OMSLAG


Welkom!

Nieuws

Wie we zijn en wat we doen

Omslag bezoeken

Servicepunt Anders Wonen en Leven

Activiteiten bij Omslag

Workshopruimte huren
 
Webwinkeltje/bestellen

Omslag-bibliotheek

Vacatures her en der

Inspirerende films

Advertenties/oproepen

Contact



Omslag is een landelijke, niet-gesubsidieerde onafhankelijke organisatie.

Steun Omslag met een gulle donatie: NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag, Eindhoven

Omslag is afhaalpunt voor biologische groenten

EINDHOVEN - Elke donderdag komt Jessica Peters, tuinder van permacultuur tuinderij Van De Pallande in Oirschot, bij Omslag kratjes vol verse biologische groenten afleveren. Vanaf 15:00 kunnen de klanten hun groenten ophalen. Zij hebben een abonnement op een wekelijks groentepakket en Omslag is afhaalpunt voor Eindhoven: www.vandepallande.nl

Elke week verse biologische groenten

De grootte van de pakketten is ongeveer op het aantal personen in een huishouden afgestemd: klein voor 1 persoon ( € 9,-) en groot voor meerdere personen. (€ 15,50). Je kunt altijd wisselen tussen de maten mocht je er achter komen dat je meer of minder groenten per week wilt. Elk pakket bevat gemiddeld 5 verschillende groenten.

Als klant zeg je in principe toe voor een seizoen een groentepakket af te nemen. Natuurlijk kun je een pakket eerst even uit proberen om te kijken of het voor jou werkt. Na een proefperiode van een maand worden de pakketten per kwartaal gefactureerd. Je kunt dan ook per kwartaal weer opzeggen.

Sinds 2017 is Omslag een van de verdeelpunten voor deze CSA-tuinderij.  Ook in Oirschot, Tilburg-zuid, Boxtel en Oisterwijk zijn afhaaladressen.
Bij de start in 2017 waren het nog maar drie kistjes. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar twintig abonnees in Eindhoven en soms is er zelfs ee
n wachtlijst.

Eind 2022 breidde de tuinderij uit en in 2023 droegen Alex Schreiner en Linder van den Heerik hun tuinderij (De Voedselketen) over een nieuwe tuinder: Jessica Peters.

Inmiddels is Jessica zo ingewerkt in haar nieuwe job, dat meer mensen een groenteabonnement kunnen afsluiten. Hoe dat gaat lees je hier: groentepakket

In 2024 kreeg de tuinderij een nieuwe naam: Van de Pallande. Meer daaover >>> 
 

Vanaf zomer 2024 ook biologische bloemen!

Op de Pallande worden ook ecologische (dus onbespoten!)
bloemen geteeld. Er is een bloementuin van 150 m2 met 40 soorten die je vaak niet bij de bloemist en de veiling vindt. Je kunt ze eenmalig zelf komen plukken, of een strippenkaart of seizoensabonnement aanschaffen.

Lees hier meer >>>

Agro-ecologische tuinderij

Van de Pallande is een agro-ecologisch bedrijf van ruim een halve hectare aan de Pallande in Oirschot.

Op een historische bolakker worden groenten, kruiden, fruit en bloemen geteeld op natuurinclusieve wijze en volgens de principes van permacultuur. Door de opbouw van een duurzaam ecosysteem met bomen, struiken, heesters en kruidachtige planten wordt de natuurlijke successie in de natuur gevolgd, zodat populaties van bacteriën, schimmels, insecten en dieren in onderlinge interactie kunnen leven.

Het resultaat is een fantastische bodem, die zonder gebruik van grondwater en met natuurlijke plaagbestrijding elke dag mooier wordt.

 Gastvrije plek

Van de Pallande is vooral ook een plek van verbinding, van waaruit nieuwe initiatieven en inzichten ontstaan. Op de locatie is een workshopruimte, die ook kan worden gehuurd. De tuinders denken graag mee over de invulling van een dag(deel) waarbij de tuin als inspiratiebron kan dienen. Dat kunnen ook evenementen zijn met catering, of samen in de tuin een maaltijd bij elkaar plukken en samen bereiden. 

Meewerken en stage lopen op de tuinderij

Vrijwilligers zijn welkom om te helpen. De werkzaamheden zijn divers en passend bij het seizoen. Iedereen is welkom om mee te helpen. Incidenteel, of op een vaste dag in de week, maand of wat past. En als erkend leerbedrijf biedt Van de Pallande ook veelzijdige stage-en afstudeermogelijkheden.

Meer over de mogelijkheden >>



Van Voedselketen naar Van de Pallande 

In 2022 trokken Alex Schreiner en Linder van den Heerik zich terug uit het bedrijf, dat zij in 2014 startten onder de naam De Voedselketen. Alex is nu actief voor het CSA Netwerk van de Federatie van agro-ecologische boeren. Linder zette De Voedselketen voort op een andere locatie en legt zich nu toe op het maken van appecider. Daarnaast is hij docent aan de Warmonderhof en verzorgt hij permacultuurtrainingen en workshops voor professionals en particulieren.

In 2018 schreef Linder mee aan het boek
boek 'Permacultuur, van Appelboom', een introductie in de principes van permacultuur en hoe je die in je eigen tuin kunt toepassen. Een afwisseling van theorie en praktijk waarbij aan de hand van vijf voorbeeldtuinen (o.a. De Voedselketen) wordt gekeken hoe een permacultuurtuin er uit kan zien. Het boek is een uitgave van Vereniging VELT.

Meer over dit boek:
veldshop.nl

Het boek kan ook worden geleend uit de
Omslag-bibliotheek


Meer nieuws van Omslag



          ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact