OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Afvalbakken flink gegroeid in 50 jaar

EINDHOVEN, 24 november 2017 - Een blik op twee vuilnisbakken toont in een oogopslag hoe succesvol de economische groei in de afgelopen 50 jaar is geweest. Economen en politici zullen vast tevreden zijn dat er enorme goederenstromen op gang zijn gekomen die veelal heel snel op de afvalberg belanden.

Omslag fotografeerde het beeld in het kader van de Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) die komende zaterdag wereldwijd plaatsvindt. Ieder wordt opgeroepen deze protestdag tegen de westerse consumptiecultuur uitbundig te vieren. Deelname is gratis, zie www.koopniets.nl voor de actievoorwaarden.

Van het model vuilnisbak uit de jaren zestig zijn nog enkele exemplaren te vinden op het terrein van Het Kloosterhof van Gestel in Eindhoven, waar Omslag is gevestigd. De afgebeelde vuilnisemmer moet dus ook al meer dan vijftig jaar oud zijn en hij functioneert nog goed. Het was destijds gebruikelijk dat spullen lang meegingen en niet om de haverklap vervangen moesten worden door iets nieuws. Het heilige geloof in economische groei was toen nog niet zo sterk verspreid.

Compleet is het beeld van de twee vuilnisbakken niet. De kleine metalen vuilnisbak uit de jaren zestig werd vaker geleegd. Daar staat tegenover dat inwoners van Eindhoven tegenwoordig niet één zo'n grote afvalcontainer hebben, maar drie: een groene voor organisch afval, een blauwe voor papier en een grijze voor de rest. En dan zijn er natuurlijk ook de glasbakken en de plastic-containers nog bij gekomen.

Tijdens de Niet-Winkeldagcampagne wordt gesteld dat heel veel mensen in Nederland behoefte hebben aan het product 'Niets™'. Lees meer over de achtergronden van de Niet-Winkeldag op www.koopniets.nl


Meer nieuws


 ^   © 2017 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact