OMSLAG


Welkom!

Wie we zijn en wat we doen

Omslag bezoeken

Activiteiten bij Omslag

Nieuws

Servicepunt Anders Wonen en Leven
 
Webwinkeltje/bestellen

Omslag-bibliotheek

Workshopruimte huren

Advertenties/oproepen

Inspirerende films

Vacatures her en der

Contact

Welkom bij Vuur & Soep in de tuin van Omslag!

Eerstvolgende datum: nog niet bekend

Rond het vuur verzamelt zich een groep mensen. De sfeer is positief en opbouwend. Bij het vuur vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats en worden verhalen uitgewisseld. Vaak wordt er samen muziek gemaakt.

Iedereen die komt neemt zelf wat ingrediënten mee om een lekkere soep en salades te maken: biologisch en vegetarisch: uit eigen tuin, van de natuurwinkel of vers geplukt in de natuur. Ook (zelfgebakken) brood, beleg, kleine hapjes, vers fruit, noten, vruchtensap of een toetje zijn welkom.

Geen alcohol, geen drugs en liefst zonder plastic verpakkingen
.
Wel: muziek (instrument, liedjes}, verhalen, gedichten...

Meld je vooraf aan: 040-2910295, omslag@omslag.nl

Vanaf 16:30 staan er verse koffie, kruidenthee en bio sapjes klaar. 
Als je wat eerder komt, kun je in de tuin wat kruiden en wilde planten oogsten voor in de soep, salade of kruidenboter.

Alle meegebrachte lekkernijen worden verzameld op een tafel. We snijden de groenten en maken samen salades.

Tegen 17:00 maken we het vuur aan; daar boven hangt een pan, waarin we samen soep maken.

Voor iedereen is er een grote kom soep; daarnaast stelt ieder zelf nog een bordje met eten samen. We eten rond het vuur.

--->    
  
Na het eten ruimen we samen op en doen een paar mensen de afwas. Er wordt verse koffie en thee gemaakt.
Daarna is er volop gelegenheid om verhalen en ervaringen te delen, aandacht te vragen voor een specifiek onderwerp, een gedicht, een spel, een lied, een optreden... 
Er zijn ook allerlei instrumenten aanwezig om samen muziek te maken. Neem gerust je eigen instrument mee.
We gaan door tot het donker wordt. Daarna ruimen we samen op.


.  Meer info: 040-2910295, of per e-mail:  omslag@omslag.nl
Je vindt Omslag aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven  (route >>>)

Kom je van ver? Dan kun je misschien een nachtje blijven slapen (vooraf afspreken!)  Lees hier meer >>>

Gulle donaties zijn welkom (zodat Omslag dit soort activiteiten kan blijven organiseren)

 
Samenkomen rond het vuur bij Omslag

Al zolang er vuur bestaat hebben mensen zich er omheen geschaard om zich te warmen, waardoor het vuur als vanzelf een plek van ontmoeting werd. Bij het vuur werden verhalen verteld, de laatste nieuwtjes uitgewisseld, iemand zong een lied en mensen gaven elkaar raadsels op...

Omslag zet deze traditie voort: een groepje mensen komt bijeen rond een vuur en samen maken ze soep. Bij het vuur worden verhalen uitgewisseld en de soep is verrassend lekker, met bloemkool, worteltjes, linzen, tomaten en meer. Veelkleurig zijn de verhalen en toekomstplannen die worden besproken rond het vuur. Vaak wordt er ook samen muziek gemaakt en gezongen. De sfeer is positief en opbouwend. Bij het vuur vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats. De verhalen zijn net zo divers als de mensen die er zijn en kunnen over an alles gaan: over wonen in een zelfgebouwd huis of rondtrekken in een woonwagen, een permacultuurtuin opzetten, meeleven met een gemeenschap of over een actie of activiteit waar je zelf bij bent betrokken, .... Misschien vertelt iemand het verhaal van de soepsteen: hoe een reiziger op een koude winteravond aanklopt bij een huis waar zo te zien grote armoede heerst. Hij heeft een steen bij zich waarvan je soep kunt koken...

Bij Omslag in Eindhoven zijn sinds september 2015 Vuur-en-soep-avonden. De formule is zo eenvoudig, dat het een raadsel is waarom het niet vaker gebeurt. Op deze pagina wat tips en suggesties voor ieder die een Vuur-en-soep-avond wil organiseren.

DSC01828.JPG  


Vuur en Soep bij Omslag in Eindhoven

Tot begin 2020 waren de Vuur-en-soep-avonden elke eerste vrijdag van elke maand.  In mei 2023 hervatten we de bijeenkomsten in een andere vorm, zonder vaste frekwentie.

 DSC01831.JPG dsc05710.jpg dsc05443.jpg


Het verhaal van de soepsteen

Het gebeurde in de Middeleeuwen, de tijd van epidemieën, hongersnood en crisis.

Een pelgrim op doorreis werd door honger gekweld en klopte op de eerste de beste deur aan. Daar zaten net toevallig enkele families bij elkaar: ze zaten zich, uit armoede, te warmen aan hetzelfde vuurtje.

De pelgrim begreep best dat de mensen doodarm waren, en dat hij dus niet zomaar om wat voedsel kon bedelen. Hij stelde voor om een grote ketel soep te koken. Iedereen keek verbaasd op van dat voorstel, want voor soep heb je toch heel wat nodig! Dat bleek geen bezwaar: de reiziger beweerde alles bij zich te hebben in zijn rugzak. Al wat hij nodig had, was een grote ketel water.

Goed, ze lieten het zich geen drie keer zeggen, haalden een reuzenketel water, en zetten die op het vuur. Toen haalde de man uit zijn rugzak: een steen. ‘Nee, nee, geen gewone steen,’ zei hij, toen hij de vragende blikken zag, ‘een echte soepsteen!’ Voorzichtig legde hij de steen in het water en nu maar wachten, vol spanning, vol nieuwsgierigheid.

‘De soep zou gekruid moeten zijn’, zei de man na een tijdje. Gelukkig was er nog wat zout in huis, en de buurvrouw had ook nog een blaadje laurier en een beetje Spaanse peper. Ze ging het halen. En dan maar weer wachten.

‘Er moest eigenlijk een beetje vet bij’, zei de man. En toen herinnerde zich iemand, dat hij in de kelder nog wat olijfolie had staan. ‘Ze zou ook nog wat gebonden moeten zijn’, zei de man weer, want hij had in het voortuintje een aardappelstruikje zien staan. De knolletjes gingen erbij.

‘Wat zou je denken van een paar worteltjes?’ vroeg iemand plots. Iemand anders dacht er net aan dat hij nog een raap of twee had liggen, verstopt, onder de matras. En nog iemand kwam met een struikje prei, en de overbuurvrouw had nog een selderijtje, en een handjevol bonen, en een savooikooltje en in korte tijd was het huis gevuld met een adembenemende geur.

Daarna hebben ze gegeten, gegeten tot ze niet meer konden, en nog was de soep niet op... Toen nam de pelgrim dankbaar afscheid, en wou vertrekken. ‘Je vergeet je soepsteen’, zei iemand. ‘Nee, die mag je houden’, antwoordde de man. ‘Je kunt er nog honderd keren soep van koken, als je maar net doet, als wij daareven hebben gedaan.’

‘Toch een wondere steen’, zeiden de mensen toen de man de deur was uitgestapt.

Eenmaal uit het gezicht verdwenen, raapte de pelgrim een nieuwe steen op van de weg en stopte hem zorgvuldig in zijn rugzak.

(De tekst is ontleend aan de website van het Centrum voor Levensbeschouwing. We hebben de soep alleen vegetarisch gemaakt. Een andere versie, waarin de pelgrim een vagebond is geworden, staat op www.beleven.org. Zie ook Wikipedia


Vuur en Soep in eigen tuin

Vuur kan overal. Hier wat tips om zelf een Vuur-en-soep-avond te organiseren. Bij Omslag zijn we heel benieuwd naar de ervaringen. Te zijner tijd zullen we graag korte verslagen publiceren op deze pagina.

◾ Mensen - Het belangrijkste onderdeel van een geslaagde avond zijn de mensen. Om te beginnen is het prettig om met een initiatiefgroepje van drie mensen te zijn, dat de voorbereidingen doet.
◾ Plek - Zoek een plek voor het vuur, misschien bij iemand in de achtertuin?
◾ Publiciteit - Er zijn veel manieren om publiciteit te maken. Zowel de moderne als de ouderwetse manieren blijken goed te werken. Bezoekers vonden de avonden bij Omslag zowel via internet, berichten in de krant en in huisaanhuis-bladen, als ook via affiches langs de straat en mond-op-mond.
◾ Spullen - Nodig zijn in elk geval droog brandhout, een grote pan, een driepoot en een doosje lucifers. Verder messen, snijplanken, wat bakjes en schaaltjes en peper, zout, bouillonpoeder en dergelijke, alsmede soepkommen, lepels en kopjes of glazen en een theepot. En wat emmers of jerrycans met water, zowel als bluswater als om de soep te maken.
◾ Muziekinstrumenten - Ieder is uitgenodigd om muziekinstrumenten mee te nemen, maar het kan leuk zijn wat extra eenvoudige instrumenten te hebben voor begeleiding.

Gespreksonderwerpen
Voor het overige is er weinig voorbereiding nodig. De activiteit is zelf-organiserend. Het kan goed zijn vooraf enkele gespreksonderwerpen te bedenken om de avond meer inhoud te geven. Denk bijvoorbeeld aan:
◾ hoe kunnen we ons dorp duurzamer maken;
◾ duurzaam leven, hoe doe je dat;
◾ tips over activiteiten in de komende periode;
◾ waar kun je terecht voor lokaal geproduceerd biologisch voedsel;
◾ op welke gebieden zijn de aanwezigen zelfvoorzienend;
◾ wat weten we van TTIP, klimaat, genetische manipulatie, ...

Ervaringen uitwisselen
Wie een Vuur-en-soep-avond heeft georganiseerd kan een verslagje opsturen om op deze pagina te publiceren.

Affiche
Hier is een speciale versie van het affiche te downloaden. Ieder die een Vuur-en-soep-avond organiseert, kan hier zelf datum, tijd en plaats invullen. We zijn benieuwd waar komend jaar het vuur zal branden!

Affiche groot formaat
Deze is geschikt om een A3-affiche te printen, Gegevens over datum en plaats kunnen ofwel vooraf ofwel achteraf worden ingevuld. Downloaden

Affiche klein formaat
Deze is geschikt voor het beeldscherm, op websites en dergelijke. Gegevens over datum en plaats kunnen linksonder worden ingevuld of apart vermeld worden. Downloaden

Affiche op papier
Het affiche is ook op papier verkrijgbaar bij Omslag. De gegevens kunnen linksonder met viltstift worden vermeld of er kan een briefje met die gegevens op worden geplakt. De Papieren affiches zijn verkrijgbaar op de formaten A3 (E 1,50) en A4 (E 0,75) plus verzendkosten (E 2,-). Bestellen


  © 2019 Omslag - contact