OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Vouw een kraanvogel - een symbool van vrede en hoop

EINDHOVEN, 6 augustus 2015 - Zeventig jaar na de atoombom op Hiroshima blijft de kraanvogel een teken van hoop en vrede. Vouw vandaag een kraanvogel.

De kraanvogel is een oud Japans symbool voor hoop. Het kreeg wereldwijd bekendheid door het verhaal over het meisje Sadako Sasaki, dat in Hiroshima woonde. Zij was twee jaar toen op 6 augustus 1945 de atoombom viel. Op elfjarige leeftijd kreeg zij leukemie, als gevolg van de staling.

In het laatste jaar van haar leven vouwde zij in het ziekenhuis honderden kraanvogels, omdat iemand die duizend kraanvogels vouwt een wens mag doen. Sadako hoopte met haar actie het leven te redden van haarzelf en van alle kinderen die slachtoffer waren van de gevolgen van de bom.

Zij slaagde er niet in de duizend kraanvogels te vouwen. Haar klasgenoten maakten na haar dood het werk af. Nog altijd vouwen Japanse schoolkinderen kraanvogels, die de wereld over gestuurd worden.

In ZOZ nummer 3 uit 1994 staat een beschrijving hoe een kraanvogel te vouwen. Klik op de afbeelding voor een duidelijker beeld.

Veertigduizend tegen kernwapens

De vredesorganisatie Pax maakte vandaag bekend dat meer dan 40.000 mensen het burgerinitiatief 'Teken tegen Kernwapens' hebben getekend. Dit betekent dat de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens. De verwijdering van kernwapens uit Nederland is daarmee een stap dichterbij. Er liggen immers nog steeds Amerikaans kernwapens op vliegbasis Volkel.

De handtekeningen worden in september aangeboden aan de Tweede Kamer. Tekenen kan nog steeds op www.tekentegenkernwapens.nl


Meer nieuws


 ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact