Dag van de Vrede

Zaterdag 21 september 2019

Een dag van wapenstilstand en geweldloosheid

De internationale Dag van de Vrede biedt veel mogelijkheden om vredesthema’s onder de aandacht te brengen.

De Internationale Dag van de Vrede op zaterdag 21 september krijgt dit jaar op vele manieren vorm. De Verenigde Naties riepen de dag uit in 1981, want 'omdat oorlogen beginnen in de hoofden van mensen, is het in de hoofden van mensen waar de verdediging van de vrede dient te beginnen'. Aanvankelijk vond de vredesdag plaats op de derde dinsdag in september, sinds 2001 werd het de vaste datum van 21 september. De dag moet worden beschouwd als een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid, alle volken en individuen worden uitgenodigd de vijandelijkheden voor een dag te stoppen.
Meer op de website van de Verenigde Naties


Vier de Dag van de Vrede

Liedjes over de vrede
Ter gelegenheid van de Dag van de Vrede verzamelde Omslag vredesliedjes op Youtube. Het is een verzameling die voor elk wat wils biedt: Nederlandstalig en Engels, oud ('de Wapens neer', 1890) en nieuw ('Brave of Our Hearts', 2014), liedjes uit 1945, de jaren zestig en later. Droevig en hoopgevend, kritisch en strijdbaar. Mocht iemand suggesties hebben voor aanvullingen, laat het weten!
Klik om te luisteren

Aktie Agenda
In vele steden en dorpen zijn plaatselijke activiteiten. Een overzicht is onder andere te vinden in de Aktie Agenda en raadpleeg Google Nieuws over de vredesdag. Kijk ook op Twitter.

Zelf een activiteit organiseren
De Dag van de Vrede is een heel geschikt moment om een vredesactiviteit te organiseren. Dat kan al op heel kleine schaal: een bijeenkomst, muziek maken, een activiteit op straat.

Een goede daad doen
En los daarvan: "Iedereen kan overal de Dag van de Vrede vieren. Het aansteken van een kaars, in stilte mediteren of een goede daad doen voor iemand die je niet kent", oppert de officiële website www.internationaldayofpeace.org. "Als miljoenen mensen in alle delen van de wereld samenkomen voor een dag van vrede, is het effect immens."

Laat de vredesvlag wapperen
En iedereen die een vredesvlag heeft kan die natuurlijk juist op deze dag ophangen (of bestel er een).Een minuut stilte
De Verenigde Naties roepen op een minuut stilte in acht te nemen om twaalf uur 's middags. Dit kan een heel indrukwekkende actie zijn.

Klaagmuur voor de vrede
Een eenvoudige manier om zelf een activiteit te organiseren is een 'Klaagmuur voor de Vrede'. Ga met een stapel stevig papier en tekenmateriaal op de markt staan en vraag voorbijgangers hun vredeswens vorm te geven. En bouw iets om al die tekeningen op te kunnen hangen. Een mooi voorbeeld staat op www.vredesmuseum. De vredesmuur die daar te zien is stond voorheen op het Roelof Hartplein in Amsterdam. Initiatiefneemster Saskia Molin zoekt voor deze muur een plek.

Landelijke Vredesweek
In Nederland valt de Internationale Dag van de Vrede in het begin van de Landelijke Vredesweek, georganiseerd door vredesorganisatie Pax. Plaatselijke vredesorganisaties organiseren een keur van activiteiten in het hele land.  Meer >>>Omslag houdt zich aanbevolen voor suggesties om de Dag van de Vrede te vieren, die op deze pagina zouden passen. Stuur een mail naar omslag@omslag.nlDe Verenigde Naties riepen in 1981 de Dag van de Vrede uit. De dag moet worden beschouwd als een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid, alle volken en individuen worden uitgenodigd de vijandelijkheden voor een dag te stoppen.

Give Peace A Chance


Veel activiteiten in het land

Overal in het land vinden activiteiten plaats op de dag van de vrede. Een overzicht is onder andere te vinden in de Aktie Agenda

Vouw een kraanvogel

De kraanvogel is een Japans vredessymbool. Leer een kraanvogel vouwen, bekijk het instructiefilmpje.

Hitsingle wordt vredeslied

De Britse artiest Naughty Boy heeft een speciale versie uitgebracht van zijn single 'Pardon Me', om aandacht te vragen voor de Dag van de Vrede. Aldus meldt Muziekzender FunX

Stel het is oorlog

Het affiche 'Stel het is oorlog en niemand gaat er naar toe' dateert van 1982. Meer vredesaffiches te zien bij het Vredesmuseum