OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Boer Kok had toch gelijk


Beeld uit de documentaire over Boer Kok
EINDHOVEN, 18 juni 2015 - Boer Kok, die een gevecht van tientallen jaren leverde met de autoriteiten rond de mestwet, had achteraf gezien toch gelijk. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Eind april vertoonde Omslag tijdens de maandelijkse filmavond de documentaire 'De kleine oorlog van boer Kok'. Tientallen jaren lang waren er problemen met de autoriteiten over de werkwijze van Kok. Een deel van de meningsverschillen ging over de mestwet.

De grootschalige landbouw produceert veel te veel mest en om de ammoniakuitstoot daarvan binnen de perken te houden, moesten de boeren de mest in de grond injecteren.

Kok, een biologische boer in Amersfoort, weigerde daaraan mee te doen. Door de manier waarop hij de koeien houdt, bleef de ammoniakuitstoot van het bedrijf ruimschoots binnen de normen. Toch werd van hem geëist dat hij de mest in het land injecteerde, waarbij de prachtige grasmat, die het voedsel levert voor de koeien, verruïneerd zou worden. Dankzij dat uitstekende gras hoefde Kok nooit extra voer uit verre landen te importeren.

Inmiddels geven de nieuwste inzichten aan dat het injecteren van mest niks helpt en dat de miljoenen investeringen waarschijnlijk nutteloos zijn geweest.

Aan de documentaire over boer Kok is nu opnieuw een hoofdstuk toegevoegd. Bekijk het hier: www.rtvutrecht.nl

Kok is inmiddels 80 jaar, zijn kinderen zetten het bedrijf voort.


Meer nieuws


 ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact