Welkom |
Verse groente in juli
In juli komen er twaalf groenten bij op de kalender: aubergine, augurken, bleekselderij, chinese kool, courgette, knolvenkel, rode bieten, rode kool, snijbonen, stokslabonen, tomaten en witte kool. De groentekalender vermeldt deze maand: Er verdwijnen er deze maand drie groenten van het land. De meiknollen zijn er uiteraard niet meer, omdat het juli is. Ook raapstelen zijn er niet meer. Verder is de oogst van de asperges voorbij. Vreemd genoeg deed VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer eind juni nog een oproep aan alle 'labbekakken' van Nederland om asperges te gaan steken, maar daarmee was hij dus rijkelijk laat. Het lijkt erop dat hij niet veel verstand heeft van asperges en over dit onderwerp kan hij dus maar beter zijn mond houden. Van het seizoen 'Eet groente van het seizoen' is een belangrijke regel in de ecologische voeding. Vers is niet alleen gezond en lekker, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt te verkiezen. Groente van het seizoen groeien 'hier' en 'nu'. Dat betekent dat het transport weinig energie kost en er is evenmin energie nodig voor bijvoorbeeld diepvriezers. Weinig of niet bewerkt Een ander uitgangspunt is: 'Koop zo weinig mogelijk bewerkte producten'. De bewerking kost ook weer energie en komt veelal de kwaliteit niet ten goede, zoals bij voorgesneden groente, die snel verlept. Weinig verpakking Vanzelfsprekend is het beter om producten met zo min mogelijk verpakking te kopen. Natuurvoedingswinkels bieden vaak papieren zakken, die je later weer kunt meenemen naar de winkel om opnieuw te vullen. De groentekalender komt uit het boek 'Eet Kook Ekologisch', een uitgave van De Kleine Aarde, Boxtel 1982. Meer nieuws
|
© 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling -
contact