OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Leven zonder hergebruiketiket

Het stelt veel mensen teleur dat Omslag na vijftien jaar is gestopt met het uitgeven van Hergebruiketiketten. Wat nu? Print ze zelf!

Door Dick Verheul

De hergebruiketiketten, waarmee een oude envelop een nieuw leven kon krijgen en nog eens een reis door de wereld kon meemaken, kent vele fans. Omslag maakte de gegomde etiketten op kringlooppapier sinds 1999. Daarnaast verwierf De Kleine Aarde grote faam met de etiketten. Toen De Kleine Aarde eind 2010 stopte kreeg Omslag er nieuwe klanten bij. Maar het gegomde kringlooppapier is nu op en niet meer leverbaar. „Wat nu?” vroegen veel mensen de afgelopen tijd. Zijn de etiketten nog elders verkrijgbaar?

Wie het beslist wil kan wellicht in Engeland succes hebben. Zoek op internet naar ‘Reuse labels’. Maar bij de eerste, Friends of the Earth, staat vermeld dat de etiketten ‘tijdelijk niet leverbaar’ zijn. De tweede ‘Recycled Paper Supplies’ levert niet buiten Groot-Brittannië en bij de volgende heb je een PayPal-account nodig.

Plaksel van aardappels

En: willen we het wel van zo ver halen? In Utrecht, bij Bureau Bewust in de Zakkendragerssteeg hebben ze alles wat je nodig hebt: kringlooppapier en plaksel. Ze hebben ook een webwinkel, maar voor zo’n klein beetje papier en lijm is het misschien handiger om er eens binnen te lopen tijdens een toevallig bezoek aan Utrecht. De Zakkendragerssteeg is tussen het Vredenburg en de Oudegracht. De lijm die ze hebben is Pro-Coll dat gemaakt is van aardappels. Ook Eco-Colle van Collal plakt prima. Dat is onder andere verkrijgbaar bij Eco-logisch in Amsterdam, Van Slingelandtplein 9, stadsdeel Westerpark.

Beide lijmsoorten gebruiken we om de wikkels van ZOZ mee te plakken. Als papier voor een etiket kan kringlooppapier worden gebruikt, maar het is ook mogelijk hiervoor allerlei restjes eenzijdig bedrukt papier te gebruiken. Plak 'm vast met de bedrukte kant en niemand ziet er wat van.

Papier en plaksel is in principe voldoende om een etiket te maken. Het mooiste wordt het natuurlijk met een leuk randje, getekend bloemetje of ingekleurd stempel. Uit ervaring weten we dat er onder de lezers van ZOZ heel wat mensen zijn die de kunst van het postversieren verstaan.

Maar dan is het natuurlijk nog steeds niet het hergebruiketiket van vroeger, waar menigeen zulke nostalgische herinneringen aan heeft. Welnu, voor wie daar naar verlangt hebben we nu op de website van Omslag een printbaar bestand gezet, waarmee je in een keer vier etiketten op een A4-blaadje kringlooppapier print. Zelf even knippen en met milieuvriendelijk plaksel op een envelop plakken. Bijna net als vroeger!


Print zelf hergebruiketiketten!


  • Klik op de afbeelding hierboven om een printbaar pdf-bestand te downloaden
  • Print de hergebruiketiketten op kringlooppier of op gebruikt eenzijdig bedrukt papier
  • Knip of snijd de vellen in vieren. Er staan kleine hulpstreepjes in het midden.
  • Plak een etiket met milieuvriendelijke lijm over de adressering van een gebruikte envelop.

  © 2014 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact