Welkom |
Verse groente in mei
In de meimaand komen er zes groenten bij op de kalender: asperges, meiknollen, peulen, snijbiet, spitskool en zomerpeentjes Twee andere verdwijnen: broccoli en prei, althans als deze op ecologische wijze zonder kunstgrepen zijn geteeld. De groentekalender vermeldt deze maand: Als bewaargroente zijn er nog aardappelen, maar de rode bieten zijn nu wel op. En aldus biedt de natuur deze maand zeventien verse groenten! En de zomer is nog niet eens begonnen. Volgende maand komt er nog meer bij. Van het seizoen 'Eet groente van het seizoen' is een belangrijke regel in de ecologische voeding. Vers is niet alleen gezond en lekker, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt te verkiezen. Groente van het seizoen groeien 'hier' en 'nu'. Dat betekent dat het transport weinig energie kost en er is evenmin energie nodig voor bijvoorbeeld diepvriezers. Weinig of niet bewerkt Een ander uitgangspunt is: 'Koop zo weinig mogelijk bewerkte producten'. De bewerking kost ook weer energie en komt veelal de kwaliteit niet ten goede, zoals bij voorgesneden groente. Weinig verpakking Vanzelfsprekend is het beter om producten met zo min mogelijk verpakking te kopen. Natuurvoedingswinkels bieden vaak papieren zakken, die je later weer kunt meenemen naar de winkel om opnieuw te vullen. De groentekalender komt uit het boek 'Eet Kook Ekologisch', een uitgave van De Kleine Aarde, Boxtel 1982. Meer nieuws
|
© 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling -
contact