OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Zondag 12 september: Vrede voor de wereld, bij Omslag

EINDHOVEN - Op zondag 12 september 2021 vindt in de tuin van Omslag in Eindhoven een ontmoetingsbijeenkomst plaats onder de noemer 'Voor vrede in Eindhoven en de wereld'. Van 13:45 tot 18:00 is er een gevarieerd programma met presentaties en een informatiemarkt. De dag wordt besloten met een gezamenlijke maaltijd. De bijeenkomst is vooral bedoeld als uitwisseling en kruisbestuiving tussen mensen die in Eindhoven actief zijn voor de vrede. Er kunnen maximaal 40 mensen deelnemen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, via info@eindhovenkobane.nl.

De bijeenkomst vindt plaats in de aanloop naar de landelijke Vredesweek (18 t/m 26 september) met als thema 'Inclusief samenleven'.

De vredesdag bij Omslag wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van Vredesburo Eindhoven, werkgroep EIndhoven-Kobanê, Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Stichting Samen voor Gezondheid van Vrouwen.

Waarom deze samenkomst?

Er zijn meer dan genoeg aanleidingen die roepen om aandacht en actie: de groeiende kloof tussen arm en rijk, de waanzinnige wapenwedloop, oorlog en geweld in Jemen, Syrië, Afghanistan, Somalië, Mali, etc. waar het onvoorstelbare doodnormaal is. Miljoenen vluchtelingen die nergens heen kunnen. Een klimaatcatastrofe van ongekende omvang. Machteloze en/of autoritaire overheden die vooral lijken samen te werken met grote bedrijven en corrupte regimes.

Visies op politiek en samenleving lopen steeds verder uiteen en er is een groeiend wantrouwen in overheid, wetenschap en de media, een toenemende mentaliteit van individualisering: ieder voor zich.

Maar er zijn ook ook veel actieve mensen die met hart en ziel samenwerken aan een leefbare Aarde voor alle mensen: inclusieve veiligheid is veiligheid voor iedereen! Op 12 september gaan we daarover samen in gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in de grote tuin van Omslag, aan de Hoogstraat 301a. Bij overhoopt slechte weer vinden de presentaties plaats op verschillende binnenlocaties, op verantwoorde afstand van elkaar.

Enkele programma-onderdelen:

Het inhoudeljjke programma is nog in voorbereiding, maar vast staat:.

 • Palwasha Banai vertelt haar verhaal: ze vluchtte in 2002 van Afghanistan naar Nederland, en woont nu in Eindhoven. Over haar traumatische ervaringen, en hoe ze die langzaam te boven kwam, schreef ze in 2019 het aangrijpende boek Demonen overwonnen. *) Aansluitend vertelt Fred Heering over totstandkoming dit boek.
 • Wouter van Empelen, verbonden aan Artsen zonder Grenzen, gaat in op de huidige situatie in Afghanistan
 • Joost Vriens (docent): voordracht en gesprek over de leefsituatie en behoften van jongeren
 • Hanan (gevlucht uit Noord-Syrië) leest zijn verhaal over een zoektzocht naar vrijheid: 'De gerst-oogster'.
 • Pauzes met levende muziek, koffie en thee
 • informatiemarkt voor en door actieve mensen en organisaties
 • Iedereen kan vertellen wat hij/zij doet voor een inclusieve samenleving in en buiten Eindhoven

  Kijk hier voor het definitieve programma: www.werkgroepeindhovenkobane.nl

  Rond 18:30 wordt een Vredesmaaltijd geserveerd, bereid door koks van verschillende organisaties (o.a. Werkgroep Eindhoven-Kobanê).

  Rond 20:00 Afsluiting

  *) Palwasha’s boek ‘Demonen overwonnen’ wordt op deze dag ten bate van de projecten van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan.

  Voor de maaltijd wordt een bijdrage gevraagd naar draagkracht. De opbrengst is bestemd voor het schoolontbijt van gehandicapte kinderen in Kobanê, Noord-Syrië.

  Meer over het boek ''Demonen overwonnen': demonenoverwonnen.nl

  Meer over de werkgroep Eindhoven-Kobane: www.werkgroepeindhovenkobane.nl

  Meer over de Vredesweek: https://www.vredesweek.nl/

  Laat de Vredesvlag wapperen

  De zevenkleurige regenboogvlag is het wereldwijde symbool voor vrede (nl.wikipedia.org ). Deze vlag kreeg grote bekendheid tijdens protesten tegen de oorlog in Irak van 2003. In Nederland startte in 2005 een campagne om deze vredesvlag te promoten. Vredesvlaggen zijn te koop bij Omslag in twee formaten: 130 x 90 cm, en 23 x 13 cm. Ook een vredesvlag(getje) bestellen? Dan kan hier: www.omslag.nl

  Meer initiatieven in Eindhoven tijdens de Vredesweek: www.vredesburo.nl


  Meer nieuws


 • ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact