OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Dansen naar een duurzame wereld

EINDHOVEN, 24 april 2020 - Een van de bezoekers schreef een verslag over de filmavond die eind februari plaatsvond bij Omslag. Alle vertoonde films staan op internet. Onderaan de links.

Door Bert Kalisvaart

Wie denkt aan duurzaamheid denkt al gauw aan het milieu en het klimaat. In een duurzame wereld gaat het echter ook om sociale duurzaamheid met daarin minimale bestaansrechten voor iedereen, inclusief mensen die in afhankelijke positie zijn gekomen, zoals ouderen.

Als inleiding op de filmavond werd een video van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertoond over het belang van muziek voor onze hersenen. Het is onderzocht dat muziek een positieve invloed heeft op de neurologische ontwikkeling. Muziek maakt gelukkig, is verbindend en is een goed middel om de creativiteit te stimuleren.

Een goed voorbeeld van hoe dit wordt opgepakt is het project ‘Kijk in mijn ogen’ van het PRA lab muziektheater in Amsterdam ( www.pramuziektheater.nl ). Het is een dansproject van ouderen, muzikanten en kinderen, een dynamische voorstelling, waarbij de kinderen, dansers en ouderen samen dansen en elkaar veelvuldig aanraken. Het geluk straalt er vanaf. Vooruitlopend op de voorstelling krijgen de kinderen workshops op school. Wat betekent aanraken voor je, wat is prettig aan fysiek contact en wat vind je misschien lastiger? Er is immers nauwelijks contact tussen generaties en kinderen vinden ouderen best eng. De kinderen oefenen in het maken van contact via dans – dan komt zachtheid boven.

Een ontroerend feest

Ook de ouderen krijgen een dansrepetitie. Ze hebben nog nauwelijks fysiek contact en ervaren dankzij de dans hoe het is om aangeraakt te worden. Het gesprek zet zich daarna voort, wat gebeurt er, wat doet het met je? Het dansen, de gesprekken, het samen zijn versterken het gevoel van eigenwaarde. Op de dag van de voorstelling komt alles bij elkaar en komen ouders, buurtbewoners en verzorgenden kijken. Het is één groot ontroerend feest.

Een ander project is ‘het danspaleis’ ( www.hetdanspaleis.com ). Het organiseert ouderwets gezellige dansfeesten voor ouderen en iedereen die van swingen houdt.

Mijn vader zat in een verzorgingshuis, en was dementerend. Ik kan uit ervaring spreken hoe belangrijk het is voor deze mensen om andere mensen om zich heen te hebben die hen uit een dreigend isolement trekken en stimuleren. Deze initiatieven met muziek en dans verdienen daarom wat mij betreft alle aandacht en navolging en dragen zo bij aan een socialer, duurzamer wereld. En het is nog fijn ook.

Alle vertoonde films staan op internet.

Lindy Hop - Ter introductie van de filmavond werd een filmfragment vertoond waarin de Lindy Hop wordt gedanst www.youtube.com

Erik Scherder - over het belang van muziek voor onze hersenen. www.youtube.com

Simpel Verlangen - Een project met musici en professionele dansers die dansen met ouderen. vimeo.com

Kijk in mijn ogen - waarbij kinderen, dansers en ouderen samen dansen. vimeo.com

Danspaleis - Suna Duijf vertelt hoe zij ertoe kwam dansfeestjes te gaan organiseren in bejaardenhuizen. www.youtube.com

Cheek to Cheek - Bo van der Meer en Malou Wagenmaker brengen zowel de kwetsbaarheid als de kracht van het ouder worden in beeld in de documentaire Cheek to Cheek. www.2doc.nl


Meer nieuws


 ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact