Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschapServicepagina'sDeze pagina biedt een overzicht van verschillende samenlevingsvormen voor en door vijftig-plussersReacties

Noteer hier vragen, opmerkingen, reacties en suggesties voor de redactie van deze website. Klik daarna op 'Verzenden'.reeee76yuu65
               

Servicepunt
Anders Wonen Anders Leven
Een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Groepswonen van ouderen

Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen

De vorm 'gemeenschappelijk wonen van ouderen' werd in Nederland geïntroduceerd door enkele idealisten, die in 1983 de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen oprichtten, die later werd omgedoopt tot Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO). Hun doel: 50-plussers die samen een woongroep willen vormen met raad en deskundige adviezen bijstaan.

Groeps-woonprojecten van ouderen zijn er zowel in de koop- als in de huursfeer. Elk project heeft zijn eigen identiteit en kiest zijn eigen bewoners. Soms bewoont de groep gezamenlijk een groot huis, andere groepen huren een speciaal voor groepswonen bestemd pand, en weer anderen laten gezamenlijk een nieuw complex bouwen. Een belangrijk kenmerk van alle projecten is dat er altijd tenminste één gemeenschappelijke (ontmoetings)ruimte is. Zo kwam er in Hoorn (NH) een nieuw project met 87 woningen en tien gemeenschapsruimten. In Warnsveld betrok een groep kunst- en ambachtsbeoefenaars gezamenlijk een voormalige buitenplaats, die ze huren van Natuurmonumenten.

Positieve keuze voor actief blijven

De LVGO benadrukt dat deelnemen aan een woongemeenschap een bewuste en weloverwogen keus moet zijn: ,,Groepswonen is niet iets waar mee je wacht tot je eraan toe bent. Je moet je er goed op voorbereiden en er al doende naar toe groeien. Het is een positieve keuze voor actief blijven, voor jezelf en voor anderen. Groepswonen houdt je scherp en actief en je kunt langer en prettiger zelfstandig blijven wonen".
Zowel groepen als particulieren kunnen lid worden van de LVGO. Bij de vereniging zijn enkele video's verkrijgbaar, alsmede praktische informatiemappen, bijvoorbeeld voor initiatiefgroepen, een leidraad voor statuten en reglementen, en over koop of huur in de woongemeenschap. Ook zijn er verschillende boekjes verkrijgbaar. Viermaal per jaar verschijnt het informatie- en contactblad 'Wijzer Wonen'.

LVGO, Postbus 59769, 1040 LG  Amsterdam. Tel. 030-8200965.

Ter illustratie van Groepswonen van Ouderen hieronder zomaar wat links naar gerealiseerde projecten

In de bibliotheek van Omslag in Eindhoven is de video over Groepswonen van Ouderen aanwezig.Adviseurs bij groepswonen van ouderen

Door de toenemende vraag naar vormen van gemeenschappelijk wonen door ouderen, komen er steeds meer adviesbureaus die initiatiefnemers ondersteunen bij het opzetten van een project.

Een willekeurige greep uit de vele adviseurs:

- Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO)
- Kilimanjaro Wonen (Eindhoven)
- Grijze Lente (Odijk)
- Thuis in Welzijn / Thuishuis-concept
- Projectgroep Andere Woonvormen voor Senioren Nijmegen
- Samadhan Consultancy (Den Haag)

Kijk ook op de pagina 'Goede raad & Advies' >>>


Vereniging Groepswonen door Ouderen (GDO) Den Haag

Vereniging GDO is al sinds 1984 actief in Den Haag om actieve ouderen te informeren over vormen van groepswonen door ouderen.

De GVO biedt algemene informatie, gericht advies en zo mogelijk hulp bij het vormen van een groep, of bij het vinden van een woongroep. Medio 2013 waren er al zo'n 33 verschillende projecten gerealiseerd. Verwijzingen naar deze projecten staan op de website. Er zijn ook verschillende projecten van allochtone ouderen.

Wie na het bekijken van de website interesse heeft voor een of meer van de projecten, of aan de hand daarvan  vragen willen stellen, kan terecht voor een persoonlijk gesprek tijdens openingsuren.

Vereniging Groepswonen Door Ouderen, Torenstraat 172, 2513 BW Den Haag. Tel. 070-3641983, e-mail : info ( at ) gdo-denhaag.nl


Knarrenhof - netwerk rond wonen in hofjes

Stichting Knarrenhof is sinds 2010 actief en speelt een actieve rol in de hernieuwde aandacht voor het wonen in hofjes. Doelgroep: actieve en sociaal ingestelde ouderen. De nadruk ligt gezamenlijkheid en zelfredzaamheid.

De aanpak van de stichting gaat veel verder dan alleen de vorm: juist de combinatie met een goede inhoud qua sociale samenhang, zorgvoorbereidheid, duurzaamheid en zelfstandigheid maakt het bijzonder. En in dat proces is de toekomstige bewonersgroep 'de baas'. Een gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte vereenvoudigen de onderlinge contacten, maar een 'hof' is niet per definitie een woongroep - dat kan wel, maar zoiets heeft tijd nodig om te groeien. De toekomstige ‘hovelingen’ organiseren samen het onderhoud, de zorg, energie etc. met hulp van de landelijke Stichting. Alles wat ze zelf kunnen doen, doen de bewoners liever zelf. Want als je dat laat doen door gebruikers zelf, is het altijd actiever, leuker, beter en goedkoper. Deelnemers aan Knarrenhof zijn actief, sociaal betrokken en gemiddeld 59,5 jaar. Onder de leden zijn opvallend veel  (ex) verpleegkundigen.

Stichting Knarrenhof ziet zichzelf als een consumentenorganisatie die werkt als belangenbehartiger voor de toekomstige huisvesting van groepen mensen die met elkaar een 'Knarrenhof' willen vormen, met ouderwets burenfatsoen en 'noaberschap'. Centraal in het concept staan privacy en wooncomfort in een veilige en afsluitbare hof. Ieder heeft een eigen voordeur, inpandige berging, terras, zolder en eigen afsluitbare schuur op het terrein. De 'hofjes' zijn er voor mensen met lage en middeninkomens, zowel in huur als koop.

Anno 2018 zijn in flink wat plaatsen verspreid over het land lokale verenigingen en initiatiefgroepen actief om een geschikte locatie te vinden. Zie overzicht >>>.   In Den Haag, Zwolle, Hardenberg en Gouda zijn inmiddels al locaties gevonden. Onder de grote rivieren is er interesse van geïnteresseerden en wethouders. In april 2018 werd in Zwolle de eerste knarrenhof opgeleverd: de Aahof. Het plan voor Knarrenhof Zwolle was een van de landelijke koplopersinitiatieven van Platform 31 “Nieuwe kansen voor de Wooncoöperatie”. Meer daarover >>>

Algemene informatie: www.knarrenhof.nl/Erfdelen door ouderen op het platteland

Erfdelen is een concept voor herbestemming van leegstaande boerderijen op het platteland tot een collectieve woonvoorziening.

Elke dag komen er op het Nederlandse platteland vijf boerderijen leeg. Tegelijkertijd groeit bij veel mensen de behoefte om kleiner te wonen, met meer mensen samen te wonen en elkaar te helpen. Tel daarbij op de noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en de CO2 uitstoot te beperken. En als je dan ook nog de leefbaarheid van het platteland wilt vergroten, dan ligt het voor de hand dat er nieuwe plannen worden ontwikkeld.

Pieter Parmentier bedacht het concept 'Erfdelen’, waarbij een kleine groep oudere mensen samen een boerderij betrekt en voorzieningen deelt, zoals een eetkeuken, werkplaats, logeerkamers, wasserette en bibliotheek). Daarnaast heeft ieder een eigen kleine vrijstaand woning in of rond de boerderij. Een eerste pilot wordt momenteel ontwikkeld voor een locatie in Oost-Nederland. Web: www.erfdelen.nl

Interview met Pieter Parmentier >>>Het Thuishuis: samen wonen van alleenstaande ouderen 60+

Een Thuishuis is een kleinschalige vorm van gemeenschappelijk wonen met behoud van privacy en met gedeelde voorzieningen voor alleenstaande 60 plussers.

In een Thuishuis woont een kleine groep zelfstandige, alleenstaande ouderen samen, die liever niet alleen oud worden. Een Thuishuis is een gewoon huis in een gewone straat, met vijf tot zeven bewoners, een soort 'studentenhuis voor ouderen'. Elke bewoner (m/v) heeft een eigen woon- en slaapkamer van ongeveer 40m2 met douche, toilet en een kleine pantry. Met elkaar delen de bewoners een woonkeuken, een hobbyruimte, bijkeuken, wasmachine, een of twee logeerruimten en bij voorkeur een tuin. Ook is er een grote gezamenlijke huiskamer.
In principe regelen de bewoners zoveel mogelijk zelf; ter ondersteuning kan een beroep worden gedaan op  vrijwilligers en zo nodig op professionele hulpverleners.

Het huis staat bij voorkeur op een centrale plek in de wijk of buurt waaruit de bewoners afkomstig zijn, nabij belangrijke voorzieningen als winkels, openbaar vervoer, gezondheidscentrum, kerk/moskee etc.

Het eerste Thuishuis opende in juni 2012 in Deurne; eind 2016 waren er ook Thuishuizen in Amstelveen, Woerden,  Harderwijk en Winkel (NH). Meer over Thuishuizen >>>

Bekijk hier de film 'Oud worden doe je liever niet alleen'

In 2018 verscheen het boek 'Laat niemand in eenzaamheid achter': handleiding voor het opzetten van een Thuishuisproject van idee tot realisatie.Woongemeenschap Aquarius, Eindhoven

Het wooncpomplex bestaat uit 35 (huur)woningen in een rustige woonwijk in Woensel-noord. De huizen staan in een blok met een gezamenlijke binnentuin, op loopafstand van winkels en openbaar vervoer. Idealistisch ingestelde kandidaten (ook stellen) vanaf 50 jaar kunnen zich altijd aanmelden voor de wachtlijst. Graag ook wat mannen.

Het initiatief kwam al in 1984 van enkele bewoners, maar pas in 1990 in 1990 ging Aquarius van start als woongemeenschap van 50-plussers die bewust kiezen voor deze woonvorm. Het complex wordt beheerd door woningcorporatie Wooninc. Alle woningen hebben een eigen voor-en achterdeur en een kleine eigen tuin. De privacy is dus gewaarborgd. De 35 royale woningen hebben elk een of twee slaapkamers en een grote zolderverdieping. De huurprijzen liggen tussen de 400 en 500 euro en zijn subsidiabel.

Alle bewoners wonen op zichzelf, maar kunnen allerlei dingen samen doen in de gemeenschappelijke ruimte, zoals het vieren van de kroonjaren en een paar keer per jaar een gezamenlijke maaltijd. Elke donderdagavond wordt er gezamenlijk een borreltje gedronken en in de wintermaanden wordt twee keer per maand een filmhuisfilm gedraaid. Daarnaast zijn er verschillende hobbyclubs en in de zomer wordt veel gebruik gemaakt van de jeu-de-boules-baan in de grote, goed onderhouden binnentuin. Aquarius ligt in de Tempelbuurt, aan de Leuvenlaan, Mechelenlaan, Postelpad en Westerlostraat.
Wie nader wil kennismaken, kan altijd contact opnemen om een afspraak te maken voor een bezoek: e-mail: secr.aquarius ( at ) gmail.com. Naar de website >>>De Groene Horst, Beverwijk

Woongroep van ouderen ‘De Groene Horst’ wil in een prettig woon- en leefmilieu vriendschappelijk en zorgzaam met elkaar omgaan, met behoud van privacy.

De woongemeenschap bestaat uit 40 bewoners met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar, die geheel zelfstandig functioneren. Het complex bestaat uit twee- en driekamer appartementen in de huursector. Daarnaast is er een gemeenschapsruimte (De Rotonde) voor gezamenlijk koffiedrinken, koersballen, klaverjassen, filmavonden, etc. De gezamenlijk tuin wordt door zes bewoners onderhouden; daar vinden soms ook barbeques plaats.

De vereniging vraagt van haar leden om af en toe deel te nemen aan activiteiten zoals: regelmatig de Rotonde bezoeken en deelnemen aan groepsactiviteiten, zelf  activiteiten ontplooien en om de vergaderingen te bezoeken die twee tot vier keer per jaar worden gehouden. Lid worden is mogelijk vanaf 55 tot 70 jaar.
De Groene Horst is aangesloten bij de LVGO.

Aanmeldprocedure
Na aanmelding als lid volgt een uitnodiging voor een  kennismakingsgesprek, waarna je aspirant-lid kunt worden voor een jaar. In dat jaar kan nader over en weer worden kennisgemaakt, bijijvoorbeeld door de wekelijkse koffieuurtjes bij te wonen en de ledenvergaderingen.
De contributie voor aspirant-leden bedraagt € 6,-. De woningen worden gehuurd van Pré Wonen. De huur is afhankelijk van het type woning en varieert van € 500,- tot € 600,- per maand (peildatum december 2012).

Vereniging Woongroep van ouderen ‘De Groene Horst’, Büllerlaan 4-31, 1945 SR Beverwijk. Contactpersoon: Margreet Kooiman: kooiman.m ( at ) hotmail.com

Meer over deze woongroep >>>


Woongroep De Vijverhof, Ermelo

De Vijverhof is een wooncomplex van ouderen (55-plus), bestaande uit dertig zelfstandige appartementen en een gemeenschappelijke recreatierumte. De huidige bewoners variëren in leeftijd tussen 55 en 80 jaar.

De Vijverhof kwam tot stand in nauwe samenspraak met toekomstige bewoners. In februari 2001 betrokken de eerste bewoners hun appartementen en drie jaar later was de Vijverhof uitgegroeid tot een herkenbare, actieve woongroep. In 2003 werd de recreatieruimte, Het Praathuis, in gebruik genomen en werd ook de 30ste woning bewoond. Het karakter van de woongroep is, volgens de bewoners zelf, toegankelijk, eigentijds en actief. De bewoners variëren in leeftijd van 55 tot 80 jaar. De Vijverhof bestaat uit dertig drie-kamerappartementen, in oppervlakte variërend van 76 tot 88 m2. Elk appartement heeft een balkon of een tuin. De huur van de appartementen bedroeg per 1 januari 2004 tussen de 425 en 580 euro per maand. Twintig appartementen komen in aanmerking voor huursubsidie. De servicekosten zijn 15 euro per maand.

Inschrijvings- en toelatingsprocedure
Inschrijven kan bij Woningstichting De Groene Zoom. Er is een wachtlijst. Voorwaarden om op de wachtlijst van de Vijverhof te komen zijn: leeftijd tussen de 55 en 68 jaar bij inschrijving en woonachtig in Ermelo of omgeving. Aspirant-leden worden voorgedragen aan de Toelatingscommissie, maar de beslissing tot toelating ligt uiteindelijk bij de gehele woongroep, nadat de woningbouwcorporatie de algemene voorwaarden van de gemeente heeft geverifieerd. Aspirant-leden kunnen aan alle activiteiten en vergaderingen van de woongroep deelnemen

De Vijverhof, Kanoweg 36, 3651 DD Ermelo. E-mail: info@woongroep-vijverhof.nl


Initiatieven voor vegetarische ouderen

Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord, Oosterbeek

Felixoord, nabij Arnhem, is het langstbestaande vegetarische zorgcentrum in Nederland. Het huis bestaat sinds 1968. Het is er goed toeven voor senioren die volop en bewust in het leven staan.

Felixoord werd genoemd naar Felix Ortt, een pionier op het gebied van vegetarisme. Gedurende zijn leven heeft hij zich verdiept in de mens en zijn relatie tot de natuur. Een gezonde leefwijze, geestelijke ontwikkeling, opvoeding, vrede en geweldloosheid waren voor Ortt belangrijke trefwoorden. Het tehuis in Oosterbeek had geen mooiere naam kunnen hebben. Felixoord betekent ook 'gelukkig oord'. 

Binnen Felixoord wordt uitgegaan van een holistische mensvisie. Alle maaltijden binnen Felixoord zijn vegetarisch en op verzoek zo mogelijk veganistisch. Het zorgcentrum heeft 24 verpleeghuisbedden. U heeft een indicatie nodig.

Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord, Ommershoflaan 35, 6861 CH Oosterbeek. Tel. 026-3340955E-mail: info ( at ) felixoord.nl. Web: www.felixoord.nl


Vegetarisch Woonpark Ommershof, Oosterbeek

In een prachtige omgeving van monumentale bossen, groene heuvels en het rivierenlandschap van de Rijn ligt het Vegetarisch Woonpark Ommershof.  

Het is een uniek woonpark voor vegetarische ouderen vanaf 55 jaar. Het park is ruim 6 ha groot; daarin bevinden zich 33 bungalows en 14 appartementen van verschillende typen, grootten en huurklassen. Het Vegetarisch Woonpark is een complex van Woonzorg Nederland.  Web: www.vegetarischcentrum.nl

Aangrenzend aan het woonpark is het vegetarisch zorgcentrum Felixoord gevestigd.

Meer over de relatie en verschillen tussen Felixoord en de Ommershof >>>


Abbeyfield: kleinschalig groepswonen met zorg

File written by Adobe Photoshop¨ 5.0In een Abbeyfield-project woont een kleine groep alleenstaande ouderen samen. Ieder heeft een eigen zit-slaapkamer, maar er wordt gezamenlijk gegeten en bepaalde voorzieningen worden gedeeld. In huis woont ook een coördinator, die zonodig zorg kan verlenen.

  Het Abbeyfield-initiatief ontstond in 1956 in Groot-Brittannië, als reactie op de problemen van een steeds groter wordende groep ouderen in de arme wijken van Londen die niet meer in staat bleken om op een menswaardige manier een eigen en zelfstandig leven te leiden. Zo ontstond het idee om kleine groepjes alleenstaande ouderen te vormen die op die manier samenwoonden. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels al meer dan duizend huizen.
Het Abbeyfield-idee vond navolging in Australië, Zuid-Afrika, Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland, Italië, België, Spanje, Japan, Oeganda en Letland.

Stichting Abbeyfield Nederland

0šÑ In 1986 werd Stichting Abbeyfield Nederland opgericht, omdat ook het uitgebreide Nederlandse voorzieningenstelsel niet altijd aansluit op de verschillende behoeften van ouderen. Ook hier kunnen ouderen tussen wal en schip terechtkomen. Het idee om in Nederland een Abbeyfield-organisatie op te richten ontstond tijdens een studiereis naar Engeland, die zorgverleners uit Brabant in het ouderenwelzijn in 1985 maakten. Tijdens die reis werd men bijzonder getroffen door de warmmenselijke wijze waarop binnen Abbeyfield aan alleenstaande ouderen de mogelijkheid werd geboden om in hun normale leefomgeving gehuisvest te blijven met behoud van hun eigen levenswijze.
In 1988 opende het eerste Abbeyfield-huis in Nederland: in Roosendaal. Later later gevolgd door projecten in Maastricht, Tilburg, Arnhem, Apeldoorn, Driebergen, Harderwijk, Zwolle (Aplein 3-7) en Hoogezand-Sappemeer.

Abbeyfield-huizen staan meestal binnen het bereik van winkels, gebedshuizen en andere gemeenschappelijke voorzieningen. De bewoners verzorgen hun eigen kamer die gemeubileerd is met eigen meubels e.d. Zij leiden dan ook desgewenst een eigen leven en nemen gezamenlijk deel aan de maaltijden. De coördinator van het project zorgt voor die zaken, die in de normale familieverhoudingen eveneens voor de oudere familieleden worden verzorgd: ,,Een Abbeyfieldleefgemeenschap biedt een uitgebalanceerd samenspel tussen privacy en gemeenschap, tussen onafhankelijkheid en verzorging, aan een aantal ouderen die anders zouden zijn onderworpen aan eenzaamheid en veiligheidsrisico’s. Zij bieden steun aan elkaar''.

Stichting Abbeyfield Nederland. Contactpersoon: Joyce de Lange, jdelange@abbeyfield.nl


De Herbergier

De Herbergier is een keten van 'zorgondernemers', die mensen met geheugenproblemen kleinschalig wonen biedt in een sfeer van aandacht, warmte en respect. Het eerste project startte in 2008 in Arnhem.

De kleinschalige huizen ('leefgemeenschappen') van De Herbergier zijn zelfstandige bedrijven, die zijn aangesloten bij de landelijke franchiseorganisatie De Herbergier. Het uitgangspunt binnen De Herbergier is dat de bewoners zoveel mogelijk hun eigen manier van leven kunnen voortzetten. In het 'zorgaanbod' staan de persoonlijke wensen voor wonen en begeleiding centraal.
De klanten van de Herbergier zijn mensen met een vorm van dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Dit kunnen zowel ouderen als jongeren zijn. Elke Herbergier wordt geleid door twee zorgondernemers; zij wonen zelf ook in het pand en bieden 24 uur per dag zorg en ondersteuning en zijn het vaste aanspreekpunt.

In april 2008 opende de eerste Herbergier in Arnhem zijn deuren. Dit huis, ondergebracht in een uitgebouwd herenhuis in het Spijkerkwartier, was een initaitief/bedrijf van Adriaan Koenen en Gherina van de Vuurtst. Koenen nam ook het voortouw bij de Thomashuizen: een succesvolle formule voor mensen met een verstandelijke beperking. De combinatie van kleinschalig wonen met de principes van het ondernemerschap en de inzet van het PGB is ook in de Herbergier het uitgangspunt.

De landelijke franchiseorganisatie 'de Herbergier' biedt ondersteuning bij de bedrijfsvoering. Daardoor ontstaat meer tijd en ruimte voor het hoofddoel: zorg bieden aan de bewoners.

Het Arnhemse huis was het eerste in een serie van drie; twee andere Herbergiers volgden in Terborg en Grathem. Anno 2015 zijn er tientallen Herbergiers-huizen verspreid over het hele land. Zie overzicht >>>

Herbergier Arnhem, Het Nieuwe Land 14, 6828 DZ Arnhem. Tel. 026-3703727 en 06-41916019, e-mail: arnhem@herbergier.nlWoongroep Zandroos, Diever (Dr)

In het plan Kalterbroeken in Diever (Dr) is najaar 2018 gestart met de bouw van appartementencomplex De Zandroosm met koop- en huurappartementen voor 50-plussers.

Het plan is opgebouwd uit 22 appartementen, 18 appartementen in een gebouw van twee etages en 4 appartementen zonder bovenburen. Er zijn 11 koopappartementen en 11 huurappartementen, waarvan de huur voldoet aan de eisen voor huursubsidie. De huurappartementen hebben een oppervlakte van 70 m², de koopappartementen in het grote gebouw 90 m² en de vier zonder bovenburen 100 m². Centraal in het grote gebouw komt een gemeenschappelijke ruimte, waar naast bewoners ook buurt- en dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten.Van alle kopers en huurders wordt verwacht dat ze lid zijn/worden van de vereniging Seniorenwoongroep Zandroos.

Het wordt een duurzaam en energieneutraal complexje in een mooie groene omgeving. Plan is om toekomstige tuin in rte richten op basis van permacultuur met een stukje voedselbos. De gemeente wil van de rest van het plan ook een mooi groen geheel maken, waarbij het naastgelegen stuk natuur, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten, als het ware in de wijk doorloopt. Web: www.woongroepzandroos.nl


Rosa Spier Huis, Laren

Voor kunstenaars en wetenschappers is het kunnen blijven uitoefenen van het eigen vak een voorwaarde om op een gelukkige en evenwichtige manier oud te worden. Het Rosa Spier Huis biedt daartoe de mogelijkheid.

Het Huis biedt ruimte aan 73 bewoners. Er zijn zeven appartementen voor twee personen, de overige appartementen zijn bestemd voor alleenstaanden. Op de eerste verdieping is een ziekenboeg en een afdeling voor bewoners die meer hulp nodig hebben en aan wie intensieve zorg kan worden verleend. Het Huis biedt een scala aan faciliteiten en ruimten die in een gewoon verzorgingshuis niet aanwezig zijn, zoals ateliers, muziekstudio’s, ontmoetingsruimten, werkkamers, bibliotheken, een concertzaal en een tentoonstellingsruimte.
Het Rosa Spier Huis werd in 1969 gebouwd en in 1992 gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd. Het heeft de officiële status van een verzorgingshuis, met een bijzondere functie.

Rosa Spier Huis, Esseboom 2, 1251 CP Laren. 035-5386797.


Groepswonen van allochtone ouderen

In steeds meer plaatsen in Nederland komen groepswoonvoorzieningen voor ouderen van niet-Nederlandse afkomst.

Op de website van de Federatie Gemeenschappelijk Wonen is een overzicht beschikbaar van woonvormen voor allochtone ouderen. Klik hier.

WoonSaem is het Kenniscentrum Gemeenschappelijk Wonen voor Oudere Migranten

Hieronder beschrijven we enkele willekeurige projecten - om een indruk te geven.


Samadhan Woonconsultancy

Na jarenlang te hebben meegewerkt aan de realisering van woongroepen van en door allochtone en autochtone ouderen in Den Haag, richtte Rosemary Samadhan een eigen adviesbureau op: RS Woonconsultancy.

 RS woonconsultancy is gespecialiseerd in allochtone en autochtone woonprojecten en heeft een breed netwerk opgebouwd. Daarnaast heeft zij initiatieven ondersteund van diverse leefgemeenschappen, zoals antroposofische, interkerkelijke en homoseksuele ouderen.

Klik hier voor meer informatie.

RS Woonconsultancy, Bogaardplein 114, 2284 DN Rijswijk (ZH). Tel. 06-50852387, e-mail: info@woonconsultancy.nl


Groepswonen van allochtone ouderen in Rotterdam

De Woongroepenwinkel Rotterdam heeft een speciale afdeling voor het ondersteunen van initiatieven van ouderen van allochtone afkomst. In 2005 produceerde de Woongroepwinkel de video 'Mijn land verzameld in een pand', waarin verschillende woongroepen en hun bewoners in beeld en aan het woord komen. Deze video is ook aanwezig in de bibliotheek van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.


Groepswonen van allochtone ouderen in Tilburg

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default qualityIn Tilburg-west wordt in 2007 gestart met een groepswooncomplex voor Turkse ouderen. Al eerder werden woongroepen voor Surniaamse en Molukse ouderengerealiseerd.

 Het initiatief voor de Turkse Tilburgers kwam van het Brabants steunpunt voor multiculturele ontwikkeling Palet, die het plan samen met de Turkse ouderenorganisatie Ikinci Bahar verder ontwikkelde. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten die al vanaf 2003 plaatsvonden, bleek er bij Turkse ouderen veel belangstelling te zijn voor groepswonen. Via een door architectenbureau Remake ontwikkelde spelmethode, werden de woonwensen van de toekomstige bewoners geïnventariseerd. Uiteindelijk schreven dertig huishoudens zich in voor het groepswoonproject. Zij houden regelmatig contact met elkaar, want het duurt nog wel even voordat zij zullen kunnen verhuizen. Woningbouwereniging Tiwos start in 2007 met de bouw van het groepswooncomplex en stelde daarvoor in 2005 een te renoveren flatgebouw beschikbaar.

Over de werkwijze en de resultaten van het voorlichtingstraject maakte Palet de brochure 'Oost in West', die voor 4,50 euro te bestellen is.

Klik hier voor meer over dit initiatief.

Meer informatie over het groepswonenproject bij Sherida Karamat Ali, 013-5321436, karamatali@palet.nl

Woningbouwvereniging Wonen Breburg
realiseerde in Tilburg al eerder groepswooncomplexen voor Surinaamse en Molukse ouderen.


Woongroep van Turkse ouderen in Amsterdam-Bos en Lommer

Voorjaar 2008 startte in de Amsterdse wijk De Baarsjes de eerste woongroep van ouderen van Turkse komaf in Amsterdam: Tweede Lente. Er zijn tien woningen en een gemeenschappelijke woonkamer.

De woongroep is gevestigd in het nieuwbouwcomplex 'De Buskenblaser' in het stadsdeel de Baarsjes/Bos en Lommer. De Turkse senioren wonen allemaal zelfstandig, maar wel vlak bij elkaar. Naast hun eigen woning kunnen ze gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer. Het tegenovergelegen woonzorgcentrum De Boeg kan alle zorg leveren die de Turkse senioren nodig (zouden kunnen) hebben. De woningen zijn zgn. WIBO-woningen (= Wonen in Beschermde Omgeving).

Dit project, gerealiseerd door de Algemene Woningbouw Vereniging, is het eerste groepsproject voor Turkse ouderen in Amsterdam. Meer >>>


Mayur: Surinaamse en Hindoestaanse ouderen in Utrecht

Mayur is een woongroep van Surinaamse en Hindoestaanse ouderen in Utrecht Lombok. Op 22 februari 2002 betrok de eerste allochtone ouderenwoongroep in de stad Utrecht een speciaal voor hen gebouwd wooncomplex aan de Vleutenseweg, op het Groenewegterrein. De woongroep, met de naam Mayur, bestaat uit 45 ouderen, die merendeels van Surinaamse en Hindoestaanse afkomst zijn.

Klik hier voor meer informatie.


Woongroepen voor Surinaamse senioren in Amsterdam

De Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam (AWV) telt veel woongroepen onder zijn huurders, zoals woongroep 'Anand Joti' voor Surinaamse senioren en woongroep 'Wi Kontren' van ouderen met een Hindoestaanse achtegrond.
Wi Kontren, Randwijkkhof 50, 1106 JX, Amsterdam Zuidoost. 020-6914270.

AWV, Bos en Lommerplein 295, 1055 RW Amsterdam. 020-5118000, e-mail: info@awv.nl


Woonprojecten voor Indische en Molukse ouderen

In steeds meer steden komen woonprojecten die zich specifiek richten op Indische en Molukse ouderen. Voordeel: binnen de eigen gemeenschap oud worden. Ook zaken als mantelzorg en voorzieningen binnen een woonproject spelen een belangrijke rol.
De langst bestaande woongroep is Singel Senang in Den Haag, waarvan uit 21 huishoudens deel uitmaken. Ook in Den Haag, in het Polanenhof, is een woongroep-met-zorg met 26 vierkamer-appartementen. In Zoetermeer startte in 2003 woongroep Bersama Senang.
Ook in Amersfoort en Soest zijn woongemeenschappen van ouderen met een Indische achtergrond. Nieuwe woongroepen zijn ondermeer in ontwikkeling in Haarlem, Heerlen en Groningen en Amsterdam.

In Amsterdam zet Stichting IMOA zich in voor huisvesting van Indische en Molukse ouderen, al dan niet met extra zorgvoorzieningen. Eind februari 2007 werd met Woningcorporatie Ymere een intentieovereenkomst getekend voor de bouw van 28 'Wibo'-woningen in Geuzenveld en Osdorp.

Goede informatie bieden ondermeer Stichting Pelita en de Vereniging Insulinde.


Woongroepen van homoseksuele ouderen

 • L.A. Rieshuis, Amsterdam

Het L.A. Rieshuis is een woongroep voor zeven homoseksuele ouderen. Het huis heeft zeven appartementen en een gemeenschappelijk ruimte en staat in het hart van Oud Amsterdam.

 De bewoners van het Rieshuis hebben elk hun eigen appartement waar ze zelfstandig wonen. De woningen zijn compact maar ruim opgezet. In elk appartement zijn (brand)alarmvoorzieningen aangebracht, waardoor er snel contact kan worden gemaakt met het aangrenzende verzorgingstehuis De Rietvinck. De woningen zijn afgestemd op het gebruik door ouderen. Door per laag woningen van verschillende breedte en diepte te maken ontstond er vanuit de woonkamer uitzicht op de binnentuin van De Rietvinck, aan de Brouwersgracht. De balkons zijn per laag gemeenschappelijk en hebben een flinke afmeting gekregen. Voor eventuele extra zorg kunnen de bewoners ook bij 'De Rietvinck' terecht.

L.A. Rieshuis, Vinkenstraat 175-181, 1013 JR Amsterdam. 020-6201611.


 • De Roze Hallen, Amsterdam
De Roze Hallen is een appartementencomplex van een groep LHBT’ers (lesbisch, homo, biseksueel en transgender), in een pand aan de Bilderdijkkade in Amsterdam. Het project werd in augustus 2018 opgeleverd.

De Roze Hallen is een modern grachtenpand geworden,met veertien appartementen, over vijf verdiepingen (met een lift). Het is een Coöperatieve Vereniging van mensen uit de LHBT-gemeenschap van ouder dan 55 of met een zorgindicatie. De hoge mate van duurzaamheid draagt bij aan het wooncomfort. Daarmee is het pand toekomstbestendig. Daarnaast willen de bewoners een gemeenschap vormen om bij het ouder worden er voor elkaar te zijn. Website: rozehallen.nl

Dit project werd gerealiseerd door OutForever, die woningen wil realiseren in Amsterdam voor LHTB-ers waar het goed wonen is, met elkaar en in de buurt. In 2018/2019 loopt nog een project: het Amstelhuis. 
Website: outforever.nl


Groepswonen van ouderen op antroposofische grondslag

 • Stichting Ravenbosch, Rotterdam

  Onder de naam Ravenbosch zet een groep mensen zich in om een woon- en leefgemeenschap voor ouderen te ontwikkelen en te realiseren, op antroposofische grondslag.

  Ravenbosch wordt onderdeel van de herbestemming enkele monumentale gebouwen aan de Noordsingel: 'De Tuin van Noord'. I.s.m. enkele andere partijen gaat Stichting Ravenbosch woningen en een aantal extra voorzieningen ontwikkelen binnen het voormalige gevangeniscomplex, waar in een stadspark een woon- en leefgemeenschap zal komen voor ouderen die in geborgenheid nog midden in het leven willen staan. Naast 60 levensloopbestendige woningen van verschillende grootte, zowel in de huur- als koopsector, is er plaats voor logeerfaciliteiten, werk- en hobbyruimten, kinderopvang en kleinschalige initiatieven. Er komt ruimte om elkaar te ontmoeten bij kunstzinnige activiteiten, toneelspel, schakend of op een bankje in het park. Jong en oud ontmoeten elkaar bij het vieren van Jaarfeesten, zoals Sint Maarten en Sint Nicolaas. Het ritme van het jaar wordt beleefd buiten in de tuin en binnen bij het samen bereiden van de maaltijd.

  Geïnspireerd door de antroposofie staat duurzaamheid, kwaliteit en gemeenschapsvorming centraal. De woongemeenschap is open voor iedereen die een verbinding heeft of zoekt met een meer ideëel mensbeeld. Mensen die de plannen een warm hart toedragen en de plannen voor Ravenbosch als belangstellende en/of donateur willen steunen, kunnen contact opnemen, evenals mensen die menen, op grond van hun ervaring en/of deskundigheid, daadwerkelijk ondersteuning te kunnen bieden. Meer informtie op stichtingravenbosch.nl

  Meer over de Tuin van Noord: www.tuinvannoord.nlFilmpje over de plannen >>>


Ouderen Initiatiefgroep Hestia

Stichting Hestia wil 'spirituele, duurzame en levensloopbestendige' woonplekken oprichten en in stand houden. In wisselwerking met de buitenwereld kan daar het Hestia-driepijlermodel tot bloei komen, zodat mensen in geborgenheid oud kunnen worden.

 De drie pijlers van Hestia zijn: mens en natuur, mens en ontwikkeling, en mens en spiritualiteit. De initiatieven richten zich niet op het vormen van woongroepen, maar op het zelfstandig wonen van ouderen. Wel wil de stichting samenwerkingsverbanden aangaan met organisaties en (onderwijs)instellingen, opdat op de woonplek zorg op maat kan worden gefaciliteerd en georganiseerd via een centraal aanspreek- en organisatiepunt. In de Hestia-projecten zal de HES worden geïntroduceerd: een Human Exchange System. 'Hessen' zijn diensten die kunnen worden uitgewisseld tussen bewoners, medewerkers, belangstellenden en familie.

Het Hestia-concept is een groeimodel, met ruimte voor eigen inbreng en initiatieven. Zo ontstaat een nieuw leefstijlmodel in de praktijk. In Groningen-stad is woonproject in Lewenborg in ontwikkeling. En sinds het najaar van 2007 is ook in Haren (Gr) een bewonersvereniging actief om een Hestiaproject te realiseren.

Stichting Ouderen Initiatief Hestia, J. Mulderstraat 13, 9714 CV Groningen, secretariaat@hestia.nu


Nieuwe initiatieven

Overal in het land ontstaan nieuwe initiatieven voor het vormen van woongroepen en -gemeenschappen van ouderen. Hieronder een willekeurige greep, ter illustratie.


Groepswonen van ouderen

Woonvormen
Koepels en netwerken

Nederland

Rest van Europa

Koepels en netwerken

Projecten per land

België
Duitsland

hspace="10"

Groot-Brittannië

Mondiaal

Koepels en netwerken

Projecten per land

Australië
Canada
Verenigde Staten

 ^ © 2005 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295. | Deze site staat op de computer van dDH | Best viewed with Any Browser | | Eindredactie: Marta Resink