OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Komende zaterdag Niet-Winkeldag

EINDHOVEN, 24 november 2016 - Consuminderaars over de hele wereld bereiden zich voor op de internationale feestdag van bevrijde consumenten die komende zaterdag plaatsvindt in vele landen. De internationale Buy Nothing Day wordt dit jaar voor de 25-ste keer gevierd. In Nederland heeft Omslag de feestdag in 1995 geïntroduceerd.

De Niet-Winkeldag is een ludieke feestdag met een serieuze ondertoon. Niets kopen komt het milieu ten goede. Elk product kost grondstoffen en energie tijdens de productie en het gebruik. En na gebruik doet het de afvalhopen groeien.

Niets kopen bevordert een rechtvaardiger verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt. Momenteel verbruikt de rijkste twintig procent van de wereldbevolking (Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië) 86 procent van de beschikbare grondstoffen en energie. En toch lopen er in die landen nog mensen rond die beweren dat de economie nog moet groeien!

Elk jaar is het op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Het was de Canadees Ted Dave die de Buy Nothing Day in 1992 uitriep. Sindsdien heeft de Koop-Niets-Beweging zich gestadig uitgebreid naar steeds meer landen. Met ludieke straatacties verbeelden actievoerders de koopgekte, die vooral aan het eind van het jaar toeslaat.

Langzaam maar zeker begint het verhaal nu door te dringen. Een groeiende groep Nederlanders is het zat om steeds maar achter meer materiële welvaart aan te jagen. De prijs die ze ervoor betalen - leven in een voortdurende stress - is langzamerhand te hoog geworden. Het product Niets geeft ruimte en vrijheid, en het spaart enorm veel tijd. Minder geld hoeven verdienen, minder hoeven winkelen, minder naar reclamespots op de tv hoeven kijken, minder hoeven opletten wat de buren hebben aangeschaft...

Omslag-medewerker Dick Verheul gaf afgelopen donderdag een interview over de achtergronden van de Niet-Winkeldag. Het is te beluisteren na een klik op de rode startknop.

Meer over de Niet-Winkeldag: www.koopniets.nl


Meer nieuws


 ^   © 2016 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact