OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Nieuw nummer van ZOZ met veel aandacht voor ecologische voeding

EINDHOVEN, 29 oktober 2016 - „Veranderingen komen van mensen die buiten de hokjes denken en met kleine daden de wereld veranderen.” Met die stelling opent het 136-ste nummer van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers. De abonnees ontvangen vandaag, met dank aan de mensen van Postnl, de nieuwe ZOZ in de bus.

In de nieuwe ZOZ is veel te vinden over voedsel. Ecologische voeding helpt de Aarde gezond te houden. Wie eenmaal op het spoor van ecologische voeding zit, ontdekt steeds meer kansen en mogelijkheden, zo wordt betoogd in ZOZ. Negen uitgangspunten van ecologische voeding passeren de revue.

Voeding is een goed voorbeeld van grote veranderingen die mogelijk zijn als mensen kleine gewoonten veranderen. Over dit thema 'denk op wereldschaal, handel hier' gaat het redactioneel, dat hieronder te lezen is.

De bronnen van de armoede

‘Denk op wereldschaal, handel hier’. Wie duurzaam wil leven brengt dat ‘Think globally, act locally’ dagelijks in praktijk.

Deze herfst werden we op verschillende momenten herinnerd aan dit gegeven. Om te beginnen was er de herdenking van Kees Koning, die in september plaatsvond bij Omslag. De bekende vredesactivist overleed twintig jaar geleden in het pand waar ook Omslag nu is gevestigd. Vredesactivisten uit het hele land waren naar Eindhoven afgereisd voor de herdenking en om te spreken over de toekomst van de vredesbeweging. Grote indruk maakte een speciaal voor deze dag gemaakte film, met beelden van Kees Koning. We zagen hem een lezing geven in Haarlem. Daar vertelde hij: „Ik heb vijf jaar in India gewerkt. Ik heb daar gezien wat armoede is. Als je er tussenin zit, dan komt het anders bij je over dan wanneer je het ziet via de tv. Na vijf jaar kwam er aan die periode in India een einde, tegen mijn wil. Er begon voor mij een heel vervelende tijd, waarin je echt met je handen tot aan je ellebogen in je broekzakken rondloopt. Want wat is er eigenlijk nog de moeite waard om te doen? Als je vijf jaar het dieptepunt van menselijk leven hebt meegemaakt, wat moet je daarna dan nog? Ik herinnerde me toen een uitspraak van Dom Hélder Câmara, de ‘rode bisschop’ in Latijns-Amerika, die eens tegen een groep buitenlandse ontwikkelingswerkers zei: Als het lot van de meest achteruitgetrapten, de armen, jullie werkelijk ter harte gaat, ga dan terug naar jullie land van herkomst en doe eens wat aan de bronnen van de armoede.”

Voor Koning was deze boodschap destijds aanleiding om zich met hart en ziel in te zetten tegen het geldverslindende militarisme. En ieder ander kan daar eigen gevolgtrekkingen aan verbinden. Het mooie van deze boodschap is: wie ‘het verschil wil maken’ hoeft daarvoor niet naar de andere kant van de wereld. De wereld verbeteren kan heel goed op de plek waar je bent, juist daar. In dit nummer besteden we veel aandacht aan voedsel, een belangrijk onderwerp. Immers: eten doe je elke dag en elke keer weer is dat een kans om de wereld wat beter te maken.

De betekenis van ‘denken op wereldschaal en lokaal handelen’ kwam ook volop naar voren tijdens het Monsanto-tribunaal dat plaatsvond in Den Haag rond Wereldvoedseldag. Ook het belang van een brede, integrale benadering bleek opnieuw. In de discussies in de media stonden twee benaderingen keer op keer tegenover elkaar. „Er is honger dus meer voedsel produceren” tegenover „er is honger dus eerlijker delen”. Zolang landbouwers en economen ieder in hun eigen vak blijven denken, zullen ze elkaar slecht begrijpen. Veranderingen komen van mensen die buiten de hokjes denken en met kleine daden de wereld veranderen.

Een overzicht van de inhoud van ZOZ is te vinden op de pagina 'ZOZ'


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact