OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Vandana Shiva: 'Monsanto verbergt schade, pijn en lijden die zij veroorzaakt'

DEN HAAG, 2 augustus 2016 - De Indiase activiste en wetenschapper Vandana Shiva is niet verbaasd, dat het chemiebedrijf Monsanto het tribunaal boycot dat in oktober plaatsvindt in Den Haag. "Monsanto heeft een lange geschiedenis van het verbergen van de schade, pijn en lijden die haar producten veroorzaken."

De organisatoren van het Monsanto-Tribunaal, dat plaatsvindt rond Wereldvoedseldag, hebben Monsanto in de gelegenheid gesteld het eigen beleid toe te lichten tegenover de rechters van het tribunaal. De uitnodiging, verwoord in een aangetekende brief aan de hoogste baas van Monsanto Hugh Grant, kwam echter retour met als reden 'geweigerd'.

Initiatief van burgers en organisaties

Het Monsanto Tribunaal is een internationaal initiatief van burgers en organisaties, waaronder Omslag. Getuigen uit de hele wereld zullen verklaringen afleggen hoe Monsanto verantwoordelijk is voor schendingen van de mensenrechten, voor misdaden tegen de menselijkheid en voor ecocide. Rechters zullen de getuigenissen aanhoren en een advies leveren volgende procedures van het Internationaal Hof van Justitie.

Een parallelle Volksvergadering biedt de mogelijkheid aan sociale bewegingen om samenwerking te zoeken en plannen te maken voor de toekomst. Het Tribunaal en de Volksvergadering vinden plaats tussen 14 en 16 oktober in Den Haag.

Standpunten presenteren

"De Stichting Monsanto Tribunaal vindt het van het grootste belang dat Monsanto zelf voldoende gelegenheid krijgt om zijn standpunten aan het Tribunaal te presenteren, zodat het Tribunaal volledig wordt geïnformeerd en uitgerust om een ​​oordeel te vormen dat is gebaseerd op een zo volledig mogelijk scala aan informatie." Aldus de brief aan Grant. Monsanto werd uitgenodigd om uiterlijk 1 oktober een schriftelijke verklaring in te dienen en/of om een wettelijke vertegenwoordiging naar Den Haag te sturen.

Vandana Shiva niet verbaasd

Vandana Shiva, de Indiase activiste en wetenschapper die zich al tientallen jaren inzet tegen genetische manipulatie en patenten op zaden en voor biodiversiteit en voedsel voor iedereen, is mede-organisator van het tribunaal. In een reactie op de weigering van Monsanto om zelfs maar de uitnodiging te willen ontvangen, zegt zij: "We zijn niet verbaasd dat de heer Grant weigerde deze brief te ontvangen. Monsanto heeft een lange geschiedenis van het verbergen van de schade en de pijn en het lijden die haar producten toebrengen aan de menselijke gezondheid en het milieu. Net zoals Monsanto haar GMO-ingrediënten wil verbergen, door die in de Verenigde Staten niet meer op de etiketten in de winkel te willen vermelden, zo loopt het bedrijf nu weg voor een proces. Maar dat proces gaat in ieder geval door."

Meer over het Monsanto Tribunaal op www.monsanto-tribunaln.org


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact