Kees Koning en de toekomst van de vredesbeweging

Zaterdag 17 september 2016

Herdenking in Eindhoven

Zaterdag 17 september wordt in Eindhoven herdacht dat vredesactivist Kees Koning 20 jaar geleden overleed. Tevens wordt vooruitgeblikt en gesproken over de toekomst van de vredesbeweging.

De activiteit vindt plaats zaterdag 17 september vanaf 14.00 uur in de tuin van Omslag, Hoogstraat 301A in Eindhoven.

De dag wordt georganiseerd door Vredesburo Eindhoven in samenwerking met Omslag, de Hoogstraatgemeenschap en Emmaus Eindhoven.


Programma 17 september

Om 14.00 uur bij Omslag, Hoogstraat 301-A in Eindhoven
  • Opening en welkom
  • Film over Kees Koning.
  • Enkele mensen die Kees Koning van nabij hebben gekend vertellen hun verhalen.
  • Optreden 'BigBang!'
  • Dialoogtafels over de toekomst van de vredesbeweging
  • Plenaire afsluiting en conclusies
  • Gezamenlijke maaltijd
  • Napraten bij het vuur

Vredesactivist Kees Koning (1931-1996)

„Vernietig de wapens, anders vernietigen ze ons”, was een geliefde uitspraak van vredesactivist Kees Koning. 

Door Dick Verheul 

Toen Omslag zich in 2000 vestigde in het klooster in Eindhoven, dat nu ‘Het Kloosterhof van Gestel’ heet, was hij er al niet meer. De bekende vredesactivist was in 1996 overleden, nu twintig jaar geleden. Maar toch vervult het ons met trots, dat Kees Koning jarenlang op ons terrein heeft gewoond, in een schuurtje met een potkacheltje als verwarming.

Als we bezoekers van Omslag rondleiden noemen we vaak zijn naam, die helaas bij veel mensen geen belletje meer laat rinkelen. Vooral jongeren vertellen we graag over deze activist, die ooit aalmoezenier was in het leger, een pastoor voor de soldaten, met een uniform aan. Die tijd in het leger deed hem goed: hij werd een gedreven en radicale anti-militarist.

In een brief schreef hij: „Het militarisme dient als het meest kwaadaardige gezwel verwijderd te worden, de Noord-Zuid-relatie moet koste wat kost gesaneerd worden en de vernietigende roofbouw op Moeder Aarde zal hoe dan ook moeten stoppen. Voorlopig nog maar niet met pensioen!” Koning schreef de woorden vanuit de gevangenis in Den Bosch, waar zijn acties hem hadden doen belanden.

Rottoestellen te lijf 

Zuster Theofrida (89) woonde al in het klooster toen Kees Koning er nog was. Ze herinnert zich oudejaarsavond 1988. „Ik moet zo meteen nog aan het werk”, had Kees opgemerkt toen de zusters hem een gelukkig nieuwjaar kwamen wensen. De volgende ochtend meldde het radionieuws dat twee vredesactivisten met bijlen enkele NF-5-jachtbommenwerpers hadden vernield op Vliegbasis Woensdrecht. Later verklaarde Koning tegenover de rechter waarom hij het deed: „Per drie seconden laten we een kind sterven. In diezelfde korte tijd geven we 150 duizend gulden aan bewapening uit. Ik wil later niet hoeven zeggen: ik stond erbij en keek ernaar. We gingen met bijlen die rottoestellen te lijf omdat ze moordende wapentuigen zijn, die op geen enkele wijze respect voor menselijk leven uitdrukken.”

En verder werkte Kees Koning mee in Emmaus-gemeenschappen in Frankrijk en Nederland, deed ontwikkelingswerk in India, werkte enige tijd als verpleger in een ziekenhuis, en ten tijde van de tweede Golfoorlog nam hij deel aan een vredeskamp in Irak, dat probeerde zich tussen de strijdende legers op te stellen. Op 22 juli 1996 overleed hij op 64-jarige leeftijd aan een hartstilstand.




Film over Kees Koning

Unieke beelden van Kees Koning zijn deze dag te zien. De film die vertoond wordt schetst de acties en drijfveren van Koning, die twintig jaar geleden overleed op dezelfde plek waar hij nu wordt herdacht.

Filmer Huib Schoonhoven, die veel acties van de vredesbeweging heeft gefilmd, heeft Kees Koning gevolgd van 1988 tot 1996 en hij heeft veel beelden in het archief van acties, toespraken en interviews. Speciaal voor de herdenking stelde hij een film van 22 minuten samen, die een prachtig beeld geeft van Kees Koning. De meeste beelden zijn nog nooit vertoond. Deze film is alleen deze dag tijdens de herdenking te zien en komt in deze vorm niet op internet.

De beelden tonen onder andere hoe Koning een hek van een militaire basis doorknipt om binnen te komen. De bijl die hij bij zijn acties gebruikt gaat mee. In de film is hij nuchter over de acties. "Sommige mensen noemen het moedig, maar ik zeg liever 'consequent'. Als je mij vijf jaar geleden had gevraagd zo'n actie te doen,dan zou ik hebben gezegd: dat durf ik niet. Maar je kunt je altijd ontwikkelen."


Tentoonstelling Vredesaffiches

Op de vredesdag zal een tentoonstelling te zien zijn van vredesaffiches door de jaren heen. De expositie komt uit het depot van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.

Het affiche hiernaast is ontworpen door Joke Dallinga. De tekst 'Ik ben van na de oorlog en dat wil ik blijven' is een algemeen anti-oorlogsleus. Deze leus is veel gebruikt in verschillende protesten in de jaren '80 en '90.


Muziek van 'BigBang!"

Percussie en didgeridoo

De Eindhovense percussiegroep 'BigBang!' zal een optreden geven tijdens de dag. De 'BigBang!' is een enthousiaste percussieband die instrumenten gebruikt uit alle windstreken. De groep muzikanten treedt op sinds 2000. Naast percussie hebben ze een geweldige didgeriduïst en er komt meerstemmige zang in het repertoire voor. Een voorproefje is te vinden op hun Facebookpagina



Opmerkingen over deze pagina kunnen naar: omslag@omslag.nl



De Verenigde Naties riepen in 1981 de Dag van de Vrede uit. De dag moet worden beschouwd als een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid, alle volken en individuen worden uitgenodigd de vijandelijkheden voor een dag te stoppen.

Give Peace A Chance


Veel activiteiten in het land

Overal in het land vinden activiteiten plaats op de dag van de vrede. Een overzicht is onder andere te vinden in de Aktie Agenda

Vouw een kraanvogel

De kraanvogel is een Japans vredessymbool. Leer een kraanvogel vouwen, bekijk het instructiefilmpje.

Zing het vredeslied 'Brave of our hearts'

Artiest en ambassadeur voor de vrede Tim Akkerman schreef het vredeslied Brave of our hearts. Al heel veel mensen hebben een eigen versie op Youtube gezet! Zie de website van Pax

Hitsingle wordt vredeslied

De Britse artiest Naughty Boy heeft een speciale versie uitgebracht van zijn single 'Pardon Me', om aandacht te vragen voor de Dag van de Vrede. Aldus meldt Muziekzender FunX

Stel het is oorlog

Het affiche 'Stel het is oorlog en niemand gaat er naar toe' dateert van 1982. Meer vredesaffiches te zien bij het Vredesmuseum