OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Nieuw nummer van ZOZ over 'ontmoeten'

EINDHOVEN,28 april 2018 - ZOZ nummer 145, het nummer dat vandaag in de bus komt bij de abonnees, opent met het thema 'ontmoetingen'. "Ontmoetingen tussen mensen kunnen tot veel moois leiden," zo valt te lezen in het redactioneel op de eerste pagina. Een overzicht van de inhoud van het zojuist verschenen nummer, met relevante links naar websites, is te vinden op de pagina ZOZ van deze website.

Onderstaand het redactioneel op de eerste pagina van het nieuwe nummer van het tijdschrift voor doen-denkers.


Als mensen elkaar ontmoeten

Persoonlijke ontmoetingen zijn een belangrijke inspiratiebron bij het werk van Omslag en dat komt opnieuw naar voren in de onderwerpen in dit nummer van ZOZ. De plannen voor de bouw van een leemoven in de tuin van Omslag ontstonden rond het vuur, een gesprek over acties van jongeren vond plaats aan de keukentafel. En dan zijn er elke week de bezoekers van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven die op vrijdagmiddag langskomen bij Omslag. Ze komen om informatie te halen, maar intussen brengen ze allemaal ook iets mee aan ideeën, ervaringen en kennis.

Ontmoetingen tussen mensen kunnen tot veel moois leiden. Dat was ook in 1994 de reden om de doelstelling van Omslag te laten beginnen met de woorden ‘Omslag brengt mensen bijeen’. De oprichters realiseerden zich dat ze weliswaar een brede kennis hadden, allerlei ervaringen en een groot netwerk, maar geen specifieke deskundigheden. En zelfs al hadden ze specifieke deskundigheid gehad op één terrein, dan zouden ze daar nog weinig aan hebben gehad voor het werken aan de wereld, waar immers heel veel kanten aan zitten. De zes thema‘s van Omslag – milieu, vrede, werk, economie, cultuur en solidariteit – geven een beeld van de breedheid van het werk. Om op al die terreinen deskundig te kunnen zijn, zou Omslag een organisatie moeten zijn met tientallen specialisten.

In plaats van een grote organisatie met specialisten werd Omslag een kleinschalig basisinitiatief dat mensen bij elkaar brengt. En daardoor komt ookheel veel kennis en ervaring bij elkaar. Soms ontstaat een uitwisseling spontaan, vaak is het ook georganiseerd: Vuur & Soep, de filmavonden, de Aanloopdagen, de Theetuin in mei en het Kampeerweekend in juni. Het zijn allemaal momenten van ontmoeting waar het totaal meer is dan de som der delen. En we hopen dat dergelijke ontmoetingen ook anderen kunnen inspireren om elders in Nederland soortgelijke ontmoetingen te organiseren.

En voor ieder die er niet fysiek bij kan zijn, is er ZOZ. Een ontmoeting en uitwisseling op papier, op afstand, elke twee maanden. Een moment om even bij te praten. We horen graag uw verhalen en reacties.

Een overzicht van de inhoud van het zojuist verschenen nummer, met relevante links naar websites, is te vinden op de pagina ZOZ van deze website.


Meer nieuws


 ^   © 2018 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact