OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Vier de Dag van de Aarde bij Omslag op zondag 23 april

Op zondag 23 april wordt in de grote tuin van Omslag Earth Day gevierd met een kleinschalig festival. Van 13:00 tot 18:00 uur is er een gevarieerd programma voor jong en oud rond ontmoeting, elkaar inspireren en verbinding, waarbij de Aarde centraal staat.

Locatie: Hoogstraat 301a (in het Kloosterhof van Gestel), Eindhoven.

De Dag van de Aarde wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van Omslag en Platform L.E.V.

Programma (kleine wijzigingen voorbehouden):

Zowel in de grote tuin als binnen vinden allerlei presentaties en workshops plaats.

 • De hele dag zijn biologische koffie, (kruiden)thee en sapjes verkrijgbaar. Leden van de Hoogstraatgemeenschap en Extinction Rebellion bakken taarten. Consumpties zijn op donatiebasis t.b.v. de organisatie van de Dag van de Aarde. De werkgroep Eindhoven-Kobanê zorgt voor lekkere vegetarische hapjes. De opbrengst daarvan is voor Kobanê.

 • Verspreid over de dag zijn er verschillende live muziekoptredens, o.a. door Daniel Fanego en Bertien van Oppen.

 • Er is een bescheiden informatiemarkt met kraampjes van deelnemende initiatieven.

 • Er staat een tafel waar planten en stekjes kunnen worden geruild of gratis meegenomen.

 • Er zijn spelletjes voor mensen van alle leeftijden.

 • Medewerkers van Wereldwinkel Eindhoven promoten diverse workshops 'No Waste - nieuw van afval'. Deze workshops vinden op verschillende data plaats in de Wereldwinkel, Hoogstraat 275. Meer daarover: www.fairtradeeindhoven.nl

 • Door jong en oud kan doorlopend creatief worden gewerkt met klei, leem, papier, krijt, evt takjes en blad etc. Begeleiding door Marja Dijst, Camilia Croes en Ingrid Arnold: ,,We gaan de relatie van mensen met de Aarde/natuur onderzoeken en vragen een gift/kado voor de Aarde vorm te geven. Een verbinding tussen hoofd en hart. Wij vragen/hopen dat mensen vanuit het creatieve werk dat ze maken ook weer woorden voor de betekenis van de gift kunnen vinden. Wij denken dat er met deze giften een vervolglijn kan ontstaan naar het Peace in the Park festival''. Plek: achter in de tuin.

 • Concrete resultaten vanuit de workshops lopen als een 'groene draad' door de tuin en voor zijn iedereen zichtbaar. Ook ter inspiratie.

  Besloten presentaties en workshops

  Verspreid over verschilllende locates zijn er twee blokken met workshops die elk maximaal een uur duren.Je zult een keuze moeten maken uit. Kom op tijd, want de elke presentatie vindt slechts eenmaal plaats.

  Van 14:00 tot 15:00

  - Presentatie door Marta Resink van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling: Omslag werd in 1994 opgericht als een landelijke non-profit organisatie met als doel: mensen inspireren en bijeen brengen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Hoe doen we dat, waar liggen de accenten en hoe kun je meedoen? www.omslag.nl Plek: in de werkruimte van Omslag (binnen)

 • Presentatie door Constance van Dorp van Werkgroep Eindhoven-Kobanê. Deze groep onderhoudt contacten met de Vrouwenraad in Kobane en steunt o.a. de Hîvî school voor gehandicapte kinderen in Noord-Syrië: www.werkgroepeindhovenkobane.nl Ook over de vegetarische afhaalmaaltijden, die eens per maand bij Omslag worden bereid: www.omslag.nl Plek: in de tuin van Omslag

 • Bertie van den Boogaard (VitaalGroen) begeleidt een workshop stembevrijding: Geef de Aarde jouw Stem: 'We gaan op zoek naar hoe we de Aarde verder zouden kunnen ondersteunen met kleine of grotere initiatieven. We maken hierbij gebruik van onze stem, oefeningen uit de stembevrijding en elkaar'. Plek: in het klaslokaal (binnen)

 • Presentatie door Laura Astola van De Buurtwerf Groen Bennekel: een sociale plek waar groen, doen en ontmoeten natuurlijk samenkomen, op een verborgen plek middenin de wijk Bennekel. In maart 2022 ging de poort voor het eerst open voor de buurt. Sindsdien is het braakliggende terrein tot bloei aan het komen, groeit er een diverse lokale community en zijn er diverse activiteiten opgezet in samenwerking met de buurt en lokale partijen: klimaatnetwerk040.nl Plek: in de tuin van de Hoogstraatgemeenschap

  Van 15:45 tot 16:45

  - Dialooggesprek met Ton Rijsdijk (De Kleine Stroom) over 'De transitie vanuit verbinding': ,,De crisissen stapelen zich op, van CO2 en stikstof tot energie, huisvesting, koopkracht en niet te vergeten biodiversiteit en klimaat. Wat hebben deze crisissen met elkaar te maken? Wordt dat alleen maar inleveren of is dit juist een kans voor verbinding en een waardevoller leven? Ik geef een korte inleiding, waarna er veel ruimte is voor verbinding": www.dekleinestroom.nl Plek: in de tuin van de Hoogstraatgemeenschap

 • Musicus Daniel Fanego: workshop samen muziek maken en (body)percussie: met verrassende instrumenten, waarbij je lijf als klankkast fungeert. Ook: improviseren op het lied Pacha Mama (Moeder Aarde). www.danielfanego.com Plek: in de tuin van Omslag (midden)

 • (o.v.) Permacultuurtuiderij De Voedselketen: wie we zijn en wat we doen: devoedselketen.nl Ook over groente-abonnementen, waarvoor Omslag afhaalpunt is: groente.devoedselketen.nl Plek: in de zijtuin van Omslag

 • Presentatie door Victor Thomasse en Inge Kouw van Extinction Rebellion (XR) Eindhoven: 'De Aarde, de wet en de biljartbal'. Over vier zaken: de Aarde, de wet, de nood en het verzet. Ook wordt ingegaan op de eisen van XR (Tell the truth etc), de uitgangspunten (Geweldloosheid etc), en voorbeelden van acties en hoe je daaraan kunt meedoen: extinctionrebellion.nl Plek: in de werkruimte van Omslag (binnen)

  Tussendoor kunnen korte mededelingen en oproepen worden gedaan, zoals door:

 • Emmaus Eindhoven: www.emmauseindhoven.nl

 • Platform voor Levensbeschouwing en Vrede (LEV), o.a. over het Vredespad en de vredestuin: stapjesnaarvrede.nl

 • initiatief Green Cafe (vanaf 18 mei eens per twee weken in de tuin van Omslag): www.omslag.nl

  De organisatoren:

  Deze Dag van de Aarde wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van:

 • Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling: www.omslag.nl en

 • Platform voor Levensbeschouwing en Vrede (LEV): stapjesnaarvrede.nl

  met ondersteuning van

  Emmaus Eindhoven, Vredesburo Eindhoven, Wereldwinkel / Fair Trade Eindhoven, Werkgroep Eindhoven-Kobanê, Hoogstraatgemeenschap en anderen.

 • -----------------------------------------------------------------------------------------------------

  Earth Day wereldwijd

  De Dag van de Aarde (Earth Day) werd in 1970 door de VN uitgeroepen tot een jaarlijkse Dag van Moeder Aarde. Wereldwijd vinden op of rond deze dag tal van evenementen plaats. Thema voor 2023 is 'Invest in our planet': www.earthday.org

  Donaties welkom

  De Dag van de Aarde wordt door onbezoldigde vrijwilligers tot stand gebracht. Er worden echter wel onkosten gemaakt. Daarom wordt van alle bezoekers een vrijwillige donatie gevraagd. Je kunt ook een fiscaal aftrekbare bijdrage storten op banknummer NL33 TRIO 0784731578 van Stichting Vredesburo Eindhoven onder vermelding van Dag van de Aarde. Het Vredesburo heeft een ANBI status.


  Meer nieuws


 • ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact