OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Nieuw nummer van ZOZ over 'Ontspullen'

EINDHOVEN, 28 oktober 2017 - ZOZ nummer 142 komt vandaag in de bus. Een overzicht van de inhoud van het zojuist verschenen nummer, met relevante links naar websites, is te vinden op de pagina ZOZ van deze website.

Onderstaand het redactioneel op de eerste pagina van het nieuwe nummer van het tijdschrift voor doen-denkers.


Ontspullen en levenskunst

Twee winnaars van de Nobelprijs 2017 vielen het Omslag-team in het bijzonder op: de Nobelprijs voor de Vrede voor de Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens en de Nobelprijs voor de Economie voor de Amerikaanse gedragseconoom Richard Thaler. Volgens hem kiezen mensen lang niet altijd voor wat rationeel gezien het beste voor hen is. Ze laten zich vaak leiden door emotionele overwegingen: „De meeste mensen stemmen niet op grond van een analyse of spreadsheet, maar op grond van onderbuikgevoelens”. Volgens hem is de consument een kuddedier, dat in zijn economische keuzes wordt geleid door statusdenken, angsten en andere irrationele emoties. Dat is een heel interessante benadering. Veel reclamemakers spelen in op die irrationele emoties om ons de meest overbodige spullen te laten kopen. Maar een bewuste consument is zich daarvan bewust en kiest niet voor meer, maar is tevreden met genoeg. Deze wetenschap was voor Omslag in 1995 al een belangrijke reden voor de campagne rond de jaarlijkse Niet-Winkeldag, waarin ‘consuminderen’ centraal staat.

In deze ZOZ ook een ondersteunend verhaal en een spel om te leren ‘ontspullen’. Niet alleen om je huis leger te maken, maar ook om in je leven meer ruimte te maken voor zaken die er werkelijk toe doen en die je echt gelukkig kunnen maken. Bijkomende voordelen: minder focus op geld(zorgen) en een leger hoofd. Die aspecten komen ook terug binnen de Tiny House-beweging. Een groeiende groep mensen kiest ervoor om kleiner te gaan wonen, ook omdat ze daarmee een veel kleinere ecologische voetafdruk in beslag nemen.

Moet je je per se van alle maatschappelijke kaders losmaken om in meer vrijheid te kunnen leven? Natuurlijk niet. Vrijheid gaat immers om het maken van je eigen bewuste keuzes en daarvoor ook de verantwoordelijkheid nemen zonder anderen in hun vrijheid te schaden. Noem het levenskunst. Portretten van een tiental levenskunstenaars komen voor in het boek ‘Anders wonen’, dat in deze ZOZ uitgebreid wordt besproken. Het zijn verhalen die kunnen inspireren.


Meer nieuws


 ^   © 2017 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact