OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

'Diepe ecologie' in het nieuwste nummer van ZOZ

EINDHOVEN, 25 juni 2016 - De redactie van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - nodigt in het nieuwste nummer de lezers uit de zomer op een filosofische manier te beginnen. In ZOZ nummer 134, die vandaag bij de abonnees in de bus valt, is veel aandacht voor ecofilosofie, zoals ontwikkeld door de Noorse filosoof Arne Naess.

Een overzicht van de inhoud van het nieuwste nummer is te vinden op www.omslag.nl

Het redactioneel gaat over 'De waarde van de natuur'. Hieronder de eerste pagina van ZOZ 134.

De waarde van de natuur

De Noorse filosoof Arne Naess (1912-2009) was de grondlegger van ‘Deep ecology’, diepe ecologie. Kern daarvan is dat de natuur een zelfstandige intrinsieke waarde heeft, los van het nut voor de mens. In dit nummer is ruim aandacht voor die filosofische visie. De zomer is een goede tijd om je in dit onderwerp te verdiepen, want gewoon om je heen kijken is een goede manier om iets ervan te gaan bevatten. Diepe ecologie als filosofie en oefenpraktijk nodigt je uit tot een ontmoeting met de direct fysiek ervaarbare werkelijkheid van de natuur: een spinnenweb dat glanst in de zon, een grashalm die buigt, maar niet breekt in de wind. Zulke wonderen zijn vooral goed te ervaren languit liggend op de grond.

Naast ‘diepe’ ecologie bestaat er ook ‘oppervlakkige’ ecologie, zo valt verderop te lezen. Die kenmerkt zich vooral door het achteraf herstellen en compenseren van de schade. De oppervlakkigheid is deel van een cultuur die in plaats van ‘vooruitgang’ zich vooral kenmerkt door ‘voortgang’. Voortgang en diepgang gaan slecht samen.

Diepe ecologie is een andere manier van denken en kijken, die veel mensen al toepassen, zonder te weten dat het zo heet. Het geeft een richting aan naar een duurzame toekomst. Het zet allerlei alledaagse dingen – op de fiets je groentepakket gaan ophalen, het kneden van het deeg, snijden van de groente en zelfs de afwas – in een groter kader. Of zoals verderop staat: „Ook als ik ‘saai’ werk doe op het terrein, zoals wieden of maaien, dan keert dat saaie zich om naar vervullend als ik het plaats in het kader van mijn liefde voor de grond, voor de planten, de koeien en de kippen.”

Door de toevoeging van ‘diepe ecologie’ gaat duurzaam leven een stuk verder dan een ander wasmiddel, een spaarlamp en oplaadbare batterijen. Het plaatje wordt veel completer en interessanter.

Omslag wenst alle lezers een mooie zomer met regen op z’n tijd, maar vooral ook veel zon, om urenlang te filosoferen, languit op de grond. Dan is er vooruitgang zonder voortgang.


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact