OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuw nummer van ZOZ over ‘een heuse landing op Aarde’

EINDHOVEN, 27 december 2014 - Zowel de Aarde als de aarde komen uitgebreid aan bod in het nieuwste nummer van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers, dat vandaag bij de abonnees op de mat valt. Het is editie nummer 125, de eerste van 2015, het Jaar van de Bodem.

Een uitgebreide opiniepeiling onder de lezers van ZOZ heeft uitgewezen dat een meerderheid van de lezers de planeet Moeder Aarde waar wij wonen, het liefst met een hoofdletter geschreven ziet worden. Taaldeskundigen twijfelen aan de juistheid hiervan, omdat ‘aarde’ een gewoon woord zou zijn en geen naam, zoals Mars en Jupiter.

Jan Juffermans, bekend van De Kleine Aarde, stuurde een pleidooi rond om zoveel mogelijk redacties te vragen Aarde voortaan met een hoofdletter te schrijven. De redactie van ZOZ legde de kwestie aan de lezers voor.

De meeste lezers van ZOZ vinden dat een hoofdletter A meer recht doet aan de waarde van de Aarde. Om ook de minderheid tegemoet te komen, heeft de redactie van ZOZ een tussenweg gekozen: de eerste A een hoofdletter, de tweede een kleine letter.

Het woord ‘aarde’ in de betekenis van ‘grond’ blijft met een kleine letter.

De brandende taalkwestie speelt zich af aan de vooravond van het Jaar van de Bodem. Permacultuurpionier Fransjan de Waard blikt vooruit. Lees in ZOZ zijn betoog, dat begint met: „Dat fantastische, flinterdunne schilletje van planeet Aarde, dat we zelf ook ‘aarde’ noemen, en dat we daadwerkelijk in onze handen kunnen houden, die bodem wordt vrijwel overal verziekt en vernaggeld, en dat is echt geen nieuws. Aftellen voor een heuse landing op Aarde.”

Licht een tegel en plant iets, is zijn advies. Je kunt altijd op je eigen plek op Aarde iets voor de bodem doen.

Andere onderwerpen in het nieuwe nummer van ZOZ: Zadenbeurs nu in Driebergen - Basisinkomen weer actueel - Goede voornemens 2015 - Toekomst voor sociale wooncoöperaties - Nomadisch werken en wonen in Friesland - Energie sparen in de winter

En ZOZ besteedt aandacht aan het jubileum van Stip Stencilwerk in Leeuwarden, die al twintig jaar al het benodigde stencilwerk voor Omslag levert. Redacteur Dick Verheul schrijft: „Stencilen! Het bestaat nog. Hoeveel nostalgische herinneringen zijn er verbonden met dat prachtige apparaat, uitgevonden door de Hongaar David Gestetner (1854-1939). Wat had de illegale pers in de Tweede Wereldoorlog moeten beginnen zonder stencilmachine? Zou het gedachtegoed van de Provo-beweging in de jaren zestig zo breed verspreid zijn, als ze niet hadden kunnen stencilen? Totdat ergens in de jaren tachtig de kopieermachine zijn intrede deed, was stencilen dé manier om betaalbaar drukwerk te maken. Het was de stencilmachine die de grondwettelijke ‘vrijheid van drukpers’ waarmaakte.”

Wie ZOZ nog niet kent, kan een proefnummer aanvragen.


Meer nieuws


 ^   © 2014 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact