OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Dit is 'm!

EINDHOVEN/HEERENVEEN, 21 november 2016 - De Ferdinand Domela Nieuwenhuis-penning die Omslag zondag kreeg uitgereikt is een zeer bijzondere prijs, dat valt meteen op. Omdat het een anarchistische penning is, is deze niet rond maar vierkant! De kantelende patronen die op de penning zijn verbeeld staan symbool voor datgene waarvoor Ferdinand Domela Nieuwenhuis honderd jaar geleden en Omslag vandaag de dag voor staan: verandering, met behoud van de kern waar het om draait!

Hoewel de medewerkers van Omslag zich dat niet zo bewust waren, is de jury van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds er van overtuigd dat Omslag '"bijdraagt tot de praktijk van anarchistisch samenleven". In het uitgebreide juryrapport staat: "Het heil zal niet komen van staten en bedrijven. Het is de vraag of een veranderingsproces van onderop de tijd heeft om het tij wel te keren, maar zeker is dat zonder initiatieven van onderop, zonder mentaliteits- en gedragsverandering van ieder mens, krachtige verbeteringen niet tot stand zullen komen. Daar ligt het belang van Omslag."

De prachtige vierkante penning toont een patroon van negen gaatjes. Aan de achterkant is hetzelfde patroon te zien, maar het is enigszins gekanteld. De verandering - de omslag - is in gang gezet. Alleen het middelste gaatje, de kern, is op zijn plek gebleven. Het middelste gaatje is daarom door-en-door. Wie er doorheen kijkt krijgt een indruk van de nieuwe wereld die in het verschiet ligt.

Op de zijkant staat tekst: 'Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds' en de lijfspreuk van Domela Nieuwenhuis: 'Recht voor allen!'. De vierde kant van de penning vermeldt '2016 Omslag'.

Het belang van de prijs wordt onderstreept door het gewicht: 685 gram! De penning is niet gemaakt van een of ander decadent metaal zoals zilver of goud, nee, de penning is gemaakt van degelijk en robuust roestvrij staal. Zo zou Ferdinand het gewild hebben!

"Zicht, licht en perspectief staat in deze penning symbool voor alles waar Ferdinand Domela Nieuwenhuis naar streefde," zegt beeldend kunstenaar Mirjam Mieras die de penning ontwierp. Zie de prachtige afbeeldingen van de penning op haar website www.mirjammieras.nl

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was politicus, sociaal-anarchist, antimilitarist en een van de oprichters van de socialistische beweging in Nederland. Hij bepleitte allerlei radicale veranderingen, zoals gelijkberechtiging van mannen en vrouwen, invoering van het algemeen kiesrecht, verbod op gedwongen winkelnering, invoering van de achturige werkdag, invoering van het minimumloon, arbeidsverbod voor kinderen onder de vijftien jaar, kosteloos onderwijs, oprichting van ziektefondsen en pensioenfondsen, uitkering bij bedrijfsongevallen, verlaging van indirecte belastingen, beƫindiging van de Atjeh-oorlog, onafhankelijkheid voor de kolonies, nationalisering van de spoorwegen en de afschaffing van tol op rijkswegen.

Elk jaar wordt in het Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen de Domela Nieuwenhuis-lezing gehouden waarbij de Domela Nieuwenhuis-penning wordt uitgereikt aan "een persoon of instelling die zich inzet voor een vrije en rechtvaardige samenleving".

Zie verder het verslag in de Leeuwarder Courant. www.lc.nl


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact