OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Omslag heeft eigen pagina op Seen.is

(Door Dick Verheul)
EINDHOVEN, 12 december 2014 - Omslag heeft een eigen pagina aangemaakt op het nieuwe social media platform 'Seen.is'. Er is grote onrust ontstaan onder deelnemers van Facebook, naar aanleiding van de nieuwe voorwaarden die Facebook per 1 januari invoert. Er is een kleine uittocht begonnen van deelnemers van Facebook naar Seen.is, hoewel de aantallen tot nu toe nog niet erg groot zijn. Wie de overstap overweegt, weet dus dat hij of zij in elk geval Omslag niet hoeft te missen op Seen.is.

De onrust betreft drie aspecten: auteursrecht, commerciële bigbrothertechnieken en spionage van de overheid. Deze lopen erg door elkaar, wat voor veel verwarring zorgt.

1. Auteursrecht

De eerste vraag is: van wie is de informatie die je op Facebook zet? Welnu: die informatie, foto's, verhalen, blijven je eigendom, maar Facebook heeft in de voorwaarden gezet dat ze ermee mogen doen wat ze willen. Dat is natuurlijk wel makkelijk voor hun.

(artikel 2.1: ...je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie...)

En Facebook kan je gegevens nadrukkelijk gebruiken om geld mee te verdienen.

(artikel 9.1: Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd.)

2. Big Brother

Facebook groeit en krijgt daarmee steeds grotere controle over ons doen en laten. Elke muisklik wordt geregistreerd en kan later benut worden om een passend commercieel aanbod onder de aandacht te brengen. En wie daarnaast gebruik maakt van Whatsapp geeft nog meer informatie prijs, en Whatsapp is eigendom van Facebook. Zelfs op websites die ogenschijnlijk helemaal niets met Facebook te maken hebben, kunnen plotseling advertenties opduiken voor een product dat te maken heeft met iets dat je op Facebook 'leuk' hebt gevonden. Wie er op let kan een wat benauwd gevoel krijgen. Big Brother let op je!

Overigens geldt dit probleem niet alleen voor Facebook. Ook Google weet enorm veel van de gebruikers, zeker als die zo vriendelijk zijn ingelogd te blijven op Gmail, zodat elke zoekopdracht aan de betreffende persoon gekoppeld kan worden. En Google heeft ook YouTube in bezit.

Eigenlijk speelt dit probleem bij alle internetbedrijven die te groot worden. Tien jaar geleden was Google nog een sympathiek bedrijf, opgericht door twee studenten die een goed idee hadden. Ze boden een tegenwicht tegen de arrogantie van Microsoft en hun motto was "Don't be evil", doe geen kwaad. Daar hoor je ze de laatste tijd niet meer over.

Natuurlijk hebben de gebruikers van deze internetdiensten er niets over te zeggen en dat komt doordat het allemaal zogenaamd gratis is. Omdat wij er niet voor betalen zijn Facebook en Google niet 'van ons'. Het oude gezegde 'wiens brood men eet diens woord men spreekt' geldt hier. De adverteerders zijn de baas, want die betalen ervoor. Dat geldt ook voor commerciële televisie en gratis krantjes in de trein.

3. Spionage

Niet alleen de commercie wil alles weten van ons doen en laten, ook veel overheden zijn erg nieuwsgierig. Dankzij klokkenluiders als Edward Snowden weten we van de Amerikaanse spionagepraktijken op internet, maar bijvoorbeeld de Chinezen zijn geen haar beter.

Meestal worden 'terrorismebestrijding' en 'kinderporno' genoemd als rechtvaardiging van het gesnuffel van de overheid, maar de onthullingen van Snowden laten zien dat de bemoeienis veel en veel verder gaat.

Seen.is en Unseen

De Amerikaanse zakenman Chris Kitze is de man achter Unseen, een bedrijf dat een betaalde dienst aanbiedt met e-mail, chat, 'skypen' en dergelijke. En het 'ongeziene' houdt in dat deze dienst er alles aan doet om de communicatie privé te houden. Vorig jaar werd zelfs besloten het bedrijf te verplaatsen naar IJsland, waar de privacy-wetgeving veel beter geregeld is dan in de VS.

Deze herfst begon Unseen een tweede dienst: 'Seen.is' ('is' betekent IJsland). Deze gratis dienst is bedoeld voor zaken die ieder wel graag met anderen deelt. Seen.is lijkt op Facebook en heeft zelfs wat meer mogelijkheden, waaronder het bijhouden van een Blog, een Forum en het uploaden van Muziek. (De deelnemers kunnen elkaars muziek beluisteren. Mogelijk is dat niet helemaal naar de zin van de muziekindustrie.)

Het aanmaken van een account op Seen.is is zeer simpel: een wachtwoord, gebruikersnaam en een e-mailadres invullen. En voor het opheffen van het account is ook een makkelijk te vinden knopje.

Op 12 december had Seen.is 42.178 leden. Facebook heeft er wereldwijd 1,3 miljard.

Bronnen:

Juriste Charlotte Meindersma over de voorwaarden van Facebook: www.charlotteslaw.nl Zie ook de andere bronnen die zij noemt onderaan het artikel.

De voorwaarden van Seen.is: seen.is

Een interview van Russia Today met Chris Kitze, naar aanleiding van het vertrek van Unseen naar IJsland: youtu.be

De pagina van Omslag op Seen.is (voor wie een account heeft op Seen.is): seen.is


Meer nieuws


 ^   © 2014 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact