OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Impressie workshop Latijnsamerikaanse muziekcultuur

EINDHOVEN, 14 november 2022 - Op zaterdag 12 november verzorgde Daniel Fanego bij Omslag een interactieve workshop over (de oorsprong van) Latijns-Amerikaanse muziek, hun ritmes en instrumenten. Het werd een boeiende middag, die we afsloten met samen muziek maken. Bijna alle deelnemers bleven mee-eten. Omdat het ook buiten een prachtige dag was, aten we rond een vuurtje. En natuurlijk was ook daar: muziek!

Dit najaar is Daniel Fanego een paar weken te gast bij Omslag. Deze muzikale duizendpoot woont in Eindhoven, maar werd geboren in de muzikale wijken van Buenos Aires, Argentinië waar hij gitaar studeerde aan het Conservatorium. Naast zijn opleiding trad hij op in Argentinië op verschillende podia en voor televisie. In Nederland is hij afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium als docent wereldmuziek.

Meer over Daniel: www.danielfanego.com

Muzikale duizendpoot

Daniel beheerst tal van instrumenten, waarbij zijn voorliefde uitgaat naar de authentieke (muziek)cultuur van Latijns-Amerika. Hij geeft les aan de muziekschool in Nijmegen. Tijdens de workshop bij Omslag vertelde hij over de oorsprong van de Latijns-Amerikaanse muziek en hun ritmes. En hij liet ons kennismaken met allerlei fluiten, snaar- en persussie instrumenten uit de Andes, zoals de moseño, sikus, quena, charango, maracas, qüino, .... Daniel over de verbindende kracht van samen muziek maken: ,,Trillingen en ritmes zijn de enige universele taal die we allemaal gemeen hebben. Een taal die verder gaat dan ras, land en andere soorten grenzen''.

Uit het kennismakingsrondje was al gebleken dat verschillende deelnemers zelf ook muziek maken; vier van hen hadden een eigen instrument meegenomen.

Samen muziek maken verbindt

Na zijn inleiding, liet Daniel de deelnemers samen muziek maken. Al snel ontstond er een ritme, en... enthousiasme. Muziek spreekt een eigen taal en verbindt mensen.

Na afloop samen eten bij een vuurtje

Gewoontegetrouw wordt een activiteit bij Omslag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Omslag zorgde voor een lekkere vegetarische maaltijdsoep, brood en salade. Daarnaast hadden de meeste deelnemers zelf ook wat lekkers meegenomen om te delen.

Omdat het ook buiten een prachtige dag was, aten we buiten rond een vuurtje. Er waren mooie gesprekken. Frans vertelde over de Tuna's: een van oorsprong Spaanse traditie van reizende volksmuzikanten. Hij is zelf ook een actieve Tuna, aangesloten bij de Eindhovense groep: www.tunacl.nl

Na het eten werd er nog lang muziek gemaakt en gezongen.

Deze bijzondere dag krijgt zeker een vervolg. Er borrelden allerlei ideeën op.

We gaan ons bezinnen hoe we samen muziek maken een ruimere plek kunnen geven in toekomstige Omslag-activiteiten.

Daniel is al vele jaren sympathisant van Omslag. In juni 2021 gaf hij samen met zijn muzikale vrienden Misha Lichtveld en Jochem Brok een mini-concert in de tuin van Omslag.


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact