OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

‘Omslag blijkt zélf ook duurzaam te zijn - de aanhouder wint!’


Frans Wildenborg (De Twaalf Ambachten) toont het certificaat van de prijs. Links Omslagmedewerksters Marta Resink en Marion van der Heijden, rechts Dick Verheul.
Foto Wim van Overbeeke
EINDHOVEN, 25 september 2017 - Maar liefst tien redenen kon Frans Wildenborg afgelopen vrijdag aanvoeren, waarom Omslag de Aanmoedigingsprijs van De Twaalf Ambachten verdiend heeft. Wildenborg overhandigde de prijs namens de Twaalf Ambachten aan de verzamelde Omslag-medewerkers.

Een geïnteresseerde groep belangstellenden hoorde de toespraak aan. Meer over de prijs op www.omslag.nl

Hieronder de tekst van de toespraak die Frans Wildenborg vrijdag hield namens De Twaalf Ambachten.


DTA Aanmoedigingsprijs 2017

Eigenlijk had op deze plaats Sietz Leeflang moeten staan, oprichter van De Kleine Aarde en daarna De 12 Ambachten. Maar zijn gezondheidstoestand laat het helaas niet toe om van Breskens naar Eindhoven te reizen. Maar in gedachten is Sietz hier nu bij ons.

Na precies 30 jaar willen we een traditie voortzetten: we gaan geldprijzen (van 500 tot 1.000 euro) uitreiken waarmee we kleinschalige ecologische initiatieven in Nederland en België hopen te steunen. Hiervoor hebben we ons oude Stimulatiefonds (dat in 1985 de eerste ‘Bomenpenningprijs’ uitkeerde) weer in het leven geroepen. De prijs heet nu: DTA Jaarprijs/Aanmoedigingsprijs.

Een heuse Fondscommissie van ‘onafhankelijke’ derden bepaalt wie voor een prijs in aanmerking komt.

De eerste Jaarprijs is gegaan naar Marc Siepman (‘humist’) die hier ook cursussen verzorgt, en de meest recente prijs naar Wim van Overbeeke, ook hier aanwezig als vertegenwoordiger van De 12 Ambachten.

Waarom een prijs voor Omslag? Daarvoor heeft de Fondscommissie een tiental redenen. Daar gaan we.

  • 1. Omslag noemt zich werkplaats, een Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. In een werkplaats wordt – zoals de naam al zegt – echt gewerkt en hard gewerkt. Dat is hier bij Omslag het geval.

  • 2. Er wordt gewerkt aan duurzame ontwikkeling. Niemand zal ontkennen dat duurzaamheid een van de belangrijkste items van de huidige samenleving is. Omslag is al bijna 25 jaar keihard aan het werk om het begrip ‘duurzaamheid’ tussen onze oren te krijgen.

  • 3. Vaak wordt bij duurzaamheid alléén gedacht aan energie en techniek. Maar duurzaamheid heeft zeker ook een sociaal-maatschappelijke kant. Juist die kant van duurzaamheid wordt door Omslag geaccentueerd.

  • 4. Omslag is een breed, veelzijdig project. Kijk maar naar de veelheid aan thema’s waarop het zich richt: milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit.

  • 5. Daarbij hanteert Omslag een diversiteit aan middelen: acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten.

  • 6. Nu is iedereen

    vertrouwd met internet. Maar bij de oprichting van Omslag in 1994 was dit bepaald nog niet het geval. Toch was Omslag een van de eerste die internet is gaan gebruiken als het middel om een nationaal en zelfs internationaal netwerk te bouwen.

  • 7. De website annex nieuwsbrief van Omslag is fameus: wil je echt op de hoogte blijven van alle actuele ontwikkelingen, kijk op het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven! Je vindt er een totaaloverzicht van alle initiatieven, bijeenkomsten, vraag & aanbod van wonen en werken, en advertenties, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook internationaal.

  • 8. Wil je verdieping: neem een abonnement op het actuele tijdschrift ZOZ.

  • 9. En niet te vergeten: al die bijeenkomsten en studiedagen die hier – vaak in de Omslagtuin – worden gehouden, zoals de Dag van de Vrede, Dag van de Aarde en de maandelijkse Vuur & Soep.

  • 10. Omslag blijkt zélf ook duurzaam te zijn: in 2019 bestaat jullie werkplaats maar liefst 25 jaar! Als ik een motto mee mag geven: ‘De aanhouder wint!’, dat blijkt maar weer.

    Natuurlijk mogen wij ons niet bemoeien met besteding van het prijzengeld en dat doet De 12 Ambachten ook niet. Ik doe alleen maar een puur persoonlijke suggestie: is het een idee om het geld te besteden aan de organisatie van een Dag van de Duurzaamheid ter gelegenheid van jullie 25-jarig bestaan in 2019?

    Nog een kleine voetnoot. Dit voorjaar ben ik via een kleine advertentie op de site van Omslag geattendeerd op een vacature bij Stichting Het Tweede Huis in Nederasselt, een sociaal-maatschappelijk opvanghuis in Nederasselt. Daar ben ik inmiddels werkzaam, mede dankzij Omslag.

    Namens Sietz Leeflang, het bestuur en alle medewerkers van De 12 Ambachten wil ik jullie van harte feliciteren met deze prijs, als erkenning voor jullie jarenlange, geweldige inzet om de wereld, onze wereld, een beetje duurzamer te maken. En we spreken de wens uit dat Omslag nog tot in lengte van dagen bijdraagt aan de transitie naar een betere wereld.

    Graag overhandig ik hierbij de oorkonde. Natuurlijk vragen jullie je meteen af: ‘Waar blijft het bijbehorende bedrag?’. Geen nood, dat bedrag is vandaag overgemaakt op jullie bankrekening.

    Dank voor jullie aandacht!

    Frans Wildenborg 22 september 2017



    Meer nieuws


  •  ^   © 2017 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact