Welkom |
Landelijke informatiedag over lokaal voedsel en VersVoko's - bij De Hobbitstee in DrentheOp zaterdag 2 oktober 2010 organiseerden A SEED en Omslag
Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling een landelijke
informatiedag over lokale voedselproductie en het opzetten
van VersVoko's. We waren te gast bij leefgemeenschap De
Hobbitstee.
Door Marta Resink (Omslag)
Vanaf 10:30 uur druppelden de eerste
mensen binnen; we begonnen wat later dan gepland omdat sommige
mensen die met de fiets vanaf het station in Steenwijk kwamen een flinke omweg hadden
gemaakt. Intussen zat de sfeer er al goed in er werd er al druk
onderling uitgewisseld. Tijdens het kennismakingsrondje bleek dat
flink wat aanwezigen al actief betrokken zijn bij het thema 'lokaal
voedsel': via een Transition Towns-initiatief, een Voko
(voedselkollectief), consumentenkring of Van Haver tot Gort.
Sommigen verbouwen hun eigen groenten en er was een studente
'stadslandbouw' van de Wageningen Universiteit. Heel opmerkelijk
was dat alle aanwezigen al vertrouwd bleken met het begrip
permacultuur.
Voedselteams als inspiratiebron
Flip Vonk (zelf werkzaam op een biologisch
landbouwbedrijf) lichtte toe dat A
SEED op het spoor kwam van VersVoko, via het Amsterdamse
initiaitief Vokomokum, en via
de al langer bestaande 'Voedselteams' in Belgie. A SEED wil dit
concept nu ook in Nederland introduceren onder de naam VersVoko.
Daarbij wordt zoveel mogelijk gezocht naar aansluiting bij al bestaande
lokale voedselinitiatieven en naar een vorm die past binnen de
Nederlandse cultuur. De werkwijze en praktijk van de Voedselteams
in Vlaanderen werden verduidelijkt met een korte film
>>>.
Lokale alternatieven
voor mondiale problemen
Aan de hand van een powerpointpresentatie ging
Flip vervolgens in op het belang van een meer regionaal
georiënteerde landbouw en hij lichtte de belangrijkste
achtergronden en kenmerken van VersVoko's toe. Een VersVoko is een collectief
van consumenten die rechtstreeks bij een boer in de regio
milieuvriendelijk en kwalitatief
goed voedsel inkopen. Een collectieve aanpak weerspiegelt een sociale
maatschappij en kan ook als een vangnet
fungeren voor
problemen van nu, zoals individualisme, ieder voor
zich, en
een anonieme samenleving: je ziet geen effect van je
handelen.
Rechtstreekse aankoop bij de boer schakelt de tussenhandel uit,
waardoor een goede prijs voor zowel de boer als de consument
ontstaat. Er komt meer zekerheid ten aanzien van afzet en prijs,
en een
grotere betrokkenheid bij de productie. Dit in tegenstelling tot de
huidige, promblematische situatie, waarin - ook in de
EKO-sector - de macht vooral bij de tussenhandel zit, en er veel geld blijft
steken in de verwerkende industrie. Ook hebben veel consumenten
vaak weinig kennis van de volledige
voedselketen. Voedsel is een eerste
levensbehoefte. Met het oog op een rechtvaardiger wereld,
minder energiegebruik (dus minder klimaatverandering) en ook in een
economische crisis, geeft het een goed gevoel om je eten uit de
buurt te kunnen halen. Immers: landbouw en boeren verdwijnen omdat
'het niet meer rendabel is'. Bij slechte oogsten kunnen landen hun
export stopzetten (dit is de afgelopen jaren al een paar keer
gebeurd). Boeren verworden steeds meer tot natuurbeheerders en
recreatie-ondernemers. Praktijkkennis over lokale landbouw gaat
verloren. VersVoko's kiezen voor milieuvriendelijke producten:
biologisch geteeld, seizoensgebonden, uit de volle grond en uit
koude kassen. Dus geen problemen rond gifgebruik (water/grond),
energiegebruik, ontbossing, monocultuur, verdwijnen van
biodiversiteit (ook van cultuurgewassen) en klimaatverandering.
Leden van VersVoko's kiezen ook voor kwaliteit: korte lijnen, dus
verse producten, een boer met hart voor zijn/haar werk, gezonde
producten en minder bewerkte producten. Want: bewerkte producten
bevatten vaak (te) veel zout, suiker en
conserveringsmiddelen.
Rondleiding over De Hobbitstee Tijdens de lunch maakten vrijwel
alle deelnemers gebruik van de mogelijkheid om een rondleiding
over het terrein van de Hobbitstee te
maken. De Hobbitstee maakt zich al ruim veertig jaar sterk voor een
gezonde, biologische en gentechvrije landbouw. De twee groepen
werden rondgeleid door Maroen de Haan en Marta Resink. Meer over
De Hobbitstee
>>> Ook Didi benadrukte dat het bij een VersVoko vooral ook gaat om een collectief initiatief, waarbij de taken zo breed mogelijk onderling worden verdeeld onder de deelnemers. Twaalf mensen is een mooi aantal om mee te beginnen. Bij een VersVoko gaat het ook niet alleen om bio/ecologische teelt, korte aanvoerlijnen en een gunstige prijs voor consumenten, ook het sociale aspect is belangrijk: directe contacten tussen producent en consument, een eerlijke prijs voor de tuinder en onderlinge betrokkenheid tussen de leden van de Voko. Het gaat om meer dan alleen goed en gezond voedsel. VersVoko's binnen Transition Towns Marta Resink gaf een korte toelichting op Transition Towns: ,,Dit zijn lokale initiatieven van groepen mensen die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken, en meer duurzaam. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen van onderop. Daarnaast versterken de initiatieven de lokale economie en ontstaat er een sterkere lokale gemeenschap. Transition Towns werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf en in je gemeenschap organiseert. Het Transition Towns-concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. In Nederland zijn inmiddels al tientallen TT-groepen actief, vele daarvan ontwikkelen ideeën en initiatieven rond lokaal voedsel. VersVoko's passen uitstekend binnen dit concept''. Meer over Transition Towns >>> Praten over lokaal voedsel Hierna werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen om het concept van een VersVoko verder te onderzoeken: 'Stel je gaat een VersVoko opzetten, wat zijn dan belangrijke uitgangspunten, knelpunten en mogelijkheden?' Omdat er veel betrokkenen bij Transition Towns (TT) aanwezig waren, besprak de ene groep de mogelijkheden en knelpunten van VersVoko's binnen de context van een TT; de andere groep verkende deze vragen meer algemeen. Na de theepauze werden de resultaten van de groepjes plenair toegelicht. - informatie uit/in de omgeving inwinnen - gelijkgestemden vinden - praten met je buren - open communiceren met omgeving - hoeveelheid mensen qua organisatie en inkoop - in hoeverre kun je het sociale aspect 'afdwingen': gezamenlijke activiteiten, vrijwillige taken, waarom doe je het, diversiteit (zowel qua deelnemers als productenaanbod) - koppelen aan andere initiatieven - wat is lokaal? - welke prijzen worden gehanteerd?
- klein beginnen! Groep 2 (vanuit Transition Towns): - deelnemers vinden is geen probleem - boeren vinden gaat ook wel (regio groot of klein) - stapsgewijs opbouwen: niet doogwaren en vers tegelijk - aanwezigheid: welke dagen? afhaaldag niet in het weekend - zijn er al bestaande projecten in de buurt? Dit is een mogelijkheid om het dorpsgevoel te versterken - Ruimte: scholen, buurtcentra, woonservicecentra - Ga het gesprek aan met plaatseljke supermarkten - Community Suported Agriculture (CSA/Pergola) <--> VersVoko - vooral nodig: doeners!
- versterk het 'wij'-gevoel
Andere lokale
initiatieven Erwin Theunissen: TT Westerveld pleit voor opheffen GFT bakken voor zelfcomposteerders. Natuurvoedingswinkel Groente en Zo in Dwingelo wil een TT-afdeling met producten van lokale (volks)tuinders. Ook natuurvoedingswinkel/eko-tuinderij Villa Sterrebos in Frederiksoord is enthousiast over dat idee. Verder vertelde Erwin dat bewoners en vrienden van De Hobbitstee een consumentenkring vormen, en eens per twee maanden gezamenlijk inkopen bij ecologisch verdeelcentrum De Nieuwe Band. Dat werkt goed en is weinig werk. De Hobbitstee fungeert als afhaalpunt. Er kunnen nog een paar mensen uit de directe omgeving meedoen.
Tot slot werd het algemene informatie- en
promotiemateriaal rond VersVoko' van A SEED gepresenteerd. Er wordt
gewerkt aan een website: www.versvoko.nl en er verschijnt af en
toe een VersVoko-nieuwsbrief (abonneren via de website). In
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven is inmiddels
belangstelling voor een VersVoko. Lokale groepen die een
bijeenkomst rond VersVoko's willen organiseren, kunnen daarbij
iemand van A SEED uitnodigen. Web: www.aseed.net
Film vooraf
Op de avond voorafgaand aan de infodag, werd in
de Hobbit-herberg de film 'The real dirt on farmer John gedraaid'.
Deze film is zeer geschikt om te vertonen in het kader van
lokaal voedsel-initiatieven. Drie mensen waren daarvoor al een
dagje eerder naar De Hobbitstee gekomen en overnachtten in de
herberg van De Hobbitstee. Een mooie combinatie.
Relevante websites in het kader van deze
dag A SEED algemeen: www.aseed.net - A SEED over VersVoko's: www.versvoko.nl Voedselteams Vlaanderen: www.voedselteams.be Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling: www.omslag.nl
Omslag: verslag van de infodag over VersVoko's
op 28 augustus 2010: klik hier >> Permacultuurschool Nederland: www.permacultuur.eu Leefgemeenschap De Hobbitstee: www.leefgemeenschapdehobbitstee.nl
Initiatief voor dorpsgericht werken in de
gemeente Boarnsterhim (Fr):
Enkele Voedselkooperaties: VoKo Den Haag, Vokomokum (Amsterdam), Hyves-pagina
VoKo's
Er komt zeer binnenkort een nieuwe startpagina
rond 'lokaal voedsel'. Waarschijnlijk: http://lokaalvoedsel.startpagina.nl Dit was de tweede infodag over lokaal voedsel, die Omslag samen met A SEED organiseerde. Het uitgebreide verslag van de Aanloopdag over VersVoko's bij Omslag op 28 augustus 2010 is beschikbaar. Dat verslag vormt een mooie aanvulling op de bijeenkomst bij de Hobbitstee.
|
© 2010 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295