OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

ZOZ gedrukt op nieuwe pers

ZOZ op een nieuwe persEINDHOVEN, 7 mei 2015 - Met het verschijnen van ZOZ 127 op 1 mei breekt een nieuw tijdperk aan. Het nieuwste nummer werd gedrukt op een ander soort drukpers. Na 21 jaar offsetdruk is het nieuwste nummer vervaardigd via digitaal printen. ZOZ blijft gedrukt worden bij Pasklaar in Sittard, die ZOZ al drukt vanaf het eerste nummer.

Toen het eerste nummer van ZOZ verscheen, trok de vermelding ‘gedrukt met inkt op basis van plantaardige oliën’ veel aandacht van andere drukkers. De eerste ZOZ werd in 1994 gedrukt op een ‘AB-Dick 350’ in een oplage van 500 exemplaren. Nu is de inkt dus vervangen door toner en de 1.650 exemplaren van het laatstverschenen nummer zijn gemaakt op een ‘Bizhub Press 1050’. Dat klinkt eigentijds en een voordeel is dat er geen drukplaten meer nodig zijn. De kaft van ZOZ wordt nog wel op de oude wijze gedrukt.

De verandering was onvermijdelijk in deze tijd, waarin drukkerijen het moeilijk hebben. Het is een hele prestatie om nog een drukkerij in stand te houden. Steeds meer drukwerk wordt uitbesteed aan verre landen tot aan China toe.

De nieuwe drukproces is veel meer geautomatiseerd dan de oude procedure. Tot voor kort maakten elke twee maanden enkele mensen van Omslag een reisje naar Sittard om de laatste hand te leggen aan de productie van ZOZ. Zij verzorgden zelf het machinale vergaren, vouwen, nieten en schoonsnijden. Er is een filmpje van te vinden op YouTube. Met het nieuwe systeem is dat werk nu geautomatiseerd.

De vorige grote verandering in de productie van ZOZ was in 2009. Toen werd de opmaak gedigitaliseerd, die tot dan toe gebeurde met schaar en lijm. ZOZ was het laatste tijdschrift dat drukkerij Pasklaar op die manier kreeg aangeleverd. Enkele ouderwetse machines werden in die tijd alleen nog maar voor ZOZ gebruikt en toen die op waren schakelde Omslag over op digitale opmaak.


Meer nieuws


 ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact