OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuwe ZOZ - Eenvoud ligt voor het oprapen

EINDHOVEN, 25 februari 2017 - „Eenvoud ligt voor het oprapen. Wie het hebben wil kan het pakken.” Met die boodschap opent het nieuwe nummer van ZOZ dat vandaag bij de abonnees in de bus komt. Met het verschijnen van ZOZ 138 wordt de 23-ste jaargang van het tijdschrift voor doen-denkers volgemaakt.

Het thema 'eenvoud' spreekt ook uit het verhaal over duurzaam toerisme in ZOZ 138, dat ervaringen bevat van zo'n veertig abonnees die reageerden op de vraag 'wat zijn uw ervaringen met duurzaam toerisme'. De Verenigde Naties hebben het jaar 2017 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling. De VN verwachten veel heil van internationaal toerisme, vooral van de geldstromen die ermee gepaard gaan. De lezers van ZOZ denken bij 'duurzaam toerisme' meer aan fietsen in eigen land.

Onderstaand het redactioneel waarmee het nieuwste nummer van ZOZ opent.


Tussen te weinig en te veel

Ergens tussen te weinig en te veel is het precies goed. De Britse kunstschilder Sir Joshua Reynolds gaf er in de achttiende eeuw een naam aan. De middenweg tussen te weinig en te veel noemde hij ‘eenvoud’. Wellicht wordt dat begrip straks belangrijk als voor de vijfde keer de ‘Internationale Dag van het Geluk’ plaatsvindt bij het aanbreken van de lente. Wetenschappers komen die dag bijeen in Rotterdam om te praten over de vraag wat mensen nu werkelijk gelukkig maakt, en hoe ‘de Gelukkige Economie’ eruit zou kunnen zien. De kans is groot dat zij uitkomen bij bij zeer eenvoudige oplossingen. In dit nummer zijn al enkele aspecten te vinden van eenvoud die gelukkig maakt.

Hoe ziet bijvoorbeeld duurzaam toerisme eruit? Sommigen denken bij die woorden aan miljoenen mensen die elke dag de grenzen oversteken en grote geldstromen die daarmee gepaard gaan. Maar de lezers van ZOZ blijken bij de woorden ‘duurzaam toerisme’ vooral te denken aan fietsen en wandelen in eigen land. Iemand beschrijft het geluksgevoel dat hij bij zo’n wandeling ervoer: elke wolk, elk dorp, elke straat, elk huis krijgt aandacht, in plaats van onderweg alleen maar vangrail zien.

Eenvoud spreekt ook uit het verhaal van thuiscrèche ‘Teder’ elders in dit nummer. „Kinderen moeten al zo snel zo veel. Ik gun het ze om zo lang mogelijk kind en vrij te zijn.” Bij ‘Teder’ zo weinig mogelijk apparatuur, maar wel ‘het gevoel welkom en geliefd te zijn’.

Ook Jos de Blok, die Buurtzorg in het leven riep, houdt van eenvoud. Met minder managers gaat het beter, is zijn ervaring. En de initiatiefnemers van de Hof van Moeder Aarde in Neede komen ook met een zeer eenvoudig idee. Hun doel: geef de Aarde terug aan zichzelf.

Met deze onderwerpen en meer – zaaien en planten, zelfvoorzienend leven, gemeenschappelijk wonen – biedt dit nummer van ZOZ een overvloed aan eenvoud.

„Eenvoud is in onze dagen zeer zeldzaam”, zei de Romeinse dichter Ovidius, die leefde van 43 voor Christus tot 17 na Christus. Gelukkig hebben we sindsdien vooruitgang geboekt. Eenvoud ligt nu voor het oprapen. Wie het hebben wil kan het pakken!


Het abonnement op ZOZ kost in 2017 € 17,50. Aanmelden als abonnee gaat heel eenvoudig via de pagina ZOZ van deze website.

Op deze pagina is een overzicht te vinden van ZOZ 138.

Het is nu ook heel eenvoudig een cadeau-abonnement op ZOZ weg te geven.


Meer nieuws


 ^   © 2017 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact