OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuwe film 'Voices of Transition' in het Omslagwinkeltje

EINDHOVEN, 13 november 2014 - Aan het assortiment van het winkeltje van Omslag is deze maand een dvd toegevoegd met de prachtige nieuwe film 'Voices of Transition' van Nils Aguilar.

Voices of Transition is een splinternieuwe film over basisinitiatieven rond lokale voedselproductie. Het onderwerp wordt kort en krachtig neergezet met een citaat van de Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva: „De echte reden van de prijsexplosie van levensmiddelen is de globalisering van de lokale economie, in het belang van de grote speculanten. We kunnen het klimaatprobleem en het voedselvraagstuk morgen oplossen door ecologische landbouw en lokale markten.”

Deskundigen uit andere landen vertellen in de film dezelfde boodschap, elk in eigen woorden. Een grootschalige landbouw die zo sterk afhankelijk is van olie voor kunstmest en machines, heeft geen toekomst.

Een spotje met de boodschap ‘kweken met chemicaliën is hetzelfde als geld kweken’ dat in de film is opgenomen, blijkt niet afkomstig van een cynische criticaster van kapitalistische landbouwmethoden, nee, het is gewoon een echte reclame van chemieconcern Bayer.

Menselijke schaal

Maar nog veel meer dan het neerzetten van de problemen, gaat deze prachtige film over oplossingen. Vanuit Frankrijk komen de verhalen en beelden over landbouw op menselijke schaal, waar veel meer mensen kunnen werken, waar minder geploegd wordt, waar voor humus wordt gezorgd en meer diversiteit is. We zien in Engeland Martin Crawford van de Agroforestry Research Trust, die vertelt over moderne boslandbouwsystemen, die voedsel produceren en ook goed zijn voor de bodem.

‘Voices of Transition’ komt, anders dan de naam doet vermoeden, niet uit de Transition Townbeweging, maar Rob Hopkins, de initiatiefnemer van Transition Towns, is prominent in de film aanwezig. En we zien beelden van verschillende Transition Town-initiatieven.

De film besluit met Cuba, een land dat een voorsprong heeft op de rest van de wereld, omdat het al heeft kennisgemaakt met olieschaarste. Toen de steun van de Sowjet Unie wegviel en de Amerikanen bleven boycotten, moesten de Cubanen wel iets nieuws verzinnen. Meer stadslandbouw, ecologische landbouw, de Cubaanse beelden ogen zonnig!

‘Voices of Transition’ werd gemaakt door filmmaker Nils Aguilar als ‘compleet onafhankelijk participerend project’. Duur 66 minuten, ondertiteld in 15 talen, waaronder Nederlands. De dvd bevat als extra een lang niet-ondertiteld een interview met Rob Hopkins (28 min).

Op vrijdagavond 28 november vertonen we deze film bij Omslag

De dvd is bij Omslag te koop.


Meer nieuws


 ^   © 2014 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact