OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Omslag bezint zich over de toekomst

EINDHOVEN, 28 augustus 2020 - In een artikel in ZOZ nummer 159, die vandaag en morgen bij de abonnees in de bus valt, schrijft Omslag-medewerkster Marta Resink over de toekomstperspectieven voor Omslag. Het verhaal bevat een oproep om mee te denken.

Op woensdag 9 september komt een groep betrokken mensen bijeen op de plek van Omslag om de toekomst te bespreken. Wat de mogelijkheden zijn zal mede afhangen van de reacties naar aanleiding van de publicatie in ZOZ.

Onderstaand het verhaal zoals dat te ,lezen is in ZOZ 159, pagina 17 en 18.


Toekomst voor Omslag?

Nu Dick Verheul heeft besloten Omslag eind
2020 te verlaten, doemt de vraag op: is er
nog toekomst voor Omslag en zo ja: hoe?

Door Marta Resink

De consternatie na Dick’s besluit is groot. Niet alleen bij de medewerkers van Omslag, maar ook bij veel andere mensen die hier via sociale media van hoorden. Van alle kanten kwamen vragen: hoe nu verder? En er werd hulp en meedenken aangeboden. Eind juli kwamen zeven mensen bij elkaar om te praten over de huidige situatie. Helaas heeft vrijwel niemand van hen een compleet zicht op het veelomvattende werk dat nodig is om een landelijke organisatie in stand te houden met alles wat daarbij hoort. Toch is dit meedenken erg ondersteunend.

Flink wat noodzakelijke werkzaamheden zullen stoppen, tenzij zich mensen melden die daarmee in 2021 nog een poosje verder willen gaan, waarschijnlijk in een andere vorm. Het gaat dan vooral om het bijhouden van computersystemen, websites, adresbestanden, mailinglijsten en de financiële administratie. Marta Resink, Anita Hermens en Marion van der Heijden blijven zich vooralsnog voor Omslag inzetten, maar kunnen de taken van Dick niet overnemen. Daarvoor zoeken we een of twee mensen met verstand van zaken, die regelmatig in Eindhoven kunnen zijn. Dick is nog tot eind 2020 beschikbaar om daarbij te helpen, daarna niet meer.

Stoppen of doorgaan in een andere vorm?

Allerlei opties passeerden de afgelopen maanden de revue: van definitief stoppen met Omslag en op korte termijn een nieuwe huurder zoeken voor onze locatie, tot pogingen om belangrijke onderdelen van Omslag door andere mensen en onder een andere naam voort te zetten. Vooral die laatste optie krijgt steun, maar dat betekent wel dat er de komende maanden allerlei gesprekken moeten worden gevoerd om serieuze mogelijkheden verder te verkennen. Omslag heeft een huurcontract dat loopt tot 2023; de huur kan niet zomaar worden opgezegd. Er blijven inkomsten nodig om in de komende tijd alle vaste lasten te betalen tot het moment dat er meer zekerheid is, of een serieuze nieuwe huurder kan worden gevonden. Dat heeft tijd nodig.

Blijf Omslag steunen!

Het zijn in veel opzichten onzekere tijden. Door de coronapandemie zijn veel activiteiten bij Omslag stilgevallen, waardoor er nu ook veel minder inkomsten zijn. En als straks ook ZOZ stopt, vervallen de inkomsten uit abonnementen. Iemand opperde de mogelijkheid van crowdfunding. We hopen dat we nog een poosje een beroep mogen blijven doen op de mensen die Omslag de afgelopen jaren financieel hebben ondersteund, onze donateurs. Gulle donaties zijn nu meer welkom dan ooit tevoren: NL66 TRIO 0784 8731 86 van Omslag. Alvast bedankt!

Mogelijk zal er in de loop van 2021 een einde komen aan Omslag. Maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat 'alles’ gaat stoppen.

◾ Servicepunt Anders Wonen Anders Leven - Marta Resink zou dit belangrijke en unieke onderdeel van Omslag graag in een nieuwe vorm willen voortzetten, bij voorkeur samen met anderen die ook een sterke affiniteit hebben met vormen van gemeenschappelijk wonen in een ecologische sfeer. Het is haar wens om een nieuwe, compactere website of blog op te zetten in de sfeer van de huidige website (www.omslag.nl/wonen), opdat deze veel geraadpleegde informatie behouden blijft en ook actueel. Ook de nieuwsbrief – met nu ruim 4700 abonnees – verdient continuïteit. De bibliotheek zou in de toekomst misschien op een andere plek kunnen worden ondergebracht. Ook als Marta in 2021 naar Deventer verhuist, wil zij nog een poos actief blijven, misschien door het geven van workshops of lezingen, excursies organiseren, verhalen schrijven of andere activiteiten waarmee zij haar rijke kennis er ervaring kan blijven delen met anderen. Binnenkort komen er verkennende gesprekken met betrokkenen, waaronder ook Marion van der Heijden.

◾ ZOZ - Het verdwijnen van ZOZ slaat een gat in de nieuwsvoorziening voor doen-denkers. Misschien zijn er mensen te vinden die samen een nieuw medium willen opzetten, in een andere vorm en met een andere naam: een blog, digitale nieuwsbrief...? Wie wil hiermee aan de slag? (Dick Verheul wil op persoonlijke titel verdergaan met het Omslag Journaal met een andere naam.)

◾ Activiteiten op de plek - Omslag heeft in twintig jaar tijd in Eindhoven een mooie locatie gecreëerd met een prachtige grote, ecologische tuin waar mensen graag vertoeven. Kunnen de activiteiten op de plek van Omslag een vervolg vinden? Zijn er mensen te vinden die op deze fijne plek een nieuw initiatief willen starten? Marta bereidt een brainstorm voor met verschillende mensen die mogelijkheden zien om de locatie een nieuwe bestemming te geven. In dat geval zou ook een deel van de huidige inventaris kunnen worden overgenomen. Marta zou zo’n nieuw initiatief ook willen ondersteunen bij de start.

◾ Aktie Agenda- De agenda op internet die al meer dan dertig jaar bestaat, zoekt een nieuwe organisatie die de agenda in stand wil houden. De Aktie Agenda wordt veel geraadpleegd: www.aktieagenda.nl

Wie iets voor Omslag zou willen en kunnen betekenen kan reageren via e-mail: omslag@omslag.nl. Op 9 september komt de 'groep van zeven’ weer bij elkaar om verder te praten over de toekomst. In ZOZ 160 komt een tussenstand. Volg ook de berichten op www.omslag.nl


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact