OMSLAG


Welkom!

Wie we zijn en wat we doen

Omslag bezoeken

Activiteiten bij Omslag

Nieuws

Servicepunt Anders Wonen en Leven
 
Webwinkeltje/bestellen

Omslag-bibliotheek

Workshopruimte huren

Advertenties/oproepen

Inspirerende films

Vacatures her en der

ContactWelkom bij Vuur & Soep & Muziek in de tuin van Omslag!

Eerstvolgende data:

vrijdag 7 juni is er een speciale Vuur & Soep i.s.m. Fair-NoWaste
( lees hier meer >>> )

Rond het vuur verzamelt zich een groep mensen. De sfeer is positief en opbouwend. Bij het vuur vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats en worden verhalen uitgewisseld. Vaak wordt er samen muziek gemaakt.

Iedereen die komt neemt zelf wat ingrediënten mee om een lekkere soep en salades te maken: biologisch en vegetarisch: uit eigen tuin, van de natuurwinkel of vers geplukt in de natuur. Ook (zelfgebakken) brood, beleg, kleine hapjes, vers fruit, noten, vruchtensap of een toetje zijn welkom.

Geen alcohol, geen drugs en liefst zonder plastic verpakkingen
.
Wel: muziek (instrument, liedjes), verhalen, gedichten...

Vanaf 16:00 staan er verse koffie, kruidenthee en bio sapjes klaar. 

Als je wat eerder komt, kun je in de tuin wat kruiden en wilde planten oogsten voor in de soep, salade of kruidenboter.

Alle meegebrachte lekkernijen worden verzameld op een tafel. We snijden de groenten en maken samen salades.

 Tegen 17:00 maken we het vuur aan; daar boven hangt een pan, waarin we samen soep maken.

Voor iedereen is er een grote kom soep; daarnaast stelt ieder zelf nog een bordje met eten samen. We eten rond het vuur.
Mocht het onverhoopt regenen, dan schuilen we onder het afdak of we verplaatsen naar binnen.

      
 
Na het eten ruimen we samen op en doen een paar mensen de afwas. Er wordt verse koffie en thee gemaakt.
Daarna is er volop gelegenheid om verhalen en ervaringen te delen, aandacht te vragen voor een specifiek onderwerp, een gedicht, een spel, een lied, een optreden... 
En we kunnen samen muziek maken. Er zijn allerlei instrumenten, maar neem gerust je eigen instrument mee.
We gaan door tot het donker wordt. Daarna ruimen we samen op.


.  Meer info: 040-2910295, of per e-mail:  omslag@omslag.nl
Je vindt Omslag aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven  (route >>>)

Kom je van ver? Dan kun je misschien een nachtje blijven slapen (vooraf afspreken!)  Lees hier meer >>>


Gulle donaties zijn welkom (zodat Omslag dit soort activiteiten kan blijven organiseren)Samenkomen rond het vuur bij Omslag

Al zolang er vuur bestaat hebben mensen zich er omheen geschaard om zich te warmen, waardoor het vuur als vanzelf een plek van ontmoeting werd. Bij het vuur werden verhalen verteld, de laatste nieuwtjes uitgewisseld, iemand zong een lied en mensen gaven elkaar raadsels op...

Omslag zet deze traditie voort: een groepje mensen komt bijeen rond een vuur en samen maken ze soep. Bij het vuur worden verhalen uitgewisseld en de soep is verrassend lekker, met bloemkool, worteltjes, linzen, tomaten en meer. Veelkleurig zijn de verhalen en toekomstplannen die worden besproken rond het vuur. Vaak wordt er ook samen muziek gemaakt en gezongen. De sfeer is positief en opbouwend. Bij het vuur vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats. De verhalen zijn net zo divers als de mensen die er zijn en kunnen over an alles gaan: over wonen in een zelfgebouwd huis of rondtrekken in een woonwagen, een permacultuurtuin opzetten, meeleven met een gemeenschap of over een actie of activiteit waar je zelf bij bent betrokken, .... Misschien vertelt iemand het verhaal van de soepsteen: hoe een reiziger op een koude winteravond aanklopt bij een huis waar zo te zien grote armoede heerst. Hij heeft een steen bij zich waarvan je soep kunt koken...

Bij Omslag in Eindhoven zijn sinds september 2015 Vuur-en-soep-avonden. De formule is zo eenvoudig, dat het een raadsel is waarom het niet vaker gebeurt. Op deze pagina wat tips en suggesties voor ieder die een Vuur-en-soep-avond wil organiseren.

DSC01828.JPG DSC01831.JPG  


Vuur en Soep bij Omslag in Eindhoven

Tot begin 2020 waren de Vuur-en-soep-avonden elke eerste vrijdag van elke maand.  In mei 2023 hervatten we de bijeenkomsten in een andere vorm, zonder vaste frekwentie.

dsc05710.jpg 


Het verhaal van de soepsteen

In een dorp waar veel armoede was, liep een vreemdeling. Hij had een lange weg achter de rug en was hongerig, maar begreep dat hij in dit arme dorp niet zomaar om eten kon vragen. Het was koud. Toch was er in de meeste huizen geen vuur in de open haard.
In een huis waar wel vuur brandde, zag hij een paar gezinnen bij elkaar zitten. "Dat doen ze zeker om brandstof te sparen", dacht de vreemdeling. Hij klopte op de deur en vroeg of hij zich ook bij het vuur mocht warmen. De kamer zat al vol, maar iedereen schoof een plaatsje op zodat er voor de vreemdeling ook nog een plaatsje was. De mensen zagen er hongerig uit. Toch werd er geen eten klaargemaakt.

,Ik zou graag soep op het vuur willen koken", zei de vreemdeling, ,,hebben jullie een grote pan voor me?" Verbaasd keken de mensen hem aan en vroegen: ,,Waar wil je soep van koken? Je rugzak is bijna leeg, daar kan niet veel in zitten om soep van te koken."
De man haalde een mooie steen uit zijn zak en zei: ,,Dit is een heel bijzondere steen. Een soepsteen. Als jullie een pan met water op het vuur zetten, kan ik van deze steen soep koken."

De mensen geloofden niet direct wat de man zei, maar ze hadden wel een grote pan en genoeg water, dus konden ze het allicht proberen. De kinderen dachten: ,,Misschien is die man een tovenaar." Nieuwsgierig zagen ze hoe hij de steen voorzichtig in de pan met water legde, die op het vuur was gezet. En vol verwachting bleven ze naar de pan kijken, waarin het water langzaam warm werd en tenslotte begon te koken.

Toen zei de man: ,,Nu zou er eigenlijk een beetje zout aan toegevoegd moeten worden." De vrouw, die in het huis woonde, stond op en haalde wat zout uit de kast. ,,Ik heb ook nog een laurierblaadje", zei ze, ,,zal ik dat er ook in doen?" ,,Goed", zei de man. ,,Wat paddenstoelen en verse kruiden zouden zouden de soep nog lekkerder maken." De buurvrouw zei: ,,Ik heb in de kelder nog wat champignons voor het avondeten bewaard. Nu we hier samen soep gaan eten, kan ik die er wel bijdoen." Ze ging naar binnen om de paddenstoelen te halen en nam ook nog wat worteltjes en kruiden uit de tuin mee. ,,Een ui en een prei zouden er ook goed in smaken", zei de vreemdeling. ,,Die heb ik nog in mijn tuin", zei de overbuurman. ,,Ik heb nog een restje bonen en wat selderij", zei een ander.

Iedereen haalde iets op waardoor de soep nog lekkerder en voedzamer kon worden. En even later hing er een heerlijke geur in de kamer. De soepkommen en lepels werden alvast klaar gezet. Na een poosje stond de man op, roerde in de soep en proefde. ,,De soep is klaar", zei hij en schepte de kommen vol.

Allen smulden van de overheerlijke soep. In lange tijd hadden ze niet zo heerlijk gegeten. Ze aten met elkaar de hele pan leeg. Alleen de soepsteen lag er nog in. De vreemdeling stond op en wilde vertrekken. ,,Uw soepsteen ligt nog in de pan", riep een kind, ,,je vergeet je soepsteen." ,,Die mogen jullie houden", zei de man, ,,daarmee kunnen jullie nog wel duizendmaal soep koken, als je 't maar zo doet als we het nu gedaan hebben."
"Dat is een wondersteen", zeiden de kinderen tegen elkaar. De vreemdeling lachte toen hij dat hoorde terwijl hij de deur uitging. Buiten het dorp gekomen, zocht hij een mooie ronde steen, stopte hem in zijn rugzak en liep fluitend verder.

(De tekst is ontleend aan een volksverhaal over van niets iets bijzonders maken. Herkomst: Ierland.
Wij h
ebben de soep alleen vegetarisch gemaakt. Een andere versie, waarin de pelgrim een vagebond is geworden, staat op www.beleven.org. Zie ook Wikipedia


Vuur en Soep in eigen tuin

Een vuur maken kan bijna overal. Hier wat tips om zelf een Vuur-en-soep-avond te organiseren. Bij Omslag zijn we heel benieuwd naar de ervaringen. Te zijner tijd zullen we graag korte verslagen publiceren op deze pagina.

◾ Mensen - Het belangrijkste onderdeel van een geslaagde avond zijn de mensen. Om te beginnen is het prettig om met een initiatiefgroepje van drie mensen te zijn, dat de voorbereidingen doet.
◾ Plek - Zoek een plek voor het vuur, misschien bij iemand in de achtertuin?
◾ Publiciteit - Er zijn veel manieren om publiciteit te maken. Zowel de moderne als de ouderwetse manieren blijken goed te werken. Bezoekers vonden de avonden bij Omslag zowel via internet, berichten in de krant en in huisaanhuis-bladen, als ook via affiches langs de straat en mond-op-mond.
◾ Spullen - Nodig zijn in elk geval droog brandhout, een grote pan, een driepoot en een doosje lucifers. Verder messen, snijplanken, wat bakjes en schaaltjes en peper, zout, bouillonpoeder en dergelijke, alsmede soepkommen, lepels en kopjes of glazen en een theepot. En wat emmers of jerrycans met water, zowel als bluswater als om de soep te maken.
◾ Muziekinstrumenten - Ieder is uitgenodigd om muziekinstrumenten mee te nemen, maar het kan leuk zijn wat extra eenvoudige instrumenten te hebben voor begeleiding.

Gespreksonderwerpen
Voor het overige is er weinig voorbereiding nodig. De activiteit is zelf-organiserend. Het kan goed zijn vooraf enkele gespreksonderwerpen te bedenken om de avond zo nodig meer inhoud te geven. Denk bijvoorbeeld aan:
◾ hoe kunnen we ons dorp duurzamer maken;
◾ duurzaam leven, hoe doe je dat;
◾ tips over activiteiten in de komende periode;
◾ waar kun je terecht voor lokaal geproduceerd biologisch voedsel;
◾ op welke gebieden zijn de aanwezigen zelfvoorzienend;
◾ wat weten we van klimaat, biodiversiteit, genetische manipulatie, ...

Affiche
Hier is een speciale versie van het affiche te downloaden. Ieder die een Vuur-en-soep-avond organiseert, kan hier zelf datum, tijd en plaats invullen. We zijn benieuwd waar komend jaar het vuur zal branden!

Affiche groot formaat
Deze is geschikt om een A3-affiche te printen. Gegevens over datum en plaats kunnen ofwel vooraf ofwel achteraf worden ingevuld. Downloaden

Affiche klein formaat
Deze is geschikt voor het beeldscherm, op websites en dergelijke. Gegevens over datum en plaats kunnen linksonder worden ingevuld of apart vermeld worden. Downloaden

Affiche op papier
Het affiche is ook op papier verkrijgbaar bij Omslag. De gegevens kunnen linksonder met viltstift worden vermeld of er kan een briefje met die gegevens op worden geplakt. De papieren affiches zijn verkrijgbaar op de formaten A3 (E 1,50) en A4 (E 0,75) plus verzendkosten (E 2,-). Bestellen


  © 2019 Omslag - contact