OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Leemoven bouwen in de tuin van Omslag


In de Omslagtuin is de afgelopen weken gewerkt aan een huisje waar de leemoven in komt te staan

EINDHOVEN, 23 februari 2018 - In de tuin van Omslag wordt een pizza-oven gebouwd uit leem en andere natuurlijke materialen. De bouw vindt plaats op zaterdag 10 maart in de vorm van een dagworkshop, begeleid door Martijn van den Heuvel. Wie mee wil bouwen moet zich vooraf aanmelden.

Het was al een poosje een wens van Omslag: een leemoven in de tuin waarin we samen pizza’s, broodjes en andere lekkernijen kunnen bakken. Natuurlijk zouden we zo’n oven ook zelf willen bouwen, uit natuurlijke en hergebruikmaterialen uit onze directe omgeving. En met begeleiding door een ervaren leemovenbouwer. Dit voorjaar gaat die wens in vervulling. In februari is al druk gebouwd aan een stevige draagconstructie waarin de oven kan worden gebouwd. De oven komt in een hoek aan de rand van de kruidentuin, zodat we de natuurlijke smaakversterkers direct bij de hand hebben.

Pizza’s en brood

De oven en constructie zijn ontworpen door Martijn van de Heuvel en Joppe Nijssen, die al eerder samen met anderen leemovens bouwden, zoals in Ecodorp Boekel en in het Drents Dorp in Eindhoven. Beiden hebben een voorliefde voor het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, mooie ambachtelijke constructies en educatieve elementen. Ook willen ze graag anderen inspireren tot bouwen naar eigen ontwerp. De voorbereidende werkzaamheden werden in februari al verricht met vereende krachten van Evert, Martijn, Joppe, Arjan, Dick, Marta, Arjan, Terry, Mieke, Joep en John.

Martijn zal de bouw van de leemoven begeleiden tijdens een leerzame workshop op zaterdag 10 maart. Op deze dag wordt een mal gemaakt van karton en zand, wordt leem gemaakt met de juiste combinatie met stro, zand en water, en wordt de oven met de hand vormgegeven. In de onderplaat van de oven zullen glazen flessen en potten woden gebruik, ingebed in een laag scherp zand.

Tijdens dit proces geeft Martijn nadere toelichting en kunnen allerlei vragen worden gesteld.

De workshop is van 10.00-17.00 uur, met tussendoor een biologisch-vegetarische lunch. Aan het eind van de dag is er een gezamenlijke warme maaltijd.

Met het concreet bouwen van de oven kunnen een paar mensen meedoen. Wie er graag bij wil zijn om de kunst af te kijken en tijdens de dag wat hand- en spandiensten te verrichten, is ook welkom.

Wie wil deelnemen aan deze dag moet zich snel opgeven, via omslag@omslag.nl of bel 040-2910295. Een vrijwillige donatie wordt zeer op prijs gesteld.

Deze activiteit vindt plaats in het kader van NL Doet www.nldoet.nl

De leemoven zal verder worden afgewerkt tijdens de tuin-meewerkochtenden op elke vrijdag in de maanden maart en april. www.omslag.nl


Meer nieuws


 ^   © 2018 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact