OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Fotoverslag van de viering van Newroz bij Omslag

Op zaterdag 26 maart 2022 werd in de tuin van Omslag Newroz gevierd: Koerdisch nieuwjaar. Zo'n 25 mensen bezochten de bijeenkomst, die werd georganiseerd door de werkgroep Eindhoven-Kobanê in samenwerking met Omslag.

Dit fotoverslag poogt deze bijzondere dag in beelden weer te geven.

De grote tuin van Omslag was plek van samenkomst om de 'Nieuwe Dag' te vieren, samen met mensen uit de Koerdische gemeenschap en andere geïnteresseerden, waaronder ook mensen die regelmatig afhaalmaaltijden bestellen om daarmee de Hîvî school voor gehandicapte kinderen in Kobanê (Noord-Syrië) te ondersteunen.

Om 16:30 startte een gevarieerd programma:

 • Welkom door Johan Berkhout namens werkgroep Eindhoven-Kobanê: www.werkgroepeindhovenkobane.nl

 • Welkom namens Omslag door door Marta Resink. Zij vertelde kort iets over het veelzijdige werk van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling: www.omslag.nl

 • Gayal Chay vertelde over de de betekenis van Newroz

 • Constance van Dorp ('trekker' van de werkgroep Eindhoven-Kobanê) over haar bezoek aan Kobanê, en ontmoetingen met de vrouwen en kinderen van de Hîvî school

 • Tonie Cruz verzorgde een interactieve workshop over duisternis en licht

 • Hanan Evaro las zijn verhaal over de tuinvlinder

 • Rond 18:00 werd een overheerlijke maaltijd opgediend

  Wat is Newroz

  Gayal, geboren en getogen in Iran, vertelde over de viering van Newroz vanuit haar traditie. Newroz (Nieuwe Dag) is het nieuwjaars- en voorjaarsfeest dat onder meer in Iran (Perzië), Koerdistan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Afghanistan wordt gevierd op of rond 21 maart. Het feest, dat drie dagen duurt, markeert het begin van de lente en de terugkeer van het licht. Deze dag heeft een bijzondere betekenis voor de Koerden, die het verhaal van Newroz zien als de ontstaansgeschiedenis van hun volk. Helaas wordt de viering van dit (ook) voor de Koerden belangrijke feest traditiegetrouw onderdrukt. Lees hier meer over Newroz: nl.wikipedia.org

  Over Kobanê (Noord-Syrië)

  Aan de hand van foto's deed Constance verslag van haar bezoek aan Kobanê, en ontmoetingen met de vrouwen en kinderen van de Hîvîi school: www.werkgroepeindhovenkobane.nl De imposante foto's gingen van hand tot hand.

  Onder de noemer 'Wij dineren, zij ontbijten' worden eens per maand bij Omslag afhaalmaalijden bereid, waarvan de opbrengst is bestemd voor schoolontbijten voor kinderen van de Hivi school. Meer over de afhaalmaaltijden: www.omslag.nl

  Later dit jaar beleggen we een uitgebreide informatiedag over Kobanê en de Hîvîi-school.

  Workshop 'duisternis en licht' door Tonie Cruz

  Tonie en Hanan zijn niet alleen uitstekende koks, ze hebben nog veel meer talenten...

  Tonie begeleidde een interactieve workshop rond 'duisternis en licht'. Daarna ontstaken Constance, Marta en Tonie een lichtje vanuit het grote vuur - dat ging vervolgens rond.

  Verhaal van Hanan: De tuinvlinder

  Hanan Evaro las zijn indringende verhaal 'De tuinvlinder'. Hij maakte daar ook een schilderij bij.

  Gezamenlijke maaltijd

  Culinair hoogtepunt was de uitgebreide vegetarische maaltijd in Midden-Oosterse traditie bereid door Tonie en Hanan. Een letterlijk voorproefje van de maandelijkse afhaalmaaltijden... (De eerstvolgende afhaalmaaltijd is op zaterdag 30 april - reserveren kan tot uiterlijk donderdag 28 april. Meer: www.omslag.nl )

  Deze maaltijd bestond uit zes gangen. Gayal voegde daar een extra gerechtje aan toe: een typisch Newroz-gerecht met witte rijst met verse saffraan en besjes.


  Meer nieuws


 • ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact