OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Ook Omslag actief tegen (nieuwe) kernwapens

EINDHOVEN, 30 juni 2022. Op donderdag 30 juni landden op de militaire vliegbasis Volkel (NB) vier F-35 jachtbommenwerpers. Vanaf volgend jaar komen er ook nieuwe kernbommen naar Volkel , die onder de F-35 komen te hangen. De F-35 maakt een nog helser kabaal dan de oude F-16 en is nog vele malen slechter voor het klimaat.

Ook medewerkers van Omslag liepen op 30 juni mee in een stille tocht om tegen dit wapengeweld te protesteren.

Het was een ingetogen en strijdbare manifestatie, met deelnemers uit alle streken van het land. De tocht was georganiseerd door het Jeannette Noëlhuis met steun van verschillende organisaties, zoals Stop Wapenhandel en VliegOp!

De tocht startte bij de kerk in het centrum van Volkel (na een korte toespraak en de zegen van de pastoor) en voerde in stilte naar de hoofdpoort van vliegbasis Volkel, waar een manifestatie plaats vond met verschillende sprekers, waaronder Susan van der Hijden en Frits ter Kuile (Noëlhuis), Wendela de Vries (Stop Wapenhandel) en Dirk Kuiken (Vliegop!)

Vervolgens bood een delegatie van de vredesactivisten een brief *) aan aan vertegenwoordigers van de vliegbasis, vergezeld van een vredespalm. De brief werd in ontvangst genomen, de plant werd geweigerd. Daarna werden kleurrijke bordjes met vredesboodschappen bevestigd aan de hekken rond de basis.

Mede-organisator Frits ter Kuile en Omslag-medewerkster Marta Resink gaven een kort interview aan Omroep Brabant: www.omroepbrabant.nl

Kernwapens op vliegbasis Volkel en elders in Europa

Op vliegbasis Volkel zijn al sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw twintig Amerikaanse kernwapens gestationeerd, in het kader van de nucleaire (NAVO) taak van de Nederlandse krijgsmacht. De atoombommen op Volkel hebben elk een explosieve kracht die vele malen sterker is dan de bommen op Hiroshima. Lange tijd was de aanwezigheid van kernwapens op Volkel een geheim, maar mede door de aanhoudende acties van vredesactivisten, werd dat geheim ontmaskerd. De kernbommen liggen in elf speciale bunkers op een afgebakend stuk Amerikaans grondgebied, en worden bewaakt door Amerikaanse militairen.

De F-16 straaljagers worden in de loop van 2022 vervangen door F-35, het nieuwe gevechtsvliegtuig dat ook de kernwapentaak van de F-16 gaat overnemen met de eveneens nieuwe B61-12 atoombom. Meer hierover: stopwapenhandel.org

Er liggen ook Amerikaanse kernwapens op de NAVO-bases in Kleine Brogel (België), Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk beschikken over eigen kernwapenarsenalen.

Op 3 augustus 2022 zal vliegbasis Volkel een pleisterplaats zijn tijdens een internationale vredesfietstour van War Resisters International (WRI).

*) Tekst van de brief die werd aangeboden (de plant werd geweigerd)

Beste mensen van de vliegbasis Volkel,

Wij komen vandaag in stilte een gezamenlijke en universele wens delen van alle tijden. De wens voor vrede. Een wens die ons verbindt met zowel vriend als vijand, want niemand vindt bommen leuk als ze op het dak vallen van ons huis en onze geliefden wegnemen of verwonden. Misschien dat sommige van jullie geloven dat deze F-35 gevechtsvliegtuigen bedoeld zijn om onze levens of ons land te verdedigen van een grotere bedreiging. Misschien geloven sommige van jullie dat die nieuwe kernbommen veiligheid bieden tegen grotere wapens of machtigere vijanden. Misschien geloven jullie dat al dat lawaai en overlast en al die investeringen en vervuiling nodig zijn, onmisbaar zelfs, om een hoger doel te dienen. Maar als dat doel vrede is dan geloven we niet dat dit de juiste weg is om dat doel te dienen. Vrede maakt volgens ons niet zoveel geluid en het kost niet zoveel geld. Het komt niet in de vorm van F-35 gevechtsvliegtuigen en is niet afhankelijk van instrumenten die in staat zijn om onze hele planeet te verwoesten.

Wij geloven dat geweld bestrijden met geweld en nog meer wapens is als vuur bestrijden met vuur, het maakt alleen maar nog meer kapot. Het maakt ons medeplichtig en onderdeel van het probleem dat we proberen te bestrijden. Het is een doodlopende weg die ons nooit de vrede zal brengen waar ieder zo naar verlangt. Wij geloven niet dat vrede iets te maken heeft met macht of kracht, het speelt niet volgens de regels die anderen voor ons bedacht hebben. Vrede zien wij juist als iets heel kleins en kwetsbaars, iets waar we allemaal voor moeten zorgen. Het is als het verzorgen van deze vredespalm, die we jullie met deze brief overhandigen. Het is zorg dragen voor elkaar en voor onze aarde. Vrede is geen vanzelfsprekendheid, het is een constant proces dat op ieder moment bedreigd wordt. Het vraagt iets van ons, het vraagt aandacht en zorg en liefde. Het vraagt creativiteit om andere wegen te creëren en te bewandelen dan dezelfde gebaande wegen van oorlog en geweld.

Wij hopen dat deze vredespalm bij jullie op de vliegbasis een symbool mag zijn van het zorgen voor vrede en een herinnering om de wapens die hier staan opgeslagen nooit te gebruiken. Om de logica van geweld te doorbreken en een nieuwe logica durven te proberen, een logica van verzorging en bescherming en liefde. Deze vredespalm heeft water nodig, geen wapens. Besproei hem dus het liefst regelmatig met de plantenspuit en zorg er zo ook voor dat de bladeren stofvrij blijven. De vredespalm in de juiste omstandigheden kan duizend jaar oud worden en staat daarom symbool voor ‘een leven lang’. Dat het een leven lang in vrede mag zijn! Vrede en alle goeds.

Relevante links:

  • actueel nieuws rond kernwapens (in Nederland): vredessite.nl

  • burgerinspecties vliegbasis Volkel in 2000: vredessite.nl

  • Jeannette Noëlhuis: noelhuis.nl

  • Stop Wapenhandel: stopwapenhandel.org

  • Actiecollectief Vliegop! (Leeuwarden): vliegop.noblogs.org


    Meer nieuws


  •  ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact