OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Klimaatmars markeert begin van een schone toekomst

EINDHOVEN, 12 maart 2019 - Fantastisch was de klimaatmars waarmee tienduizenden mensen afgelopen zondag een niet mis te verstaan signaal afgaven dat werken aan een beter klimaat en daarmee een schone toekomst voor de mensheid vandaag moet beginnen. En hoewel de tweeënhalve kilometer van de Dam naar het Museumplein wellicht slechts kleine stappen zijn voor een mens, betekent de strijdbare mars van afgelopen zondag een grote sprong voorwaarts voor ons allemaal. Ook de politiek en de grote bedrijven zullen eraan moeten wennen dat er grenzen zijn aan de groei. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

In de Omslag-werkplaats kijken we terug op een goede ervaring met de voorbereiding op de mars, die zich bij volgende gelegenheden zeker voor herhaling leent. Op de vrijdag voorafgaand aan de mars beleefden we op de plek van Omslag een zeer inspirerende avond, waaraan een tiental mensen meedeed. Hier ontmoetten mensen elkaar van verschillende groepen die van plan waren naar Amsterdam te gaan.

Het begon die avond om zes uur met een gezamenlijke maaltijd. Er was een grote pan soep en de aanwezigen droegen nog salades en zelfgebakken brood aan en een pittig gerecht uit India. Onder het eten maakten de aanwezigen kennis met elkaar.

Na het eten keken we naar een indrukwekkende lezing van klimaatactiviste Greta Thunberg die zij vorig jaar hield in Stockholm. Hier te zien: www.ted.com

Er volgde een gespreksronde over de vraag 'wanneer hoorde je voor het eerst dat er een milieuprobleem was'. Sommigen hadden het milieubewustzijn met de paplepel ingegoten gekregen, anderen herinnerden zich een onderwijzer die er over vertelde.

Iedereen was erg betrokken, wat ook gold voor het volgende onderdeel: leuzen bedenken. Er werden grote vellen papier op tafel gelegd en degene met het mooiste handschrift noteerde alle invallen die tijdens een brainstorm naar boven kwamen. Na een tijdje was de hele tafel gevuld met leuzen waaruit een keuze werd gemaakt. Uiteindelijk werden dat:

◾ Meer of minder klimaatvluchtelingen?
◾ Klimaat beter nu dan te laat
◾ Dit is geen #Fakenews
◾ Drijft Amsterdam? Eindhoven aan zee!
◾ Ook jij hebt een geweten
◾ Wir haben es gewußt

Een enkeling had aanvankelijk enig bezwaar tegen de eerste leuze, omdat de oorspronkelijke 'meer/minder'-uitspraak gedaan werd door een nogal nare man, die nu indirect toch weer aandacht krijgt. Maar aan de andere kant is het goed om de klimaatvluchtelingen onder de aandacht te brengen. Het past bij het thema 'inclusieve veiligheid' waarover vorig jaar een bijeenkomst werd gehouden bij Omslag. Meer daarover op samenveilig.earth

Het was daarna tijd om de kwasten ter hand te nemen om spandoeken en bordjes te gaan schilderen. Een groot Omslag-logo en een vredesvlag werden samengevoegd tot een fleurige vlag, en een wereldbol met lange bruine gretathunberg-vlechten complementeerde het geheel. Het resultaat mocht er wezen!

In de Omslag-werkplaats werken we inmiddels volop aan de volgende activiteit: de reünie van de Anti-Kernenergie Beweging op zondag 24 maart in Utrecht, georganiseerd door Omslag, WISE en LAKA. Omslag-medewerkster Marta Resink zal daar een workshop verzorgen over de kracht van lokale actie en lokale basisgroepen in de actiebeweging toen en nu. De lokale voorbereidingen van de Klimaatmars zullen daar zeker ook aan de orde komen. Meer over de reünie op www.omslag.nl

Foto Dylan Stek


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact