Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschapServicepagina'sEen praktische en informele manier om nader kennis te maken met mensen en projecten die zich richten op ecologisch tuinieren, kruiden telen, biologische land- en tuinbouw, permacultuur of biologisch bouwen, is om een poosje mee te werken op een bedrijf of project. Ga nooit zomaar onaangekondigd langs. Neem vooraf contact op en maak een afspraak. Een overzicht van de mogelijkheden.Reacties

Noteer hier vragen, opmerkingen, reacties en suggesties voor de redactie van deze website. Klik daarna op 'Verzenden'.
Servicepunt
Anders Wonen Anders Leven
Een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Meewerk- en meeleefplekken

Meeleven in een woon- of leefgemeenschap

Diverse leefgemeenschappen en woon(werk)projecten die op deze website zijn beschreven, organiseren meewerkdagen, -weekends of -weken in huis, tuin en landschap en/of bij de ontvangst en begeleiding van gasten. Het zijn gastvrije gelegenheden om - al meewerkende - nader kennis te maken met de bewoners, hun plek en de dagelijkse gang van zaken. Ook krijg je een indruk van de groeps- en/of bedrijfscultuur en de dagritmes die op het project gelden.

Meeleef-/werkdagen of -weken worden ondermeer georganiseerd bij De Wonne (Enschede), Land van Een (Surhuizum), Erve Veldink (Ruurlo), eco-gemeenschap Frijlan (Fr), Vlierhof (Du). Centrum Savita (Du),

Oekodorf Sieben Linden in Poppau (Duitsland) biedt het hele jaar door meewerk- en meeleefweken.
Kijk ook op de pagina's leefgemeenschappen, woon-werkprojecten en ecodorpen

Meer lezen over leefgemeenschappen

Wie meer wil lezen over leefgemeenschappen in Nederland en (moderne) vormen van kloosterleven kan terecht in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven. Daar zijn ook allerlei video's en dvd's van projecten aanwezig.

Bekijk het aanbod in de bibliotheek via de database


Kloosters en retraites

Nog maar erg weinig mensen kiezen vandaag de dag voor het (traditionele) kloosterleven. De vraag naar retraites binnen de (soms relatieve) rust van een klooster, neemt daarentegen fors toe. Een retraite biedt tevens een gelegenheid tot nadere kennismaking met hedendaagse vormen van kloosterleven: van traditioneel en celibatair, tot progressieve leefgemeenschappen van al dan niet gehuwde mannen, vrouwen en kinderen.

Enkele kloosters in Nederland die erg 'populair' zijn bij retraitegasten:

Veel informatie staat op de Startpagina retraite-alternatief en op Retraite-startpagina.nl

Klik hier voor een overzicht van retraitemogelijkheden in boeddhistische kloosters.

Reisbureau De Wandelmaat organiseert 'kloosterwandelingen en -reizen' in binnen- en buitenland.

Rustplekken

Soms heb je het nodig om even helemaal tot rust te komen om je te her-bezinnen op nieuwe stappen in je leven, of omdat het (even) niet meer lukt in je huidige woon-/leefsituatie. Dan is het fijn als er een plek is waar je voor een korte poos of langer welkom bent. Een paar voorbeelden:

- Rustplekken in Amersfoort. initiatief van de Baptistengemeente Amersfoort

- In hun grote historische boerderij De Molenheerdt in Siddeburen (Gr) verhuren de eigenaren rn enkele zelftandige, compleet imgerichte appartementen voor een tijdelijke periode aan mensen die toe zijn aan een periode van rust om daarna de draad van hun leven weer op te pak Met dis woonconcept stimuleren ze duurzaam tijdelijk samen wonen; de huurprijzen zijn alleszins redelijk.ken.

- Ons Kantelhuis is een initiatief-in-ontwikkeling voor een zelfvoorzienende time-outplek midden in de natuur waar mensen terecht kunnen als alles in het leven tegenzit. Noorden van het land.


Wonen en werken bij Emmaus

This animated GIF file was constructed using Ulead GIF Animator, visit us at http://www.webutilities.com to find out more.USSPCMT De Nederlandse tak van Emmaus bestaat uit zestien kringloopwinkels en negen woonwerkgemeenschappen, waar idealisten en ex-daklozen samen wonen, werken en delen.

Emmaus-groepen voorzien in hun bestaan uit de opbrengst van de verkoop van welvaartsresten. Van wat er rest wordt steun gegeven aan projecten in binnen- en buitenland. Naast negen woon-werkgemeenschappen, zijn er ook nog eens zestien kringloopwinkels die eveneens projectsteun geven. In alle groepen vinden mensen die elders minder gemakkelijke aan de slag kunnen, een waardevolle dagtaak.

De woon-werkgemeenschappen zijn in: De Bilt, Eindhoven, Haarzuilens (bij Utrecht), Langeweg (bij Breda), Den Haag, Haren (NB), Tegelen (L), Utrecht-Leidsche Rijn en Swalmen (L) . Klik hier voor de adressen.

Nieuw: Het project Emmaus Wonen en Werken biedt aan gemotiveerde idealisten de mogelijkheid om gedurende een half jaar actief kennismaken met een of meer Emmaus woon-werkgemeenschappen, tegen kost en inwoning. Meer >>>

Wie kiest voor Emmaus, krijgt kost en inwoning bij een van de woongemeenschappen, die vaak zijn gelegen op schitterende plekken in Nederland. Bovendien krijg je wekelijks zakgeld. In financieel opzicht zul je dus niet rijk worden. Maar het helpen van anderen verrijkt je leven op een onbetaalbare manier. Alle bewoners hebben de beschikking over een eigen kamer, zodat je - naast de groepsactiviteiten - ook genoeg ruimte krijgt voor jezelf. Ook krijg je de kans om samen te werken met mensen van de andere kant van de wereld. Emmaus steunt veel projecten in derdewereldlanden en soms draaien medewerkers van daar een poosje op een Nederlands project mee.
Klik hier
voor de vacatures bij Emmaus.

Emmaus-Nederland maakt deel uit van de wereldwijde Emmaus-beweging, die actief is in 36 landen.

Emmaus-Nederland, Eikstraat 1, 3455 SJ Haarzuilens. Tel. 030 6771540, e-mail: haarzuilens ( at ) emmaus-utrecht.nl


Duurzaam (ver)bouwen

 • EcoTribe Teuge

  De EcoTribe is een woon- gemeenschap op basis van zelfvoorziening en duurzaamheid. In een van de boerderijen op het 3,5 ha grote terrein is het E(art)h Awareness Center gevestigd, een unieke en inspirerende plek voor kunst en spiritualiteit, cultuur en wetenschap. Momenteel is er een ecologisch en kunstzinnig bouwproject gaande, geïnspireerd door verschillende duurzame bouwstijlen (Hobbithuis, Roundhouse, earthship, geodetische koepel en een blokhut). Er worden allerlei natuurlijke lokale materialen in verwerkt, zoals boomstammen en takken, zandzakken, leem en flessen. Doel is om een authentieke ontmoetingsruimte te creëren, waar in de toekomst mensen kunnen samenkomen om ideeën over duurzaamheid, zelfvoorziening, heling en community gestalte te geven door middel van gerichte aandacht en actie. De EcoTribe is sinds 2011 in Teuge gevestigd. Zo'n twintig bewoners leven, wonen en werken op het voormalig militair terrein. Wie nader wil kennismaken is welkom tijdens een eetcafé, op elke laatste zaterdag van de maand.

  Wie een actieve bijdrage wil leveren aan de bouw van de tempel kan meedoen tijdens georganiseerde werkdagen. Voor iedereen die wil leren over organisch bouwen en/of graag gezamenlijk in de buitenlucht de handen uit de mouwen wil steken. Ook is het mogelijk om tussentijds op eigen initiatief te komen ondersteunen. Wel graag vooraf even overleggen. Wie zin heeft in een actieve en zinvolle werkvakantie op een inspirerende plek, kan contact opnemen per e-mail: earthawareness@live.nl. Georganiseerde werkdagen worden aangekondigd op de website. Filmpje over de Ecotribe >>>

  EcoTribe, Ambonstraat 2, Teuge. Website komt binnenkort online: www.earthawareness.nl en op facebook

  NB: op 5 oktober 2013 vertelden bewoners van de EcoTribe over hun manier van samen wonen, werken en leven, tijdens een Aanloopdag bij Omslag. Lees het verslag van die dag >>>


 • Nieuwbouw bij Leefgemeenschap De Hobbitstee, Wapersveer (Dr)

  Op het terrein van De Hobbitstee startte voorjaar 2017 de bouw van De Deel, een super duurzame houtskelet-woning van stro, leem en hergebruikt materiaal. Het huis krijgt twee afzonderlijke gezinswoonunits en een grote geDEELde glazen kas.

  Het ontwerp van de woning is van Césare Peeren van SuperUse Studios; hij zal de bouw ook begeleiden. De Deel wordt goeddeels uit tweedehands- en restmaterialen gebouwd op zeer duurzame wijze. Tijdens de bouw zijn veel handen nodig. Wie tijd heeft om stevig mee te bouwen en zo mogelijk ook wat ervaring heeft kan zich aanmelden als vrijwilliger, bij voorkeur voor minimaal een paar weken.
  Vlakbij de bouwplaats staat en enorme tent met daarbinnen een woonkamer, keuken en ruime slaapplekken voor de mensen die meebouwen. Er wordt samen gekookt en gegeten, met brood uit eigen bakkerij, paddenstoelen van eigen kweek en groenten uit eigen tuin.  Meer over de nieuwbouw en voor aanmelden: www.dehobbitstee.org/nieuwbouw

  Meer over de ideeën achter de bouw (circulair bouwen) en de bouwfasen: dehobbitstee.org


 • Ecodorp Bergen (NH)

  In mei 2013 werd Verenging Ecodorp Bergen eigenaar van een terrein van 15 ha voormalig militair terrein. Daar wordt nu het eerste ecodorp van Nederland gebouwd.
   
  Aan de opbouw van Ecodorp Bergen kunnen ook veel  vrijwilligers meewerken aan allerhande projecten. Daartoe worden regelmatig meewerkdagen georganiseerd. Tijdens het meewerken maak je kennis met het terrein en de bewoners en kun je het samenleven en werken in een community ervaren. Raadpleeg de website voor nieuwe data.

  Wat kun je zoal doen?
  Plafonds en muren slopen in de herberg; kantoorruimte, bibliotheek en massageruimte maken; gemeenschapskeuken bouwen, maaltijden bereiden, 
  schoonmaakwerkzaamheden  en werken in de tuin.
  Een meewerkdag begint om 9 uur. Voor iedere taak is er een coördinator die je op weg helpt bij je taak en waar je met je  vragen terecht kunt. Wie meerdere dagen meewerkt kan overnachten in de daarvoor bestemde gebouwen.  Matrassen zijn aanwezig.  Voor koffie, thee en koekjes wordt gezorgd, en tegen geringe betaling wordt een ontbijt, lunch en diner geboden. 

  Website: www.ecodorpbergen.nl

 • Meebouwen aan andere ecodorpen in Nederland? Zie het overzicht van (prille) initiatieven >>
 • Bouwklussen in het buitenland

  In andere landen zijn ook tal van plekken waar mensen worden gezocht om mee te bouwen aan ecologische projecten. Klik hier >>>


Tuin- en landschapsonderhoud

Leefgemeenschap De Hobbitstee, Wapserveen (Dr)
 • Regelmatig organiseert leefgemeenschap De Hobbitstee een  meewerkdag of - weekend waarin Hobbits en gasten samen klussen, schilderen en in de tuin werken. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Gratis lunch en warme maaltijd en bij een weekend ook gratis overnachten. Aankondigingen staan op de website en in de maandelijkse elektronische nieuwsbrief. Ook WWOOF-host.

  De Hobbitstee, Van Zijlweg 3, 8351 HW Wapserveen. 0521-320077, e-mail: hobbitstee@wxs.nl • De Kleine Stroom, Heeze (NB)

  In Heeze (NB) heeft Ton Rijsdijk een flink stuk grond met een kas: De Kleine Stroom. Hier wil hij mensen de gelegenheid bieden mee te doen om in de kas groenten, fruit en kruiden te telen. Er wordt geteeld met ruimte voor de natuur, dus biologisch. Verder worden de principes van permacultuur toegepast. Het ligt voor de hand dat er vooral mensen uit de regio meedoen, maar ook wie verder weg woont kan meedoen en slapen in een tentje in de kas. Ton wil  meer mensen bij het project betrekken, in de hoop dat daarvan een deel betrokken blijft als De Kleine Stroom een volgende fase ingaat: de verbouwing tot een duurzaam centrum voor  verbinding en een oefenplek om dichter bij de natuur te komen.

  Wie mee wil doen kan een mail sturen naar: info@dekleinestroom.nl met de opmerking dat je mee wilt doen. Nadere informatie volgt dan.


 • Erve Veldink, Haarlo

  Erve Veldink is een monumentale boerderij in de Achterhoek, bewoond door een kleine woongemeenschap die er ook activiteiten organiseert. Regelmatig zijn er meewerkdagen, soms -weekends, waarin samen wordt aangepakt. Zo kun je al meewerkende ook kennismaken met de prachtige plek en zijn bewoners.

  Erve Veldink, Eibergseweg 42, 7273 SR Haarlo. 0545-261448, e-mail: info@erveveldink.nl


 • Aarde-Werk De Stegge, Winterswijk

  De Stegge is een praktijkschool voor duurzaamheid in buitengebied van Winterswijk, vlak bij de Duitse grens. Het is een soort 'filiaal' van Aarde-Werk in Den Haag. Doel is o.a. het ontwikkelen van een duurzaam leefsysteem waar praktische activiteiten, concerten, seminars en workshops binnen het kader van de duurzaamheid kunnen plaatsvinden. Er is al een grote poel gegraven en ook zijn er houtwallen en bosjes aangelegd, evenals een biologische groenten-, kruiden- en bloementuin. Bij alle ontwikkelingen wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van permacultuurprincipes, duurzame energie-opwekking en inzet van kennis en hulp uit de streek. Er is ook een cursusaanbod.

  Aarde-Werk De Stegge, Geessinkweg 3, 7107 AR Winterswijk-Kotten. Tel. 0543-563717, e-mail: janwillem@aarde-werk.nl


 • Gandhi-tuin 'De Overvloed', Rotterdam

  De Gandhituin is een stadslandbouwproject, educatie- en leefcentrum waar voornamelijk voedsel geproduceerd wordt. Het land bestaat voor de helft uit zonnige moestuingrond en voor de andere helft uit een weelderige bosrand geschikt voor een permacultuur-voedselbos. De Gandhituin is in eerste instantie een buurttuin waar iedereen welkom is om deel te nemen. Daarnaast wordt extra ruimte geboden voor mensen die het land, het werk op het land en haar vruchten het meest nodig hebben. De tuin en voorzieningen van het tuinencomplex, zoals de overdekte zitplaats (praathuis) en het leslokaaltje, zullen gebruikt worden voor cursussen. De tuin bevindt zich op ruim 2000 m2 land op het meest oostelijke deel van het nutstuinencomplex aan de Gordelweg tegen de oude Hofpleinlein in Rotterdam. Filmpje >>>

 • De Gandhi-tuin is een initiatief van Transition Town Rotterdam. De tuin heeft vaste openingstijden. Dan kan iedereen langs komen voor informatie of om mee wil doen: ,,of je nou één keer in het half jaar gezelligheid brengt door een bakkie te komen drinken of twee keer per week hard in de tuin aan het zwoegen bent, we zijn blij met elk bezoek''.
  Web: www.gandhituin.nl


 • Ecologisch leven en tuinieren (VELT)

  De Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) is een Vlaams-Nederlandse vereniging, die vooral in België actief is. Maar ook in zuid-Nederland zijn verschillende afdelingen, die meestal beschikken over een of meerdere (educatieve) tuinen, die zowel door leden als niet-leden worden onderhouden. In veel tuinen vinden ook activiteiten plaats. Meestal zijn extra handen erg welkom, zoals:
  - in Natuurtuin 't Loo in Bergeijk iedere donderdag van 09:00-12:00 uur
  - in de VELT-tuin in Valkenswaard is woendagmiddag en zaterdagochtend
  - In Gemert kun je mee helpen in de kruidentuin op dinsdagmorgen.

  Andere VELT-afdelingen in Nederland zijn in het Leudal (Zuid-Limburg), Eindhoven, Bladel, Rijnland en Gewest Nederland (voor alle verspreid in Nederland wonende leden). Daarnaast zijn er drie werkgroepen: Het Groene Hart, Walcheren en Eco bewust Regio Alkmaar.

  Vereniging VELT geeft zesmaal per jaar het tijdschrift  'Seizoenen' uit, met o.a. achtergrondverhalen, praktische tips, en een uitgebreide activiteitenagenda.

  Algemene website van Vereniging VELT >>>


 • Meewerken in een heemtuin

  In de meeste heemtuinen zijn helpende handen erg welkom. Kijk voor adressen in de Oase-gids

  Stichting Vobula

  De Stichting Vrijwillig Onderhoud van Buitenplaatsen en Landschappen (Vobula) organiseert werkweken en landschapskampen door heel Nederland. Het gaat om onderhoudswerkzaamheden aan gebouwen, tuinen en landschap, vaak op prachtige plekken in de natuur. Een overzicht van de kampen staat op de website. Info: 026-3271103.

 • Transition Towns

  Steeds meer Transition Town initiatieven gaan aan de slag met ecologisch tuinieren op buurtniveau: in collectieve stads- en buurttuinen, in parken, plantsoenen of gezamenlijke volkstuinen. Veel groepen werken op basis van permacultuur. Er worden regelmatig lezingen en cursussen aangeboden (agenda), en vrijwel overal zijn extra mensen erg welkom.

  Kijk ook hier (zoekwoord 'tuinieren')


Biologische tuinen / kwekerijen

 • Veel informatie over mogelijkheden tot meewerken bij biologische boeren en tuinders staat op de website van het project BoerENBuur.

  Hieronder een zeer willekeurige greep uit het veelzijdige aanbod van meewerkmogelijkheden


 • Natuurtuin De Kaardebol, Nijmegen

  De Kaardebol is een stichting voor natuurtuinieren. De basis van het project wordt gevormd door een wildeplantentuin - overblijfsel van de voormalige wildenplantenkwekerij. Soorten die zich in de tuin spontaan vermeerderen (ca. 50 % van de 200 soorten) worden ter plekke te koop aangeboden tijdens de openingstijden. Meehelpen in deze tuin kan op woensdag van 9.30-16.30 uur.

  De Kaardebol, Bredestraat 52, Nijmegen. Tel. 024-3562958, e-mail: info@kaardebolnijmegen.nl


 • Kwekerij en pluktuin Bloemrijk, Wageningen

  Bloemrijk is een ecologische kwekerij met zelfpluktuin, gelegen op een lange, smalle strook grond tussen de Geertjesweg en de Dolderstraat op de Wageningse Eng. Sinds 2007 kweken Martin Heutink en Margriet Veeken hier zeer divers assortiment een- en meerjarige snijbloemen. Bijzonder aan deze tuin is de zelfpluktuin, die van juni tot eind september geopend is en waar mensen hun eigen bloemen of boeket kunnen plukken. Dit jonge bedrijf is nog volop in ontwikkeling. Er is altijd veel werk te doen en het is een bijzonder leerzame plek om nader kennis te maken met een nieuwe bedrijftak: de biologische bloementeelt.

  Kwekerij Bloemrijk, Postbus 151, 6700 AD Wageningen. Tel.06-12662126, e-mail: info@kwekerijbloemrijk.nl • BD-bedrijf Amelis'Hof, Bunnik (Utr)

  Biologisch-dynamische landgoedtuinderij Amelis'Hof (v/h de Aardvlo)  in Bunnik (U) is gevestigd op het landgoed Amelisweerd. De moestuinen stammen al uit de 18e eeuw. Tuinders Michel Smits en Marielle Dings bewerken het land samen met een wisselende groep vrijwilligers. Een vaste groep ervaren medewerkers staat elke vrijdag met een kraam op de Utrechtse Boerenmarkt. Amelis'Hof fungeert als een 'Pergola Associatie'.

  Amelis'Hof, Koningslaan 5a, 3981 HD Bunnik. Tel. 030-2517707, e-mail: info@amelishof.nl


 • De Ommuurde Tuin, Wageningen

  Lusthof De Ommuurde Tuin is een biologisch bedrijf van 0,95 ha, waar wordt getuinierd 'op de vierkante meter': in elk teeltvlak staan, waar mogelijk, twee of drie verschillende teelten per jaar. Binnen een systeem van vruchtwisseling van 1:10 worden bijna honderd verschillende soorten groenten gekweekt en zo'n vijftig soorten kruiden, bessen en wat snijbloemen. De oogst voorziet de 80 groente-abonnees in de periode mei t/m november elke week van een gevarieerd kistje groenten. De andere groenten worden verkocht in het eigen winkeltje op de tuinderij of soms aan de natuurvoedingswinkel in Wageningen.
  De Ommuurde Tuin werkt in principe niet met vrijwilligers, maar is een interessante plek voor gemotiveerde stagiaires. In de tuin worden zomers ook kook- en kruidenworkshops gegeven en af en toe vindt er een bruiloft, familie-uitje of veldschool plaats. De medewerkers van de Ommuurde Tuin verzorgen dan de biologische catering met de lekkerste smaken van het seizoen.

  De Ommuurde Tuin ligt aan de Kortenburg op landgoed Oranje Nassau's Oord, tussen het Renkumse Beekdal en de Wageningse Berg. Tel. 0317-450354 of 06-13102698 (Taco IJzerman).


 • Moestuincollectief De Witte Vlieg, Assen

  De Witte Vlieg is een collectieve biologische moestuin van 2300 m2, en fungeert al sinds 1996. Er zijn altijd meewerkers welkom; ervaring is niet perse vereist. Wie graag wil meedoen kan een briefje schrijven naar Gerard Wezenberg, Mozartplaats 23, 9402 VL in Assen.


 • De Historische Groentehof, Beesel (L)

  De Historische Groentehof is een tuin met circa 300 rassen historische, bijzondere en zeldzame groentes. De tuin kan alleen bestaan met extra hulp van vrijwilligers. Op allerlei gebied maken vele handen licht werk, zeker bij het beheer van de tuin. Nee, het is niet alleen schoffelen! Zaaien, oogsten, sfeervolle tuinarchitectuur, ontwerpen en maken van nostalgische zithoekjes, informatiepanelen maken, folders maken, teksten schrijven, noem maar op. Ook het beheer van de website of het maken van de nieuwsbrief kan door een deskundige vrijwilliger worden gedaan. De tuin, die deel uitmaakt van landgoed Rijkel, is opengesteld voor bezoekers. Er worden ook rondleidingen gegeven en in de nabijgelegen kookstudio vinden kookworkshops en proeverijen plaats. De tuin ligt nabij Venlo en Roermond.

  De Historische Groentehof / Kookstudio De Kookboerderij, Landhoeve Rijkel, Rijkel 21, 5954 NJ Beesel. Tel. 077-4762913 of 06-53146945, e-mail: info@vergeteneten.nl


 • Zelfoogsttuin In het Volle Leven, Boxmeer

  Biologisch-dynamische zelfoogsttuin 'In het Volle Leven', in Vortum Mullem, net onder Boxmeer. Het is een kleinschalige tuin van 1,2 ha, die in 2006 werd gestart door Hans Weima. Er wordt volledig handmatig gewerkt en de meeste vollegrondsgroenten, kruiden, bloemen en kleinfruit worden er verbouwd. De klanten komen zelf oogsten d.m.v. een jaarabonnement (een 'Pergola'-constructie). Stagiaires en vrijwilligers zijn welkom! Geboden wordt: heel erg afwisselend werk. Belangstellenden kunnen contact opnemen.

  In het Volle Leven, Helderse Duinen 33, 5825 JM Overloon. Tel. 0478-569979, e-mail: tuinder@inhetvolleleven.nl


 • BD-tuinderij/zorgboerderij De Es, Haaren (NB)

  De Es is een mooie 'belevingstuin', gelegen aan de rand van Haaren. De tuinderij wordt gerund door Ben Eskes en Anna Jooss. Ben is in 1981 met de tuin begonnen. Samen met Anna startte hij in 2003 met de zorgboerderij. Anna is maatschappelijk werkster. Binnen de beslotenheid van de tuin (ca. 2 ha.) is een parktuin ontstaan die omgeven wordt door houtwallen. Op het terrein staan 2 (koude) kassen. Alle groenten, bloemen, kruiden en fruit worden biologisch-dynamisch geteeld. Het werk is vooral handmatig. Hierdoor ontstaat een sfeer van aandacht en zorg. Het hele jaar door worden groenten van het seizoen geteeld. Deze worden o.a. verkocht op de markt in Den Bosch en in het winkeltje op de tuin.

  Tuinderij De Es, Roonsebaan 2, 5076 PM Haaren. Tel.
  0411-622593, e-mail: TuinderijdeEs@freeler.nl


 • De Nieuwe Ronde, Wageningen

  In deze ecologische 'zelfoogst-tuin' kunnen aangesloten leden hun eigen groenten, kruiden, kleinfruit en bloemen oogsten. Deze groentekwekerij wordt beheerd door een professionele tuinder. De Nieuwe Ronde fungeert als een 'Pergola Associatie' (= Community Supported Agriculture).  Klik hier voor meer informatie.Vacatures biologische land- en tuinbouw en veeteelt

 • Bionext (v/h Biologica) is de Nederlandse ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. De website biedt o.a. een overzicht van vacatures in de biologische sector

 • De website van BD-opleidingscentrum De Warmonderhof biedt een vacaturebank met een overzicht van vacatures, stages en soms ook bedrijfsovenames in de biologische sector.
In de brede duurzame sector:
 • Groei in Werk bemiddelt tussen werkgevers en werkzoekenden in de antroposofische en duurzame sector. Houdt op zijn website een overzicht bij van vacatures bij bijvoorbeeld biologische boerderijen, Vrije Scholen en antroposofische zorginstellingen.

 • De Vacaturelijst op de website Duurzaamnieuws bevat vacatures, vrijwilligerswerk en stageplaatsen van wisselende aard bij 'duurzame' bedrijven en instellingen.
 •  Groenebaan.nl  is een bescheiden vacaturesite voor betaald en onbetaald werk in de biologische detailhandel, land- en tuinbouw, veeteelt en natuurbeheer. Zowel vraag als aanbod.
 • Duurzame Vacaturebank biedt een overzicht van vacatures bij goede doelen, non-profit organisaties en bedrijven met een duurzame visie. Bijvoorbeeld op het gebied van het milieu, duurzame energie en alternatieve gezondheidszorg, maar ook in de antroposofie, dierenbescherming, natuurvoeding of ontwikkelingswerk.

 • De Duurzame Stagebank biedt een overzicht van stageplaatsen waar je naast studiepunten extra rendement behaalt door een bijdrage te leveren aan de samenleving

 • Vacaturebank (betaald, onbetaald en stageplaatsen) op de website van OneWorld

 • Klik hier voor vacatures bij natuur- en milieuorganisaties in Nederland
   
 • Op de pagina 'werk' van de Omslag-website staan allerlei vacatures (betaald en onbetaald) bij ideële organisaties. Kijk ook bij de oproepen >>>

 • Zorgboerderijen zijn (biologische) land- of tuinbouwbedrijven waar mensen met een zorgvraag een waardevolle dagtaak vinden. Raadpleeg het overzicht van vacatures en stageplaatsen bij zorgboerderijen


 • Ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst, Haren (Gr)

  De Mikkelhorst is een werklocatie voor mensen met een handicap. Het is een ecologische zorgboerderij aan de rand van Haren (prov. Groningen). Bij de Mikkelhorst werken drie zorgorganisaties samen (De Noorderbrug, Stichting GGz Groningen, Visio Noord-Nederland). De boerderij omvat een tuin met kassen, een winkel met activiteitenruimte en balie, een keuken en theeschenkerij, een kinderboerderij, houtwerkplaats en een educatief centrum. Op ma t/m vr is er behoefte aan enkele vrijwilligers, die van 15:00 tot 17:00 uur de winkel en de theeschenkerij willen bemensen. Klik hier voor meer

  De Mikkelhorst, Klaverlaan 37, 9753 BZ Haren. Tel. 050-3168840, e-mail: info@mikkelhorst.nl


 • WWOOF-en in Nederland

  Ruim veertig biologische bedrijven en initiatieven in Nederland zijn aangesloten bij het wereldwijde netwerk WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit betekent dat vrijwilligers vanuit de hele wereld in principe kunnen komen meewerken tegen kost en inwoning. Die moeten zich dan wel eerst aanmelden als WWOOF-lid. WWOOF heeft sinds 2014 ook een Nederlandse afdeling: www.wwoofnetherlands.org

  De site is weliswaar Engelstalig, maar biedt een overzicht van boerderijen die fungeren als WWOOF-host. Je kunt er tegen kost en inwoning meewerken met alledaagse os meer specifieke werkzaamheden.

  Om met WWOOF-adressen in contact te komen, moet je wel eerst lid worden van WWOOF, voor een luttel bedrag van € 20,-. Vermelding als hostadres is gratis.

  WWOOF-en is vooral erg populaire bij jongeren, die in Nederland of daar (ver) buiten nieuwe ervaringen en contacten willen opdoen en daarbij ook concreet de handen uit de mouwen willen steken.
  Internationale organisatie en meer landenwebsites via: www.wwoof.net

  Website WWOOF België

  Enkele WWOOF-plekken in Nederland die op deze website staan beschreven zijn de Maria Hoeve (Hoederloo), bd-tuinderij De Stek (Lelystad), Hop en Grut (Vlagtwedde) en De Hobbitstee (Wapserveen). Ook De Hof van Twello (nabij Deventer) en De Vlierhof in Keeken/Kleve (D).


 • Vrijwiligen tegen kost en inwoning

  HelpX is een internationaal netwerk van biologische en niet-biologische boerderijen, ranches, B&B's, rukzakhostels en zelfs een paar zeilschepen die open staan voor vrijwilligers die tegen kost en inwoning een poosje komen meewerken. Ook adressen in Nederland. Naar de website >>>


 • Ecotourisme in Europa - ECEAT

  ECEAT staat voor European Centre for Eco Agro Tourism. Deze non-profit organisatie werd in 1993 opgericht om duurzame vormen van kleinschalig en milieuvriendelijk toerisme in Europa te bevorderen.

  Het meest bekend is ECEAT misschien wel door hun 'groene vakantiegidsen': overzichtelijke gidsen per land, met een opsomming van eco-toeristische verblijfsmogelijkheden op boerderijen, kampeerterreinen, pensions en hotels. Sinds 2006 verschijnt de Groene Vakantiegids Europa, waarin de meeste plekken wel staan , in 2007 gevolgd de Groene Vakantiegids online: een overzicht van alle bij ECEAT aangesloten accommodaties in heel Europa.

  Wie op zoek is naar een meewerkplek op een ecologisch bedrijf, vindt in deze gids veel adressen. De gidsen zijn geschreven met een toeristisch doel, maar er zijn voldoende adressen waar meewerken ook mogelijk is. Neem altijd vooraf contact op om over de mogelijkheden te overleggen!

  ECEAT, Postbus 10899, 1001 EW Amsterdam. Tel. 020-6681030, eceat@eceat.nl


 • Diggers & Dreamers in Groot-Brittannië

  De website van de Britse organisatie Diggers & Dreamers bevat - naast een uitgebreid overzicht van  leefgemeenschappen, woon-werkprojecten, Cohousings en andere vormen van gemeenschappelijk wonen en leven, ook een overzicht van projecten waar WWOOF-ers of andere serieus geïnteresseerden welkom zijn om mee te werken en/of een initiatief verder op te bouwen.

  Zie: diggersanddreamers.org.uk/noticeboards

  !! In 2016 verscheen de 25ste editie van de pocket 'Diggers & Dreamers' - the guide to communal living'. Deze editie is ook bij Omslag te koop! Bestellen >>>


Zorgboerderijen

Op zorgboerderijen worden de functies van landbouw en zorg gecombineerd. Op de boerderij werken mensen mee die door een handicap of anderszins niet in staat zijn om goed in het bedrijfsleven of de maatschappij te functioneren.

Werken in het groen of met dieren blijkt voor velen een heilzame uitwerking te hebben. Inmiddels zijn er in Nederland een paar honderd zorgboerderijen, waarvan vele (maar zeker niet alle) werken op ecologische of biologisch-dynamische grondslag.
 • Stichting Verenigde Zorgboeren is de voortzetting van (voorheen) het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg en de Vereniging van Zorgboeren. Overzicht van zorgboerderijen

 • klik hier voor een overzicht van vraag en aanbod van zorgboerderijen (ook vacatures en stageplaatsen)

 • klik hier voor informatie over (advies bij) het starten van een zorgboerderij
 • Stichting Omslag/DeVijfsprong bemiddelt bij plaatsing van mensen met een psychiatrische stoornis, drugsverslaafden, delinquenten of mensen met een verstandelijke handicap op (biologisch-dynamische) boerderijen en bij ambachtelijke bedrijven. De stichting werkt vanuit een antroposofische visie.

  Stichting Omslag, Venkel 25, 8252 CH Dronten. Tel. 0321-339575, omslag@xs4all.nl


Kennismaken met permacultuur

Created with The GIMP Permacultuur is een manier van leven waarbij de mens zo goed mogelijk samenwerkt met de natuur.

Ook in Nederland worden de principes van permacultuur steeds meer toegepast. Op de meeste plekken zijn helpende handen erg welkom. Klik hier voor praktijkplekken.

Website van het Nedelands-Vlaamse PermacultuurNetwerk: permacultuurnetwerk.eu

Onvolledig overzicht van permacultuur-activiteiten in Nederland >>>

Film over permacultuur in Nederland >>>

Klik hier voor een Nederlandstalige uitleg van de principes van permacultuur. Douwe Beerda onderhoudt een zeer informatieve en actuele Nederlandstalige website over Permacultuur. Er is ook een Permacultuur Forum voor uitwisseling

Van deze webstek is ook de cursus Permacultuur te downloaden, samengesteld door Douwe Beerda. Geheel Nederlandstalig! 

Een geprinte versie van deze cursus is te bestellen bij Omslag.

Het eerste Nederlandstalge standaardwerk over permacultuur is 'Tuinen van Overvloed', geschreven door Fransje de Waard. Sinds juni 2011 weer in herdruk verkrijgbaar.

In 2012 verscheen een Nederlandse vertaling van het boek 'Holzers's permacultuur', geschreven vanuit een jarenlange ervaring door permacultuur'rebel' Sepp Holzer op zijn 'Krameterhof' in Oostenrijk.

Te bestellen bij Omslag >>>

Eind 2014 verscheen het zeer praktische boek 'Permacultuur in je moestuin', vertaald en geheel naar de Nederlandse situatie bewerkt door Maranke Spoor en Lucas Brouns.

TIP: Op 17 januari 2015 verzorgden Maranke Spoor en Lucas Brouns bij Omslag in Eindhoven een Aanloopdag over Permacultuur in je moestuin. Van deze zeer informatieve dag is een uitgebreid (foto)verslag beschikbaar. Lees het verslag hier >>>.

Permacultuur opleidingen en cursussen in Nederland:

De Permacultuur School Nederland biedt o.a. eenjarige opleidingen, waarin alle aspecten van de permacultuur-methode aan bod komen.

Permacultuur Onderwijs is de website van permacultuurdocente Maranke Spoor. Ook E-learning.

De Leerschool Permacultuur Friesland ontwikkelt activiteiten in deze provincie. Onderhoudt o.a. permacultuurproject De Oerfloed in Leeuwarden.

Permacultuur Centrum Nederland, Zutphen: opleidingen, cursussen, workshops, advies en begeleiding.

Eetbaar Park in Den Haag organiseert lezingen, workshops, trainingen en filmavonden. Ook (web)winkel met biologische zaden, boeken en dvd's.

Thuis op Aarde/Eertbaar Landschap is het bedrijf van Fransjan de Waard, permacultuurdocent en auteur van het boek Tuinen van Overvoed.

Puur Permacultuur: cursussen, workshops, advies en begeleiding. Ook duurzaam bouwen (o.a. stro, leem)

De Godin Eetbaar Landschap: project van Monique Wijn, o.a. actief in de permacultuurtuin van de Hortus Haren

Aardwerk PopUp Academy Initiatief van permacultuur-docent Leo Bakx. Verzorgt o.a. gecertificeerde jaaropleidingen (pdc), en ontwikkelt beroepsopleidingen voor permacultuur in Nederland.

Permacultuur is ook een belangrijk element in het concept van de Transition Towns

Er is een speciale Permacultuur.startpagina.nl

Publicaties en dvd's m.b.t. permacultuur, aanwezig in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven

Permacultuur videokanaal (Engelstalig)

Klik hier voor toegang tot de database van permacultuur-contacten wereldwijd

Filmpje 'Greening the Dessert'
: permacultuur in de woestijn

In 2015 verscheen het 0-nummer van het Vlaams-Nederlandse Permacultuur Magazine. Dit Nederlandstalige tijdschrift is inmiddels een kwartaal-uitgave. 

Vlaams kwartaalblad over permacultuur De Sapstroom, uitgave van Yggdrasil in België

Het Permaculture Magazine heeft een wereldwijde verspreiding, vooral binnen Europa. Het is een inspirerend, full-colour tijdschrift met vooral nieuws vanuit de praktijk Bevat ook standaard de nieuwsbrief van het Global Ecovillage Network. Het Magazine is een uitgave van Permanent Publications.

Klik hier voor de website van The Permaculture Activist (USA). Dit tijdschrift wordt voornamelijk in Noord-Amerika verspreid.
De bijbehorende website biedt uitgebreide informatie over cursussen en workshops. En erg veel links naar permacultuurprojecten wereldwijd.


Zomaar wat links naar projecten in Nederland waar permacultuur in praktijk wordt gebracht:

Aan de rand van de ecologische nieuwbouwwijk EVA-Lanxmeer ligt stads- en zorgboerderij Caetshage. De boerderij omvat een ecologisch tuinbouwbedrijf met boerderijwinkel en een theehuis. Op gezette tijden is extra hulp zeer welkom. Wie regelmatig of incidenteel wil meehelpen, kan contact opnemen of eens langskomen.

Stichting Caetshage. Tel. 0345-548874 of 06-22667529, e-mail: caetshage@wanadoo.nl

PS: Over de tot standkoming van Stadsboerderij Caetshage werd eind 2006 een film gemaakt. Deze dvd is ook aanwezig in de Omslag-bibliotheek.

Meer ecologisch werkende buurt- en stadsboerderijen
Transitie Nederland

In 2006 introduceerde de Brit Rob Hopkins het concept Transition Towns: een aanpak waarmee lokale gemeenschappen zelf aan de slag kunnen om meer olie-onafhankelijk te worden en klimaatverandering tegen te gaan.

Het idee sloeg wereldwijd aan! Na de succesvolle start in 2006 het zuid-Engelse Totnes, heeft het concept zich inmiddels wereldwijd uitgebreid. o >>>

In september 2008 werd Transition Towns in Nederland geïntroduceerd. Er is een zeer informatieve
website.  In 2017 veranderde de naam in Transitie Nederland. 

Eind 2008 startten ook in Nederland de eerste initiatieven  En inmiddels zijn er lokale initiafgroepen in ruim 80 grote en kleine plaatsen verspreid over alle provincies. Bekijk het landelijk overzicht.

Veel lokale groepen startten buurt- en moestuinprojecten en ook het thema lokale duurzame energie-opwekking is in veel plaatsen populair, evenals het (mee)opzetten van Repair Café's.
 • Heel veel informatie over de achtergronden en de aanpak van Transition Towns staat in het Transition Handbook. Dit super-inspirerende boek, geschreven door Rob Hopkins, verscheen in mei 2009 ook in een Nederlandse vertaling. Bij Omslag te bestellen >>>

 • Om de introductie van Transition Towns in Nederland verder te stimuleren, verscheen ook een Nederlandse vertaling van de Basishandleiding voor Transitie-initiatieven.
  Ook deze publicatie is bij Omslag te bestellen >>>

 • De levende praktijk van Transition Towns wereldwijd komt tot uiting in de film 'In Transition 2.0'. Deze film, ook met Nederlandse ondertiteling, is bij Omslag te bestellen >>>

 • Omslag organiseerde enkele Aanloopdagen over Transition Towns in Nederland en was mede-organisator van trainingen voor startende groepen.

 • Er komen in Nederland steeds meer plaatselijke activiteiten. Kijk hier voor een overzicht >>>

 • De website van Transition Towns Vlaanderen

 • Het Transition Towns-concept bevat ook veel elementen uit de permacultuur


Ecologische zelfvoorziening

Veel links naar zelfvoorzienend leven zijn te vinden op de gelijknamige startpagina

Vlaamse startpagina Zelfvoorzienend leven

Boek 'Overleven op je eigen km2' (2011) met veel praktische tips
 • Bewust en zelfvoorzienend leven is de website van Louis Banens, die in Noord-Nederland zelfvoorzienend leeft en woont in een yurt. Op die plek verzorgt hij ook af en toe parktijkcursussen.


 • Stichting Wilde Aarde Het initiatief voor Wilde Aarde kwam in 2006 voort uit de radicale milieubeweging en wil een brug slaan tussen ecologische directe actie en initiatieven voor ecologisch landgebruik in de praktijk. Wilde Aarde richt zich zich op een kruisbestuiving, omdat er nog maar een beperkte uitwisseling plaatsvindt tussen mensen die betrokken zijn bij (wat radicalere) acties rond natuurbehoud, zoals die van GroenFront!, en mensen die bezig zijn met het ontwikkelen van concrete ecologische leef en woonwijzen. Dit terwijl zowel actievoerders als praktisch-idealisten een tegengeluid laten horen voor de dogma's van economische groei en 'vooruitgang'.

  Wilde Aarde wil de krachten bundelen die enerzijds voortkomen uit positieve en constructieve acties, en anderzijds uit directe actie tegen natuurvernieling en menselijke uitbuiting: ,,dit is zeker een vereiste om de uitputting van de aarde stop te zetten en weer op een vrije, rechtvaardige en ecologisch harmonieuze wijze samen te kunnen leven''. Wilde Aarde organiseert af en toe een cursus, kan lezingen verzorgen en distribueert boeken

  Stichting Wilde Aarde, Voorstraat 71 bis, 3512 AK Utrecht. Tel. 030-89002314 of 06-27500604, wildeaarde@xs4all.nl

 • Biologische boerderij Hop en Grut, Vlagtwedde

  Kleinschalig biologisch boerderijproject 'Hop en Grut' in Vlagtwedde streeft naar zoveel mogelijk ecologische zelfvoorziening. Er is meestal plaats voor vrijwilligers die tegen kost en inwoning mee willen werken met diverse werkzaamheden, zoals het winterklaar maken van de tuinen, snoeien en verwerking van produkten. Er zijn ook schapen, er worden workshops gegeven en er wordt Bed & Breakfast geboden. Hulp gedurende korte of langere periodes is bespreekbaar. Dit bedrijf is ook aangesloten bij WWOOF. Bekijk de weblog

  Hop en Grut, Arthur Doornebosch, tel. 0599-354543 of 06-28462493, e-mail: arthurdoornebosch@xs4all.nl


  EcoTribe, Teuge

  De bewoners van De EcoTribe in Teuge vormen samen een woongemeenschap op basis van zelfvoorziening en duurzaamheid. Eens per maand verzorgen ze een maaltijd met live-muziek en er zijn volop mogelijkheden om - na goed overleg vooraf! - actief mee te werken. In 2013 startte de bouw van het E(art)h Awareness Center. Meer over de EcoTribe >>>


 • Aankondigingen en oproepen voor helpende handen staan ook regelmatig in de bladen Ekoland, De Kleine Aarde, het Narrenschip (N.A.R.), Onkruid, De Twaalf Ambachten en ZOZ (Omslag).

 • Kijk ook eens op het prikbord van deze website!


Meewerk- en meeleefplekken in andere landen

De hieronder vermelde projecten zijn een willekeurige selectie (!) uit de vele projecten die bij Omslag onder de aandacht worden gebracht. Op de meeste projecten (maar niet overal!) wordt (ook) Nederlands gesproken.

Ga nooit onaangekondigd langs, maar maak altijd vooraf duidelijke afspraken!

(Mochten uw ervaringen met ondergenoemde projecten daartoe aanleiding geven, dan vernemen we dat graag. Stuur dan een mail naar marta@omslag.nl)

- De website van Natural Homes biedt een uitgebreid overzicht van workshops rond duurzaam bouwen wereldwijd. Ook meewerkmogelijkeden in ecovillages en vrijwiligerswerk.

- De website van de Britse organisatie Diggers & Dreamers bevat - naast een uitgebreid overzicht van  leefgemeenschappen, woon-werkprojecten, Cohousings en andere vormen van gemeenschappelijk wonen en leven, ook een overzicht van projecten waar WWOOF-ers of andere serieus geïnteresseerden welkom zijn om mee te werken en/of een initiatief verder op te bouwen. Zie: diggersanddreamers.org.uk/noticeboards

In 2016 verscheen de 25ste editie van de gids 'Diggers & Dreamers'Te bestellen bij Omslag >>>

Overzicht van ecodorpen en leefgemeenschappen in Portugal, Spanje en Baskenland, die je kunt bezoeken en/of waar je een poosje kunt verblijven en meewerken. Klik hier >>>


Een willekeurige greep:

Kijk hier voor de meest recente oproepen in verschillende landen TIP: Zie ook de projecten in de rechterkolom van deze pagina! Vrijwel overal is hulp welkom, maar: maak altijd vooraf duidelijke afspraken!Projecten in willekeurige volgorde


 • Densborner Wassermühle, Eifel, Duitsland
De ruim 250 jaar oude watermolen wordt sinds 2008 gerestaureerd, met als doel de molen weer in gebruik nemen en er een plek maken om zoveel zelfvoorzienend te leven. in 2018 worden kernbewoners gezocht voor zelfvoorzienende educatieve molen. Om samen te werken en te wonen op deze unieke rustige groene plek. Ook Tiny Houses bewoners en andere pioniers zijn welkom!  Oproep >>>

De Densborner Wassermühle werd van oudher altijd gebruikt om het graan uit de omgeving te malen en als bakkerij. Totdat de laatste molenaar/bakker daar in 1962 mee stopte. De nieuwe eigenaars troffen een nog vrijwel intacte watermolen aan en kregen de mechaniek weer op gang. Momenteel produceert de watermolen op jaarbasis zo'n 2000 kwh elektricigteit, afhankelijk van de hoeveelheid regen. In de molen kan nu ook weer graan worden gemalen. Zie filmpje >>>
Het woonhuis bij de watermolen werd omgebouwd tot Bed & Breakfast en er kwam een workshopruimte met bakoven waar van het zelfgemalen meel brood en pizza's worden gebakken. Er is een cursusaanbod ontwikkeld, er kwam een camping en in de molenvijver kan worden gevist. Voor de toekomst zijn nog een klein restaurant en een bedrijfskeuken voorzien.

De watermolen staat in Densborn, nabij Gerolstein en Bitburg. Eigenlijk is de omgeving al ingericht om de bewoners ervan te voeden. Op het terrein van 1,5 hectare staan allerlei vruchtbomen: appels, pruimen en hazelnoten. Anne-Marion en Wijnand zijn ook begonnen om de  moestuin weer op te zetten en er komen  kippen, konijnen en varkens. Vanuit de filosofie 'van het zaadje tot op het bord' willen ze producten verkopen die in eigen beheer zijn geproduceerd. Het uitgangspunt is niet om er rijk van te worden, maar om in harmonie met de omgeving en de natuur te kunnen leven. Om dat proces te optimaliseren, zoeken ze nu mensen die samen hen de plannen verder willen ontwikkelen. Dat kan door tegen kost en inwoning werkzaamheden te verrichten en/of door financieel te participeren.

Densborner Wassermühle, Meisburgerstrasse 38, 54570 Densborn, Duitsland.


 • Ecologisch centrum ECOlonie, Frankrijk

  In het dorpje Hennezel, in de Vogezen, ontwikkelt zich woon- en werkgemeenschap ECOlonie. Meewerken kan op verschillende manieren: als tijdelijk participant, vaste bewoner, permanente participant of als gast.


  ECOlonie is een van oorsprong (1989) Nederlands initiatief, dat bestaat uit drie terreinen die tesamen ongeveer 40 ha groot zijn. Het project ligt midden in een prachtig wandel- en natuurgebied. Op landgoed Thietry (12 ha) zijn een hotellerie, natuurcamping en appartementen gevestigd. Lager in de vallei, op 2 km van Thietry, liggen de terreinen, gebouwen en meren van La Forge Neuve. Daartussenin ligt de geitenboerderij, die een paar jaar geleden werd aangekocht en sinds 2006 in gebruik is. Er zijn zo'n 100 geiten; van hun melk wordt kaas gemaakt.
  ECOlonie wil een ontmoetingsplaats zijn waar bewust levende mensen zich thuis kunnen voelen. Het project biedt naast kampeer- en logeeraccommodatie een uitgebreid programa met cursussen en workshops op het gebied van natuur, kunst/creativiteit en spiritualiteit. Op het terrein zijn verder een kunstatelier, eeterij, een winkeltje met biologische producten, ecologische groenten- en kruidentuinen, en een zwemplas.
  ECOlonie is een geliefde plek voor ecologisch en spiritueel ingestelde mensen uit Nederland. Vooral zomers is het er flink druk. Dan zijn ook de meeste vrijwilligers nodig; enkele tientallen per week.

  ECOlonie biedt volop mogelijkheden om een poos(je) mee te werken en/of mee te leven. De website biedt hierover uitgebreide informatie, maar er is ook een folder beschikbaar. Op ECOlonie wordt Nederlands gesproken; ook folders en website zijn Nederlandstalig.

  ECOlonie, 1 Thietry, 88260 Hennezel/France. Tel. 0033-3290-70027, e-mail: ecolonie@aol.com. Contactpersoon in Nederland: 0515-433384.

 • Centre Lothlorien, Frankrijk

  Centre Lothlorien, een Nederlands initiatief van Lucas Slager, is een woon-werk- en leefgemeenschap annex cursuscentrum. Diverse werkzaamheden.


  Uitgangspunt van Lothlorien is: leven in harmonie met de natuur en respect voor alles wat leeft, en een bijdrage leveren aan een meer mensgerichte samenleving. Het is een internationale, ecologische en spirituele gemeenschap, die elk zoekend mens, iedereen die onderweg is, een helpende hand wil reiken. Het centrum startte in 2002 en biedt cursussen, activiteiten en een rustplaats om vanuit het eigen unieke Zelf weer verder op weg te kunnen in het leven. Lothlorien is gevestigd op het landgoed Domaine le Moiron met een totale oppervlakte van 14 hectare en ligt aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

  Het terrein biedt een kleine camping en er staan vier gebouwen: het Chateau (een groot herenhuis met gastenkamers, salon, eetzaal, receptie, winkeltje, keuken, serre, kelders en voorzieningen); het hoog gelegen Maison du Gardien (met uitzicht op het meer en het dal); de Colombier (een duiventil met klokkentoren en sanctuary) en het Creatie Centrum (met cursusruimten, atelier, appartementen, recreatieruimte, ontmoetingsruimte en werkplaats). Er wordt Nederlands gesproken.

  Helpende handen zijn altijd welkom. Vrijwilligers werken minimaal vier uur per dag en minstens vijf dagen mee. Er wordt een eigen bijdrage in de kosten van verblijf en maaltijden gevraagd. Lothlorien biedt ook ruimte voor nieuwe (semi)vaste bewoners.
  Klik hier voor meer info.

  Centre Lothlorien, Domaine de Moiron, 52800 Foulain, Frankrijk (Haute Marne). Tel. 0033 325 034086 Email : centrelothlorien@wanadoo.frNieuwe anti-kapitalistische, ecologische commune Tortuga, Spanje

Een hechte groep mensen uit Leipzig (Du) wil in Spanje een nieuwe gemeenschap gaan opbouwen: Tortuga. Rond de kernwoorden: anti-esoterisme, anti-fascisme, anti-kapitalisme, anti-seksisme, gemeenschappelijke economie, vrijheid van heerschappij, consensus, ecologie en  transparantie. Er worden nog een paar mede-pioniers gezocht.

De website biedt uitgebreide achtergrondinformatie en een 'profiel' van mede-pioniers. Duitstalig.
Website: communitytortuga.wordpress.comPermacultuur-leefgemeenschap El Regato, Portugal

In een oud en verlaten smokkelaarsdorpje aan de noordgrens van Spanje en Portugal ontwikkelt zich El Regato - een leefgemeenschap op basis van permacultuur.
Meewerkende bezoekers zijn er welkom voor ten minste een week. De plek is nog volop in opbouw en er zijn weinig (vrijwilligers)faciliteiten.  Web: elregato.webnode.com/participate


 
Strohplatz - zelfvoorziendende cursus- en rustplek in Trier/Luxemburg

Strohplatz is een Nederlandstalige zelfvoorzienende rustplek in opbouw. Er wordt een groepsaccommodatie ontwikkeld voor het aanbieden van meerdaagse cursussen in de bosrijke glooiende heuvels nabij Trier/Luxemburg en de Eifelstreek. Er zullen cursussen geweldloze communicatie, voedselbos en permacultuur gegeven worden, en de slaapvertrekken zijn met of zonder de cursus/groepsaccommodatie te huur.

Uniek is dat er zelfvoorzienend geleefd gaat worden wat betreft allerlei facetten, van regenwater filtering tot voedselvoorziening. Het geheel wordt met permacultuur principes (en zonder hypotheek) opgeknapt. Dat maakt  Strohplatz tot een uitgelezen plek om bij langs te komen bij interesse in anders wonen, zelfvoorzienendheid, permacultuur en voedselbossen.

Praktische hulp is meestal welkom, in ruil voor eten en onderdak (binnenkort ook via HelpX en WWOOF).

Neem contact op met Niels Gorrise. Adres: Strohplatz, Ortsstraße 24, 54411 Rorodt, Luxemburg (4 uur autorijden vanaf Utrecht. Web: www.strohplatz.com
Permacultuur en strobalenhuizen bouwen op Finca Ubuntu in Spanje

Een groep van vier Nederlanders is op Finca Ubuntu in Spanje (nabij Barcelona) begonnen hun droom te verwezenlijken: temidden van een grote olijfboomgaard worden twee strolemen huizen ('hexagon') gebouwd naar ontwerp van Tom Rijven. De bouw startte in 2016. Contact gezocht met vrijwilligers die willen meebouwen. Er komt ook een grote permacultuurtuin.
Website:
www.finca-ubuntu.org
Politiek geëngageerd tuin- en landbouwproject 'Sandrose' in de Algarve, Portugal

In de Algarve (Portugal) is een bestaand tuin- en landbouwproject Sandrose. De eigenaar is inmiddels op leeftijd, en zoekt nu contact met  mensen met sociaal en politiek engagement - individuen, families of een bestaande groep - die het 10 ha grote bedrijf verder willen ontwikkelen. Ervaring met land- en tuinbouw is wel nodig.  Web: www.sandrose.info

René Lehnherr, betrokken bij het netwerk van politiek-maatschappelijke coöperaties van Longomaï  heeft contact met de eigenaar en kan meer over het project en de toekomstwensen vertellen. René spreekt Nederlands.

Contact: René Lehnherr/Stichting Pro Longomaï., tel. 06-28451762, e-mail: lehnherr (at )zonnet.nl.  Nederlandstalige website van Stichting Pro LongMaï: www.longomai.nl


Leven van het land in de Creuse (midden Frankrijk)

Sander Hummelman en Marie-José Coppens leven voor een heel groot deel van het land, in een afgelegen ruïne-gehuchtje in de bossen in midden Frankrijk (Zuid-Creuse).

In de zomer bieden zij meestal een mogelijkheid om een week lang op hun plek echt te leren over leven van het land! Je leert o.a. over water, voedsel, bouwen, energie en geld. Samen eten uit tuin en bos. Neem je tentje mee. Kosten: E. 200,-.

Zomer-bouwweken
Daarnaast zijn er regelmatig zomer-bouwweken voor vrijwilligers. In deze periodes wordt samen met een team van 6 tot 8 mensen een stuk van het huis gebouwd met natuursteen (een oud en bijna verdwenen ambacht). Doel is om een drie meter brede 17e eeuwse schouw weer op de oorspronkelijke plek te herbouwen. Het gaat dan om het sorteren en voorbereiden van de granieten stenen van de (10) oude ruïnes, zodat op de fundamenten van de minstens 600 jaar oude ruïne, weer een stuk van het 'neo-middeleeuwse' huis kan worden gebouwd. Ook is er altijd werk in de moestuin en er moet regelmatig brood gebakken worden.
De bouwweken duren ongeveer drie weken en het zou erg fijn zijn als mensen langer dan een week blijven omdat er dan een beter teamgevoel ontstaat en men beter went aan het leven op deze plek.

Je slaapt in je eigen tent en er wordt samen gegeten van de producten uit de tuinen (en misschien zijn er wel paddestoelen in de bossen).

Voor meer informatie kun je 's avonds bellen: 0033- 606432059. Een filmpje over deze plek >>>

Sander en Marie-José hebben al meerdere keren leuke mensen op bezoek gehad via een oproep op de website van Omslag.  Web: www.lesrochesdemurat.eu

Op 22 oktober 2014 zond de NPO een korte tv-documentaire uit over Sander en Marie-José, aan het einde van een superdrukke zomerperiode. Hier bekijken >>>   Quinta Rural, Portugal

Timo & Natascha van der Woude werken hard aan de opbouw van een ecologisch deels zelfvoorzienend vakantieparkje in het noorden van Portugal.


Quinta Rural is een kleinschalige en eigenwijze natuurcamping in het dorpje Cabeceiras de Basto op het platteland. In 2013 bouwden Timo en Natascha hun eerste stro-leem huisje in de vorm van een workshop. In het voorjaar van 2014 gaan ze aan de slag met het aanleggen van een moestuin, kruidentuin, kweekkas en het groener maken van het terrein door de aanplant van bomen en het creëren van een bloementuin voor de bijen. 
Ze zoeken vrijwilligers die voor geruime tijd willen komen meewerken en wonen tegen kost en inwoning: enthousiaste en werklustige aanpakkers, bij voorkeur met aantoonbare ervaring in bouwen, land- en tuinbouw en toerisme.

Meer informatie op de websites: www.quintarural.eu en www.duurzamesamenleving.nuSavita - Centrum voor Natuurlijk Leven en genezen in Winterberg, Duitsland

Eind 2013 verwierf Erik Haezebrouck een locatie van in totaal 24.000 m2 in het Duitse Sauerland, 8 km van Winterberg. Hij wil daar Centrum Savita voor Natuurlijk Leven en Genezen realiseren. Nu zoekt hij dringend hulp bij het opknappen van het hoofdgebouw.

De inmiddels bosrijke locatie werd in1963 opgezet als herstellings- en ontspanningsoord, en later gebruikt als scholingscentrum. Omgeven door natuur, bossen en bergen, staan er een zeer groot pand met 68  slaapkamers en 60 andere ruimten en elf gekoppelde garages. En twee vrijstaande woningen. De gebouwen, met een totale vloeroppervlakte van ca. 4.000 m2, bieden een zee van ruimte en mogelijkheden. Haezebroucks plan is om er een gezondheidscentrum te vestigen met o.a. gastenverblijven, en bio-vega theehuis, cursusruimten, een winkel. tempel/stilteruimte, saua, een kuurpark en groententuinen. Web: www.savita.nl

De beide woningen verkeren in goede staat en mogen bewoond worden; het hoofdgebouw kan pas in gebruik worden genomen nadat allerlei verplichte technische werkzaamheden zijn uitgevoerd aan de waterleiding, elektra en vooral de brandbeveiliging

Erik Haezebrouck (in 1989 oprichter van Centrum De Roos in Amsterdam), zoekt nu dringend vrijwilligers / pioniers die willen meehelpen om de basisvoorzieningen in het hoofdgebouw op orde te brengen. Verblijf (in een van de woonhuizen) kost 10 euro per dag; actieve vrijwilligers kunnen meewerken tegen kost en inwoning.

Uitgebreide informatie staat in de 
nieuwsbrief van november 2013.   Twee filmpjes >>>Finca Verdenergia Pacifica, Costa Rica

Verdenergia Pacifica is een boerderij waar permacultuur-design op allerlei manieren wordt toegepast: duurzaam bouwen. in de tuinen en het herbebossingsprogramma, de productie van biodiesel, alternatieve energie-opwekking, onderwijs etc. Ook: anti-oorlogseducatie. Ter plekke worden ook cursussen en workshops gegeven.

Elk jaar is er plaats voor een beperkt aantal vrijwiligers, stagiaires en tijdelijke bewoners, die meehelpen aan de lopende projecten. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Lees de oproep >>>

Web: www.verdenergia.org
Hare Krishna-gemeenschap in de Ardennen (Be)

Radhadesh is een spirituele 'Krishna' leefgemeenschap, gevestigd in een 19e-eeuws kasteel in de Belgische Ardennen.

De gemeenschap werd opgericht rond 1980 en momenteel (2013) wonen er ongeveer tachtig mensen. Radhadesh is het belangrijkste centrum voor ISKCON (de International Society for Krishna Consciousness) in de Benelux, en trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers.

Naast allerlei gemeenschappelijke taken voor en door de groep en het onderhoud van gebouwen en terrein,  onderhoudt de gemeenschap ook een permacultuurtuin, en er is een ecologische melkboerderij. Vooral bij het werken in de tuin en op de boerderij worden vrijwilligers gezocht.
Voertaal ter plekke is voornamelijk Frans, maar er wonen ook Nederlandstaligen.

Radhadesh, Chateau de Pepite Somme, Septon (Durbey) Belgie. Web: radhadeshblog.wordpress.com/Eco-yurt uit strobalen, Algarve, Portugal


In het plaatsje Silves in de Algarve  bouwen Rico en Jacqueline van Eck een strobalen yurt (roundhouse). Het idee is om zo ecologisch mogelijk te bouwen, met materialen uit de directe omgeving op een fundament van met grind gevulde hergebruik-autobanden, strobalen en leem, en eucalyptushout.


Meebouwers zijn welkom.
Over de bouw houden ze een weblog bij. Meer >>>


Educatief centrum De Natuurlijke Tijd, Frankrijk

De Natuurlijke Tijd (DNT) is een educartief project van Hans Roverts, in de lage Vogezen.

In de ruïne van een voormalige glasblazerij, temidden van de bossen istartte hij rond 2000 een project waar geestverwanten elkaar kunnen ontmoeten inspireren rond thema's als bewustwording en -zijn, de Maya-kalender, natuureducatie, creatieve uitingen en het jaarlijkse Day Zero-festival. Daarnaast is het een 'ervarend leren'-project van Stichting Jeugdzorg. Ook vinden er initiaties plaats voor vader en zoon en voor volwassenen. Maar de plek is ook bestemd voor vakanties en retraites. (het project grenst aan Centre ECOlonie)

De Natuurlijke Tijd staat open voor vrijwilligers die kort of lang willen meewerken om de locatie steeds meer vorm te geven. De omstandigheden zijn enigszins  spartaans: terug naar de natuur, improviseren, creativiteit. Het werk varieert van meehelpen met de restauratie van de panden, terreinwerk zoals gras maaien, de tuinen bijhouden, bomen snoeien, in de bossen werken, koken, huishoudelijke klusjes, enz.
Centre Educatif De Natuurlijke Tijd, 2bis Thiétry, 88260 Hennezel (Fr). Web: www.denatuurlijketijd.nl


Bouwen met strobalen bij Eco-Habitat, Roemenië
 • In het dorpje Carligu Mare (100 km van Boekarest) is Asociatia Eco-Habitat begonnen met het bouwen van woningen voor de lokale gemeenschap van kansarme gezinnen.

  Er wordt gebouwd met traditionele materialen zoals strobalen en aarde, gecombineerd met andere nieuwe materialen. Momenteel is het eerste huis in aanbouw, het eerste in zijn soort in Roemenië. De bouw wordt begeleid door ervaren strobouwers uit diverse landen, o.a. Duitsland en Frankrijk. Vrijwilligeres zijn welkom.

  Meer informatie op de website:  eco-habitat.ro


 • Bouwen met strobalen in de Ardèche, Frankrijk

  On Est Parti is de naam het project van het Vlaamse koppel Swaanne en Bert en hun drie kinderen, in de Ardèche.


  In het voorjaar van 2014 startten ze met een nieuw avontuur: zelfvoorzienend leven en zelf een 'strooien huis'  bouwen: ecologisch en opgetrokken uit hout,  stro en leem. En de aanleg van een moestuin. Ze zoeken vrijwilligers die daarbij willen komen helpen. Geboden: eten en een kampeerplaats ter plaatse met douche en toilet. En uiteraard een heerlijke ervaring in het prachtige gebergte van de noordelijke Ardèche.

  Ze houden een blog bij over hun belevenissen: onestparti.be


  Permacultuur in Transsylvanië, Roemenië

  In Transsylvanië is een permacultuurproject in opbouw: SimpleWorks. ,,Een plek met prachtige natuur'', volgens één  van de initiatiefnemers, Ishi Crosby.

  De eigenaar van de grond is de Indiër, Krishan George. Hij heeft hier een buffelboerderij en een flink arsenaal grond, en hij is erg enthousiast over permacultuur. De Nederlander Niek Steverink, een jonge en gedreven permaculturist is samen met permacultuurdocent Ishi Crosby naar hem toegegaan en samen hebben ze een plan gemaakt. Het is de bedoeling om het eerste jaar te werken aan de aanleg van een voedselbos van 2 hectare, een earthship te bouwen, en kringen in te richten die een 'land van overvloed' moeten gaan vormen. Ook het verwerken van buffelmest in een wormenbak, en kippen in het bos worden in het plan geïntegreerd. Er zal een biologische waterzuivering komen.
  SimpleWorks Permacultuur ligt nabij het plaatsje Rupea, vlakbij Brasov. 

  Wie hier een tijdje mee wil werken is welkom. Het aantal slaapplaatsen is weliswaar beperkt, maar meestal is er wel een bed vrij. Het is in ieder geval een project waar je enorm veel kunt leren. Neem eerst contact op met Niek Steverink, om de mogelijkheden te bespreken, e-mail: niek_530 ( at ) hotmail.com

  Web: www.permacultura.ro


 • Cordwood building in de Auvergne, Frankrijk

  Ambiance de Vacances is een Nederlandstalig vakantie- en cursuscentrum, gericht op zelfvoorzienend wonen en leven.

  In het voor- en najaar bieden Edmond en Mirjam Kreuk de mogelijkheid aan één of meerdere workshops mee te doen. Cordwood Building is een oude bouwtechniek waarbij er niet met stenen wordt gemetseld maar met blokken hout. Uitgangspunt is leren van én met elkaar. Een van de workshops is cordwood building. Het eerste project met deze techniek is een stal voor de ezels, waarbij niet alleen blokken hout worden gebruikt, maar ook ander materiaal zoals flessen.

  Deelname aan de workshop en het verblijf zijn gratis. Je verblijft in één van de gastenkamers, gîtes of een plekje op de camping. Eten en drinken is gezamenlijk en is voor rekening van de bewoners. In ruil daarvoor vragen ze je een aantal uren per dag mee te bouwen aan dit project.

  Adres: La Verrerie, 03250 Saint-Nicolas-des-Biefs Allier - Auvergne. Heb je belangstelling of vragen? Mail naar info (at) ambiancedevacances.eu. Web: http://www.ambiancedevacances.eu • Slow Tech Campus Rahovitza, Bulgarije

  Rahovitza is een centrum om te experimenterten, leren en voor uitwisseling rond onderwerpen die te maken hebben het alternatieve voedselteelt, (permacultuur),
  ecologisch bouwen, (her)ontdekken van vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Het centrum ligt op 1 km van Kosovo in de Bulgaarse Rhodope Mountains, omringd door bossen.

  Vanaf april 2012 is er een workshop-programma, met o.a. bostuin en permacultuur, handmatig steen bewerken, bouwen met stroleem.

  Website: www.rahovitza.org • Ecologische boerderij Alm Gard, Noorwegen

  Laurien Geerse, Guus Morel en hun zoon Thomas emigreerden in 2004 naar Noorwegen. Daar startten ze de Alm Gard, aan het Sognefjord.

  Op de boerderij worden koeien, paarden en kippen gehouden en er worden groenten en fruit geteeld. In een kleine productieruimte onder het huis worden de  boerderijproducten verwerkt tot roomijs, sorbets en yoghurtijs. Daarnaast fungeert de Alm Gard ook als kleinschalige bd-zorgboerderij.

  Van half maart tot half mei worden medewerkers gezocht voor kleine bouwprojecten en andere voorkomende klussen op de boerderij. Er is een vrijstaande woning beschikbaar, maaltijden op werkdagen. Vanuit de boerderij zijn bergwandelingen mogelijk. Meer over het bedrijf en de omgeving: www.almgard.com


 • Permacultuurproject Casalinho, Midden-Portugal

  Casalinho e Escabelado is een 'quinta' van ongeveer 10 ha. Het project is nog volop in ontwikkeling. Streven is een zo optimaal mogelijke vorm van zelfvoorziening op basis van permacultuur.

  Het leven is er eenvoudig. De meeste groenten en fruit worden zelf verbouwd, en er zijn kippen, geiten, eenden, konijnen en duiven, die eieren, melk, kaas, een beetje vlees en een hoop vruchtbare mest leveren. De boerderij wordt momenteel verbouwd en er is een herbebossingsprogramma. Op de locatie worden permacultuur ontwerp cursussen gegeven.
  Door de jaren heen hebben al flink wat vrijwilligers voor korte of langere tijd meegeholpen de plek verder te ontwikkelen, in ruil voor kost en inwoning.
  Meer over vrijwilligerswerk >>>


 • Centre for Alternative Technology (CAT), Wales

  Het CAT is een educatie- en bezoekerscentrum dat praktische duurzame alternatieven ontwikkelt en demonstreert op het gebied van ecologisch leven, milieuvriendelijk bouwen, eco-sanitatie, bosbeheer, hernieuwsbare energie, energiebesparing en organische teelt.

  Het CAT bestaat al sinds 1975 en is het meest toonaangevende alternatieve technologiecentrum in Groot-Brittannië met een internationale uitstraling.
  Op dit drukbezochte centrum is elk voorjaar en zomer plek voor maximaal vier korte termijn-vrijwilligers (minimaal 2 weken). En vanaf september zijn er mogelijkheden voor mensen die gedurende een periode van zes maanden willen meewerken aan een specifiek project.

  De mogelijkheden en voorwaarden van vrijwilligerswerk staan uitgebreid beschreven op de website.


 • Holistisch centrum Shambhala, Roemenië

  Shambhala is een nieuw holistisch centrum voor natuurbeleving, yoga en meditatie, tevens vakantieverblijf in Hargita, Roemenië (Transsylvanië).

  Het centrum is nog volop in ontwikkeling. Vanaf zomer 2011 zijn vrijwilligers welkom om te helpen met: tuin aanleggen en onderhouden, timmeren, klussen, bouw- en onderhoudswerkzaamheden, werken in de keuken en/of  huishoudelijk werk. In 2012 start de renovatie/uitbreiding van een houten schuur tot gemeenschapshuis. De bouw wordt  uitgevoerd met hout, strobalen, leem en andere lokale (hergebruik)materialen. Meer info: Yogibori.ro
  Tegenover het vrijwilligerswerk wordt
  kost en inwoning geboden en de mogelijkheid om deel te nemen aan dagelijkse yoga- en meditatie-activiteiten Ook: kennismaken met het organische plattelandsleven op het centrum en culturele uitwisseling door kennis te maken met de plaatselijke bevolking en de omgeving. Wie kiest voor werken in de keuken, kan Ayurvedisch (leren) koken.

  TIP: op zaterdag 28 mei 2011 was er bij Omslag in Eindhoven  een Aanloopdag over dit project. Verslag >>>


 • Brézanet - camping / B&B in Midden-Frankrijk

  Ron Huibers, Mariken t'Sas en hun twee puberzoons runnen in de Auvergne een camping met B&B gastenverblijven. Ron begeleidt vaak jongeren die op Brénazet verblijven; Mariken ontwikkelt er sportieve activiteiten.
  In het voorjaar zoeken ze hulp, tegen kost en inwoning. Web: www.brenazet.nl


 • La Bianchina, ecotoerisme nabij Perugia, Italië

  La Bianchina is een kleinschalige ecologische boerderij, aangesloten bij ECEAT, waar met mens en macht gewerkt wordt om een klein stukje ongerepte natuur in stand te houden. Eenvoud, authenticiteit, openheid, respect voor alles en iedereen staan hier voorop. In maart en april is extra hulp welkom bij de 100.000 klussen die er te doen zijn, o.a. in de (moes)tuin, snoeien van olijfbomen, verzoging van de dieren enhet bereiden van maaltijden.
  Wie tijd, goeie zin en energie heeft om te komen meehelpen wordt uitgenodigd contact op te nemen. Schrijf een brief of mail waarin je vertelt wat je graag doet en/of waar je goed in bent. Op basis daarvan wordt bekeken of er iets geschikts te doen is. Wie hele dagen meewerkt kan gratis verblijven.
  Web: www.labianchina.info


 • Ontwerpersgroep Mier, Aalst, Belg ië

  'Transitie naar echt duurzaam ondernemen' is het streven van Heidelien Bultynck en Steven Plas van MIER. Ze maken prachtige ontwerpen uit tweedehands materialen, voor binnen en buiten: ecologisch, creatief en sociaal. In Aalst runnen ze een werkplaats - het 'Mierennest' - ze werken in opdracht, geven workshops en doen nog zoveel meer.
  Bij Mier kunnen altijd gemotiveerde vrijwilligers aan de slag, tegen kost en inwoning. Een filmpje >>>

  MIER, Kokerijstraat 41, 9310 Meldert (Aalst)


 • Klussen op een alternatieve camping in Bulgarije

  St. James' Park ligt in het dorpje Voditsa waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en de bevolking nog goeddeels zelfvoorzienend leeft. Er is weinig werkgelegenheid en de mensen zijn experts in recycling. Aan de rand van dit dorpje ligt St. James - niet typisch toerisitisch, maar de mensen proberen er te leven met een minimale ecologische voetafdruk: er worden op biologische wijze groenten verbouwd, er zijn compost wc's, er is gebouwd met tweedehands materialen uit de omgeving, en het water wordt verwarmd d.m.v. zonne-energie. Er wordt een activiteitenprogramma geboden. 
  Er worden vrijwilligers gevraagd om o.a. te helpen met het pleisteren van muren (met klei uit de rivier) en het leggen van een lemen vloer in de schuur. Ook: een zonne-douche bouwen, creatieve heggen aanleggen, werken in de moestuin en helpen bij activiteiten. Bij 30 uur werken per week gratis onderdak en maaltijden.

  De website geeft veel informatie, ook over de ervaringen van andere vrijwilligers - die komen vanuit de hele wereld. Meer over vrijwilligerswerk >>>


 • Paarden- en ezelopvang, Hongarije

  Marjo Bruijnes runt paarden- en ezelopvang Ezelbrug, in Somogyszil, Hongarije. Ze zoekt een gezellige medebewoonster ('de kosten van het wonen en de maaltijden delen we samen').
  Ze leeft zelfvoorzienend, in harmonie met de dieren en de natuur, en biedt - naast het opvangen van ezels - ook ezelwandelingen, workshops en mogelijkheden tot een retraite of kamperen ter plekke.
   
  E-mail: ezelbrug@gmail.com  Web: www.ezelbrug.eu


 • Osho Garden, Portugal

  Dit is een  klein ecodorp, met meditatiecentrum en permacultuurboerderij, in Monchique (Algarve), Zuid-Portugal, met ongeveer een hectare vruchtbare grond. Er worden mensen gezocht die willen meehelpen om de permacultuurtuinen en eetbare bostuin op te zetten. Meer  >>>


 • Holistische community (trainings)centrum Kalikalos, Griekenland

  Kalikalos 'afficheert' zich graag als het 'Findhorn van het zuiden'. Vooral in de zomermaanden zijn vrijwilligers welkom.

  Kalikalos, gelegen nabij de kust van de Egeïsche Zee, biedt in de zomer een programma met holistische workshops, retraites, gastenweken rond 'leven in gemeenschap' en alternatieve vakanties.
  Het werk wordt grotendeels uitgevoerd door een groep medewerkers op vrijwillige basis, bij voorkeur mensen met ervaring in gemeenschapsleven. Het werk bestaat o.a. uit het bijhouden van de bologische moestuin, coördineren van kook- en schoonmaakwerkzaamheden, onderhoud, boodschappen doen etc. Ook gasten en cursisten
  helpen
  een handje mee. Tevens WWOOF-host.

  Meer over vrijwiligerswerk op Kalikalos >>>


 • Ecologie en permacultuur op boerderij Goed Bekeeken in Keeken, Duitsland

  Goed Bekeeken is een Nederlandstalige woongroep op een grote (huur)boerderij in Keeken, 20 km van Nijmegen. Thema's permacultuur en ecologie.

  Goed Bekeeken wordt bewoond en gerund door een kleine woongroep. In en om de boerderij is altijd volop werk te doen.
  Daarnaast zijn er recreatiemogelijkheden en wordt aan groepen de mogelijkheid geboden van een geheel verzorgde streeklunch met producten uit de regio. Het project fungeert ook als WWOOF-host.
  Wie een poosje op Goed Bekeeken wil verblijven - in een caravan of zelf meegenomen tent - en 4 a 6 uur per dag meekust op de boerderij, krijgt gratis eten en gezelligheid.

  Goed Bekeeken, Nielerstrasse 148 47533 Keeken/Kleve.


 • Permacultuur in ecodorp Kasteel Nieuwenhoven, België

  Het middeleeuwse kasteel Nieuwenhoven, met omliggende grond, in Sint-Truiden (Belgisch Limburg) werd in 2007 aangekocht en ontwikkelt zich nu tot een klein ecodorp op basis van de principes van permacultuur.

  Het kasteel wordt bewoond en gerund door een vaste groep van tien bewoners. Op de locatie worden allerlei activiteiten ontwikkeld: festivals, cursussen, een jaaropleiding Permacultuur, rondleidingen en residentiele programma's. Daarnaast leveren steeds meer mensen hun bijdrage aan de verdere invulling van het project als vrijwilliger. Samen willen zij Kasteel Nieuwenhoven omtoveren tot een 'Poort naar inspiratie' waar iedereen vanuit een intense beleving van de stilte en de natuur zijn eigen passie op een creatieve wijze kan vormgeven.
  Ieder laatste weekend van de maand is er een vrijwilligersweekend, met werkzamheden
  in het bos, in de tuinen, op kantoor of in de keuken. Vooraf aanmelden >>>

  Kasteel Nieuwenhoven, Engelbamp 55-57, 3800 Sint-Truiden, België. Tel: 0032-(0)11.686410, e-mail: info@kasteelnieuwenhoven.be


 • Camphill communities

  Camphil is een wereldwijde beweging van gemeenschappen op antroposofische basis, waar (jonge) mensen met een verstandelijke beperking samen wonen, werken en leven in gemeenschapshuizen. Verspreid over de hele wereld zijn er meer dan 90 Camphill gemeenschappen, waarvan vijf in Nederland.

  Camphill-gemeenschappen zijn professionele instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap, waar volgens de 'Camphill idealen' gewerkt en geleefd wordt. Belangrijk hierbij zijn antroposofie, medemenselijkheid en leven en werken met gehandicapten, in plaats van voor gehandicapten. Veel Camphill communities bieden mogelijkheden voor mensen die voor een (half) jaar of langer mee willen leven en werken in een gemeenschap. De idealen en de praktijk zijn gebaseerd op de antroposofie, waardoor biologisch (dynamisch) tuinieren en een duurzaam, milieuvriendelijk karakter belangrijke speerpunten zijn en centraal staan binnen het gemeenschapsleven.

  Website van Camphill Engeland en Wales >>>

  Overzicht van Camphill wereldwijd >>>

  Een impressie van Camphill VS is opgenomen in de video Visions of Utopia I (aanwezig in de Omslag-bibliotheek).


 • Het NEMO-huis (voor wandelaars) in Polen

  Nemoland is een groene oase voor wandelaars en natuurvrienden die het onbekende Polen willen ontdekken. Het NEMO-huis ligt letterlijk op het kruispunt van eeuwenoude wandelroutes en verhalen, in het niemandsland van Europa: het grensgebied van Polen, Duitsland en Tsjechië.

  Omdat de huidige beheerders in het voorjaar van 2010, na twee jaar verblijf in Nemoland, weer terug naar Nederland gingen, worden in Nederland mensen gezocht die graag een tijdje in het Nemohuis willen wonen. Het is een prachtige plek, midden in de natuur. Gezocht worden mensen die in ruil voor gratis wonen zich verantwoordelijk willen voelen voor het Nemohuis, gasten ontvangen en af en toe kleine klussen willen doen. ,,We verwachten dat je affiniteit hebt met het Nemoproject en een eigen inbreng levert. We staan open voor nieuwe ideeën en activiteiten. Het zakelijke beheer wordt vanuit Nederland door onze boekhouder gedaan en de grotere klussen doen mensen uit het dorp. En uiteraard hebben wij vanuit Nederland de eindverantwoordelijkheid. Er zijn verschillende vormen van beheer mogelijk''.

  Nemo heeft geen budget om een betaalde baan te realiseren voor een beheerder. Dat neemt niet weg dat er mogelijkheden zijn om een eigen inkomen te genereren. Lees de uitgebreide oproep >>>

  Contactpersoon: Peter Spruijt/Nemo Vrije Wandelaars, tel. 020-6817013, e-mail: voetpaden@gmail.com Websites: www.nemoland.nl en www.struinen.nl • Zelfvoorzienende kampeerplek in de Morvan, Frankrijk

  ,,Op onze boerderij in de Morvan, een groot regionaal natuurpark in Frankrijk, willen we om te beginnen een zelfvoorzienende kampeerplek realiseren. We hebben daartoe 2 ha wei, omringd door bossen, gereserveerd. We denken aan een gemeenschappelijke moestuin in het midden en eetbare tuintjes en hagen om de tenten. We zoeken advies over de permaculturele aspecten van zo'n voorziening en praktische hulp bij het verwezenlijken ervan. Tevens mensen die ervoor voelen het gebeuren tijdens de zomer te beheren en in juiste banen te leiden''. Bjorna en Saskia: pompoen@zonnet.nl • Permacultuur in Congo

  Created with The GIMPJan Limbourg zoekt een of meer vrijwilligers om hem bij te staan in de uitbouw van een grote oppervlakte landbouwgrond in Congo.

  Bij voorkeur mensen die permacultuur in de vingers hebben of samenlevingsprojecten zoals 'Transition Towns' willen uitbouwen. Tegen kost en inwoning. De reiskosten worden desgewenst na drie (vruchtbare) maanden terugbetaald. Bel 0032-495-30-50-32 of mail jan (at) allstar.be • Bouwen met strobalen in Noord-Frankrijk

  In Noord-Frankrijk, 20 minuten over de Belgische grens (vlakbij het plaatsje Bouillon) ligt een schuur waar de eigenaar, Michiel Oosterveld, een vakantiewoning van wil maken. Er worden meebouwers gezocht!

  Er worden strobalen binnen de muren van de bestaande schuur opgetrokken, die afgestreken worden met leem. Dit is een geweldige kans om gezamenlijk te helpen bouwen en ervaringen uit te wisselen. Naast vaste bouwweken kan ook in overleg een andere datum gekozen worden zodat een lang weekend geholpen kan worden. Het gaat hierbij vooral om de gezelligheid en te genieten van het bouwen met strobalen.

  Belangstellenden kunnen contact opnemen met Michiel Oosterveld. Hij is de gastheer en heeft tevens de benodigde technische kennis. Tel. 06-28444020 of 0575-469285. E-mail: a.oosterveld6 (at) kpnplanet.nl - het kan even duren voordat er antwoord komt.

  Ter plekke kan een tent worden opgezet of er kunnen bedden worden neergezet in een schuur. Voor eten en drinken wordt gezorgd, daarvoor wordt wel een financiele bijdrage gevraagd. • Bouwen met stro(balen) en leem in België

  Op verschillende projecten in België, van Antwerpen tot in de Ardennen, worden helpende handen gezocht bij het bouwen met stro(balen) en/of leem.

  De werkzaamheden variëren van het (leren) bouwen van eenvoudige zelfdragende strobaalconstructie en het afwerken van voltooide muren met leem, tot het bouwen van een tuinhuisje en meehelpen met de bouw van het experimentele strobooghuis in de Ardennen.

  Meer informatie over de verschillende projecten op de website van strobouw België: Casa Calida.


 • Permacultuur in Kroatië

  Mensen gevraagd voor het mee-ontwikkelen van een kunstenaars- en permacultuurproject in een verlaten dorpje in centraal Istria, Kroatië.

  Er staat een huis te huur, met elektriciteit en een regenwatertank. Er is 2 ha land met olijven en lavendel. De bewoners leven op milieuvriendelijke wijze: drie volwassenen en twee kinderen. Er is genoeg werk te doen. Er wordt contact gezocht met een of meer mensen met ervaring in permacultuur en ecovillages. Het doel is de plek te ontwikkelen tot educatie- en informatiecentrum voor permacultuur, ecodorpen en kunst. Engelstalig.

  Meer informatie op de website - foto's onder 'epicenter' • Eco Hameau Measolle, Ardèche, Frankrijk

  Sinds najaar 2008 zijn er weer stagemogelijkheden op de
  meewerkbouwplaats van het gemeenschappelijk huis van hout en stro in In het eco-gehucht Measolle, in St. Michel de Chabrillanoux, gelegen in het hart van de Ardèche in Frankrijk. Initiatiefneemster Alja Darribère bericht: ,,De bouwplaats is voorbereid, en we bieden een slaapplaats en eten aan voor de werkers, en de gelegenheid om te leren en ervaring op te doen
  natuurlijk. Voor een goede organisatie verwachten wij van de deelnemers dat ze zich inschrijven, hun goede humeur meenemen en hun werkelijke inzet en klein persoonlijk gereedschap''.

  Meer informatie via Tel.
  0033-4 75 60 06 78, e-mail: info@measolle.com. Web: www.measolle.com


 • Boerderijcamping in de Auvergne, Frankrijk

  Atie Bos en Wim van Daalen runnen in het noorden van de Auvergne de boerderijcamping Les Busserolles, waar ze retraites en cursussen verzorgen. Ook bieden ze overnachtingsmogelijkheden in huis en op een kampeerplek voor tenten en caravans. Er is een klein restaurantje dat drie dagen per week open is. Op deze plek in de natuur, zo'n 300 km onder Parijs bieden ze gratis kost en inwoning in ruil voor werkzaamheden in en rond het huis.

  Les Busserolles, 03440 Buxieres les Mines. Tel. 0033-06-34960903, e-mail: atiebos@gmail.com


 • Grishino Ecovillage in Rusland

  Grishino is een klein ecodorp in het noorden van Rusland, 300 km van Sint-Petersburg. Van mei tot oktober zijn hier vrijwilligers welkom om mee helpen in de tuin, bij bouwwerkzaamheden en bij het onderhoud van de gastenverblijven. Er wordt een financiële bijdrage gevraagd voor voeding, onderdak en vervoer (11 euro per dag of 180 euro per maand). Drie vegetarische maaltijden per dag.

  Vasudeva Vladislav Kirbiatiev, Ecovillage Grishino, P.O. Box 32, d. Soginitsy Podporozhskiy rayon, Leningradskaya obl. 187743, Russia


 • Permacultuur in Andalusië, Zuid-Spanje

  Created with The GIMPKurt en Katrien Jacobs-Haerynck kochten een paar jaar geleden in Spanje een domein met herdershuis om verder op te knappen: Casa de la Cebadilla Alta. Ze kunnen er nog niet permanent wonen.

  Omdat ze zelf in België wonen en schoolgande kinderen hebben, kunnen Kurt en Katrien de plek momenteel niet permanent zelf bewonen. Daarom zoeken ze iemand die er wil gaan wonen en de tuinen en dergelijke onderhouden op basis van permcultuur. Ze staan open voor suggesties en ideëen. Hun oproep: ,,Wij zoeken een gemotiveerde, enthousiaste persoon, een koppel of een familie die de principes van de permacultuur in de praktijk willen omzetten. Ervaring is een pluspunt; daadkracht om een comfortabele, zelfvoorzienende leef- en woonplek in harmonie met de natuur te creëren nog meer. We bieden aan: een afgelegen 'oase' van rust in de ongerepte natuur in één van de Sierra's in het Zuid-Spaanse Andalusië''.

  Wil je meer weten, contacteer Kurt & Katrien op 0032 50/ 616272, e-mail: elgrano12@hotmail.com

  Kurt en Katrien volgden zelf een permacultuur-opleiding in Zuid Spanje, bij Permacultura Cana Dulce


 • Drachenmuhle, Schweta, regio Sachsen, Duitsland

  Drachenmuhle is een ecologische boerderij waar wordt gewerkt volgens de permacultuur-methode gericht op zelfvoorziening. De boerderij ligt in het buitengebied tussen Dresden en Leipzig.

  De bewoners leven in een gemeenschap als een grootfamilie en zijn verbonden met de Rainbow Familiy. De leefgemeenschap en de boerderij zijn nog in opbouw; de oude boerderij werd in 2003 betrokken, dus er is voortdurend van alles te doen en te leren, en de bewoners hopen zelf ook veel te leren van de mensen die tijdelijk mewerken en -leven, zoals het inventariseren van de flora en fauna, toepassen van permacultuur, hand- en ambachtelijk werk (houtbewerking, metselen, maaien met de zeis, aanleg en onderhoud van natuurlijke afscheidingen, schapen scheren, melken, kruiden verzamelen, etc. Er wordt Duits en Engels gesproken.
  Drachenmuhle is aangesloten bij WWOOF.  Web: Naturinsel Drachenmuhle,


 • Permacultuurcentrum La Boa, Italië

  La Boa is een permacultuurcentrum in Belfiore di Pramaggiore, nabij Venetië. Er worden ook cursussen gegeven.

  Tot half oktober is er op La Boa volop werk te doen: het afbouwen van een strobalen huis, tuinwerkzaamheden, zorg voor de dieren en ook de bereiding vanmaaltijden, schoonmaken en afwassen als er cursisten zijn. Geboden wordt een 'basic' accommodatie in een tent of caravan. Zelf slaapzak en eventueel tent meenemen. La Boa is ook een WWOOF-locatie. Web: La Boa


 • Bouw- en tuinwerkzaamheden in Culdees Ecovillage, Schotland

  In Culdees Ecovillage, gelegen aan Loch Tay in de Schotse hooglanden, is allerlei werk te doen: bouwen (met aardezakken, strobalen en rondhout), bij de verdere ontwikkeling van de biologische en medicinale tuinen, landschapsonderhoud, etc. Er wordt ook gewerkt op basis van permacultuur.

  Culdees Ecovillage is aangesloten bij WWOOF. Engelstalig!

  Meer informatie op de website

 • Meewerken op eco boerderij/camping Quinta da Alagoa, Portugal

  Quinta da Alagoa is een boerderij/camping in de Serra da Estrela (Portugal). Duurzaamheid, ecologie en rust zijn hier belangrijke kenmerken. De boerderij omvat o.a. een moestuin, een fruitboomgaard, een wijngaard en een olijfboomgaard. Er is ook een ecologische camping. De gasten kunnen desgewenst de maaltijden op de Quinta gebruiken. Op deze plek is extra hulp welkom. Tegen kost en inwoning. Er wordt Engels, Portugees en Vlaams/Nederlands gesproken.
  Dit project is aangesloten bij ECEAT. De website biedt uitgebreide informatie en ook foto's!

  Klik hier voor meer

 • Bouwen vredescentrum Ecodorp Tamera, Portugal

  Ecodorp en Healing Biotoop Tamera in Portugal bouwt nieuwe cursusgebouwen op de campus van de experimentele opleiding tot vredeswerker: Peace University Monte Cerro. Er wordt gebouwd met natuurlijke materialen en organische vormen. Voor vakmensen die hun kennis op anderen kunnen overdragen geldt een lager deelname-tarief dan voor betrekkelijke leken. De werkzaamheden lopen het hele jaar door. Dit is tevens een goede gelegenheid om 'van binnenuit' kennis te maken met Ecodorp Tamera en het vredesproject Monte Cerro. Er wordt vooral Duits gesproken. Vooraf afspraken maken!

  Klik hier voor meer over Tamera.

 • Bio-Hof Burgwenden, Duitsland (Weimar)

  Op de biologische boerderij van Eckhard Kästner, in Burgwenden (voormalige DDR), zijn vrijwilligers van alle leeftijden en nationaliteiten welkom - alleen of met een groep - die enthousiast en gemotiveerd zijn om te helpen op het land! Het werk is zeer divers en varieert van (re-)constructie werkzaamheden (bijvoorbeeld aan de 18e eeuwse hoeve tot bouwen van een geitenverblijf, met in de kelder een ruimte voor een kleinschalige kaasmakerij), dierverzorging, werk in het bos, enz. In de vrije dagen kan men de prachtige bossen van het Thuringer Wald verkennen of bijvoorbeeld Weimar bezoeken (inderdaad, de stad van de Republiek, maar ook van Goethe, Schiller, Liszt, Nietzsche en het Bauhaus!). Natuurlijk krijg je als dank voor je hulp gratis kost (met de eigen biologische groenten!) en inwoning, en hopelijk veel goede en fijne ervaringen!

  Als je nog vragen hebt, bijvoorbeeld over rooster (welk werk in welke periode?) of over de mogelijk de mogelijkheid om te overnachten of om met kinderen de vakantie op de boerderij door te brengen, stuur dan gerust een mailtje naar: volunteers@biohof-burgwenden.de (je vragen worden dan in het Nederlands beantwoord).

  Bio-Hof Burgwenden, Hintergasse 61, 99625 Burgwenden, Duitsland. Tel. (+) 0173-3765354, e-mail: info@biohof-burgwenden.de


 • Vlierhof, Kleve/Keeken (Duitsland)

  Software: Microsoft OfficeVlierhof is een internationale woon/werk-gemeenschap op een grote boerderij In Keeken (Du), 2 km. over de grens bij Millingen a.d. Rijn. Een mooie plek van zo'n 3 ha, die in 2002 werd aangekocht door een groep mensen, voortkomend uit Vereniging Ecodorp.

  De afgelopen tien jaar zijn er heel wat initiatieven en projecten geweest (een biologische tuin, zorgboerderij, festivals, zweethutten, strobouw enz....) en één van de gebouwen is verbouwd tot een prachtig seminarhouse. Heel wat kleurrijke mensen hebben er korte of langere tijd verbleven. Desondanks heeft de Vlierhof, om verschillende redenen, financieel niet gefloreerd.
  In 2013 werd een doorstart gemaakt. Anutosh, de laatste van de oprichters, trekt zich terug, en een groep van tien bewoners heeft de intentie om de Vlierhof weer te laten groeien en bloeien. Een van de plannen is om van het seminarhouse een bloeiend bedrijf te maken.

  Meewerkers welkom
  Voor mensen die een poosje willen komen meewerken zijn er altijd klussen te doen, zoals verbouwingen en initiatieven om de plek steeds mooier en opgeruimder te maken. De biologische moestuin worden biologische groenten geteeld op basis van permacultuur. Er zijn vrijwilligersweekends, waarin je de Vlierhof en de bewoners kunt leren kennen, en samen een klus kunt klaren, maar ook buiten deze weekends om is er plek voor extra hulp. En er is een procedure waarmee serieuze belangstellenden zouden kunnen doorgroeien van vrijwilliger tot bewoner.
  Op Vlierhof wordt (ook) Nederlands gesproken.

 • Vlierhof, Kleverstrasse 115, 47533 Keeken (gem. Kleve) Duitsland. Tel. 0049-2821-970243. Web: www.vlierhof.org

 • Meehelpen met opzetten permacultuurtuin in Zuid-Frankrijk

  Filosoof Peter Hoopman is op zoek naar iemand die tijd en zin heeft om mee te helpen om een permacultuurtuin op te zetten in Aveyron (120 km boven Montpellier) in Zuid-Frankrijk. Hoopman woont en werkt op een chateau in het dorpje Roquetaillade. Overige activiteiteiten op de plek zijn o.a.: verhuur van hotelkamers, ruimte voor kleine seminars en politiek-economische filosofie (De Lokvogel). Er wordt Duits, Nederlands, Frans en Engels gesproken.Contact: 0033-565 58 19 59, e-mail: petitchateau@wanadoo.fr

  Klik hier
  voor een algemene indruk van de locatie

 • Allerhande klussen op ecologische camping in Zuidwest-Frankrijk

  Vanaf april tot november zoekt ecologische camping Moulin de Liort (departement Aveyron in Zuidwest-Frankrijk) hulp voor klussen, tuin, houthakken, dieren verzorgen e.d. Minimaal voor een maand. De camping ligt op een prachtig aan een riviertje en er is een caravan beschikbaar. De bewoners leven in gezinsverband en eten overwegend vegetarisch. De nadruk ligt op gezelligheid. Er wordt Nederlands gesproken.

  Moulin de Liort, 12440 La Salvetat-Peyrales. Tel. 0033-565 81 89 67, e-mail: campliort@wanadoo.fr

 • Hulp op natuurkampeerterrein Briançon, Zuid-Frankrijk

  Op een natuurkampeerterrein in de omgeving van Briancon wordt in de zomermaanden hulp gevraagd van handige mensen. Minimaal twee weken. (ook) Nederlandstalig.

  Contact: F. Otter, Rembrandtlaan 81, 2271 GH Voorburg. Tel. 070-3863925.

 • Bouwen met strobalen en leem in Oekodorf Sieben Linden (Du)

  In ecodorp Sieben Linden in Poppau (Duitsland) is en wordt veel gebouwd met strobalen en leem, o.a. huizen voor de bewoners. Er worden ook leem- en strobouw cursussen gegeven en er worden speciale bouwweken georganiseerd. Van april tot oktober worden vrijwiligers gecraagd om mee te werken in de tuinen. Van februari tot juni is er ook volop werk voor enigszins ervaren (stro)bouwvrijwilligers. Duitstalig! Klik hier voor meer informatie.


Europees Centrum voor Eco Agro Toerisme (ECEAT)

ECEAT heeft als primair doel: het bevorderen van ecologisch verantwoord toerisme. Hiertoe geeft de organisatie tien verschillende landengidsen uit met betrekking tot Europese landen of regio's. Deze 'groene vakantiegidsen' bevatten informatie over ecologisch werkende agrarische bedrijven die eenvoudige overnachting bieden. Op sommige bedrijven kan worden meegewerkt tegen kost en inwoning.

ECEAT, Postbus 10899, 1001 EW Amsterdam. Tel. 020-6681030. E-mail: eceat@antenna.nl


WWOOF: World-Wide Opportunities on Organic Farms

De internationale organisatie WWOOF fungeert als 'schakel' tussen vrijwilligers en bedrijven in de biologische sector. WWOOF werkt wereldwijd (ook in andere continenten) en heeft in veel landen eigen afdelingen.

WWOOF-en is voor menigeen een actief werkwoord: je kunt actief meewerken op biologische bedrijven verspreid over de hele wereld en ontvangt daarvoor gratis kost en inwoning. Activiteiten en werkperiodes verschillen sterk; op grotere locaties werken soms WWOOF-ers van verschillende nationaliteiten mee.

Wie van de faciliteiten van WWOOF gebruik wil maken, moet wel eerst lid worden. Vermelding als host-adres is kosteloos. Klik hier voor een overzicht van land-contacten.

Sinds eind 2014 is er een Nederlandse afdeling met een eigen (Engelstalige) website: wwoofnetherlands.org

WWOOF is ook nog veel bekend onder de 'oude' betekenis: Willing Workers On Organic Farms.Emmaus Europe

Emmaus-projecten in diverse Europese landen bieden de mogelijkheid om in de zomermaanden een paar weken mee te werken, ondermeer in Frankrijk en Italië.

De Emmaus-jongerenkampen staan open voor deelnemers vanaf 18 jaar. De werkzaamheden bestaan uit meedraaien bij het dagelijkse Emmaus-werk: ophalen, sorteren en verkopen van tweedehandsgoederen ('welvaartsresten'). Daarnaast wordt veel informatie gegeven over de sociale kanten van Emmaus. Veel Emmaus-projecten zijn woon- en werkgemeenschappen, waar ook mensen die in een moeilijke fase van hun leven verkeren (tijdelijk) kunnen wonen en meewerken. Het gaat dan vaak om dak- of thuislozen en (uitgeprocedeerde) vluchtelingen. De opbrengst uit de verkoop is bestemd voor het eigen levensonderhoud van de communiteit en voor steun aan andere sociale projecten. Emmaus is een wereldwijde beweging

Over de Europese jongerenkampen is een speciale folder beschikbaar, maar ook de website biedt veel informatie.

Emmaus International, 183 bis, Rue Vaillant Couturier, 94143 Alforville Cedex, France. Tel. (+)33-(0)148932950, e-mail: contact@emmaus-international.orgInternationale uitwisseling

Een goede manier om nader kennis te maken met mensen en projecten in andere landen, is deelname aan een kort- of langdurend uitwisselingproject.

In Nederland kun je daarvoor o.a. terecht bij:Internationale Vrijwilligersprojecten (SIW)

Stichting SIW maakt deel uit van een wereldwijd netwerk. Via het organiseren van internationale vrijwilligersprojecten willen de aangesloten organisaties interculturele uitwisseling bevorderen, persoonlijke ontwikkeling stimuleren en maatschappelijk nuttig werk verrichten.

LEAD Technologies Inc. V1.01 SIW organiseert projecten in Nederland voor buitenlandse vrijwilligers (bijvoorbeeld i.s.m. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of Festival Mundial). Daarnaast zendt SIW vrijwilligers uit naar projecten in andere Europese landen, in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De periode van uitzending kan variëren van enkele weken tot een paar maanden of nog langer. De deelnemers werken veelal zelfstandig aan sociale, ecologische of organisatorische projecten. Bij voorbeeld op een ecoboerderij in Duitsland, bij een NGO op kantoor in Estland, of helpen met het organiseren van culturele activiteiten in Frankrijk. Jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen in aanmerking komen voor een Europese subsidie.
De SIW bestaat al ruim vijftig jaar. De organisatie is uitgegroeid van een zolderkamer in Leiden met enkele vrijwilligers tot een pand in de binnenstad van Utrecht met twee betaalde medewerkers, twee zomerhulpen, één stagiair en bijna honderd vrijwilligers in ongeveer twintig verschillende groepen. Elke zomer organiseert de SIW bijna 2000 verschillende korte en lange projecten in 60 verschillende landen.

SIW, Willemstraat 7, 3511 RJ Utrecht. 030-2317721, e-mail: info@siw.nlVrijwillige Internationale Actie (Stichting VIA)

VIA is de Nederlandse tak van de internationale vredesorganisatie Service Civil International (SCI). SCI probeert d.m.v. werkkampen maatschappelijke veranderingen na te streven en mensen van verschillende achtergronden en nationaliteiten samen te brengen. Niet door alleen maar te praten over wat er moet veranderen, maar door praktisch werk te verrichten.

SCI bestaat sinds 1918. Het eerste werkkamp stond in het teken van de wederopbouw na de eerste wereldoorlog. Sindsdien streeft de organisatie naar - en werkt ze aan - een wereld waar mensen vreedzaam samen kunnen leven. De SCI richt zich met name op de onderwerpen: antifascisme, antiracisme en minderheden; solidariteit; ontwapening en vredesopvoeding; mensen met een handicap; kinderen, tieners en bejaarden; ecologie en landbouw; gender; sociaal achtergestelde groepen; artistieke en culturele onderwerpen en ideologische en spirituele gemeenschappen.

Via de VIA kunnen mensen vanaf 18 jaar (soms vanaf 21) deelnemen aan werkkampen; die duren meestal een paar weken, maar uitzending voor langere tijd is in principe ook mogelijk. Via de SCI werkt de VIA wereldwijd. De VIA maakt een nieuwsbrief en een jaarlijks programmaboekje.

VIA, M.v.B. Bastiaansestraat 56, 1054 SP Amsterdam. 020-6892760, e-mail: vianl@xs4all.nl


Woonvormen
Koepels en netwerken

Nederland

Rest van Europa

Koepels en netwerken

Projecten per land

Kijk ook in het vacature-overzicht van Biologica

België
Duitsland

Frankrijk

Groot-Brittannië
 • Klik hier voor oproepen in de rubriek 'Places needing people' van Diggers & Dreamers
Italië
Kroatië

Oostenrijk
 • Krameterhof (Salzburg, permacultuurtuinen van Sepp en Veronika Holzer)
Portugal
Slowakije

Spanje
Tsjechië

Turkije

Zweden
Zwitserland

Mondiaal:

Wereldwijde koepels en netwerken

Projecten per land (buiten Europa)

Australië
Japan

Nepal

 ^ © 2005 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295. | Deze site staat op de computer van dDH | Best viewed with Any Browser | | Eindredactie: Marta Resink