OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

30 maart: Aanloopdag over gemeenschapsvorming

EINDHOVEN, 5 maart 2019 - Op zaterdag 30 maart organiseert Omslag een Aanloopdag staat de CLIPS-methodiek centraal staat: een ondersteuningsprogramma voor (eco)gemeenschapsprojecten. Paul Hendriksen en Monique Wijn verzorgen een introductie van dit nieuwe model voor gemeenschapsontwikkeling. Tijdig aanmelden is nodig!

Een vitale, duurzame gemeenschap vormen is niet altijd zo eenvoudig. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 80% van de initiatieven het niet redt, meestal om sociale redenen. Hoe neem je met elkaar besluiten, hoe ga je om met conflicten, hoe maak je collectieve dromen waar? Hoe zorg je dat je/jullie enthousiasme van het begin, ook werkelijk op aarde komt en een duurzame gemeenschap wordt?

CLIPS staat voor: Community Learning Incubator Programme for Sustainability. In 2018 werd deze methode ook in Nederland geïntroduceerd. De basis is een handig model voor gemeenschapsontwikkeling, met aandacht voor vier elkaar aanvullende domeinen: het individu (‘Ik’), de gemeenschap (‘Wij’), de gezamenlijke visie en missie en doelen (‘Intentie’) , en de organisatie en omgeving van het initiatief (‘Structuur’).

Tijdens deze Aanloopdag laten trainers Monique Wijn en Paul Hendriksen je kennismaken met die vier domeinen. Via afwisselende oefeningen ga je kijken naar je eigen plek en rol daarin, en naar hoe andere groepsleden onderling elkaar beïnvloeden. Ook is er ruimte voor praktijkgevallen die door jou of andere deelnemers worden aangedragen.

De dag is speciaal interessant voor mensen die als deelnemer of begeleider betrokken zijn bij maatschappelijke (eco)initiatieven als ecodorpen, Centraal Wonen en andere woon-werkprojecten, maar ook heel geschikt voor wie actief is bij lokale Transitiegroepen, natuur- en milieuorganisaties en zo meer. Voor al die personen en groepen kan CLIPS een rijke bron van ondersteuning en inspiratie bieden.

Tijdig aanmelden!

Het inhoudelijke deel van deze Aanloopdag vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur. Vanaf 12.00 is het mogelijk aan te schuiven bij een bio-vega lunch, en na afloop kunnen deelnemers meehelpen met het bereiden en souperen van een lekkere warme maaltijd. Er is ruimte voor maximaal 50 deelnemers. Tijdig aanmelden is raadzaam. Deelname aan deze dag kost 'wat het je waard is' (niet gratis, richtprijs € 10, zonder maaltijden).

Meer over deze dag en voor aanmelding: www.omslag.nl

Over de CLIPS methodiek is ook een informatieve Nederlandstalige handleidiing gemaakt. Deze is bij Omslag te bestelen à € 10,-. Meer over deze gids: www.omslag.nl


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact