OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Vredespicknick op 21 september in EindhovenEINDHOVEN, 11 september 2019 - Meer dan vijftien organisaties die werken aan vrede, mondiale bewustwording en verbetering van de wereld hebben de handen ineen geslagen om op zaterdag 21 september, de internationale Dag van de Vrede, een fantastisch inspirerend programma neer te zetten in het Anne Frank Plantsoen in Eindhoven.

De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en het nieuwe begrip 'Inclusieve Veiligheid' zullen belangrijke thema's zijn op deze bijzondere dag. Verschillende artiesten zullen optreden en er worden diverse speciale gerechten geserveerd tegen een redelijke donatie.

Omslag, een van de deelnemende organisaties. brengt het thema 'Inclusieve Veiligheid' in. Over deze vernieuwende kijk op vrede in de wereld was in september 2018 een uitgebreide werkdag bij Omslag in Eindhoven, waar de relatie tussen vrede en duurzame ontwikkeling nader werd onderzocht. Het begrip ’Inclusieve Veiligheid’ houdt in dat mensen in de rijke landen niet veilig zullen zijn als ze zich verschuilen achter een hoge muur of dichte grenzen en sterke legers. Echte vrede en veiligheid kunnen pas bestaan als mensen elders op de wereld ook in vrede kunnen leven en zich niet bedreigd voelen. Streven naar een leefbare en veilige wereld voor iedereen is dus een gezamenlijk belang van arm en rijk.

Een breed samengestelde werkgroep werkt al langere tijd aan de verdere uitwerking van het nieuwe begrip. Johannes Borger, een van de mensen van deze werkgroep, zal in het Anne Frank Plantsoen een lezing geven waarbij hij het streven naar Inclusieve Veiligheid nader introduceert.

Omslag presenteerde een lied over inclusieve veiligheid, dat ook ten gehore zal worden gebracht. De presentatie over Inclusieve Veiligheid zal omstreeks 14:30 uur plaatsvinden.

Ook de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties vormen een rode draad tijdens de vredesdag in het Anne Frank Plantsoen. In Eindhoven zijn veel burgerinitiatieven die werken aan een mooie, schone en rechtvaardige wereld zoals in de VN-doelstellingen verwoord. Thema's van vrede en milieu tot de ‘nieuwe stad’ en groene energie komen aan bod. Kleine en grote kinderen kunnen waterbeestjes bekijken en luisteren naar verhalen over bomen. Een ‘liefdesdokter’ is beschikbaar voor advies in de persoonlijke sfeer. Vrijwilligers van Werkgroep Eindhoven~Kobanê zullen traditionele gerechten serveren ten bate van een school voor gehandicapte kinderen in Noord-Syrië.

Deze informele picknick vindt plaats in het Anne Frank plantsoen van 12:00 uur tot 17:30 uur. Ze ook het evenement op www.facebook.com

Deze speciale dag komt tot stand dankzij de inzet van de volgende organisaties: 040energie, Bomenspecialist Tom van Duuren, Centro Latino Americano de Orientacion, Couchsurfing Eindhoven, De Liefdesdokter, Eindhoven in Dialoog, IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem, Nos Mundu, Omslag, PAX voor Vrede uit Utreccht, Social Eindhoven, Stad van Morgen, Vredesburo Eindhoven, Wereldwinkel, Werkgroep Eindhoven~Kobanê, Werkgroep Inclusieve Veiligheid

Voor de muziek tekenen Renee Aben en Angelique Schmidt (beide piano en zang) en Orwa Madiniah zal de ud bespelen, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de luit (el ud werd lute) en valt vooral op omdat het geen gebruik maakt van fretten. De moderne ud heeft twaalf snaren.

Wie wil bijdragen aan het succes van de dag kan meebrengen: iets lekkers om te delen, eigen bord, beker en bestek, eventueel een presentje om weg te geven, een picknickdeken of een kussentje om op te zitten, een muziekinstrument of iets anders dat bijdraagt aan de sfeer.


Meer nieuws

  • Vredespicknick op 21 september in Eindhoven

 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact