OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Diaspora biedt alternatief voor Facebook

EINDHOVEN, 4 maart 2015 - Het Onafhankelijk Internetplatform dDH ondersteunt sinds deze week het sociale netwerk Diaspora, een alternatief voor Facebook. Het besluit daartoe werd genomen op voorstel van Omslag. Diaspora is niet commercieel, er zijn vele vrijwilligers bij betrokken en de kosten worden betaald uit donaties.

Omslag heeft direct een account geopend op het nieuwe netwerk. Wie er gebruik van wil maken, kan zich aanmelden via diaspora.ddh.nl Een e-mailadres, een gebruikersnaam en een wachtwoord zijn de enige gegevens die opgegeven moeten worden om een account te maken.

Eerst een kijkje nemen kan ook. Via diaspora.ddh.nl zijn de eerste openbare berichten van Omslag te zien.

Omslag is nu vertegenwoordigd op zeven sociale media: Facebook, Twitter, Youtube, Soundcloud, Seen.is, Buurtlink en nu dus ook Diaspora. Omslag wil zo de mensen van dienst zijn die van deze sociale media gebruik maken. Alles wat via de sociale media wordt gemeld, verschijnt eerst op de nieuwspagina van www.omslag.nl Degenen die een account hebben bij een van de sociale media krijgen dus niets extra, maar zien het nieuws wellicht wat eerder.

DiasporaRSS-feed Twitter YouTube Buurtlink Soundcloud Seen Facebook Linked In

Facebook
Veruit het populairst van alle sociale media is Facebook, met wereldwijd 1,3 miljard gebruikers. De laatste tijd komt er echter kritiek, vooral nadat eind vorig jaar nieuwe voorwaarden werden gepubliceerd. Daarin staat onder andere dat Facebook foto's van gebruikers, vooral hun pasfoto, mag gebruiken voor commerciële doelen, bijvoorbeeld in een advertentie ("Drink Cocacola, Jantje vindt Cocacola ook leuk"). Ook kan het een benauwend gevoel geven als activiteiten op internet (bepaalde websites raadplegen, zoeken met Google), onmiddellijk leiden tot advertenties op Facebook waarin het gezochte wordt aangeboden. Het lijkt wel alsof je niets meer kunt doen zonder dat het onmiddellijk ergens wordt geregistreerd om er munt uit te slaan.

Uiteraard hebben de gebruikers geen recht van spreken. Zij krijgen Facebook gratis. De adverteerders betalen de kosten, dus staan hun belangen voorop. Het enige wat gebruikers kunnen doen is: Facebook de rug toekeren en elders hun heil zoeken.

Diaspora
Er zijn verschillende alternatieven voor Facebook, waarvan Diaspora het dichtst bij de idealen van Omslag staat. Het is een initiatief van vier slimme jongens, die een lezing hadden bijgewoond over privacy, op 5 februari 2010, door Eben Moglen, hoogleraar rechten aan de Columbia Universiteit. De toespraak, ‘Freedom in the Cloud’, is hier nog te beluisteren: isoc-ny.org

Het viertal maakte Diaspora, een sociaal netwerk. De software is open source, wat betekent dat elke programmeur eraan kan bijdragen omdat de bron (het 'recept') openbaar is. Het netwerk draait niet op één computer, maar op een heleboel verschillende computers (in het Diaspora-jargon 'pods' genoemd), die met elkaar in verbinding staan. Iedere organisatie die wat ruimte op de server over heeft kan Diaspora draaien. Voor de gebruikers maakt het niets uit bij welke pod je zit, iedereen kan contact hebben met elkaar. Meer over Diaspora is te lezen op nl.wikipedia.org Ook De Correspondent schreef recent over Diaspora: decorrespondent.nl

dDH
Wereldwijd zijn er honderden ingangen tot Diaspora en sinds deze week dus ook bij het Onafhankelijk Internetplatform dDH.nl . Omslag is vanaf de start betrokken geweest bij dDH. De website van Omslag draait al sinds 2001 bij dDH, een platform dat bestaat dankzij enthousiaste vrijwilligers en financiële bijdragen van degenen die er gebruik van maken. Het platform ontstond in de jaren negentig op initiatief van de vorig jaar overleden Boyd Noorda, die zich onder andere inzette om het internet voor gewone mensen en progressieve organisaties beschikbaar te maken.

Andere netwerken
De afgelopen tijd zijn er meer alternatieven ontstaan voor Facebook. Allen hebben hun voor- en nadelen.

Ello.co zegt advertentievrij te willen blijven. Een basis-account is gratis, voor extra mogelijkheden komen er betaalde abonnementen. Ello is erg artistiek vorm gegeven. Mooi, maar moeilijk te begrijpen.

Seen.is is gevestigd in IJsland, waar een zeer strenge privacywetgeving is. Ook belooft Seen de gegevens van gebruikers niet te zullen verkopen. Eind 2014 was er een flinke toestroom naar Seen, maar die is nu gestopt bij 100.000 gebruikers. Seen kampt met veel technische problemen, waardoor gebruikers veel berichten krijgen van niet-vrienden. Doordat Seen nogal populair is bij complotdenkers met een grote zendingsdrang, sneeuwen de serieuze berichten onder (dit probleem leek begin maart opgelost, maar andere problemen blijven). Inmiddels verschijnen er af en toe advertenties op Seen, waaronder ook advertenties van Google die gebruikmaken van technieken om mensen te volgen. Zie support.google.com Grappig is dat Seen zegt niet te censureren, maar wel worden alle schuttingwoorden automatisch vervangen door sterretjes. Dat leidt tot veel hilariteit, spot en trucjes om dit te omzeilen.

Buurtlink.nl heeft als pluspunt dat het een geheel Nederlands initiatief is. Het idee is, dat je via de postcode in contact komt met mensen die in de buurt wonen. Zo zou de wereld wat socialer kunnen worden, is de hoop. Buurtlink is een initiatief van de Postcodeloterij, die er miljoenen euro's in heeft gepompt. Een bericht op www.postcodeloterij.nl zegt: "Op dit moment zijn 500.000 gebruikers aangesloten op het platform en de organisatie heeft de ambitie om te groeien naar 1 miljoen." Wie echter een kijkje gaat nemen op buurtlink krijgt een erg eenzaam gevoel. Buiten op straat ontmoet je veel meer buurtbewoners dan op Buurtlink. En waarom zou je het wereldwijde web gebruiken als je ook over de heg met de buren kun praten of bij de bakker. Maar het idee is leuk, en daarom post Omslag voorlopig berichten op Buurtlink.


Meer nieuws


 ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact