OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Open Weekend 20 jaar 'Idealen in Uitvoering'

In 2014 bestaat Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling twintig jaar!
Dat vieren we onder meer met drie Open Dagen in mei, onder het motto '20 jaar Idealen in Uitvoering'. Welkom!

Kort filmpje om alvast in de stemming te komen >>>

Bekijk hier het voorlopige programma >>>

De plek van Omslag zal in het weekend van 23 t/m 25 mei 2014 het ontmoetingspunt zijn voor ieder die werk wil maken van een mooiere, betere, duurzame wereld. Drie dagen lang zijn doeners, denkers en zoekers welkom in Het Kloosterhof van Gestel in Eindhoven voor informatie, inspiratie en uitwisseling. De werkruimte van Omslag, de bibliotheek, de keuken en de grote tuin zullen het toneel zijn van een levendig en enthousiasmerend gebeuren. Locatie: Hoogstraat 301a. Maak het mee!

Vanaf vrijdag 23 mei 14.00 tot en met zondag 25 mei 17.00 uur zijn bezoekers welkom om mee te doen. Wat er uitgewisseld gaat worden, zal de komende tijd blijken. Ieder die aandacht wil vragen voor een bepaald onderwerp, ieder die iets wil presenteren, demonstreren of bepleiten, is welkom. Het onderwerp moet natuurlijk wel passen binnen het verhaal van Omslag. Er is ook ruimte voor onversterkte muziek, dans, theater, creativiteit en andere activiteiten die kunnen bijdrage aan de sfeer. Mensen van Omslag zullen verschillende presentaties en rondleidingen verzorgen.

Bekijk hier het voorlopige programma >>>

Het evenement zal informeel en kleinschalig zijn. Doordat het over drie dagen gespreid is, zullen er minder mensen tegelijkertijd zijn.Tijdens het weekend kan niet bij Omslag worden overnacht.

Vrijdag 23 mei
Op vrijdag is iedereen welkom vanaf 14.00 uur. Er is thee verkrijgbaar in de tuin, de bibliotheek is open. Rond 15.00 is er een korte rondleiding met uitleg over Omslag. Vanaf 17.00 uur zal een groep mensen een maaltijd gaan bereiden. Vanaf 18.00 uur wordt die geserveerd. Na de afwas is er buiten een vuur, dat duurt tot rond 22.30 uur. De komende tijd wordt het programma verder ingevuld.

Zaterdag 24 mei
Zaterdag is ieder welkom vanaf 11.00 uur. Rond 13.00 uur is er een gezamenlijke lunch met de mensen die er dan zijn.
's Middags is er volop ruimte voor uitwisseling en inspiratie. Mensen van Omslag zullen enkele presentaties verzorgen, en er is een gevarieerd aanbod van zowel inhoudelijke als praktisch-creatieve workshops. Vanaf 17.00 uur zal een groep deelnemers een maaltijd gaan bereiden, die rond 18.00 uur wordt geserveerd. Na de afwas is er de tuin muziek, dansen en een vuur, dat duurt tot rond 22.30 uur. De komende tijd wordt het programma verder ingevuld.

Zondag 25 mei
Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom. Ook op deze dag is er een gevarieerd workshop-programma. Er zullen gesmeerde broodjes verkrijgbaar zijn en wellicht nog meer lekkere dingen. In de tuin, in de werkruimte, in de bibliotheek en in de keuken is gelegenheid voor ontmoeting. Rond 15.00 is er een gezamenlijk moment waar onder andere ieder die dat wil kort het woord kan krijgen om aandacht te vragen voor een bepaald onderwerp. Rond 17.00 uur is het einde van het programma.

Meedoen
Ieder die iets wil bijdragen aan de inhoud van het weekend - een lezing, presentatie, workshop, optreden, activiteit - kan dat vooraf laten weten (e-mail: omslag@omslag.nl).  Als de activiteit past, zullen we inplannen.

Eten en drinken
Gedurende het weekend zijn biologische koffie, (kruiden) thee, sapjes en kraanwater verkrijgbaar. Zelf eten en/of drinken meenemen kan natuurlijk ook.
Op vrijdagavond wordt rond 17:00 uur door de mensen die dan aanwezig zijn gezamenlijk een bio-vega warme maaltijd bereid.
Op zaterdag is er van 13:00-14:00 uur een gezamenlijke lunch voor wie dan aanwezig is. Verder zijn er (bio-vega) belegde broodjes verkrijgbaar.  Om 17:00 begint de gezamenlijke bereiding van de warme maaltijd - aanmelden tot uiterlijk 16:00 uur.
Ook op zondag is brood en beleg aanwezig; maar dan worden er de hele dag door ook verse biologische pannenkoeken gebakken door  Stichting InEenvoud.
Voor eten en drinken wordt een donatie naar vermogen gevraagd.

Meehelpen
Voor het welslagen van het weekend zoeken we nog een paar mensen die willen meehelpen bij de organisatie. Het gaat dan om werk als bezoekers wegwijs maken, afwas, broodjes smeren, hand en spandiensten. De helpers kunnen een tentje opzetten in de tuin. Het gaat om mensen die alle dagen kunnen helpen.

Geld
Deelname aan het weekend kost 'Wat het u waard is' (dus niet gratis). Er staat een donatiepot op de informatiekraam van Omslag. Ook bij de koffie, thee, broodjes en pannenkoeken staat een donatiepot.  De bijdragen die hier in gaan zijn niet alleen voor de koffie en de broodjes, maar ook om het mogelijk te maken dat Omslag in de toekomst kan blijven bestaan.

Informatie over Omslag

Tijdens het hele weekend zal overdag een informatiekraam van Omslag aanwezig zijn, waar ook boeken films en andere publicaties uit de webwinkel verkrijgbaar zijn.
Daarnaast verzorgen medewerkers van Omslag op gezette tijden een algemene presentatie en korte rondleidingen. En kan gedurende het hele weekend worden meegebreid aan Wol Tegen Wapens.

Inhoudelijke thema's

Hieronder enkele thema's die in elk geval aan bod zullen komen tijdens de Open Dagen.

Twintig jaar Omslag
Medewerkers van Omslag vertellen over de twintigjarige geschiedenis van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Een verhaal dat begin op 1 januari 1994 met een brief aan enkele honderden mensen: "In 1994 wordt alles anders, beter, duurzamer, kleurrijker...". Neem alvast een kijkje!

Servicepunt Anders Wonen Anders Leven
Sinds 2005  onderhoudt Omslag het Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, met veel praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschap. Tijdens een speciale presentatie zal Omslag-medewerkster Marta Resink vertellen over doel en werkwijze van dit veel geraadpleegde Servicepunt. Website >>>

De Wet van de Zaden
Op zaterdag 24 mei vinden wereldwijd demonstraties plaats tegen zadenmultinational Monsanto. De thema's biodiversiteit, voedselsoevereiniteit, genetische manipulatie en toekomst van de landbouw zullen deze dag ook bij Omslag aan bod komen en we proberen het nieuws rond de acties te volgen. Omslag-medewerker Dick Verheul verzorgt een workshop over De Wet van de Zaden.

Permacultuur
Arjan de Vries ontwierp het permacultuur-ontwerpspel 'Tuintopia', waarbij vooral de onderlingen verbindingen tussen de verschillende onderdelen van een permacultuurontwerp centraal staan. Tijdens een workshop zal hij dit spel toelichten, waarna het natuurlijk ook gespeeld wordt.

Economie
Jeroen J. Beele presenteert een nieuw simulatiespel over WEconomy,: een spel waarin een model voor een nieuwe economie wordt ge-cocreëerd: ,,Door te experimenteren met een simpele simulatie die je uitnodigt om vanuit een ander perspectief naar de huidige economie te kijken''.

Consumentisme
Op zondag verzorgt Peter Daub (Consumer360) een presentatie over consumenteninformatie en educatie, over over de twaalf levensbehoeften resp. geldstromen. En over vrijheid en verantwoordelijkheid, duurzaamheid, etc

Van schoollokaal tot huiskamer
Een voormalige school in Eindhoven wordt verbouwd tot appartementencompex voor 45-plussers, met nabuurschap hoog in het vaandel. Er kunnen zich nog mensen aansluiten. Een korte presentatie over 'De Schrijver'.

Wol tegen Wapens
Omslag en Vredesburo Eindhoven introduceerden de campagne Wool Against Weapons in Nederland. Onder de noemer Wol Tegen Wapens wordt nu ook overal in Nederland meegebreid en -gehaakt aan een elf kilometer lange roze vredessjaal, die op 9 augustus 2014 zal worden gespannen tussen twee kernwapenfabrieken in Engeland. Tijdens het hele Omslag-weekend kan iedereen een stuk meebreien aqn deze sjaal. Breinaalden en wol zijn in beperkte mate aanwezig. We kunnen nog heel veel roze wol gebruiken! Ook kunnen dit weekend kant-en-klare lappen (60 x 100 cm) worden ingeleverd, en er zijn vast ook genoeg mensen die breiles willen geven. Kijk voor meer info op  www.omslag.nl/woltegenwapens

Stichting InEenvoud
Stichting InEenvoud - voor natuurwaardering in eenvoud - zal op zondag de hele dag door biologische pannenkoeken bakken tegen een vrijwillige donatie. De opbrengst gaat naar de de stichting, die ter plekke ook informatie zal geven. Contact via: omslag@inweelde.eu

Muziek

Er hebben zich verschillende muzikanten gemeld dat tijdens de open dagen willen komen. En zullen zowel optredens zijn alsook gelegenheid op mee te doen en met elkaar muziek te maken:

Femke Fritsma
Singer-songwriter uit Eindhoven. Zij vertolkt tijdens het weekend diverse zelf geschreven en gecomponeerde geëngageerde liedjes. En: het lied 'Twintig jaar Omslag!'

Crappy Dog
Erik Vandenberge maakt deze zomer als 'Crappy Dog' een muzikale reis met een bakfiets en speelt op festivals, in cafe's en op straat en ook tijdens deze open dagen van Omslag. De bakfiets is multi-functioneel en kan dienst doen voor vrachtvervoer, als slaapgelegenheid en als podium. Het fietsen wordt elektrisch ondersteund met een scootmobiel-motor, en met een mast met zeilen.

Padoek! / Lady en de Vagebond
Toonkunstenaar Fried Manders en muziektherapeut Wendy Lina zijn de mensen achter 'Padoek! - werkplaats voor mens en muziek "Samen muziek maken helpt mensen niet alleen om gemakkelijker contact te maken met elkaar, maar ook om zichzelf beter te leren kennen," zeggen ze over hun initiatief. "Door samen muziek te maken helpt Padoek mensen inzicht te krijgen in zichzelf en hun rol in de groep. Wij helpen groepen om alle talenten op elkaar af te stemmen, zodat er harmonie ontstaat in een team."

Ze treden ook op als 'Lady en de Vagebond' Beluister hun vertolking van 'De Enkeling', een lied van Jules de Corte met een prachtige tekst die veel mensen zullen herkennen.
Gedurende het weekend zullen zij verschillende muzikale bijdragen leveren, en ze verzorgen een percussie-workshop.Op zaterdagavond een spetterend optreden!


Voorlopig programma
Vrijdag 14.00-17.00 uur
 • Rondleiding en kennismaken met Omslag
 • Thee in de tuin
 • Aankomst bakfietsmuzikant 'Crappy Dog' vanuit Breda.

  Vrijdag 17.00-20.00 uur
 • Eten maken, maaltijd, afwas

  Vrijdag 20.00-22.30 uur
 • Vuur
 • Muziek van Crappy Dog
 • Uitwisseling en verhalen

  Zaterdag 11.00-13.00 uur
 • Werken met leem en klei, tekenen, schilderen en mandela's maken, rocketstove of hobo-stove maken

  Zaterdag 13.00-14.00 uur
 • Lunch

  Zaterdag 14.00-17.00 uur
 • Workshop 'Anders wonen anders leven'
 • Workshop 'De Wet van de Zaden'
 • Workshop 'Tuintopia'
 • Optreden Crappy Dog
 • Presentatie Woonproject Akkerstraat Eindhoven

  Zaterdag 17.00-20.00 uur
 • Eten maken, maaltijd, afwas

  Zaterdag 20.00-22.30 uur
 • Muziekworkshop 'Here, There & Everywhere' door Wendy Lina en Fried Manders van muziekwerkplaats Padoek.
  Het heet "Here, There & Everywhere", omdat je tijdens het trommelen tegelijkertijd afstemt op jezelf, op de mensen naast je en op het grote geheel (oftewel: ik - de ander - het universum).
 • Dansen bij het vuur

  Zondag 11.00-16.00 uur
 • Werken met leem en klei, tekenen, schilderen en mandela's maken, rocketstove of hobo-stove maken
 • Workshop 'Weconomy'
 • Workshop 'Consumeren: vrijheid, verantwoordelijkheid, duurzaamheid'
 • Optreden Crappy Dog
 • Breien voor de Vrede

  Zondag 16.00-17.00 uur
 • Optreden Lady en de Vagebond


 •   © 2014 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact