OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuwe ZOZ over de stille revolutie die gaande is

EINDHOVEN, 28 februari 2020 - Vandaag of morgen valt het 156-ste nummer in de bus van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers. Met dit nummer is de 26-ste jaargang vol gemaakt.

In een groot verhaal is er veel aandacht voor de nieuwe beweging Extinction Rebellion, waarmee Omslag-medewerkster Marta Resink van binnenuit kennismaakte. Een ander onderwerp dat aan bod komt is een nieuw koorwerk over klimaatverandering, waarin de zangers de boodschap vertolken van opperhoofd Seattle, ruimtevaarder Wubbo Ockels en activiste Greta Thunberg. Verder bevat ZOZ een inspirerend verslag van de bouw van een huis dat vrijwel geheel gemaakt is van natuurlijke materialen uit de directe omgeving.

Onderstaand het redactioneel op de eerste pagina van het nieuwe nummer van het tijdschrift voor doen-denkers.


Omwenteling naar een nieuwe wereld

Elke keer als er een nummer van ZOZ klaar is, kijken we met verbazing wat het geworden is. Zoveel gedreven en enthousiaste mensen, die werk maken van een mooiere wereld, dichtbij en ver weg. Ook voor de mensen in de Omslag-werkplaats, die er dag-in-dag-uit met hun neus bovenop zitten, is het maar net bij te houden. Lastige keuzes zijn het vaak, wat er wel en wat niet in een nummer van ZOZ zal verschijnen. Er is immers altijd meer te melden dan er papier is.

Stel je eens voor dat alle mensen en hun activiteiten die in dit nummer aan bod komen tegelijkertijd plaatsvinden. Terwijl mensen bezig zijn bomen te planten voor een beter klimaat, komen actievoerders van Extinction Rebellion in verzet en intussen zingt een koor een requiem voor de mensheid. Mensen zijn bezig een huis te bouwen van natuurlijke materialen uit de eigen omgeving, en anderen komen bijeen rond het vuur, delen het voedsel dat zij meebrachten en spreken over hun ervaringen en toekomstplannen. „De Boomers moeten de deur uit om ‘de grijze idealen’ te bewerkstelligen. Zo kan de buurt weer levendiger worden,” oppert iemand. „Laten we ons organiseren op basis van vertrouwen”, merkt een ander op. „Als we ons organiseren, dan kunnen we alle problemen oplossen.” En tegelijk zitten weer andere mensen om de tafel plannen te maken voor een woonproject met kleine huisjes rond een gemeenschapshuis, in het groen, dichtbij een rivier. En terwijl de noodtoestand wordt uitgeroepen en er een golf van rebellie over de wereld spoelt, leggen kinderen een duurzaam schoolplein aan.

Als al die scènes in een film te zien zouden zijn, dan zou het er uitzien als een revolutie, een omwenteling naar een nieuwe wereld, waaraan allerlei mensen hun steentje bijdragen, ieder op zijn of haar eigen plek, elk op hun eigen manier. En wie mee wil doen is welkom.

En het mooie is: het is allemaal gaande. Gestadig bouwen mensen aan een betere wereld. Soms lijkt het misschien alsof er geen schot in zit, alsof er veel tegenslag is. Soms lijkt het alsof je er alleen voor staat. Maar zo is het niet. Na een tegenslag kan het alleen maar beter gaan. En de mensen die mee willen doen zijn overal. Het is een voorrecht om deel uit te maken van die beweging.


Een abonnement op ZOZ kost slechts 17,50. Abonneren kan op de pagina ZOZ van deze website.


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact