OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Unieke beelden van vredesactivist Kees Koning

EINDHOVEN, 15 september 2016 - Unieke beelden van de vredesactivist Kees Koning zijn komende zaterdag te zien bij Omslag. De film die vertoond wordt schetst de acties en drijfveren van Koning, die twintig jaar geleden overleed op dezelfde plek waar hij nu wordt herdacht.

Kees Koning was een zeer bekende vredesactivist in de jaren tachtig en negentig. Vooral zijn acties waarbij hij eigenhandig oorlogstuig onschadelijk maakte, oogstten veel bewondering. Kees Koning (1931-1996) woonde de laatste periode van zijn leven bij de Eindhovense Emmaus-gemeenschap, waar hij onder andere een biologische moestuin aanlegde. Emmaus-Eindhoven is gevestigd in het gebouw dat nu Het Kloosterhof van Gestel heet. Omslag heeft sinds 2000 onderdak in hetzelfde pand. De tuin waar zaterdag Kees Koning wordt herdacht grenst aan de plek waar hij destijds tuinierde.

Een speurtocht naar filmmateriaal leverde aanvankelijk niets op, omdat Kees Koning actief was in een periode zonder internet en digitale camera's. Op Youtube is niets over hem te vinden. Na een oproep tipten echter verschillende mensen dat filmer Huib Schoonhoven, die veel acties van de vredesbeweging heeft gefilmd, over materiaal beschikt.

Schoonhoven heeft Kees Koning gevolgd van 1988 tot 1996 en hij heeft veel beelden in het archief van acties, toespraken en interviews. Speciaal voor de herdenking van zaterdag stelde hij een film van 22 minuten samen, die een prachtig beeld geeft van Kees Koning. De meeste beelden zijn nog nooit vertoond. Deze film is alleen zaterdag tijdens de herdenking te zien en komt in deze vorm niet op internet.

De beelden tonen onder andere hoe Koning een hek van een militaire basis doorknipt om binnen te komen. De bijl die hij bij zijn acties gebruikt gaat mee. In de film is hij nuchter over de acties. "Sommige mensen noemen het moedig, maar ik zeg liever 'consequent'. Als je mij vijf jaar geleden had gevraagd zo'n actie te doen,dan zou ik hebben gezegd: dat durf ik niet. Maar je kunt je altijd ontwikkelen."

De herdenking van Kees Koning en een aansluitende discussie over de toekomst van de vredesbeweging begint komende zaterdag 17 september om14.00 in de tuin van Omslag, Hoogstrat 301-A in Eindhoven.

Ieder is welkom, vooral ook jonge vredesactivisten die immers de toekomst hebben!

Meer over deze activiteit


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact