OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Vleesproducent gaat groenteburgers maken

EINDHOVEN, 10 augustus 2015 - Omdat de vleesconsumptie in Nederland terugloopt, maakt vleesfabrikant Zwanenberg Food (van de Kips leverworst) sinds kort ook groenteburgers. Zwanenberg zegt niet te verwachten dat de vleesconsumptie in de toekomst weer gaat groeien, 'gezien de stemming in de samenleving', zo meldt het ochtendblad Trouw vanmorgen.

Lees het volledige artikel hier: www.trouw.nl

De vleesfabrikant maakt nu maïsburgers, rode bietenburgers en erwten-sperziebonenburgers. Omslag zag de trend naar minder vlees al veel langer aankomen. Er zijn immers heel veel redenen om minder vlees te eten: dierenleed in de bio-industrie, de verstoring van kringlopen door de veevoertransporten en mestoverschotten, de wereldvoedselverdeling en de eigen gezondheid: teveel vettigheid is niet goed voor een mens.

Hieronder een recept uit ZOZ nummer 71 (2006). Het komt uit de Omslagkeuken: Koekjes van gisteren. Hiermee is vrijwel elk kliekje te recyclen. Het resultaat kan er even mooi uitzien als de vegetarische nep-schnitzels die in de supermarkt in het koelvak liggen, maar dan veel goedkoper.

Koekjes van gisteren

  • 1 restje eten van gisteren
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 1 kleine ui
  • boter
  • 1 stukje kaas

    Vrijwel alle restjes zijn te gebruiken voor dit gerecht. Eventueel kunnen het ook restjes van eergisteren zijn, zolang er geen schimmel op staat. Doe het restje in een schaaltje. Prak het fijn met een vork.

    Snijd de ui in kleine snippertjes en rasp de kaas. Doe alles samen met het ei in het schaaltje. Voeg peper en zout toe.

    Roer alles door elkaar en kneed het tot een stevige massa. Als het mengsel te vloeibaar is, doe er dan wat paneermeel doorheen en kneed opnieuw.

    Maak balletjes van het mengsel, die wat groter zijn dan een pingpongbal, maar kleiner dan een tennisbal. Druk de balletjes met twee handen stevig in elkaar. Rol ze door het paneermeel en druk ze daarna plat. Maak mooie ronde schijven en bak die in de boter in de koekenpan.


  • Meer nieuws


     ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact