OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Nieuwe natuurvoedingswinkel in Amersfoort baseert zich op oude idealen


'De Elzenkamp' in Voorthuizen wordt straks leverancier van de nieuwe winkel
AMERSFOORT, 12 mei 2015 - Als alles meezit zal Amersfoort per 1 juli een splinternieuwe natuurvoedingswinkel-nieuwe-stijl rijk zijn, die zich baseert op oude idealen. De winkel komt in de Bloemendalsestraat, op de plek waar voorheen Ekoplaza was gevestigd. Eerder heette deze winkel 'De Graanschuur'.

De nieuwe winkel wordt mede ontwikkeld door de klanten, die lid kunnen worden van de coöperatie die eigenaar wordt van de winkel. Producten komen zoveel mogelijk uit de streek en met verpakkingen zal uiterst bewust worden omgegaan.

Initiatiefnemers zijn Judith Vos, Dennis Leroy Meijs en Abel Hertzberger. Zij leiden de winkel. Ze werken samen met een paar andere betaalde krachten en vrijwilligers. Abel Hertzberger, een van de mensen van 'De Expeditie' in Amersfoort, is een oude bekende van Omslag.

In een bericht schrijft hij:

"Er staat heel veel te gebeuren. In ons werk door de jaren heen staat centraal: 'hoe ga je er mee om'. Hoe gaan we om met anderen, met milieu, energie, voeding. Dat krijgt voor een groot deel vorm in economisch handelen. We kunnen boos worden om wat grote bedrijven doen, maar hoe maken we daar zelf deel van uit? Het gaat om de manier waarop we ons geld besteden. Koop je producten bij het grootwinkelbedrijf dan krijgen zij meer ruimte. Koop je bij een biologische winkel dan krijgen zij en hun leveranciers meer ruimte. Zo simpel is het. Daarom namen we vijf jaar geleden met Judith Vos het initiatief voor een voedselcollectief. De biologische teler in de buurt krijgt meer afzet. Het gaat steeds om keuzes. De biologische winkel in de Bloemendalsestraat in Amersfoort, ooit begonnen als 'de Graanschuur' komt per 1 juli leeg. De huidige Ekoplaza winkel verhuist. Ons werd voorgesteld er weer een winkel met idealen van te maken. Abel is daar met Judith Vos, Dennis Meijs en met hulp van Rens van der Bulk en anderen hard mee aan het werk. Het wordt een coöperatie met een vennootschap voor de exploitatie. De winsten na aftrek van de kosten gaan naar de coöperatie. Die besteedt de winsten aan ontwikkeling van biologische productie in Amersfoort en omstreken. Er moet wel in geïnvesteerd worden, koelingen, kassa's, stellingen...

We vragen je de website te lezen en vervolgens te overwegen hierin te investeren, of op andere wijze bij te dragen. Er zijn verschillende vormen."

Alles over het nieuwe initiatief is te lezen op www.denieuwegraanschuur.nl

Wie 1000 euro leent om het initiatief te starten, kan jaarlijks voor 50 euro boodschappen doen in de winkel, een rente van 5 procent! Er is geen bank dat dat tegenwoordig nog betaalt.


Meer nieuws


 ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact