OMSLAG


Welkom

Nieuws

Omslag: wie we zijn en wat we doen

Omslag bezoeken

Servicepunt Anders Wonen en Leven

Activiteiten bij Omslag

Workshopruimte huren
 
Webwinkeltje/bestellen

Omslag-bibliotheek

Vacatures her en der

Inspirerende films

Advertenties/oproepen

 
Contact


Omslag is een landelijke, niet-gesubsidieerde onafhankelijke
organisatie.

Steun Omslag met
een gulle donatie:
NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag, Eindhoven




Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Wie we zijn en wat we doen 
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling is een onafhankelijke landelijke basisorganisatie, op 1 januari 1994 opgericht door Marta Resink, Dick Verheul en Daniel van der Velden. Met als doel: mensen bijeen brengen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving. Tot eind 2020 was Omslag uitgever van ZOZ, tweemaandelijks tijdschrift voor doen-denkers.

De eerste jaren werkten we vanuit de huis
adressen van de medewerkers, met het huisje van Marta in Sint-Michielsgestel als centrale plek. In februari 2000 verhuisden we naar een eigen locatie op een fantastische plek met een grote tuin. Sindsdien is Omslag gevestigd aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven.

Op deze pagina stellen wij ons voor: 'Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling'. Je leest in het kort waar Omslag voor staat, wat we zoal doen (en deden) en hoe je kunt meedoen.

Klik op de foto's voor meer achtergronden
  • Werkplaats voor duurzame ontwikkeling
  • Doen-denkers samen brengen
  • De mensen achter Omslag
  • Een wereld vol kleur
  • Een inspirerende plek: werkruimte, keuken, bibliotheek, gastenkamer, tuin
  • Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven
  • Veezijdig actief 
  • Chronologisch overzicht van de belangrijkste activiteiten van Omslag sinds 1994
  • Doe ook mee met Omslag!
  • Hoe kom je er?
  • Suggesties in de buurt

     



       

     ^

    Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

    We noemen ons 'werkplaats' voor duurzame ontwikkeling, omdat we met hoofd, hart en handen werken aan een omslag naar een werkelijk duurzame wereld voor mens en dier en een vruchtbare Aarde.

    De term 'duurzame ontwikkeling' komt van de Verenigde Naties. In 1987 presenteerde de commissie Brundtland het rapport 'Onze gezamenlijke toekomst', waarin 'duurzame ontwikkeling' de kern is.

  • De Brundtland-commissie omschreef dat als 'zodanig omgaan met de aarde, dat alle mensen in hun behoeften kunnen voorzien, ook de toekomstige generaties.'

    Duurzame ontwikkeling heeft dus te maken met ontwikkelingssamenwerking en met milieubehoud.

    Omslag kiest voor een brede benadering van het begrip Duurzame Ontwikkeling. Want hoe duurzaam is die toekomst, zolang er nog dreiging is van kernwapens, zolang er een enorme ongelijkheid is tussen arm en rijk, of zolang er nog mensen moeten vluchten uit hun land en dan bovendien elders niet welkom blijken te zijn? En hoe kan ooit de hele wereldbevolking in zijn bestaan voorzien, zolang 86 procent van alle consumptie door de rijkste twintig procent van de wereldbevolking wordt  opgemaakt?
    De huidige tijdgeest in de Westerse wereld is beslist niet duurzaam. Dat moet veranderen. Niet een beetje, maar radicaal!

    Veel mensen werken aan een kleurrijke en duurzame wereld. Ieder legt daarbij zijn of haar eigen accenten. Omslag wil mensen samenbrengen, informeren en enthousiast maken voor vernieuwende ideeën. Via kleurrijke activiteiten en presentaties willen we aansporen tot doen-denken: tot het in praktijk brengen van ideeën en idealen. Want werken aan een mooiere wereld kan elke dag en overal! En Omslag werkt graag samen met anderen.

     ^


  • Doen-denkers samen brengen

    Bij de oprichting van Omslag in 1994, bedachten we een nieuwe term voor onze praktische aanpak om te werken aan een mooiere wereld voor iedereen: 'DOEN-DENKEN'. Dat werd ook de ondertitel van het nieuwe tijdschrift dat van mei 1994 tot november 2020  verscheen: ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers.
     
    Doen-denken is een uitnodiging om concreet iets te DOEN met jouw ideeën over een ander soort samenleving. Omslag wil daarin graag een stimulator zijn. Doen-denken vormt de belangrijkste drijfveer onder onze activiteiten.  
    Omslag is bij uitstek een netwerk-organisatie, dus we werken veel van achter de computer. Omslag is ook actief op Facebook
     

    We hebben een fantastische plek om doen-denkers ook fysiek samen te brengen. Daar organiseren we allerlei activiteiten, want als mensen elkaar binnen Omslag ontmoeten is de kans groot dat er ook een verbinding ontstaat op intermenselijk en maatschappelijk niveau. En natuurlijk worden we zelf ook graag geïnspireerd.


     ^


  • De mensen achter Omslag

    Een team van bevlogen mensen geeft Omslag dagelijks vorm. Door de jaren heen hebben tientallen mensen met Omslag meegewerkt.


    In 2024 wordt het kernteam gevormd door Marta Resink, Anita Hermens en Liduine Heetman, met structurele en incidentele bijdragen van velen.

  •   

  •    

    Ook meewerken met Omslag?
    Kijk hier >>>


    Omslag ontvangt geen subsidies. Donateurs zijn voor Omslag een onmisbare steun. Geld maakt afhankelijk, en we zijn graag afhankelijk van medestanders.

    Ons werk wordt financieel mogelijk gemaakt enkele honderden mensen die af en toe een tientje of meer overmaken op IBAN NL66 TRIO 0784 8731 86 van Omslag in Eindhoven.



     ^

    Wereld vol kleur

    Een wereld waarin het voor ieder goed leven is. Wie wil het niet? Waarom laat de cultuuromslag die daarvoor nodig is dan nog steeds op zich wachten?

    Omslag wacht niet af, maar werkt actief aan een 'groot verhaal', waarin de thema's milieu, economie, cultuur, werk, solidariteit en vrede met elkaar zijn verbonden en elkaar versterken, in het belang van álle wereldbewoners. Daarbij werken we graag samen met anderen.

    DSC03942.JPGDSC03941.JPG

 ^ 


Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Veel mensen met een duurzame leefstijl willen ook graag wonen in een omgeving die daartoe inspireert. Bijeenkomsten bij Omslag rond 'anders' wonen en leven trekken steevast veel belangstellenden, en ook in ZOZ verschenen veel verhalen over vormen van sociaal en ecologisch gemeenschappelijk wonen. Van daaruit is Omslag steeds vaker als een soort vraagbaak gaan fungeren. We kennen inmiddels heel wat mensen, projecten en (landelijke) netwerken.

In 2001 organiseerde Omslag de EKO-tour: een veertiendaagse busreis langs zo'n twintig woon-werkprojecten, leefgemeenschappen en andere pioniersplekken in Nederland. Er kwam veel vraag naar een vervolg, maar we zijn geen reisbureau. Wel leidde de reis tot het boek 'Anders Wonen Anders Leven', dat in juni 2003 van de persen rolde. Binnen vier maanden verscheen van dit boek al een tweede druk!
Om in de groeiende vraag naar informatie en inspiratie te voorzien maakten we een speciale website >>>

Parallel aan deze website werd begin 2005 in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven ook een fysiek informatiepunt ingericht: het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Hier is veel informatie verzameld op het gebied van 'anders' wonen en leven: boeken,  tijdschriften, folders, nieuwsbrieven dvd's. Deze nieuwe publieksservice opende zijn deuren tijdens een feestelijke open dag op 22 mei 2005.

  
Het bezoekers-informatiepunt is elke vrijdagmiddag opengesteld voor bezoekers. Je kunt dan zelfstandig rondkijken en desgewenst een van de Omslag-medewerkers vragen je daarbij te adviseren.   Lees ook: waarom 'anders' wonen >>>

Door de jaren heen hebben we allerlei landelijke dagen rond vormen van 'anders' wonen georganiseerd; die trekken steevast veel belangstellenden.
 
    

 ^


 


Een inspirerende plek

Omslag is sinds 2000 gehuisvest in het Kloosterhof van Gestel, aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven - in de wijk Gestel.

De werkruimten van Omslag maken deel uit van een dynamisch voormalig klooster, waar nog zes andere maatschappelijke organisaties en verschillende woongroepen hun thuisbasis hebben.

   

Lees hier meer over het voormalige klooster als solidaire broedplaats

Omslag heeft een eigen ingang, om de rechterhoek: 301a.
Tegenover de ingang ligt de grote Omslag-tuin, te bereiken via het 'paadje van puin'.

 
   
 
  

Later meer over de tuin. Nu eerst: welkom binnen bij Omslag!

De gang ademt bij binnenkomst nog de kloostersfeer, maar dan wel in het hedendaags maatschappelijk actieve jasje dat zo kenmerkend is voor deze bijzondere locatie. Veel oorspronkelijke elementen zijn door het hele pand nog aanwezig: de oude tegelvloeren, de betegelde wanden in de gangen en in de keuken, houten paneeldeuren en overal hoge plafonds.


Ook in de ruime Omslag-keuken is de vroegere functie (bijkeuken van het klooster) nog zichtbaar.
De voormalige koelkasten zijn nu in gebruik als voorraadkasten.

De keuken is ook vaak een ontmoetingsplek waar al menig plan ontstond aan de keukentafel.

De keuken wordt frekwent gebruikt voor het bereiden van maaltijden voor - en soms ook door groepen.
De richtlijn is: altijd vegetarisch, zoveel mogelijk biologisch, producten het seizen en uit eigen regio en FairTrade.

 


                  ^


Veel van het dagelijkse werk bij Omslag vindt plaats in de grote, lichte werkruimte. Deze is flexibel ingericht, zodat de rulmte eenvoudig is aan te passen aan een ander gebruik, zoals tijdens groepsbijeenkomsten, vergaderingen, gezamenlijke maaltijden, filmavonden, lezingen, workshops, of als er veel mensen mee-eten.

     

Grenzend aan de grote werkruimte is de Omslag-bibiotheek, die zo'n 2000 boeken, brochures en andere publicaties omvat.

Daarnaast fungeert de bibliotheek als extra (stille) werkplek voor medewerkers, of voor kleine besprekingen.

 

In de bibliotheek is sinds 2005 ook het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven ondergebracht.

Zowel vanuit de grote werkruimte, als vanuit de bibliotheek is er uitzicht op de grote, ecologische tuin



meer beelden van de tuin >>>

  

Een extra ruimte is ingericht als gastenkamer voor mensen die Omslag wat langer willen bezoeken of voor overnachting tijdens meerdaagse activiteiten. Deze ruimte wordt ook regelmatig gebruikt voor een-op-een gesprekken.  In de tuin staat een sfeervol ingerichte keet; ook deze kan worden gebruikt voor overnachting door gasten van Omslag. In de tuin kan af en toe worden gekampeerd. Meer over Omslag bezoeken >>>


 ^ 


Veelzijdig actief 

Een impressie van werkzaamheden, acties en campagnes waarbij Omslag actief betrokken was en/of is.   
Klik op een foto voor meer info


                 

De foto-jaarverslagen van de periode 1994 t/m 2018 brengen de activiteiten en ontwikkeling van Omslag van jaar tot jaar beeld >>>


 ^ 


Chronologisch overzicht: wat Omslag doet (en deed)

Sinds de oprichting op 1 januari 1994 was en is Omslag betrokken bij tal van initiatieven.
Een chronologisch overzicht:
  • Van mei 1994 tot november 2020 produceerde Omslag elke twee maanden ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers: 48 pagina's boordevol nieuws, informatie en inspiratie voor en over mensen die werken aan een betere wereld.
  • Voerde in 1994 met 'Treinpoststickers' campagne voor behoud van de posttrein.
  • Omslag introduceerde de Internationale Niet-Winkeldag in Nederland: een protestdag waar 'consuminderen' centraal staat. De dag wordt sinds 1995 elk jaar in Nederland gevierd op de laatste zaterdag van november. In steeds meer landen nemen mensen het initiatief voor Buy Nothing Day.
  • Organiseert Doendenkdagen, Aanloopdagen, kampeerweekends, cursussen, lezingen en filmavonden, waar denkers, doeners en zoekers elkaar ontmoeten voor informatie en inspiratie. En eens per maand Vuur & Soep
  • Omslag is mede-grondlegger van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid.
  • Belegt bijeenkomsten en kampeerweekenden over 'anders leven, wonen en werken' en organiseerde in juli 2001 de EKO-bustour langs woon-werkprojecten in Nederland.
  • Omslag ondersteunde de 'Walk across Europe for a Nuclear Free World' (1995), de campagne 'Nooit meer Tsjernobyl' (1996) en voerde actie tegen de Franse Kernproeven (1995). In 2001 zette Omslag zich in tijdens de vredesacties tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
  • Samen met Socia Media onderhoudt en verspreidt Omslag de Aktie Agenda, een uitgebreid overzicht van maatschappelijke activiteiten in het hele land.
  • Omslag was in 1996 nauw betrokken bij het nieuwe initiatief voor een autovrije zondag.
  • Omslag voert samen met anderen campagne tegen de sollicitatieplicht en voor erkenning van onbetaald werk als volwaardig werk.
  • Ondersteunt verwante organisaties bij publiciteitswerk. Was mede-initiatiefnemer van het Ander Nieuws Netwerk.
  • Maakt(e) spelletjes, posters, hergebruiketiketten, de sticker 'Antwoord mij gerust op kringlooppapier'.
  • Is vraagbaak op velerlei terreinen rond duurzame ontwikkeling, ook voor de media.
  • Fungeert soms als persbureau voor sympathieke organisaties, acties en initiatieven.
  • Regelmatig verzorgt Omslag lezingen en workshops (ook op verzoek) over consuminderen, gezonde voeding, netwerken, publiciteit maken of anders wonen en leven.
  • Omslag onderhoudt nationaal en internationaal contacten met verwante organisaties, om waar mogelijk initiatieven vooruit te helpen of met elkaar in contact te brengen.
  • Is sowiezo een erg actieve netwerkorganisatie
  • Omslag voert en ondersteunt acties tegen kernwapens
  • In 1998 en in 2001 presenteerden tientallen kleinschalige initiatieven zich aan een breed publiek tijdens het festijn Utopia.
  • In 2002 introduceerde Omslag het concept voor de Wereldmaaltijd: een driegangenmenu waarin per persoon niet meer ingrediënten worden gebruikt dan beschikbaar zijn bij een eerlijke wereldvoedselverdeling.
  • Liet de sticker 'een auto minder' maken en bracht die in omloop.
  • Heeft sinds mei 2005 vier zonnepanelen in de tuin, een cadeau van de donateurs t.g.v. het tienjarig bestaan.
  • Onderhoudt op eigen terrein een grote ecologische tuin, die elk jaar mooier wordt
  • Opende in 2005 het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, bestaande uit een uitgebreide website een een bezoekersinformatiepunt. Sinds 2006 verschijnt ook een maandelijkse nieuwsbrief
  • Organiseerde in 2006 een veertiendaagse busreis met 30 personen naar de politieke/zelfvoorzienende coöperaties van Longo Maï in Zuid-Frankrijk. De muziekgroep van Longo Maï - Comedia Mundi - verzorgde in 2008 een gloedvol optreden in de Omslag-tuin.
  • In het winkeltje van Omslag zijn o.a. boeken, brochures, stickers, vredesvlaggen en dvd's te koop die je elders zelden aantreft..
  • Omslag is sinds september 2008 actief betrokken bij de introductie van Transition Towns, ondermeer als lid van de Nederlandse initiatiefgroep. In 2008, 2009 en 2010 organiseerden we drukbezochte Aanloopdagen over Transition Towns (bekijk de verslagen en foto's) en sinds 2009 ook Transition Trainingen.
  • Bijna elke laatste vrijdagavond van de maand is er een film in de Omslag-werkruimte. Met nagesprek.
  • Op elke vrijdagmiddag in de maand mei is er Theetuin in de grote tuin: informele ontmoetingen en uitwisseling met thee van kruiden uit eigen tuin.
  • Omslag organiseert activiteiten in het kader van de Internationale Dag van de Vrede en de Internationale Dag van de Aarde.
  • In 2014 importeerde Omslag de Britse campagne Wool Against  Weapons in Nederland, onder de noemer Wol Tegen Wapens
  • Sinds de zomer van 2015 is er (bijna) elke eerste vrijdag van de maand Vuur & Soep in de Omslagtuin.
  • Sinds april 2017 fungeert Omslag als afhaalpunt van biologische groenteabonnementen van permacultuurtuinderij De Voedselketen
  • In 2018 bouwden we met hulp van velen een pizza-oven in de tuin, uit stro, leem en andere lokale materialen. We kunnen bij activiteiten nu samen verse pizza's bakken.
  • Organiseert allerlei kleinschalige ontmoetingen, waarbij ook steeds vaker samen muziek wordt gemaakt
  • Was in maart 2019 mede-organisator van de grote landelijke reünie van de anti-kernenergiebeweging
  • Is sinds maart 2021 mede-organisator (kook- en afhaalpunt) van vegetarische afhaalmaaltijden t.b.v. de werkgroep Eindhoven-Kobanê
  • Stelt ruimt beschikbaar aan sympathieke organisaties en initiatieven voor hun eigen activiteiten
  • Omslag werkt samen met veranderingsgezinde mensen en organisaties en neemt initiatief als de actualiteit het vraagt en anderen het nog niet doen

  • Fotoverslagen van de Omslag-activiteiten door de jaren heen, vind je in de jaaroverzichten,
  • Inhoudelijke verslagen van Aanloopdagen bij Omslag

    Omslag is ook actief op Facebook

 ^

Omslag is een landelijke, niet-gesubsidieerde onafhankelijke organisatie.

Steun Omslag met een gulle donatie: NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag, Eindhoven

Doe ook mee met Omslag!

De tijd is rijp voor een omslag in denken en doen! Omslag wil daarvoor het maatschappelijk draagvlak verbreden. Waar dat mogelijk is, willen wij theorie en praktijk koppelen en ook anderen daartoe aansporen. Want zonder praktijk is een theorie niet geloofwaardig.  Doe je mee? Dan kan op verschillende manieren:.

Meewerken bij Omslag in Eindhoven
Het Omslag-team dat de dagelijkse werkzaamheden uitvoert vanuit de Omslag-werkplaats in Eindhoven, kan altijd versterking gebruiken met mensen die gemotiveerd zijn om juist bij Omslag actief te worden.
Er is allerlei interessant werk te doen, van administratief tot het organiseren van activiteiten. Ook: hand- en spandiensten tijdens drukke dagen, inhoudelijke verslaglegging van activiteiten, (vegetarisch) koken en ontvangst en wegwijs maken van bezoekers.  Lees de vacature >>>   

Klussen in de grote tuin
Regelmatig (vooral in maart en april) werken we met een groepje mensen in de grote ecologische tuin om deze weer klaar te maken voor een actief seizoen. Naast snoeien en bladruimen zijn er vaak ook schilder- en timmerklussen en ander technisch onderhoud. Meestal op vrijdag. We  beginnen telkens om 10.00 uur en sluiten af met een gezamenlijke bio-vega lunch. Meld je komst vooraf even aan, zodat we weten hoeveel mensen er zullen zijn: 040-2910295.

Deelnemen aan activiteiten
Een leuke manier om kennis te maken met Omslag, is tijdens een activiteit. Regelmatig organiseren we activiteiten op de eigen locatie in Eindhoven, zoals Vuur & Soep, Aanloopdagen, filmavonden, theetuinen, workshops,  lezingen en cursussen.
Soms ook grotere evenementen, zoals he festijn Utopia, kampeerweekends en open dagen. Deze worden steeds aangekondigd op de website, en op de Facebook-pagina van Omslag.  Raadpleeg de Omslag agenda >>>

Donateur worden
Veel mensen vragen zich af hoe Omslag aan inkomsten komt. Het antwoord is eenvoudig: er zijn enkele honderden mensen die af en toe een tientje of meer overmaken op IBAN NL66 TRIO 0784 8731 86 van Omslag in Eindhoven.
Donateurs zijn voor Omslag een onmisbare steun. Geld maakt afhankelijk. En Omslag is graag afhankelijk van medestanders.

Hout-donateurs
Regelmatig organiseren we in de Omslag-tuin Vuur & Soep. Om een verantwoord vuur te stoken hebben we soms behoefte aan droog, schoon en onbehandeld hout in kleine stukken. Ook voor de pizza-oven kunnen we hout gebruiken, bij voorkeur droge takken van fruitbomen. Graag vooraf even contact opnemen: 040-2910295.

Werken aan de omslag
En natuurlijk kun je op nog veel meer plekken en momenten werken aan de omslag, ook zonder dat daar het stempel van Omslag op staat!

Je vindt Omslag ook op Facebook  

 ^ 


Hoe kom je er?

Omslag is gevestigd in Het Kloosterhof van Gestel, Hoogstraat 301a in Eindhoven.

Als je Omslag wilt bezoeken, bel dan eerst 040-2910295. De medewerkers hebben alleen tijd als je vooraf een afspraak hebt gemaakt of wanneer er activiteiten zijn.

Het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven is doorgaans elke vrijdagmiddag van 14:00-17:00 geopend voor belangstellenden in het thema 'anders' wonen. Bel vooraf even voor een afspraak.


Openbaar Vervoer

Neem op het station bus 15 of 16 richting Veldhoven Maxima MC. Uitstappen halte Sibeliuslaan. Teruglopen en meteen links (Tartinistraat). Franz Leharplein oversteken en rechtsaf (Hoogstraat).   Route Google Maps.   Of huur een OV fiets

Lopend
Vanaf het station is het ongeveer 35 minuten lopen. Overal in de stad staan plattegronden die de weg wijzen.
Route Google Maps.

Per auto
Eventueel is Omslag ook per auto te bereiken.  Routebeschrijving via Google Maps
Parkeren kan op eigen terrein of op het
Franz Leharplein.


TIP: maak er een groen/maatschappelijk dagje Eindhoven van!

Je kunt je bezoek aan Omslag desgewenst combineren met een bezoek aan andere inspirerende plekken vlakbij Omslag, zoals
 biologische stadsboerderij/kaasmakerij/proeflokaal de Genneper Hoeve, Historisch Openlucht Museum/Prehistorisch Dorp, het Heempark, 
  kringloopwinkel van Emmaus-Eindhoven (op woensdag- en zaterdagmiddag), het Wereldhuis (kringloop), Natuurvoedingswinkel Balance, en het Vredesburo. Of maak een wandeling door de Genneper Parken.  Je vindt deze voorzieningen vlak bij elkaar op korte loopafstand van Omslag.



\"  © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact