomen blijven meestal wel staan, maar de locatie van planten kan veranderen.
Hoewel je ze zonder begeleiding kan lopen en ze inspelen op mensen die niet zo veel weten van de natuur, is het het leukst om zo'n wandeling samen met iemand te lopen, want als er in de beschrijving bijvoorbeeld staat "Rechts van het gebouw staat ... (een bepaalde boom struik of plant)" dan zal je net zien dat er twee stuks staan en welke moet je dan hebben bij het volgen van de beschrijving? Er kan ook een tekening van een boomblaadje staan, maar in de winter heb je daar weinig aan. Je hebt dan het gevoel 'geen draad op te schieten'.
Meestal ondervangt de beschrijving dat, want dan staat er in de beschrijving van de wandeling ook een beschrijving van het natuurobject, maar er kan iets veranderd zijn. Als het een gezamenlijk voornemen is de wandeling te volgen, neem je meer de moeite om dat voornemen ook inderdaad waar te maken en twee zien meer dan één.
Ik ben heel benieuwd wat deze mailing oplevert en wat andere Amstelveners hier nog aan toevoegen. Succes met de inventarisatie!
Groeten, May Oostdijk

Den Oever

Ik zou mijn eigen toko natuurlijk als ecologische bezienswaardigheid aan kunnen prijzen. [link]
Elzo Stubbe

Castricum

Hier bij ons in Castricum is natuurlijk de zee en zijn de duinen. werkelijk prachtig en uitgestrekt natuurgebied met rondleidingen door boswachters etc. En in mei hebben wij de nachtegalen waarvoor mensen van heinde en verre komen luisteren.
Camping Geversduin en Camping Bakkum zijn mooie (wel grote) campings
redelijk eenvoudig van opzet en mooi gelegen.
Wij hebben hier "Het oude theehuis" op het terrein van Dijk en Duin. Dat is ook de winkel, "Bakkums Groen", waar je groente van het seizoen (biologisch) kan kopen.
Hier in Castricum hebben we dan "Het Zonnehuis", een huis dat al jaren op zonne-energie draait. Ook hebben wij "De Sokkerwei: een Basisschool die bijna energie-neutraal draait.
In het hele gebied hier koop je langs de weg groente en bloemen die niet het keurmerk biologisch mogen dragen, maar die wel goed gekweekt zijn. Voor eieren geldt dat ook.
In Akersloot hebben wij dan een biologische kwekerij (bloemen)
Moniek Scholten heeft een projekt in ontwikkeling om hier een groene gids te maken.
We hebben een genoeg-team, een contactpersoon van Transition Towns(ik dus) en we hebben CALorie, een energie coöperatie in oprichting.
Met vrolijke groet, Marleen M. Heeman

IJmuiden

In mei 2008 ben ik om voornamelijk praktische redenen in IJmuiden komen wonen en sindsdien ervaar ik - voor de zoveelste keer - dat je eigenlijk door een nieuwe woonplaats telkens een beetje wordt heropgevoed. Als je je tenminste voorneemt er te aarden en je dus open te stellen voor wat die plaats je te bieden heeft.
Wat ik hier vooral, van het begin af aan, heb geleerd is dat 'lelijkheid' voor een deel berust op gewoonten, afspraken en codes. IJmuiden staat bol van de tegenstellingen tussen wat 'men' mooi en lelijk vindt. Soms lijkt het wel opzet. Zo is er enkele maanden geleden een splinternieuw pretentieus Grand Café geopend op de lokatie van het vroegere treinstation, pal naast een hotel-café-restaurant van minstens vijf verdiepingen dat staat te vergaan alsof het een kwart eeuw geleden iets ergs heeft meegemaakt en niemand er sindsdien meer mee te maken wil hebben. Het is ook heel interessant te beseffen, hoe mooi en lelijk elkaar beïnvloeden. Zo staat er een gemeentehuis van een beroemde achitect (Dudok), maar omdat de omringende bebouwing nogal gevarieerd (om niet te zeggen rommelig) is en in ieder geval middelmatig, valt het speciale karakter van dat gebouw nauwelijks op.
Ik was gewend een toonbeeld van zware industrie zoals de Hoogovens, aan de overkant van het Noordzeekanaal, vies en lelijk te vinden, maar nu ik die zo vaak op allerlei tijdstippen en van allerlei kanten heb gezien, ben ik daar heel anders over gaan denken. Ik blijf ook dingen ontdekken en me verbazen. Zo moest ik de afgelopen week wat ophalen op een kantoor in het havengebied en bleek dat, met een restaurant en wat andere woningen en bedrijfjes, gebouwd te zijn op een gigantische bunker uit de oorlogstijd met een prachtig uitzicht over zee. En wie zou kunnen bedenken dat in deze plaats elk jaar een eigen Matthäus Passion wordt uitgevoerd, in de Nieuwe kerk aan de Kanaalstraat, en dat drie theaters gezamenlijk instaan voor een volwaardig muziek-, film- en toneelaanbod. Het optreden van Daniël - Allennig - Lohues in het Thalia Theater (Jugendstil) bijvoorbeeld was voor mij de vorige zomer een absoluut hoogtepunt.

Naar mijn, vooralsnog beperkte, indruk is IJmuiden - op zich en als onderdeel van de gemeente Velsen - niet wat je noemt een goede voedingsbodem voor wereldschokkende maatschappijvernieuwende initiatieven. Maar er valt, afhankelijk van je persoonlijke smaak en behoefte, wel het een en ander te zien. Na twee keer Belgisch bezoek heb ik nu een toeristische wandelroute: van de restanten van z.g. Oud-IJmuiden, in de buurt van het sluizencomplex, met als middelpunt het Augusta Hotel in de Oranjestraat (lees de triologie van Conny Braam, te beginnen met De Woede van Abraham) naar het havengebied met als blikvanger het grote witte passagiersschip van de lijn IJmuiden-Newcastle en een keur van visrestaurants en vervolgens richting Het kleine strand (een baaitje met mediterrane uitstraling), de lange zuiderpier op en af en tenslotte in zuidelijke richting, over het strand of langs een zeer vogelrijk duinpad, naar de IJmuiderslag en daar heb ik dan eventueel voor de roekeloze reiziger nog een stukje echte (duin)wildernis in petto.

Groeten en succes met dit nieuwe project, Theo.

Leiden

Wat een prachtig idee! In navolging van de EHS door Nederland, bouwen we zo aan een BPS (Bijzondere Plekjes Structuur) door Nederland. En daar werk ik graag aan mee!

Hmm.. eens denken. Ik zou een ZOZ-logee verwijzen naar

  • IDee-winkel: een prachtig initiatief in Leiden. De IDeewinkel richt zich op particuliere duurzame initiatieven en kan mensen helpen bij het vormgeven van duurzaamheid in hun eigen leven. De IDee-winkel organiseert ook het IDee-cafe, elke 1e en 3e maandagavond van de maand. Hier wordt onder meer gewerkt aan een stadstuinen op braakliggende terreinen, transition towns en meer. Zie ook [link]
  • wandeling vanaf Valkenburgs meer (gemeente Leiden/Valkenburg), door de polders naar Wassenaar. Hoewel je hier middenin de Randstad zit, waan je je hier verre van de stadse drukte. Je passeert boerderijtjes, akkers, weilanden met koeien, komt langs boerderijwinkels. Interesse? Bel/mail rustig eens, dan wandelen we samen;
  • Voor ZOZ-logees met kinderen: kinderboerderij Wassenaar (tevens zorgboerderij voor mensen met een handicap) of kinderboerderij Merenwijk (meteen educatief centrum). Zelf bezoeken we beide boerderijtjes regelmatig. Onze cavia's (Dappertje, Zwartje en Grapjas) zijn geboren op kinderboerderij Wassenaar.
  • Leidse Hout te Leiden, daar is ook het natuureducatiecentrum van IVN
  • Hortus Botanicus, Rapenburg te Leiden. Prachtige academische, botanische tuin, absoluut de moeite waard voor die logees een wat meer exotische stemming
  • Pizzeria Piccolino's (Noordeinde te Leiden): op de eerste maandag van de maand serveert dit pizzeriaatje een Meatfree-Monday-diner. Dit op initiatief van de Partij voor de Dieren in Leiden.

    Tot zover mijn bijdrage. Ik hoop op een goed gevuld overzicht van prachtige plekjes!
    Hartelijke groeten, Martine van Schaik

    Den Haag

    Was onlangs in Nederland en verbleef een paar dagen bij vrienden in Den Haag.
    Als vegetariër heb ik echt genoten van het eten in het vegetarisch/biologische restaurant: Baklust, Veenkade 19, 2513 EG Den Haag, 070-7532274.
    Overigens, leuk en interessant initiatief, succes ermee,
    Marco Koster in Spanje

    Den Haag

    Als er iemand naar Den Haag komt dan zou ik zeker een ontbijt bij Baklust (vegetarisch restaurantje) aanraden en diner bij Water en Brood. Verder een mooie wandeling in de Duinen bij Duindorp of Meyendaal.
    We zouden boodschapjes op de biologische markt of bij de groente kraam de Man bij het Bankaplein doen bij het Buitenhof, evt bij het filmhuis een filmpje kijken. Toko Sie san zou ik aan mijn vega vrienden laten zien. Een falafel eten bij King Falafel. Wellicht een film kijken bij Gezonde Gronden maar naar Rotterdam gaan voor leuke kleding bij Jas (organic) en schoenen bij Vegalife in
    Amsterdam halen. En zeker het Kushi instituut in Amsterdam bezoeken. Daar neem
    ik ze ook mee voor workshops en open dagen.
    Ook zou ik Panorama Mesdag [link] aanraden, want daar kun je heel goed zien hoe snel de omgeving van Den Haag is veranderd.
    Groetjes, Carin

    Delft

    Er is voor Delft en omgeving wel iets onderhoudends te verzinnen.
    Een ontbijt of lunch in de grote Van Nature winkel, fietsen of wandelen naar de bio-dynamische boer in de Polder van Biesland (wiens producten ook in die winkel liggen) met zijn natuurgericht bedrijf, een bezoek aan het natuurgebied van de Ackerdijkse Plassen, een van de rijkste vogelgebieden van Nederland.

    Maar een ontnuchterende blik op de razende verstedelijking van de zuidvleugel van de Randstad en het heilige bouwen in de stad (waar de ontwikkelaars en financiers al even debet aan zijn als de lokale bestuurders), de bouwputten, het verkeersinfarct, de ronkende machines op het asfalt, dat alles is helaas onvermijdelijk.
    Groet, Jacques Schievink

    Delfgauw

    Nadat ik als abonnee in de nieuwste ZOZ en daarna op de website las over het leuke idee van de Bijzondere Plekjes Structuur, stuur ik ook graag mijn bijdrage:

  • De polder van Biesland, aan de rand van Delft, is echt fijn en leuk om door te fietsen of te wandelen.
  • Bij VanNature (natuurwinkel en eetcafé) op het Vrouwjuttenland in Delft is het ook goed toeven, hier mag ik graag aan de gracht een koffie verkeerd drinken met een stuk overheerlijke bio taart!
  • Verder is een fietstocht naar Op Hodenpijl in Schipluiden een leuk doel. Hier staat een mooi kerkje met wisselde (gratis toegankelijke) exposities, er is een restaurant waar met biologische en streekproducten gewerkt wordt en waar je bijvoorbeeld tussen de middag een lekker soepje oid. kan eten. Ook is er nog een winkeltje waar biologische en streekproducten te koop zijn. ( [link] )
  • Als laatste nog een fietstochtje naar de Ackerdijkse Plassen. Dit is een natuurgebied met veel (water) vogels, met op de achtergrond de skyline van Rotterdam. Als je geluk hebt is de herder er met haar/zijn schaapskudde en fiets je even tussen al die leuke wollige dieren.
    Onderweg, in Oude Leede, zit een biologische glastuinder. Hier is een kleinschalige verkoop van kasgroenten via een karretje aan de weg, het geld doe je in een bakje.
    Groeten uit Delfgauw!
    Meike

    Monster

    Een paar ideeën in de buurt van mijn woonplaats Monster:

  • De Zeetoren in Hoek van Holland: Vnl. scharrelkip en wildernisvlees, struinen over het strand en andere natuuractiviteiten, ook speciaal voor kinderen. Kijk verder op: [link] Ook heerlijk voor een lunch of een kopje koffie mét, met uitzicht op de duinen. Helemaal bovenop de toren een prachtig uitzicht over de hele omgeving.
  • De Hagedis in Den Haag: Heerlijk vegetarisch en biologisch eten. Altijd druk, dus wel handig om te reserveren. [link]

    Ook leuk:
  • Staelduinse bos bij 's Gravanzande met kruidentuin en klein museumpje (helaas niet altijd open) [link]
  • Themapark 'De Westlandse Druif' in Monster. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe duurzaam de teelt is, Maar ze zeggen dat ze zo duurzaam mogelijk werken. De Westlandse Druif is een erkend streekproduct en erg lekker.
  • In het Westlands museum in Honselersdijk zijn nog voorbeelden van de vroegere druiventeelt te vinden. (Ik ga er van uit dat oude technieken duurzamer waren dan de moderne.)
  • Een pontje van Hoek van Holland naar de Maasvlakte. Vooral industrie, maar daar tussenin broeden de zilvermeeuwen. Heel apart. En een rondje fietsen langs de Nieuwe Waterweg levert altijd zicht op vele vogels.

    Dit zijn de dingen die ik mijn gasten zou vertellen als ze geïnteresseerd zijn in natuur en duurzaamheid. Er zijn vast nog veel meer dingen interessant: Zoals misschien de tentoonstelling over de de aanleg van de tweede Maasvlakte. Maar of het duurzaam is... Dat mag ieder voor zich bepalen.
    Groet en succes met puzzelen, Lisette Eindhoven, Monster

    Monster

    Wij wonen in het beroemde tuinbouwgebied Het Westland. Deze streek is rap aan het verstedelijken, maar er blijven gelukkig toch wel wat mooie plekjes over.
    In de eerste plaats is er het strand, met enkele campings in de buurt. In Hoek van Holland (eigenlijk Rotterdam, maar voor velen ook Westland) is een leuk biologisch/fair trade restaurant de Zeetoren. [link]
    In de kern Monster is een druivenmuseum, waar biologische druiven worden gekweekt. Daar is ook een het begin van een boottocht door het Westland. Er zijn overigens meerdere plekken waar zulke tochten starten. Natuurlijk is er de mogelijkheid tot het volgen van een ANWB-fietsroute. In Naaldwijk is nog een heel aardig zeventiende eeuws hofje, dat achter de middeleeuwse grote kerk ligt.
    Daarnaast is er in Honselersdijk het mooie Westlands museum en langs de Zweth een tweede biologische druivenkwekerij Tuinzicht. Deze is een stuk goedkoper dan de Monsterse. Beide plekken tonen de oude manier van kweken.
    Iets verder uit de buurt liggen Den Haag en Delft, maar daar zullen anderen wel over mailen.
    Wil je nog meer weten, dan geef je maar een seintje.
    Met vriendelijke groet, Jacqueline Duval en Harm Hummel

    Rotterdam

    Omisbaar in het overzicht: de geweldige vegetarische Chinees "De Oude Plek" in Rotterdam-zuid.
    Groetjes Saske

    Rotterdam

    Hier wat ideetjes van mooie plekjes in en om Rotterdam.

    De innerlijke mens:
    1. vegetarisch eethuisje het Lachende Varken.
    Een gezellig en klein eethuisje in Rotterdam dat momenteel volgens mij alleen open is op donderdag en vrijdag. Even na te gaan via de site. De kok is namelijk momenteel nog in revalidatie dus vandaar. Het is eten wat de pot schaft en altijd weer een verrassing. De maaltijd bestaat uit een soepje en een hoofgerecht voor 12,50. Voor een groot deel biologisch producten.

    2. Marokaans eethuisje Tajine op de Middellandstraat in Rotterdam.
    Een gezellig eethuisje met authentieke marokaanse gerechten. Veel keuze voor vegetariers en niet duur. Ze hebben hier een heerlijke shake van avocado en melk, een aanrader.

    3. Lof der Zoetheid op het Noordplein.
    Leuk eettentje met zelfgemaakte producten.

    4. Urban Espresso Bar, Pannekoekstraat.
    Volgens mij nog steeds de beste koffie in Rotterdam en heerlijke sandwiches met zoete aardappel. Veel keuze voor vegetariers.

    5. De Groene Passage, Mariniersweg,
    Fantastisch project met een hele grote natuurvoedingswinkel, een esoterische boekenwinkel, restaurantje en een wereldwinkel.

    6. De Oude Plek, Pliniusstraat.
    Volgens mij de enige vegetarische chinees in Nederland. Enorme keuze uit een vegetarische kaart. De sate heeft echt een bite van vlees en alles is niet van vlees te onderscheiden. Ook veganistisch maaltijden en ijs. Een leuke plaats om mensen mee te nemen die niet zonder vlees kunnen en toch veggie willen eten.

    7. De Koekela, Nieuwe Binnenweg. Bakkerij.
    Werkelijk niet te versmaden heerlijke brownies, cheese cake en allerlei anders lekkers, om mee te nemen of daar op te smullen. hier kom je niet zonder de nodige calorien weer buiten.

    8. Bazar, multi culti eettentje op de Witte de Withstraat.
    Leuke, beetje in Oosterse sfeeren gehuld eettentje, bijna altijd razend druk dus wel reserveren van te voren. Veel vegetarische gerechten. Lekkere muntthee.

    Er op uit, hup naar buiten:

    1. Rhoonse grienden.
    Prachtige natuur en keuze uit verschillende wandelroutes, voor ieder wat wils, lange of korte wandelingen. En na afloop een lekker bakkie bij restaurant Abel.

    2. Arboretum Trompenburg.
    Mooie verzameling bomen en heesters. Rustig wandelen en de kassen met cactussen zijn schitterend.

    3. Eiland Brienenoord.
    Beetje verscholen tussen de gebouwen ligt de ingang. Mooi eiland en er worden regelmatig wandelingen georganiseerd. Mooi stukje natuur bijna midden in Feyenoord. [link]

    4. Van Swietenhof.
    Een hofje onderhouden door bewoners. Een pareltje vlakbij metrostation Zuidplein. Kruiden en veel planten.

    5. De Buytenhof.
    Zorgboerderij in Rhoon, tien kilometer van Rotterdam. Veel dieren en moestuin en boomgaarden. Zelfgemaakt appel- en perensap. Appels plukken in oogsttijd, aardbeien plukken in het seizoen, kruiden en plantentuin. Verkoop van groenten en kaas, chutneys, vlees van eigen koeien en varkens, kippen, niet te versmaden zelfgemaakt gebak. In de zomer heerlijk buiten zitten op het terras. Leuke
    wandeling vanaf metrostation rhoon.

    Kunst en cultuur

    1. Wereldmuseum.
    Prachtige collectie kunst uit Azië, Afrika, Oceanië. Hier kun je rondslenteren en cultuur opsnuiven (leuk om vanaf het museum over te varen met bootje naar hotel New York, lekker over de golven heen)

    2. Museum Boymans van Beuningen
    Hier hoeft niet veel over gezegd te worden, gewoon gaan zien.

    Dit waren een paar favourieten van me. Succes ermee verder.
    Groetjes, Ariane den Bakker

    Spijkenisse

    Ik woon in Spijkenisse en ga regelmatig naar Bruinisse met de auto.
    In het begin verliep die reis via autowegen: A15, Heinenoordtunnel, Hoeksewaard enz. Met vooral op de zuidring A15 vaak files.
    Tot ik ontdekte dat er vanuit Spijkenisse, niet zo ver van mijn huis, een veerpont vaart naar de Hoeksewaard. Ik rijd nu over een groot deel van het eiland, door allerlei leuke dijkdorpjes (vooral in het voorjaar vol bloesembomen), heb niets met files te maken en het scheelt ook nog zo'n 36 km. De max. snelheid ligt beduidend lager, maar de reistijd niet!
    Als dat niet mooi en duurzaam is!
    Groetjes, Mariët Frigge

    Rockanje

    Hoi, bij ons, in de buurt van Rockanje, is er een natuurwinkel die het wel waard is om te ondersteunen! De winkel is in Vierpolders en heet "De Vliersteen".
    Ik vind dat trouwens een prachtig idee - veel success en plezier ermee!
    Groet, Wally.

    Utrecht

    In Utrecht wil ik in elk geval op twee plekken wijzen die ik ken. Het vegetarische, biologische restaurantje in Amelisweerd, 'Bezoekerscentrum Amelisweerd' (onderdeel van de Veldkeuken); een sfeervolle uitspanning waar je een lekker bio-broodje kunt eten en zelfgebakken taart.
    [link]

    Vlak daarbij twee bio-dynamische tuinderijen (voorheen De Aardvlo); één bij Oud Amelisweerd (landhuis waarin kostbaar Chinees behang aangebracht is en geconserveerd wordt), één bij Nieuw Amelisweerd (2e landgoed).
    Zie [link] en [link] (voor adres van Amelis'Hof/voorheen Aardvlo)
    Hartelijke groet, Albertine

    Utrecht

    In stad Utrecht denk ik dan aan:

  • Tuin Universiteitsmuseum Lange Nieuwstraat (Oude Hortus) Prachtige oude bomen; een stilteplek in de stad
  • De Moestuin; biologische tuin- en winkel langs de snelweg
  • De Werfkring (vegetarisch eethuisje aan de Oudegracht); sinds jaar en dag dezelfde sobere inrichting met foto van de Dalai Lama aan de muur
    Groeten, Ankie te Winkel


    Hoogland

    Nou, ik heb wel een paar tips. Hier in Amersfoort zijn naar mijn
    weten best een aantal leuke dingen te doen.
    Zo kun je in en om Amersfoort mooi wandelen, zowel op bijvoorbeeld Birkhoven of landgoed Den Treek/Henschoten als in de mooie oude binnenstad, waar Gilde Amersfoort ook stadswandelingen organiseert (kijk voor dat laatste op [link]
    Ook is er de Waterlijn, die rondvaarten in en om Amersfoort organiseert. (Ik geloof dat er ook een route langs kinderboerderij De Vosheuvel is). Het is leuk om de stad een keer vanuit een andere hoek te zien. Ik heb zelf wel eens meegevaren, dat was met een klein orkestje aan boord, erg leuk. [link]
    Dan is er ook nog de Eemlijn ('de fietsboot'). Deze boot vaart vanuit Amersfoort langs verschillende plaatsjes in de buurt. Je kunt er met je fiets op, zodat je ergens uit kunt stappen om een mooie fietstocht te beginnen. Heb ik ook een keer gedaan, ook erg leuk. [link]
    Verder is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Landgoed Schothorst, in het noorden van Amersfoort. Het ligt in een park met een klein bos, er is een middeleeuwse boerderij te bezichtigen waar ook af en toe verschillende activiteiten plaatsvinden, er is het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, een sterrenwacht, een bijenhouderij en er is een natuurspeelplaats. Een en ander is te vinden op internet.
    Rond eten en drinken is er ook wel wat te vinden in Amersfoort:
    Er is vruchtentuin en theehuis den Heyligen Berg ten zuiden van Amersfoort, waar je iets kunt eten en drinken en waar ze gebruik maken van dingen uit eigen tuin. Leuk, mooi en lekker. [link]
    Biologisch eetlokaal 't Geitenwollen sokje zit in het centrum. Daar eet je biologisch en vegetarisch, met zo veel mogelijk ingrediënten uit de Heyligen Berg-tuin. Je eet met zijn allen aan één tafel, dus met nieuwe mensen genieten van iets lekkers. Een leuke ervaring, heb ik ook een keer gedaan. [link]
    Dan is er nog een plek waar ik nog niet geweest ben, biologisch- vegetarisch restaurant De Eetstee, ook in het centrum. [link]
    Tenslotte is er in Amersfoort-Noord een onvervalste biologisch- dynamische boer; Heerlijkheid Groot Weede, een boerderij met o.a. een boerderijwinkel. [link]
    Dit is wat ik kon bedenken.
    Groetjes! Hanna

    Ermelo

    Ik woon in Ermelo en daar heb ik wel wat tips voor.
    Zo is de Schaapskooi een heerlijke plek om heen te gaan !
    Prachtig aan de rand van de Ermelose heide (Drieërweg). Overdag kun je de schapen opzoeken op de hei. In de schaapskooi zelf is informatie te lezen en zijn er kinderactiviteiten m.b.t. de schaapskudde. Vanaf de schaapskooi zijn ook mooie wandelroutes te lopen. Met een beetje geluk zie je o.a. zandhagedissen.

    Een tip op winkelgebied heb ik in Amersfoort. Daar zit de Kromme Spaak. Het leukste fietsenwinkeltje van Nederland vind ik zelf ! Ze hebben er alleen opoefietsen, bakfietsen e.d. en verkopen milieuvriendelijke verven. De winkel zit in de Kromme Straat. Ze maken er ook zelf fietsen.
    Ik heb vast nog meer tips. Zal ze later nog mailen als ze te binnen schieten. Een leuk idee om het te inventariseren!
    Groetjes Wies van Konijnenburg

    Putten

    In Putten weet ik nog een super leuke plek waar ik helaas zelf veel te weinig kom. Het is een pluktuin waar je zelf je biologische groenten, fruit en bloemen kunt oogsten. Het ziet er erg gezellig uit, je kunt er mandjes en aardapelschilmesjes pakken en precies uitzoeken wat je zelf wilt hebben. Na je oogst ga je afrekenen.
    De eigenaren zijn erg vriendelijk en gastvrij, net als de vele gezellige katten die er rond lopen en om een knuffel verlegen zitten. Het is een succes voor jezelf, maar zeker ook met kinderen.
    Helaas weet ik het adres niet precies (fiets er zo naar toe, maar geen idee hoe die weg heet). Wanneer jullie het willen kan ik het adres vast wel voor jullie achterhalen.
    Groetjes Wies van Konijnenburg

    (Pluktuin Het Platteland, Engersteeg 12, 3882 RJ Putten)

    Wijk bij Duurstede

    Hier in Wijk bij Duurstede is veel te beleven op het gebied van duurzaamheid. We hebben jaarlijks de dag van de duurzaamheid in juni (geloof ik) met een duurzaamheidslezing. [link]
    En verder de stichting Terecht Anders, waar veel initiatieven bij aangesloten zijn. [link]
    Ook hebben wij de voormalige priorij "Gods Werkhof" die nu Samaya heet en waar je kunt logeren (hotel) stiltedagen kunt houden en mee kunt doen met oecumenische vieringen. [link]
    En proeverij de Pronckheer in Cothen: heerlijk eten van lokale afkomst, alles maken ze zelf. (alleen wel een zak geld meebrengen)[link]
    Succes en groetjes, Ans van Lier

    Culemborg

    Culemborg is een prachtig provinciestadje waar een stadswandeling een genoegen is. Bij het museum is een route af te halen.
    Daarnaast is een wandeling over de dijk langs de Lek, met z'n vele prachtige uitzichten, een zeer ontspannen bezigheid, zowel richting Everdingen als richting Beusichem.
    De uiterwaarden zijn prachtig, én toegankelijk gemaakt. Dus je kunt er ook een pick-nick organiseren of eeen kinderfeestje.
    Als je de stad uit gaat richting Geldermalsen, kom je langs het 'heilige land', een stadsboerderij, waar je ook vrij kunt wandelen en even een kopje fairtrade koffie of thee kunt drinken. Er worden alleen biologische producten verbouwd.
    Tegenover dit project ligt Eva-Lanxmeer: een ecologische wijk met een heel gevarieerd aantal bijzondere huizen, bij een waterwingebied en een oude boomgaard.
    Ga je nog verder door richting Geldermalsen, dan kom je in 'De Regulieren', een onderdeel van het Gelders Landschap.
    Kortom, vele redenen om eens 'een dagje Culemborg te doen'.
    Hart.groet, Geertje Kuipers van De Kraanvogel, Nieuwetijdsboekhandel, Zandstraat 22 te Culemborg.

    Culemborg

    Ik woon in Culemborg. Mijn tip: een bezoek aan de ecologische woonwijk Culemborg "Eva Lanxmeer" is een leuk idee. Je kunt de aparte ecologische woningen bewonderen, er is een ecologische stadsboerderij , je kunt bij het station fietsen huren en in de buurt gaan fietsen. Wat heel leuk is om naar toe te gaan fietsen is naar Enspijk en dan daar het pontje te nemen over de Linge. Het is een pontje voor fietsers en wandelaars, een aanrader! Bij het pontje woont een hele
    aparte man, hij verzamelt van alles. Hij ziet er nogal woest uit en is heel aardig. Hij verzamelt grote schapenvellen, die liggen overal verspreid. Het gebied ziet er nogal woest uit en er staan allemaal hele oude gekke dingen. In de lente en zomer zitten er allemaal Enspijkse mannen daar te buurten, ze drinken vaak een biertje.
    In de Linge kun je zwemmen, en bij het pontje hangt een hele grote schommel aan een hele hoge boom. Kinderen en volwassenen schommelen daar.
    Marijke Kooijman

    Hei en Boeicop

    Vanaf de jaren zestig zit op Overboeicop 15 in Schoonrewoerd de natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden. Ze organiseren wekelijks in de wintermaanden diavonden/lezingen, leiden scholen rond en onderhouden hoogstam boomgaarden. Hebben een eigen gebouw en een zeer mooi gelegen natuurterrein achter de deur.
    Jaarlijks is er de Sapdag, waar je je eigen fruit om kan zetten in sap. Er is ook egeltjesdag etc. Kortom, teveel om op te noemen, een bezoek zeker waard.
    Ook is er in Grootammers het ooievaarsdorp. Dit waren mijn tips.
    Groeten Peter de Lange Hei en boeicop

    Steenbergen

    Ik heb toevallig op dit moment contact met Sytse uit Amsterdam die ik via een advertentie in ZOZ tegenkwam... Het leek mij leuk om eens een keertje aan woningruil te doen voor een tijdje
    en Sytse zoekt iets rustigs buiten de randstad Als alles goed gaat komt hij samen met een vriendin de komende week kijken naar waar en hoe ik woon in Brabant...
    Wat ik dus gelijk zou adviseren is het Brabants landschap dat hier nog steeds goed te zien is buiten de stad (op de fiets bijvoorbeeld). Wel steeds minder, maar nog steeds de moeite waard.
    Het typische Brabants doorkijklandschap en de wolken van Van Gogh natuurlijk. En bij heel mooi weer zijn er genoeg mogelijkheden om uit te rusten bij een eettentje of het nuttigen van je zelfgesmeerde boterham...
    p.s. en soms zijn hele kleine dingen ook de moeite waard zie foto hommeltje
    Houdoe, bedankt en tot ziens
    Pim van Dorst

    Sint-Maartensdijk

    Op mijn Zeeuwse eiland Tholen is een omgeving die jaren goed verborgen is geweest voor de buitenwereld.
    Tot de mooiste plekjes behoren de natuurgebieden, het is er heerlijk om te fietsen, rijden met paard en wagen, en een bezoekje aan de streekmuseum. Of breng een bezoek aan Oud-Vossemeer, de bakermat van de fam. Roosenvelt, de voorouders van de legendarische Amerikaanse President Roosenvelt. In het centrum staat ook een gedenkteken van zijn vier vrijheden.
    Er zijn verschillende soorten recreatie-verblijfmogelijkheden.
    Dus kortom, Zeeuwse eiland Tholen is meer dan rust en ruimte alleen.
    MVG, C.v.d.Horst uit Tholen

    Breda

    Mijn idee is een wandeling in het prachtige buitengebied De Rith tussen Breda, Etten-Leur en Rijsbergen m.b.v. het wandelknooppuntennetwerk.
    Wat zie je zoal? Veel boerderijen, landelijkheid, beetje bos, leuke wegen. Het gebied straalt rust uit.
    Het Vloeiweide-Monument mag niet ontbreken. Op deze plek staat het restant van een boswachterswoning waar in de Tweede Wereldoorlog een radiopost van het verzet was. Deze werd door de Duitsers overvallen en negen mensen werden hierbij gedood.
    Ook een bezoek aan de biologisch-dynamische zorgboerderij De Beukenhof op deze route is zeker de moeite waard. Als je op woensdags of vrijdags deze wandeling maakt, kun je in de boerderijwinkel terecht voor meestal zelf geteelde producten (bijv. groente, fruit, melk).
    Succes en zonnige lentegroet, Jeanne-Marie

    Tilburg

    Ik woon in Tilburg. Vanuit huis kan ik prachtige tochten maken, naar alle windrichtingen!
    Met behulp van de knooppunten en mooie routekaarten kan je langs prachtige plekken komen.

    Een van die mooie plekken vind ik De Heilige Eik, in de buurt van Oirschot. Nabij landgoed de Baest. Een kapel met Mariabeeld, waar, de paar keer dat ik er was, in de zonnige zomer, maar ook met minder mooi weer, steeds mensen komen. Bidden, een wens, dankwoord of zo in een boek schrijven, een kaarsje opsteken. Ligt vlakbij de Beerze, die daar prachtig meandert, liggen een paar mooie bruggetjes overheen. Ik vind het een heel bijzondere plek. Misschien, nu ik er over nadenk, lopen daar van die speciale lijnen, leilijnen genaamd geloof ik...
    Ik voel daar tenminste een heel speciale energie!

    Een andere plek, vorig jaar, bij toeval langs gekomen. Ten zuiden van Goirle, bevindt zich in de bossen ten westen van de Turnhoutse baan, het (voorheen) klooster Nieuwkerk. Als je de weg daarlangs naar het westen vervolgt (weg is niet verhard, zand dus, niet in alle jaargetijden te doen) kom je uiteindelijk in een gebied dat de Hoevens heet. Daar staan prachtige oude bomen, er lopen smalle stroompjes, is wat geaccidenteerd, daar ligt een soort (landgoed?) camping op zo'n prachtige plek... midden in bomen. Ten zuiden van Riel is dat, eigenlijk dichtbij Alphen. Vanuit Alphen is het veel makkelijker bereikbaar, maar omdat ik de weg ernaartoe zo mooi vond, beschrijf ik hem dus vanuit die kant!

    Iets algemeners: al de kapelletjes die we tegenkomen op die tochten, en die bijgehouden worden door buurtbewoners. Beplanting, verse bloemen... de zorg die daar uit spreekt is zo "gewoon" , menselijk en betrokken.
    Er staat bijna altijd wel een bank om uit te rusten, te picknicken enzo. Daar komen dan weer andere fietsers, en door de sfeer praat je zo gemakkelijk met elkaar!

    We gaan ook wel met de trein, mijn vriend neemt zijn fiets dan mee. Zo zijn we naar Den Bosch gegaan en vandaaruit terug naar huis, niet via de kortste route natuurlijk. Ten zuiden van Den Bosch, onder de snelweg door, langs de Dommel, kom je in Haanwijk, dat betreft niet een speciale plek, maar het geheel, dat een heel oude sfeer uitstraalt.

    Nouja, zo kan ik wel doorgaan... Inmiddels in twee jaar ruim 5600 km. gereden!

    En... ik ben benieuwd naar de reacties van andere lezers, en óf er veel gereageerd is?
    hartelijke groet van Annemiek Reynders

    Den Bosch

    Wat ons te binnen schiet in onze buurt is een mooie wandeling door de
    Maasuiterwaarden. Verder is het mogelijk om in onze studio een workshop te
    volgen; workshop monotype (een dag bezig zijn met kleur en afdrukken) zie:
    [link] of workshop cartoontekenen, zie: [link]
    We gaan meteen doorverzinnen en denken aan een logeeradres te worden voor
    vrienden op de fiets [link] , rondleiding door ons project en onze manier van leven inclusief onze groente/kruiden labyrinth, wilde plantenwandeling met na afloop diner of lunch, enz. enz. De laatste activiteiten moeten we nog vorm
    gaan geven, maar zijn op zich met wat voorbereiding (ooit) haalbaar.
    Groetjes Joop Reichenfeld (en Bart van der Kraan)

    St. Michielsgestel

    Ik woon in het natuurgebied tussen Den Bosch en St. Michielsgestel in. het is mooi wandelen vanuit het centrum van 's Hertogenbosch
    richting St. Michielsgestel door het Bosche broek. Een aanrader in Den Bosch vind ik een rondvaarttocht voor 5 euro door de wateren onder de stad met uitleg, startpunt centrum. Daarnaast vind ik de Loonse en Drunense Duinen bij Udenhout een aanrader met kinderen en honden- heerljk spelen en wandelen in het duingebied.
    Dit was het even snel en krijg ik meer ideeen dan laat ik weten- groetjes Bella Hexspoor

    Boxtel

    Helemaal in Brabant wil ik graag reclame maken voor de Schoffel, onze vaste boodschappenboerderij toen we nog in Boxtel woonden. Een uitgebreide winkel met veel groenten (en eieren) van eigen boerderij. Vriendelijke, persoonlijke bediening. En voor de kinderen een heuse speeltuin met trampoline waar ze vrijuit gebruik van mogen maken. Ik ben er al even niet geweest, maar als het goed is hebben ze nu ook wat dieren lopen voor de bezoekers. Wij zeiden altijd gekscherend dat andere mensen voor hun plezier als uitje naar de Ikea gingen en wij naar de Schoffel..... De leukste plek om boodschappen te doen vooral met lekker weer ! (Je kunt er ook nog een lekker -veganistisch- ijsje kopen.
    Wies van Konijnenburg

    Uden

    Hier in Uden zijn echt tal van mogelijkheden om te wandelen op de Maashorst. Wij hebben wel wandelkaarten.
    Ook heeft mijn buurman een prachtige windmolen gebouwd. Die is ook wel een bezoekje waard en natuurlijk onze molen van Jetten. Die staat vlak bij ons huis en draait elke zondag en donderdagavond. Als er wind is, maar dat is eigenlijk altijd. Je kunt er ook in en er is heerlijke mix te koop voor kruidkoek en zo. Ook leuk voor kinderen.
    Ik ga nog meer ideeen krijgen en sturen. In Uden is veel natuur
    te genieten.
    Joan, tot de volgende keer

    Eindhoven

    Als er iemand bij mij kwam logeren, dan zou ik degene meenemen naar de Duurzame Markt in Eindhoven op zaterdag op het Wilhelminaplein. Om vervolgens de eerlijke winkel route volgen door het centrum van Eindhoven.
    Ik woon in het noorden van Eindhoven en daar kan je de Philips Fruittuin bezoeken, vooral erg mooi in het voorjaar als de fruitbomen bloeien of in het najaar om zelf te plukken. Ook de landwinkel en de pannekoeken boederij zijn erg gezellig.
    Ook in het noorden van Eindhoven kan je de Blije Big bezoeken (op afspraak of vrijdagavond). Een ecologische boerderij met verkoop van eigen biologisch vlees en bier. Een arrangement is het allerleukst, want dan kan je echt het reilen en zeilen van de boerderij ondervinden. Prachtig om te zien hoeveel passie er achter
    zo'n bedrijf zit! Zeker de moeite waard om te gaan kijken!
    Groetjes, Ilse Hoenderdos

    Eindhoven

    Een gast zou ik sowieso aanraden een wandeling te maken. bijvoorbeeld:

  • Door het Ecopark in Acht
  • Aan beide kanten van het spoor tussen Best en Boxtel heb je een geweldig mooi moerassig gebied waar een "laarzenpad" doorheen loopt. Dan kom je ook nog langs een biologische boerderijwinkel Walnoot en Wilg in Best.

    Daarna natuurlijk lekker biologisch eten bij bijvoorbeeld:
  • TAC in Eindhoven
  • Iris in Eindhoven
  • Ons in Eindhoven

    Om de avond nuttig te besteden zijn er legio van mogelijkheden:
  • TAC muziek en expositie
  • Zwarte doos film
  • Plaza Futura film
  • S-complex regelmatig film en theateractiviteiten

    En dan heb je natuurlijk nog de alom bekende Kleine Aarde, fruittuin de Wielewaal en de Genneperhoeve.

    Dit schiet mij zo een beetje het eerste te binnen.
    Groetjes Paula

    Eindhoven

    Ik woon vlak bij de Philipsboerderij en kom daar heel graag.
    Een aanrader! [link]
    Vr groet, Jan Brans

    Geldrop

    Ik doe graag mee met een eerste lijstje vanuit Geldrop: Wat zou ik een Omslag-logee kunnen voorleggen, (in willekeurige volgorde):

  • Iris eethuisje vanuit Geldrop gezien vooraan in Eindhoven
  • Wereldwinkel Geldrop
  • Molen 't Nupke waar elke zaterdag graan gemalen wordt door vrijwilligers
  • de Strabrechtse heide
  • het Wisselluidersgilde
  • bioscoop Plaza (Eindhoven)
  • Klokkenmuseum Asten
  • 't Groenteschuurtje met ecologische producten (Rielsedijk Geldrop)
  • Natuurmuseum Asten
  • Prehistorisch dorp Eindhoven
  • De Achelse kluis (lekker Trappistenbier of een weekendje in bezinning)
    Groetjes, Dirk van Tellingen

    Venray

    Alle aandacht gericht op mooie plekjes in ons Nederland.
    Allereerst zou ik mijn gast meenemen op een mooie wandeling langs de Maashegeen.
    Deze wandeling langs de Maas kun je aanvangen bij Vierlingsbeek (als je de NS-wandelroute volgt), en beëindigen in Boxmeer. Deze route is tegelijkertijd onderdeel van ons allerbekende Pieterpad. Maar heel eenvoudig is om deze wandeling te maken vanuit een startpunt waar je rondloopt en weer op het startpunt terugkomt.
    Onderweg kom je langs een verzameling heggen, die vroeger dienden als afbakening van de weiden waar schapen graasden. Wel zo'n 3000 jaar geleden.
    In het voorjaar staan deze heggen prachtig in bloei met allemaal mooie witte bloemetjes.
    Als tweede zou ik mijn gast meenemen naar de Oelespot op de Ulingseheide..Een voormalig trappistenklooster in Tegelen dat omgebouwd is tot Emmausvestiging, [link] een kloosterwinkel en restaurant de Oelespot. Niet echt vegetarisch, maar hier kun je overhééérlijke pannekoeken eten. En natuurlijk een lekker trappistenbiertje drinken.
    Nou, ik hoop dat dit mijn gast tevreden zal stellen.
    Mijn vriendelijke groetjes, Pieter-Paul Goumans.

    Weert

    Als het op Weert aankomt zou ik het Natuur en Milieucentrum De IJzeren Man aanraden. Het is een leuk opgezet, levendig museum, hoewel een groot aantal dieren opgezet is. Er worden workshops gehouden. Er zijn echte bijenkorven. Er is een plantentuin met aanduiding van de diverse planten erin. En veel meer. Het is onderdeel van een recreatiecomplex, dat een groot zwembad, een binnenspeeltuin en een 'hertenkamp' omvat. Het ligt vlak bij een ven en tegen een bos aan, waar veel gewandeld wordt. Er zijn dus veel bezoekers en een flink deel komt, of is verleid denk ik, een bezoek aan het NMC af te leggen als ze in de buurt zijn. Zie website [link]
    Het 'hertenkamp' is op zich voor kinderen ook zeer de moeite waard. Maar omdat ze dicht bij elkaar liggen, kan een uitstapje naat de IJzeren Man beide bevatten, NMC en het hertenkamp..
    Vriendelijke groet, Toon Vissers

    Maastricht

    Als je in Maastricht bent: Weggeefwinkel en Eetcafe [link] en Vrijplaats Landbouwbelang [link]
    Hier zetelt ook TT Maastricht.
    Er is een ekoplan uitgegeven waar alle alternatieve winkels en plekken op staan.
    Biologische winkel La Yapa. [link]

    In de buurt van Maastricht (10 kilometer) ligt ook De Tour d'Eben Ezer [link]
    Magische plek en een groot kunstwerk. Eigenhandig gebouwde toren van vuursteen door Garcet, -zelfverklaard pacifist, anarchist en paleontoloog-, bouwde zijn toren als monument voor de vrede en als protest tegen de oorlog. Hij herschreef de geschiedenis vanuit zijn visie in een lange rij dikke boeken maar die zijn in het Frans. Ze staan in de toren waar binnenin een museum is.
    groetjes Bernadette

    Schin op Geul

    Een prachtig plekje waar we een paar fijne dagen door mochten brengen : Gasterij Pension Sint Rosa in Schin op Geul, heerlijk gelegen aan de Geul (tuin en terras).
    Heerlijke vegetarische maaltijden.
    Ze bieden ook pelgrimswandelingen met begeleiding aan en een schilderscursus.
    Met vriendelijke groet, Caro Lindner

    Nijmegen

    In mijn dorpje Lent (bij Nijmegen) is een bijzonder bed-and-breakfast huisje, genaamd Luilekkerlent aan Pelseland nummer 5, dat erg leuk gelegen en zeer bijzonder is. [link]
    Met vriendelijke groet, Krijn

    Nijmegen

    Mijn favoriete plek is de dijk langs de Waal (de Bemmelsedijk) en haar verlengde. Een verademing is het om iedere dag over de dijk te fietsen en alle waterdieren en wolken en seizoenen intensief mee te maken. Jammer genoeg is de dijk ondertussen als sluiproute ontdekt door autoverkeer dat buiten de files om de Waalbrug op wil komen. Sinds een paar jaar staat er nu dagelijks een file voor de oprit vanaf de dijk, wat de automobilisten helaas niet ontmoedigt om toch op hoge snelheid vlak langs ons fietsers heen te scheuren.
    Het is hoog tijd voor de verandering waar nu de eerste fase van is
    ingegaan, waardoor Lent weer een dorpje wordt met toevallig een druk
    bereden dorpsstraat. Het begin is er, want nu is de maximumsnelheid in het dorp weer 50 km en dat is een hele vooruitgang vergeleken bij de snelweg die voorheen het dorp in Oost en West uiteenscheurde.
    Met vriendelijke groet, Krijn van der Velden

    Nijmegen

    Twee websites die ik kan aanraden zijn:
    [link] (niet echt toeristisch, maar wel veel groene info over onze regio) en [link]
    Deze boeren hebben ook wandel- en fietspaden over het boerenland aangelegd.
    Dit laatste is de site van een nieuwe boeren-cooperatie, die nu rechtstreeks levert aan de St. Maartenskliniek en binnenkort ook aan andere instellingen (zie de 'box' in de bijlage)
    Stadswandelingen zijn ook de moeite waard maar die vindt U wel via het Gilde, Nijmegen.
    Kijk ook eens op [link] een aardige 'particuliere' site met groene neigingen. Daar komt U ook weer verder. En via de VVV natuurlijk!
    Veel plezier in Nijmegen, Greet Goverde

    Kleve/Keeken (Duitsland)

    Gasten van Vlierhof zijn in een bijna paradijselijke omgeving. Vanuit de eetkamer en de gemeenschapsruimte, misschien ook vanuit je slaapkamer kijk je uit op ons ooievaarsnest waar de ooievaars nu juist met elkaar aan het vrijen zijn. Er is een ooievaarsmannetje die een naburig nest wil gaan bewonen, maar dat vindt ons ooievaarspaar niet goed, zo wij zien deze confrontaties zo aan en vragen ons af wat het verschil is met de menselijke wereld. Een verschil: er wordt niet gevochten, alleen gedreigd.

    Wij wonen in een natuurgebied, 100 meter van de Rijn. Wandelingen langs de Rijn zijn altijd weer prachtig. Als je richting Nederland loopt ben je na een half uur in Millingen bij het veer naar de overkant, als je nog weer 30 minuten verder loopt kom je bij het natuurgebied van de Ooy. Hier kan je oerossen, wilde paarden en herten verwachten. De laatste keer dat ik hier liep stonden er aan de Rijn een stel stieren met een groot mannetjes hert die rustig bleven staan, ook toen ik vlak bij was, een bijzondere ervaring.
    Nog weer 15 minuten verder kom je bij de Millinger theetuin, het enige cafe dat ik ken waar je in het weekend toegang moet betalen (geeft ook recht op een consumptie). Ik ga met mijn vrienden altijd hier op bezoek omdat het zo'n bijzondere plek is. Wij wonen in een gigantisch wandelgebied, niet alleen langs de Rijn, maar ook in de Duffelt, een polder te vergelijken met de Ooy polder.
    Zeven kilometer naar het Oosten ligt de stad Kleef (Cleve) met een prachtige dierentuin, een burcht, en nog veel meer.
    Vijftien kilometer naar het Westen ligt Nijmegen wat ik een prachtige stad vind met de Waalkade, zijn vele cafe's, musea, enz.
    Ik kan nog zo door gaan, maar kom zelf maar kiijken.

    Op De Vlierhof ontvangen we ook gasten. Dit kan de vorm aannemen van gewoon betalende gast te zijn (kamperen, slaapzaal, of slaapkamer), maar hier kunnen ook mensen verblijven die even
    uit de hectiek van de dag willen ontsnappen, een programma wat we nu
    "time-out - tune-in" hebben genoemd. Bij dit laatste programma bieden wij een dagstructuur aan met ondermeer meditaties, lichaamswerk, sharings, werken in het atelier of op het land.
    Groeten, Anutosh, Vereniging Vlierhof,

    Elst

    Ik (en oud ZOZ-lezers, we delen hem nu) wonen op een gekraakte boerderij, waar we op een alternatieve wijze kunnen leven. ik denk dat dit best een inspiratie kan zijn. Misschien ook juist omdat we een groep (13) jonge mensen zijn, bewust gekraakt wonen en van verschillende nationaliteiten. We hebben al een logeerkamer, maar het is niet de bedoeling dat zomaar mensen op bezoek komen. Ik denk wel dat we ons graag willen voorstellen in Nederland en dat mensen langs kunnen komen (nadat ze gemaild hebben) of tijdens ons maandelijkse eetcafé (pizza uit eigen leemoven en groete uit eigen tuin). Laat maar weten wat precies jullie plan is, dan leg ik het voor aan onze groep (en kunnen we bijvoorbeeld een stukje schrijven voor een volgende ZOZ).
    Vind het in iedergeval een super goed initiatief, een manier waar we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren,
    Groetjes Mara

    Wageningen

    Nou, ik heb eens een en ander nagegaan en er is veel moois, interessants, leerzaams hier in de omgeving. En dat is dan de omgeving van Wageningen. Hier komen zo wat dingen langs met hun sites.

    1. "Vreemde Streken" Conventplein. Een alternatief, biologisch eethuisje,waar ook alleen wat gedronken en vergaderd kan worden, allerlei bijeenkomsten gehouden worden. Men bereidt alles zelf. [link] of [link]

    2. Het Renkums Beekdal.
    Een gebied waarvan de geschiedenis terug gaat tot 7000 jaar geleden met oude bewoningsplaatsen aan de randen. Nog o.a. herkenbaar aan diverse grafheuvels.
    Het dal zelf is ontstaan in de laatste ijstijd. Doordat de ondergrond permanent bevroren was, maar in de zomers toch de bovenlaag ontdooide ontstond er een steeds breder wordend dal waarin water en modder zich naar de Rijn bewoog.
    Kasteel Grunsfoort lag er in het moeras , maar het meest opzienbarende is dat een deel van het dal opgeofferd en opgespoten is aan een industrieterrein. Zware industrie, metaal, later ook de Hevea banden fabriek die verhuisde van Heveadorp naar Renkum.
    Wel, nu, in deze tijd hebben ze alles weer afgebroken, de industrie is naar elders en men is bezig het zand weer af te graven en het dal in ere te herstellen!
    Uniek in Nederland en de wereld, dat industrie moet wijken voor natuur.
    [link]

    3. Biologische groentekwekerij "De Nieuwe Ronde" aan de Oude Diedenweg.
    Het is een vereniging waar mensen lid van kunnen worden en vervolgens zelf oogsten.
    Het systeem van een pergola dus. Ligt prachtig in een deel van de Wageningse/Bennekomse eng. [link]

    4. De Ommuurde Tuin en Oranje Nassau's Oord.
    Hij ligt direkt naast het Renkums beekdal, en wel ter hoogte van waar het kasteel gestaan heeft. Men heeft er geen informatie over kunnen vinden, maar het is mogelijk dat deze plek reeds groentetuin van dat kasteel is geweest, wat er tot 1780 heeft gestaan.
    In ieder geval was het (ook) de groentetuin van paleis Oranje Nassaus Oord.
    Dit is het paleis wat koning Willem 111 voor zijn jonge koningin Emma heeft laten bouwen als buitenverblijf en voor haar oude dag. Het liep anders: de koning stierf al spoedig en Emma moest regentes zijn voor het jonge prinsesje Wilhelmina.
    Zij heeft er niet van kunnen genieten en zo werd het een kuuroord voor longlijders en is nu nog steeds opvang voor langdurig zieken.
    De Ommuurde tuin is een prachtige biologisch lusthof geworden waar men in het seizoen op woensdag- en zaterdagmiddag kan binnenlopen, groente en fruit kopen aan een stalletje, iets drinken en soms rondleidingen.
    Hier direct in de buurt ligt nog het zogenaamde tuintje van Wilhelmina. Een verstild plekje met oude bomen, een vijver met kikkers.
    [link]

    5. Wageningen.Arboretum Belmonte.
    Op de Wageningse Berg met een prachtig uitzicht over de Rijn en daarachter.
    Een grote collectie rododendrons. De oude Zonneberg (rituele plaats) bevindt zich op de berg. Ook hebben er tempels gestaan. via [link]

    6. Molen de Vlijt aan de Harnjesweg.
    Er wordt biologisch graan gemalen en heeft een winkel die geopend is op donderdag, vrijdag en zaterdag. Er zijn bezichtigingen mogelijk.
    [link]

    7. Richting Rhenen vinden we De Blauwe Kamer,een rivieroever reservaat.
    Er lopen galloways en Koniks, er zijn zeer veel vogels, een schuilhut en het water van de Rijn heeft er vrij spel. Zeer uniek gebied. [link]

    8. Het druivenpad, een pad wat zich door de hele Wageningse eng slingert naar het lager gelegen Binnenveld. zie [link]

    9. Biologische wijngaard "De Wageningse Berg".
    Aan de bosrand vinden we de druivenvelden van de wijngaard waar Jan Oudevoshaar heerlijke bio wijn produceert op toch wel behoorlijke noordelijke hoogte in Nederland.

    10. Op de grens van provincie Gelderland en Utrecht vinden we De Heimenberg of Grebbeberg, meer dan bekend in Nederland, helaas.
    Maar bijna niet bekend is dat zich op die berg aan de zuidkant de grootste ringburchtwal van Nederland bevindt. Het moet zeer oud zijn.
    Sommigen zeggen vroeg middeleeuws, anderen spreken over een Saksische burcht, of het was een Romeinse wachtpost.
    Toch zou het prehistorisch kunnen zijn, want altijd als er legenden over reuzen aan verbonden zijn en dat is hier het geval, is het ouder dan onze jaartelling.

    Ik weet veel over deze streek. Ik geef wandelingen waar ik doorgaans 5 euro pp voor vraag. Maar als mensen via Omslag bij mij terecht zouden komen kan het gratis, want het mag niet commercieel zijn. netenfaispas@hetnet.nl
    Zo hebben jullie al een aardige bloemlezing over Wageningen en omgeving.
    Veel plezier en geniet van alles! Marianne

    Zutphen

    In Zutphen valt veel te beleven op duurzaam gebied:

  • Lekker koffie of thee drinken bij biologische bakker/lunchroom De Driekant
  • Wandelen door de uiterwaarden van de IJssel
  • De historische stad beleven tijdens een rondleiding
  • Fietsen in de mooie, wijde omtrek
  • En last but not least genieten van een brunch of picknick met muziek of een verhaal bij de Eerlijke Tafel.

    De Eerlijke Tafel ben ik zelf, dus niet helemaal conform jullie vraag, want met een -bescheiden- commerciëel belang. Als je aanbeveling wilt van gasten, dan kan ik jullie met elkaar in contact brengen. Kijk op Eerlijke Tafel voor meer info. [link]
    Warme groet en ik kijk uit naar de duurzame uitjes online!
    Elze Boshart

    Zutphen

    Restaurant Lekker tegenover het station in Zutphen is een aanrader, evenals een stadswandeling, een rondje met een fluisterboot of een wandeling langs de berkel en huize voorst. Of langs de IJssel natuurlijk, aan overzijde van stad richting Deventer (dus rechts na de brug). Ook veel tweedehands kleren en boekwinkels zijn de moeite waard. En een houten speelgoedzaak aan het vispoortplein.
    Tjitske Ypma

    Wichmond

    Ik woon nu drie jaren in de gemeente Bronckhorst in het kleine dorp Wichmond. De dorpskern ligt tussen weiland, bos, beken.
    Het is prachtig wandelen hier en ik wil mensen dat graag laten zien.
    Wichmond ligt pal naast Vierakker en op de grens ligt een neo-gothische kerk, waarvan men éen der bijgebouwen heeft verhuurd aan een antroposofische instelling.
    Aan de overkant van de weg ligt tussen het groen verscholen een klein eiland met bijzondere bomen en het kasteeltje "Suideras".
    Er loopt een zandpad tussen het kerk-gebied en een gezellig restaurantje, het "Ludgerusgebouw", waar wel eens activiteiten plaatsvinden. Je kunt er lekker vegetarisch eten tegen een klein bedrag.
    Het zandpad vervolgend kom je in mooi stil bos, langs de beek en via een klinkerpad dat langs een groot weiland slingert en waar hoge beuken aan één zijde het bos afzomen, kun je naar het landgoed van kasteeel Hackfort (Vorden) lopen. Dan kom je langs akkers die granen telen op natuurlijke wijze.
    Na een zorgboerderij (weer van de antroposofen) gepasseerd te zijn, kom je bij het kasteeel uit. Daar loop je omheen, rechts naar het parkbos, links naar de kasteeltuin die momenteel wordt aangelegd als historische moestuin. Ik heb het genoegen daar als vrijwilligster in dienst van Natuurmonumenten te werken.
    Het geheel is een heerlijk oord, temeer daar het voor Nederlandse begrippen behoorlijk stil is.
    De wielewaal kun je er 's zomers horen met zijn klokkende, gorgelende zang, er zijn veel spechtensoorten, zanglijsters en een paartje zilverreigers.
    In Vierakker kun je levensmiddelen kopen bij de deels biologische
    winkelboerderij. Verder zijn er in de twee dorpjes geen winkels meer op een warme bakker na.
    De bevolking is hier prettig, vriendelijk. En wat heerlijk is: geen intensieve veeteelt hier!
    In Wichmond is een zeer fraaie kinderopvang van "Aquamarijn" gestart, waar de kinderen mooie dingen krijgen voorgeschoteld, zoals speelgoed uit natuurlijke materialen en rust. Jengelmuzak en televisie zul je hier niet aantreffen!. Een uniek stukje betere wereld!
    Als je eens een keer hier wil komen kijken, begeleid ik je graag.
    Martine van Dam

    Haaksbergen

    Mijn naam is Ronnie Hartman en ik woon in Haaksbergen. Ik ben al enige tijd vrijwilliger bij Natuurmonumenten, beheereenheid Twente Zuid. Deze beheereenheid beheert twee grote natuurgebieden tussen Haaksbergen en Enschede tegen de Duitse grens. In deze natuurgebieden kun je prachtig wandelen en genieten van de natuur. Veel bijzondere soorten flora en fauna.
    Heb je na een wandeling je eetlust opgewekt, dan is er in Enschede een prachtig vegetarisch restaurant, Het Paradijs. Hier kun je heerlijk tafelen en als toetje (of vooraf) alle kunst die in het pand is verwerkt bewonderen. Beide zijn zeer de moeite waard.
    Nou, ik hoop maar dat jullie hier een hoop mensen een plezier mee kunnen doen.
    Veel succes met al jullie activiteiten en de vriendelijke groeten hier uit Twente.
    Doei, Ronnie

    Meppel

    Meppel is een leuk stadje. Vorig jaar heeft Meppel de stadsvogelprijs gewonnen. Voor vogelliefhebbers zijn er talrijke
    bezienswaardigheden. Meppel telt 300 gierzwaluwnesten, twee huiszwaluwtillen en tal van hagen voor mussen.Je kunt heerlijk vegetarisch eten in café de Beurs en in café Oasis in het centrum van de stad. Een biologisch gemengd bedrijf zit op 7 km afstand in Kolderveen en is te bezoeken. Dit bedrijf is verbonden met een
    leefgemeenschap De Bulahhoeve, vlakbij Steenwijk, dus allemaal te fietsen.
    Aan te bevelen is een wandeling in natuurgebied De Kiersche Wieden, waarbij men kan kiezen hoever men wil gaan; er zijn verschillende wandelingen uitgezet. Op verdere afstand richting Kalenberg liggen de Weerribben en natuurlijk het Venetié van het noorden; Giethoorn. Een bed-en breakfast in Staphorst is boerderij Eben Haézer. Zelf ben ik voortdurend bezig met het lezen van boeken en het volgen van cursussen hier in de buurt om mijn ecologische voetstap steeds
    kleiner te maken. Recentelijk waren mensen van Lechaím op die cursus en alhoewel ik mijn groenten al bij hun kocht, ben ik nu ook zo ver dat mijn zuivel ook bij hun vandaan komt m.a.w. in een directe straal van vijf kilometer worden mijn
    levensmiddelen verbouwd. Het voert wat te ver om alles op te noemen, maar het gaat heel ver.

    Later schoot me nog te binnen, toen ik nadacht over leuke plekken rondom Meppel, de zintuigentuin in Zwartsluis (12 km). Een must voor de bezoeker die niets wegdoet, maar alles wat de natuur ons geeft, gebruikt.
    Verder is een bezoek aan het biologische gemengd bedrijf in Nijeveen een verademing. Bijna alles wat we eten wordt verbouwd in een straal van 5 km rondom Meppel. De boerderij heet Léchaim [link] en is open op dinsdag, woensdag en vrijdag. Ze verkopen groenten en fruit en zuivelproducten en vlees van eigen runderen.
    Hartelijke groet van Els Snel

    Dwingeloo

    Hier in de buurt van Dwingeloo in Drenthe, hebben we het allerlekkerste biologisch eethuisje van Nederland! Vinden wij. Herberg het volle leven in Appelscha. Ze hebben één menu voor ongeveer € 30,- excl drankjes. en je krijgt vijf gangen met de heerlijkste biologische en vegetarische gerechten. Sindsdien is er geen eethuis die hieraan kan tippen!
    Herberg het volle leven, Oude Willem 5, Appelscha. Reserveren op 0516 430021.
    En in Dwingeloo hebben we een goeie biologische winkel:
    Groenten en zo, Maarten en Jetske Dijkstra, Moleneinde,
    Dwingeloo
    Frederiksoord, tweemaal per maand biologische markt
    In Wapse blauwe bessen kwekerij en de vrolijke noot bomen en struiken
    Groet Tineke Rood Dwingeloo

    Zwolle

    Hier de groene hotspots in Zwolle:
    Restaurant De Mandarijn: lokaal, zo mogelijk biologisch eten. Sfeervol klein restaurant, lekker en verrassend goedkoop. [link]
    Deze boederijen zijn te bezoeken en hebben een boerderijwinkel:
    zuivelboederij [link]
    kaas en vlees [link]
    Culturele vereniging met muziek, restuarant: Eureka-Zwolle [link]
    Zwolle heeft twee leuke winkeltjes waar je alleen maar LP's kunt kopen! Minstrel [link] en Diskid [link]
    Als wij naar een onbekende stad gaan, kijken we aktijd even op www.allesduurzaam.nl [link]
    Voor restaurants kijken we in de duurzaam uit eten gids van Aarde-werk.
    Succes! Douwe

    Nunspeet

    Omslag abonnees die in Nunspeet komen zou ik aanraden Walnotenkwekerij De Smallenkamp aan de Hardenbrinkweg te bezoeken. O.a. aangesloten bij Permacultuur Nederland. Waar de meeste kwekers maar een handjevol soorten aanbieden heeft Smallekamp er een stuk of vijftig, en daarnaast nog allerlei andere soorten notenbomen. Zie voor de gegevens [link]

    Op het perceel naast De Smallekamp vind je een van de twee locaties van Dorpstuin Nunspeet, een beginnend initiatief om lokaal groenten, fruit, kruiden en bloemen te kweken op duurzame wijze. De locatie De Hardenbrink (naast de walnotenkwekerij) is een fruitlocatie, met vele soorten bessen en andere vruchten. Niet ver hier vandaan ligt aan de Schotweg de andere (kleinere) locatie van de Dorpstuin: Onder de bos. Hier ligt de focus op groenten en kruiden. Zie ook [link] Je bent van harte welkom om wat te komen kijken en wandelen, als je wilt wat te wieden of schoffelen, en en passant wat lekkers mee naar huis te nemen. Niet teveel, want de oogst wordt ook gewoon verkocht!

    De zandverstuiving, o.a. het Hulshorsterzand, met omliggende heidevelden en vennetjes hier en daar, is een stuk natuur waar alle dagen, ongeacht het seizoen en het weer, energie uit kunt halen.

    Zoals in vele andere dorpen zijn er ook rondom Nunspeet enkele ommetjes die door bos en weiland lopen. Zeker de moeite waard zijn het Rondommetje Hulshorst (een echt klein ommetje van 4,5 km) en het ommetje van Horst naar Zee (12km). Zie de route: [link]
    Groet, Dorine Ruter

    Nunspeet

    Vorig jaar ben ik in Nunspeet komen wonen. En hier ben ik zelf nog zo volop aan het zoeken naar kleine, alternatieve projecten, initiatieven op 't gebied van duurzaamheid. Zou ze enorm graag vinden. Wie weet mag ik ideeën via dit initiatief opdoen... En achterhaal of vind ik zelf een speciale plek, dan zal ik jullie er op wijzen. Zelf zou ik erg graag een biologische groente- en bloementuin(derij) vinden in mijn omgeving.

    Misschien alvast wel één tip: halverwege de Wilsummerdijk, tussen Zwolle en Kampen (Hanzefietsroute; een geweldig mooi fietstraject meestentijds op paden direct langs de IJssel) ligt een kleine uitspanning langs de IJssel op de dijk met uitzicht op en direct toegang tot het Zalkerveerpontje. Het eenvoudige koffiehuis (waar je ook een tosti kunt eten etc.) wordt oa. gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Naam weet ik even niet. Zal de volgende keer hier op letten. Schitterend gelegen plek. Zeer aanbevolen. Hou jullie op de hoogte.
    Hartelijke groet, Albertine

    De Pol

    Uiteraard weet ik wel leuke dingen in onze eigen omgeving, maar mag ik dan niet onszelf noemen? Wij hebben tenslotte zelf een kaarsenrecyclingbedrijf en een bed en breakfast, met groene stroom, zonneboiler, douchetimer, ledlampen, biologisch eten, streekprodukten en gedeelde douche en toilet, groepsruimte en biologische moestuin. Vanaf 17 april is in de kaarsenmakerij de tentoonstelling "Het jaar
    van de biodiversiteit" te zien met veel natuurkaarsen.
    Wij laten iedereen die hier komt ervaren wat milieuvriendelijk leven is en voor sommige ga je niet ver genoeg en voor andere gaat er een nieuwe wereld open.

    Wij zitten ongeveer tien kilometer van Nationaal Park De Weerribben-Wieden af en vertellen onze gasten wat de leukste fietstochten zijn. Dit is wel gemakkelijk geworden want wij hebben inmiddels ook fietsknooppunten.
    Zelf ben ik aangesloten bij 'Grenzeloos Ambachtelijk'. Dit is een samenwerkingsverband van ambachtslieden in Noordwest-Overijssel,
    dat nu heet: 'Het Waterrijck'. Zie meer informatie op [link]
    Dit jaar bestaan we tien jaar en er zijn diverse open weekenden.
    We zitten op fietsafstand van de Hobbitstee en van het Nivonhuis te Havelte.
    Hier heel vlakbij is een camping van Staatsbosbeheer op de Woldberg.
    Op deze zelfde Woldberg is Tuk's T-huis, (zie ook grenzeloos ambachtelijk) en daar wordt alleen biologische koffie/thee gerserveerd. En sinds twee jaar hebben we een uitkijktoren, die heel mooi over ons gebied en verder uitkijkt. (Ik heb geen ervaring ivm hoogtevrees). Uiteraard kan je hier ook heel fijn wandelen over de Woldberg en Landgoed De Eese.
    Dit zijn maar een paar mogelijkheden, er is meer, maar dan gaat dit stukje echt te lang worden. Wij wonen nu eenmaal in een van de mooiste gebieden van Nederland met veel bos en internationale erkende wetlands.
    groetjes, Loekie Langendoen van kaarsenrecycling "Het Tweede Lichtje"

    Terheijl

    Ik las de reacties op het BPS idee,en nu ben ik ook enthousiast geworden.
    Bij mij in de buurt is er ook een bps.Het is ons eigen erf,en het stuk land er bij. Dit is deels in gebruik als boomkwekerij met oude vruchtboomrassen, en het overige deel is erf, weiland bosje, groentetuin en beplanting, zodat het passend in het landschap ligt.
    De plek heet de Baggelhof en is in Terheyl. Dit is gelegen in noord Drenthe, in de gemeente Noordenveld.
    Er is meer over te zien op de website [link]
    Ik heb mijn bedrijf er dus deels op, maar met ons gezin genieten we er ook flink van en we zijn zo bijna zelfvoorzienend. De uitdaging om dat verder voor elkaar te krijgen ben ik mee bezig. Allicht dat er andere ZOZ-mensen zijn die ook tips binnen brengen, als ze langs komen en mee genieten van ons plekje.
    Met vriendelijke groet, Lubbert Dijk,

    Groningen

    Een prachtplek is Ter Wupping, ten oosten van Onstwedde. Een natuurgebied dat je niet in Oost Groningen zou verwachten. Lijkt wel Frankrijk. Ook Noordpolderzijl, Sluis in de Waddendijk met een getijdehaventje ervoor. Wel heel Gronings
    vrgr Peter Oterdoom


  •   © 2010 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact