OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Omslag is computerstoring weer te boven

EINDHOVEN, 1 november 2015 -Sinds vandaag 12.00 uur is bij Omslag de computerstoring verholpen, die sinds donderdagmorgen het hele netwerk in de Omslag-werkplaats platlegde. Vervolgens zullen de verschillende websites worden geactualiseerd.

Donderdagmorgen hield de computer die als server diende er mee op. Het ding was sinds 1 maart 2007 bij Omslag in gebruik en toen al tweedehands. Deze 'Dell Optiplex GX1' heeft dus bij Omslag achtenhalf jaar storingsvrij gedraaid. Dit, in combinatie met de Debian-software (Linux) die erop draaide, maakte het een uitstekende machine.

Het enige wat argwaan had moeten wekken was, dat het ding sinds een paar weken meer geluid maakte, een soort geratel. Het had onze aandacht en er moest naar gekeken worden, maar de drukte rond het verschijnen van het nieuwe nummer van ZOZ deed deze klus naar de achtergrond verdwijnen. Afgelopen woensdag was het geratel opeens vanzelf voorbij. Het apparaat zoemde weer als vanouds. Donderdag was het echter nog stiller, onheilspellend stil. We kregen het ding niet meer aan de praat, waardoor we geen toegang meer hadden tot vele bestanden.

Nadat de oplage van ZOZ donderdag op de post was, werkte Omslag-systeembeheerder Dick Verheul aan het probleem tot zondagochtend. De harde schijf van de kapotte machine kon gelukkig worden aangehaakt bij een andere computer, zodat we tenminste weer bij de bestanden konden. Een andere tweedehands computer, die al een poosje werkloos was, heeft de taak van server overgenomen. Het is een 'HP Compac dc7100 SFF'. Er is meteen de nieuwe Debian-versie ('Jessie') op gezet die dit voorjaar was verschenen. Het is nu dus weer een bijdetijds Linux-systeem. Om daarna alle oude en nieuwe bestanden weer aan elkaar te knopen was een groot karwei, dat uiteindelijk toch is gelukt.

Zondag rond het middaguur werkte het meeste weer. Omslag kan weer e-mail ontvangen, we kunnen de websites weer bijwerken, we kunnen weer bij de donateurs- en abonnee-administratie, de Aktie Agenda op internet geeft niet meer 'donderdag 29 oktober' aan maar 'zondag 1 novemder', en zelfs het weerbericht op de nieuwspagina van de Omslagwebsite is weer actueel: "Rustig herfstweer met mist, laaghangende bewolking maar ook zon".

"Maar die zon heb ik vandaag helaas bijna nog niet gezien", zegt systeembeheerder Dick Verheul. "Gelukkig zijn de meeste Omslag-fans deze dagen verdiept in het nieuwe nummer van ZOZ, zodat ze niks in de gaten hebben."

  • Zelf zaad winnen is een daad van verzet
  • De Hokjesman op bezoek bij Omslag
  • Omslag is computerstoring weer te boven
  • Wie worden de nieuwe buren van Omslag?

  •  ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact