OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

30 juni: stille tocht tegen kernbommen op vliegbasis Volkel

Op 30 juni 2022 landen de eerste F-35 jachtbommenwerpers op de militaire vliegbasis in Volkel (NB). Vanaf volgend jaar dreigen er ook nieuwe kernbommen naar de vliegbasis te komen. Op 30 juni is er een stille tocht om samen stil te staan bij waar 'we' mee bezig zijn. Ook vanuit Omslag doen een paar mensen mee aan deze actie.

De stille tocht is een initiatief van het Jeannette Noëlhuis / Amsterdam Cathoclic Worker. Uit hun oproep: ,,De F-35 maakt een nog helser kabaal dan de oude F-16 straaljager. Ze blazen ruim 10.000 kg CO2 uit per vlieguur, oefenen om met kernbommen dood en verderf te zaaien en de schepping enorme schade te berokkenen.

Wij nodigen uit voor een stille tocht die op 30 juni om twee voor twaalf vertrekt vanaf het plein voor de kerk in Volkel, Kloosterstraat 2. We verzamelen vanaf 11:30 en vertrekken na een korte inleiding te voet naar de hoofdpoort van vliegbasis aan de Zeelandsedijk 10. Daar begint om 12:45 een programma met enige sprekers, muziek, de mogelijkheid om een boodschap in het hek te hangen en bieden we een vredespalm aan aan de basis. Na een slotgebed en zegen vertrekken we naar huis.''

Meer over het programma: www.noelhuis.nl

Bij voldoende aanmeldingen wordt speciaal busvervoer geregeld van Amsterdam naar Volkel, met een tussenstop bij het NS station in Den Bosch. Aanmelden kan tot en met 15 juni.

Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar de hoofdpoort te gaan.

Vanuit Omslag reist een groepje mensen samen naar Volkel. Wie ook mee wil: neem contact op: 040-2910295.

Kernwapens op vliegbasis Volkel

Op vliegbasis Volkel worden al sinds het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw enkele tientallen kernwapens opgeslagen in het kader van de nucleaire (NAVO) taak van de Nederlandse krijgsmacht. Het gaat om kernbommen die in tijd van oorlog door piloten van de Nederlandse luchtmacht kunnen worden afgeworpen. In vredestijd worden ze bewaakt door een speciale Amerikaanse bewakingseenheid (de 752 'Munitions Support Squadron'). In tijd van oorlog worden de bommen rechtstreeks uit de kelders opgetakeld en onder de vleugels van de bommenwerpers gehangen.

Meer over kernwapens in Nederland: vredessite.nl


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact