OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Kleine Voeten Spel maakt van duurzaam leven een sport

EINDHOVEN, 31 augustus 2016 - Het spannende 'Kleine Voeten Spel' dat is uitgebracht door uitgeverij Atalanta, maakt van duurzaam leven een wedstrijd. Terwijl de deelnemers proberen de 'zeven basisbehoeften' te verzamelen, kunnen ze elkaar flink dwars zitten. Maar wie het goed speelt zal winnen!

De Kleine Voeten Spel is een variant op het Groene Voeten Spel. Het Kleine Voeten Spel is geschikt voor mensen vanaf acht jaar. Het spel kan worden gespeeld met twee tot vier personen. Als er meer deelnemers zijn, dan kunnen er twee tot vier teams worden gevormd.

Hoewel je er veel van kunt leren is het toch een leuk spel.

Omslag brengt het spel graag onder de aandacht en heeft het daarom opgenomen in het webwinkeltje. Het spel, bestaande uit 110 speelkaarten, kost 9,95. Hier te bestellen: www.omslag.nl

In het nieuwste nummer van ZOZ wordt het nieuwe spel besproken. Deze bespreking is hieronder te lezen.


Speel het Kleine Voeten Spel

Een spannend gezelschapsspel maakt van milieubewust leven een leuke wedstrijd. Heb je groene voeten of grote voeten?

Door Dick Verheul

Het Groene Voeten Spel is er al sinds 2008, en nu is er ook het eenvoudiger Kleine Voeten Spel, dat gespeeld kan worden door mensen vanaf acht jaar. Het is leuk en leerzaam en heeft ook enkele gemene mens-erger-je-niet-achtige elementen. Dat maakt het spel bijzonder, want spelletjes waar je wat van moet leren zijn meestal oersaai. Bij dit spel gaat het gewoon om winnen. Leuk!

Eerlijk Aarde Aandeel

Het spel draait om de Ecologische Voetafdruk, een meetmethode om te berekenen hoeveel beslag iemand legt op de rijkdommen van de Aarde. De voetafdruk wordt uitgedrukt in hectaren landbouwgrond die nodig zijn om de dingen te produceren die iemand verbruikt. Amerikanen hebben veel nodig, mensen in arme landen weinig, en Nederlanders zitten er ergens tu‘senin. Maar ook in Nederland zitten we ver boven het gemiddelde ‘Eerlijke Aarde Aandeel’.

Water, liefde en vriendschap

Genoeg theorie, laten we het spel spelen. Schud de kaarten en iedereen krijgt zeven kaarten in de hand. De rest komt op een stapel te liggen. Het draait om de zeven basisbehoeften, zoals ‘water’, ‘groente en fruit’, ‘onderdak’, ‘liefde en vriendschap’. Die moet je zien te verzamelen. En daarnaast ook zoveel mogelijk ‘groenevoetenkaarten’, want die leveren punten op. Voorbeelden zijn ‘biologisch eten’ en ‘computer uit’.

En dan zijn er de begerenswaardige ‘actiekaarten’. Er zitten er niet heel veel in het spel, maar je hebt er wel een nodig om te kunnen beginnen, want zonder actie bereik je natuurlijk niets.

Elkaar plagen

Er zitten ook kaarten in het spel die je juist niet wilt hebben. Zo zijn er de ‘terugvalkaarten’, het tegenovergestelde van een actiekaart. Deze kaarten, met teksten als ‘ik zie het probleem niet’ en ‘ik wil nu even niet zo moeilijk doen’ geef je aan een medespeler, waardoor zijn of haar actiekaart uitgeschakeld wordt. Hij of zij kan dan even niet verder, tot er weer een actiekaart opduikt. Daar baal je natuurlijk van. De makers van het spel noemen het eufemistisch ‘plagen’.

Ook gemeen zijn de ‘grotevoetenkaarten’. Dergelijke kaarten, zoals ‘op vakantie met het vliegtuig’ en ‘een eigen zwembad in de tuin’ leveren minpunten op. Weggeven dus!

Elke keer als iemand aan de beurt is, pakt hij of zij een kaart van de stapel en legt er ook een weg. Dat wegleggen kan op drie manieren:

◾ voor je op tafel (basisbehoeften of groenevoetenkaarten). Dit mag pas nadat je een actiekaart hebt neergelegd.
◾ bij een medespeler (terugval- of grotevoetenkaarten)
◾ terug op de stapel (als laatste mogelijkheid)

Extra punten

En dan zijn er nog de vraagkaarten. Er staan vragen op als ‘kun je je een wereld zonder auto’s voorstellen en vind je dat een goed idee?’. Wie een vraagkaart heeft kan ofwel de vraag zelf beantwoorden ofwel de vraag aan een medespeler stellen. Als de anderen het antwoord duidelijk vinden, krijgt degene die de vraag heeft beantwoord de kaart en dat levert een extra punt op.

Zodra iemand alle zeven basisbehoeften heeft verzameld, stopt het spel. Tijd om de punten te tellen.

Atalanta

Het Kleine Voeten Spel is gemaakt door uitgeverij Atalanta die al heel veel mooie publicaties het licht deed zien. Toen in 2008 de voorganger verscheen, het Groene Voeten Spel, is dat gepresenteerd tijdens een Aanloopdag bij Omslag. Jan Juffermans, lid van de Werkgroep Voetafdruk Nederland, verzorgde daar een inleiding.

Ook over het Kleine Voeten Spel zijn we bij Omslag enthousiast, daarom is het nu opgenomen in het Omslag-winkeltje. Het spel, bestaande uit 110 speelkaarten, kost 9,95. Hier te bestellen: www.omslag.nl


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact