OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Verse groenten in augustus

EINDHOVEN, 1 augustus 2015 - In augustus biedt het seizoen nog meer variatie dan in juli. Er zijn deze maand 37 soorten groenten verkrijgbaar, die in eigen omgeving geoogst worden en dus een minimaal beslag leggen op het milieu. Eet dus ook deze maand groente van het seizoen.

In augustus komen er zeven verse groenten bij op de kalender: groenlof, knolselderij, paprika, pepers, pompoen, stokslabonen en uien.

Van bosui, doperwtjes, peulen, rabarber en spitskool is de oogst voorbij, die zijn er in augustus niet meer.

De groentekalender vermeldt deze maand:

  • aardappel
  • andijvie
  • aubergine
  • augurken
  • bleekselderij
  • bloemkool
  • broccoli
  • chinese kool
  • courgette
  • groenlof
  • knolselderij
  • knolvenkel
  • komkommer
  • koolrabi
  • kropsla
  • paprika
  • pepers
  • pompoen
  • prei
  • radijs
  • rode bieten
  • rode kool
  • savooiekool
  • snijbiet
  • snijbonen
  • spinazie
  • stamslabonen
  • stokslabonen
  • tomaten
  • tuinbonen
  • tuinkers
  • uien
  • waterkers
  • witte kool
  • ijssla
  • zomerpeen
  • zomerpostelein

    Van het seizoen

    'Eet groente van het seizoen' is een belangrijke regel in de ecologische voeding. Vers is niet alleen gezond en lekker, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt te verkiezen. Groente van het seizoen groeien 'hier' en 'nu'. Dat betekent dat het transport weinig energie kost en er is evenmin energie nodig voor bijvoorbeeld diepvriezers.

    Weinig of niet bewerkt

    Een ander uitgangspunt is: 'Koop zo weinig mogelijk bewerkte producten'. De bewerking kost ook weer energie en komt veelal de kwaliteit niet ten goede, zoals bij voorgesneden groente, die snel verlept.

    Weinig verpakking

    Vanzelfsprekend is het beter om producten met zo min mogelijk verpakking te kopen. Natuurvoedingswinkels bieden vaak papieren zakken, die je later weer kunt meenemen naar de winkel om opnieuw te vullen.

    De groentekalender komt uit het boek 'Eet Kook Ekologisch', een uitgave van De Kleine Aarde, Boxtel 1982.


    Meer nieuws


  •  ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact