OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuwe ZOZ: werken aan een bewegingEINDHOVEN, 26 april 2019 - Vandaag valt het 151-ste nummer in de bus van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers. Het is het eerste nummer van de 26-ste jaargang.

In dit nuimmer veel aandacht voor actie voor een betere wereld, waarbij groepen mensen die bij elkaar in de buurt wonen een belangrijke rol kunnen spelen.

Een overzicht van de inhoud van het zojuist verschenen nummer, met relevante links naar websites, is te vinden op de pagina ZOZ van deze website.

Onderstaand het redactioneel op de eerste pagina van het nieuwe nummer van het tijdschrift voor doen-denkers.


Een beweging van mensen

Waar mensen elkaar ontmoeten ontstaat beweging en daaruit kunnen de mooiste initiatieven ontstaan. Dat is ook de grondgedachte van Omslag en in elk nummer van ZOZ proberen we daarvan voorbeelden en inspiratie te bieden. Soms begint het met een poster in een winkel, rond het vuur, in een theetuin of bij een andere informele activiteit, bij een actie, een festival of excursie. Gelegenheden te over om geestverwanten te ontmoeten. En gebeurt er niets in de buurt, dan kun je zelf een initiatief nemen. Overal kunnen ontmoetingsplekken ontstaan.

Er zijn bij Omslag verschillende activiteiten die overal zouden kunnen plaatsvinden. De Theetuin in mei, Vuur & Soep, de viering van de Dag van de Aarde en straks ook het kampeerweekend in juni geven we vorm met de mensen en de middelen die er zijn. Er is overal wel iemand die een muziekinstrument bespeelt, iemand die een verhaal te vertellen heeft, een gedicht kan voordragen, een kunstje kan of een lezing kan geven over een interessant onderwerp. Meestal hoef je het alleen maar te vragen.

Zo kunnen ontmoetingsplekken eenvoudig overal worden gecreëerd, in een buurthuis, bij iemand thuis, in de achtertuin, in het park of op een open plek in het bos. Zo’n plek kan een magische plek worden, als mensen elkaar ontmoeten en in gesprek raken.

Iemand moet ooit de eerste stap zetten. Zoals de Zweedse scholiere Greta Thunberg, die via een persoonlijke actie een wereldwijde beweging in gang zette die vooral jongeren inspireert zelf ook in actie te komen. Zij deed iets wat iedereen had gekund. Met een bord voor het parlementsgebouw gaan zitten. Iedereen kan het, maar zij deed het en werd er wereldberoemd mee. Zij viel op, trok aandacht, medestanders kwamen er bij zitten. En zo werd de plek bij de ingang van het Zweedse parlementsgebouw een magische plek waar een wereldwijde beweging ontsprong van duizenden en duizenden jongen die opkomen tegen klimaatverandering en voor een duurzame toekomst. Zij zijn de voorhoede van een bredere beweging.

Ook Omslag biedt de komende maanden volop gelegenheden om met veranderingsgezinde mensen in contact te komen en ideeën uit te wisselen. Welkom dus om medestanders te ontmoeten. Bij Omslag in Eindhoven, maar het kan dus ook ergens anders.


Een abonnement op ZOZ kost slechts 17,50. Abonneren kan op de pagina ZOZ van deze website.


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact